Οι συμβολισμοί πίσω από το όνομα CrediaBank, το ισχυρό momentum της Metlen, οι δύο θέσεις κλειδιά που ανοίγουν στη ΡΑΑΕΥ και η μεγάλη “όρεξη” για McDonald’s στην Ελλάδα

To story πίσω από την επιλογή του CrediaBank και το bonding του Υπερταμείου που είχε από όπερα μέχρι... τυφλόμυγα

Ελένη Βρεττού και Κωνσταντίνος Ηροδότου © Attica Bank

Γιατί Attica Bank και Παγκρήτια επέλεξαν το όνομα CrediaBank

CrediaBank. Η νέα ταυτότητα των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας παρουσιάστηκε χθες στη ΓΣ των μετόχων, με τη CEO Ελένη Βρεττού να κάνει λόγο για ένα χρονικό σημείο – ορόσημο. Ο εντυπωσιακός μετασχηματισμός συνεχίζεται, δομημένος πάνω σε συγκεκριμένα στρατηγικά βήματα, με τον 5ο τραπεζικό πόλο όχι μόνο να είναι γεγονός αλλά να ετοιμάζεται να διευρύνει το μερίδιο αγοράς του με στοχευμένες κινήσεις. Μέχρι να γίνουν τα αποκαλυπτήρια το νέο όνομα κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό, με ελάχιστα άτομα να γνωρίζουν τη νέα εταιρική ταυτότητα των Attica Bank και Παγκρήτιας. Η επιλογή του CrediaBank μόνο τυχαία δεν ήταν. Το όνομα της CrediaBank προέρχεται από τη λέξη Credibility (αξιοπιστία), που εκφράζει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, την οποία η Τράπεζα χτίζει καθημερινά με τους ανθρώπους. Η νέα επωνυμία και το νέο σήμα συμβολίζουν επίσης τον σταθερό δεσμό εμπιστοσύνης, ένωσης και συνεργασίας που η Τράπεζα έχει με τους ανθρώπους της -τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους εταίρους της.

Τα αρχικά της νέας τράπεζας αποτυπώνουν βασικές έννοιες για την Τράπεζα: Το C συνδέεται με τον πελάτη (customer), που βρίσκεται στην καρδιά όσων κάνει, τη συνεργασία (collaboration), που είναι η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και τη φροντίδα (Care), που η Τράπεζα δείχνει καθημερινά για τον άνθρωπο -εργαζόμενο, πελάτη και συνεργάτη. Το B συνδέεται με την τόλμη (boldness) που χαρακτηρίζει τις κινήσεις της, την ισορροπία (balance), που διατηρεί για τους ανθρώπους, και φυσικά την Τράπεζα (bank), μια Νέα Τράπεζα με ανθρώπινο πρόσωπο. To σήμα αποτελείται από δύο ανοιχτούς κύκλους, με τα αρχικά C&B που σχηματίζουν το σύμβολο του απείρου: Άπειρες δυνατότητες για όλους, πάντα. Μια παντοτινή σύνδεση συνεργασίας. Η εμπιστοσύνη, η δέσμευση, η αξιοπιστία και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την ταυτότητα της νέας τράπεζας. Η Τράπεζα κατέληξε σε αυτό το όνομα μετά από ποσοτική και ποιοτική έρευνα και μετά από ένα short list τριών ονομάτων. Το όνομα θα το δούμε πρώτη φορά σε «ταμπέλα» στο νέο κατάστημα της Τράπεζας στη Σκουφά, που θα γίνει και flagship. Θα υπάρξει, επίσης, μέσα στο φθινόπωρο διαφημιστική καμπάνια με όλη τη νέα ταυτότητα της τράπεζας.

Ράλι εμπιστοσύνης στη Metlen με φόντο την εισαγωγή στο Λονδίνο

Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει η μετοχή της Metlen τις τελευταίες ημέρες, με την αγορά να προεξοφλεί την επιτυχή ολοκλήρωση της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσω της Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής Μετοχών. Η κινητικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η ανταπόκριση των μετόχων λιανικής είναι συντριπτικά θετική. Η πλειονότητα δηλώνει πρόθεση να ανταλλάξει τις μετοχές της Metlen A.E με τις νέες μετοχές της Metlen PLC, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική αξία της συμμετοχής σε μια εισηγμένη εταιρεία στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα, η αγορά φαίνεται να «τιμολογεί» και έναν δεύτερο, εξίσου κρίσιμο παράγοντα: Tις αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν την εισαγωγή της Metlen PLC στο LSE. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της JP Morgan, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. δολάρια, με τοποθετήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από τις αποτιμήσεις: η μετοχή κινείται ήδη στα 47 ευρώ, ενώ ακόμη και οι αναλυτές ανεβάζουν τον στόχο έως και τα 60 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η εναλλακτική του squeeze out στα 39 ευρώ μοιάζει ολοένα και λιγότερο ελκυστική για τους μετόχους, που βλέπουν την προοπτική της εταιρείας να διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο. Η Metlen, με σταθερά βήματα, φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να μετατρέπεται σ’ έναν από τους πιο παρακολουθούμενους τίτλους της περιόδου. Και όπως όλα δείχνουν, το ταξίδι στο Λονδίνο μόλις ξεκίνησε.

