Τι αλλάζει σε φόρο κληρονομιάς ακινήτων, χρέη και μεταγραφές στο Κτηματολόγιο

Θεσπίζεται ενιαίο αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, είτε μέσω αγοράς είτε μέσω κληρονομιάς

Κτηματολόγιο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σημαντικές αλλαγές στις κληρονομιές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας», που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ευκολότερες διαδικασίες για μεταγραφές στα Κτηματολογικά Γραφεία, διευρύνει τον αριθμό των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς για ακίνητα, αλλάζει τους όρους για την αφαίρεση των χρεών του θανόντος από την κληρονομιά και θέτει περιορισμούς στις μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων που είχαν εξαιρεθεί από φόρο μεταβίβασης.

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές

  1. Μεταγραφές ακινήτων: Οι πράξεις που αφορούν ακίνητα θα μεταγράφονται ακόμα και αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση. Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογίου θα ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση, διευκολύνοντας τις διαδικασίες και εντοπίζοντας παράλληλα αδήλωτες μεταβιβάσεις.
  2. Απαλλαγή φόρου κληρονομιάς: Ευθυγραμμίζονται οι όροι απαλλαγής φόρου για κληρονομιά πρώτης κατοικίας (σε συζύγους και τέκνα) με εκείνους της αγοράς πρώτης κατοικίας, ανάλογα με το εμβαδόν και τις στεγαστικές ανάγκες των δικαιούχων.
  3. Χρέη κληρονομούμενου: Τα χρέη προς το Δημόσιο μπορούν να αφαιρεθούν από την κληρονομιά, αν ζητηθεί από τους κληρονόμους πριν την οριστική περαίωση ή εντός ενός έτους από την εκκαθάριση του χρέους. Όριο αίτησης: έως 10 χρόνια από την υποβολή ή την καταληκτική προθεσμία δήλωσης.
  4. Αγροτικές εκτάσεις: Όσοι απέκτησαν αγροτεμάχια με απαλλαγή φόρου μεταβίβασης δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν πριν περάσουν 15 χρόνια, εκτός αν πληρώσουν άμεσα τον αναλογούντα φόρο με βάση τη σημερινή ή την αρχική αξία (όποια είναι μεγαλύτερη).