Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, παρά την οριακή μείωσή τους σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα «φέσια» του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται στο ποσό των 3,72 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα χρέη των φορολογούμενων προς την εφορία συνεχίζουν την ανοδική τους πορείας και ήδη έχουν φθάσει στα ίδια επίπεδα με τις οφειλές του δημοσίου και συγκεκριμένα στα 3,74 δισ. ευρώ. Δηλαδή δημόσιο και φορολογούμενοι χρωστούν ο ένας στον άλλο τα ίδια ποσά.
Βέβαια, η αδυναμία του κράτους να πληρώσει εγκαίρως τους προμηθευτές δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, ενώ οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών παραμένουν και στις περιοδικές εκθέσεις τις οποίες εκδίδουν οι θεσμοί.
Τα χρέη του Δημοσίου
Τα στοιχεία Μαΐου δείχνουν ότι τα χρέη προς τους προμηθευτές ανέρχονται σε 3,065 δις. ευρώ έναντι 3,150 δις. ευρώ τον προηγούμενο. Εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ύψους 650 εκατ. ευρώ (από 760 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο), τότε ο συνολικός λογαριασμός φθάνει στα 3,72 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρεών προέρχεται από τον χώρο της Υγείας. Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία οφείλουν 1,6 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 25,% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024. Σημειώνεται ότι το 2019 τα χρέη των νοσοκομείων ήταν στα 344 εκατ. ευρώ.
Μικρή μείωση καταγράφεται και στα ληξιπρόθεσμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τα 280 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, το χρέος τους εκτινάχθηκε στα 373 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, τον Απρίλιο έφθασαν στα 405 εκατ. ευρώ και τον Μάιο στα 363 εκατ. ευρώ.
Τα χρέη των Οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΟΚΑ) από τα 613 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο περιορίσθηκαν στα 604 εκατ. ευρώ.
-Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν από τα 760 εκατ. ευρώ στα 650 εκατ. ευρώ Από τα 650 εκατ. ευρώ τα 269 αφορούν εκκρεμείς επιστροφές άνω των 90 ημερών, εκ των οποίων όμως τα 200 εκατ. ευρώ δεν τα διεκδικεί κανείς. Το ποσό αυτό όπως τονίζεται, δεν μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών). Το ληξιπρόθεσμο ποσό ουσιαστικά που είναι άνω των 90 ημερών ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχουν σε εκκρεμότητα ακόμα 380 εκατ. ευρώ που δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ).Από το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών, τα 144 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους και συγκεκριμένα επιστροφές φόρου εισοδήματος, 402 έμμεσους φόρους ως επί το πλείστον ΦΠΑ, 15 εκατ. ευρώ διάφορους άλλους φόρους και 88 εκατ. ευρώ μη φορολογικά έσοδα.
Τα χρέη των φορολογούμενων
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει τα 3,74 δις. ευρώ. Από αυτά τα 3,5 δις. Ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους και τα υπόλοιπα διάφορα μη φορολογικά έσοδα. Οι οφειλέτες του δημοσίου ανέρχονται σε 4.039.334, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1601.659.
Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να επεκταθούν σε 2.210.202 φορολογούμενους και επιχειρήσεις.