Οριστικά σε AKTOR και ΑΒΑΞ η αποκατάσταση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Το πρώτο μεγάλο αγροτικό ΣΔΙΤ οδεύει προς υλοποίηση με την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Άκτωρ Παραχωρήσεις, (νυν AKTOR) να αναδεικνύεται οριστικός ανάδοχος για το έργο εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Με προϋπολογισμό 139 εκατ. ευρώ και διεθνή πιστοποίηση βιωσιμότητας, το έργο αφορά την πλήρη αποκατάσταση και τον τεχνικό εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, εξυπηρετώντας έκταση 115.000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει την κατασκευή προσαγωγών, πρωτευόντων, δευτερευόντων και τριτευόντων δικτύων, καθώς και την εγκατάσταση όλων των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται επίσης η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η κατασκευή, αλλά και η λειτουργία και συντήρηση του έργου για 25 χρόνια, βάσει του μοντέλου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η αποχώρηση της Μαρίας Σκάγκου από τη Vodafone

Αποχωρεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη νομικών και ρυθμιστικών θεμάτων της Vodafone Ελλάδος. Η Μαρία Σκάγκου εργάζεται στη Vodafone Ελλάδος από το 2014 και ουσιαστικά αποτελούσε το Νο 2 της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας κατά την τελευταία δεκαετία. Δεξί χέρι του πρώην CEO της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη και βαθύς γνώστης των ρυθμιστικών θεμάτων στις τηλεπικοινωνίες. Η κα Σκάγκου στο παρελθόν είχε εργαστεί ως senior associate στη νομική φίρμα του Παν. Μπερνίτσα και πιο παλιά στην Vivartia και στο Mega Channel.

To bonding του… Υπερταμείου με στόχο να καταστεί Εθνική Ελλάδος

Μ’ ένα αξιοσημείωτο τρόπο ξεκίνησε το μάνατζμεντ του νέου CEO του Υπερταμείου Δημήτρη Παπαχρήστου. Εν μέσω αφόρητου καύσωνα, την περασμένη Τετάρτη κάλεσε όλα τα εκτελεστικά μέλη των διοικήσεων των εταιρειών που διοικεί το Yπερταμείο σε μια εκδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε από τον όρο bonding (δέσιμο ανθρώπων). Το bonding έλαβε χώρα στο Κτήμα Νάσιουτζικ, που έκλεισε το Yπερταμείο με στόχο τη διεξαγωγή happenings τα οποία θα φέρουν τα στελέχη του Υπερταμείου αλλά και των θυγατρικών του πιο κοντά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καλεσμένοι μέλη διοικήσεων δεν είχαν γνώση της εκδήλωσης, αλλά απλά είχαν λάβει μια πρόσκληση από τη διοίκηση του Υπερταμείου να παρευρεθούν στην εκδήλωση χωρίς να γνωρίζουν τι αυτή περιλαμβάνει. Η εκδήλωση περιέλαβε άριες όπερας από σοπράνο που είχε κληθεί για να τραγουδήσει ειδικά στην εκδήλωση, το παιχνίδι της τυφλόμυγας με φαγητά, αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες κ.ά. Ακόμη και ο Παναγιώτης Γιαννάκης κλήθηκε να μιλήσει ως εκπρόσωπος της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ, καθώς η εκδήλωση είχε στόχο να δείξει στα στελέχη της ότι το Υπερταμείο αποτελεί πλέον τη νέα Εθνική Ελλάδος στη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Αφού η σοπράνο τραγούδησε 2-3 άριες, ακολούθησε η κατάρτιση των στελεχών του Υπερταμείου από ειδικούς για το πως πρέπει να μιλούν και να τονίζουν λέξεις και συλλαβές σε μια ομιλία από βήματος, σε μια συζήτηση με τρίτους σ’ ένα πάνελ, με δημοσιογράφους on-air κ.λπ. Στη συνέχεια ακολούθησε η «τυφλόμυγα των… φαγητών». Όλα τα στελέχη που συμμετείχαν στο παιχνίδι είχαν λάβει έναν αριθμό. Μόλις ο αριθμός κληρωνόταν, ο κάτοχός του προσερχόταν στη σκηνή και του έδεναν τα μάτια με μια κορδέλα. Στη συνέχεια τον έβαζαν να δοκιμάζει φαγητά, προκειμένου να μαντέψει τι είναι κάθε φορά αυτό που τρώει. Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και παρουσιάστηκε ένα pot pourri από ελληνικές ταινίες με ανδραγαθίες Eλλήνων στο σελιλόιντ, στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Κολοκοτρώνης (Δημήτρης Ιωακειμίδης), ο Δημήτρης Νικολάου (Κώστας Πρέκας) στο οχυρό Ρούπελ κ.ά. Στο bonding δεν συμμετείχαν οι δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), στις οποίες ούτως ή άλλως το Yπερταμείο δεν έχει λόγο στο management. Οι καλεσμένοι προέρχονταν από τις επιχειρήσεις στις οποίες περνάει ο λόγος του Yπερταμείου. Πάντως, υπήρξαν πολλοί καλεσμένοι, που διακριτικά αποχώρησαν από το bonding.

11,5 εκατομμύρια άνθρωποι έφαγαν McDonald’s στην Ελλάδα

Συνολικά 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν τις πόρτες των εστιατορίων McDonald’s στην Ελλάδα το 2024. Η Premier Capital, ο όμιλος που διαχειρίζεται το σήμα και τα εστιατόρια της δημοφιλούς αλυσίδας με συνολικά 90 εκατομμύρια επισκέπτες στις χώρες δραστηριότητας, δηλαδή στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, είδε τη χώρα μας να είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός μετά τη Ρουμανία, τις πόρτες των McDonald’s της οποίας πέρασαν την περσινή χρονιά 55,5 εκατομμύρια άτομα. Βέβαια, η Ρουμανία έχει πολύ μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων από την Ελλάδα και απασχολεί 7.000 άτομα προσωπικό σε σχέση με τη χώρα μας, η οποία έχει σημαντικά μικρότερο αριθμό εστιατορίων και απασχολεί 1.600 άτομα προσωπικό. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η McDonald’s στην Ελλάδα έχει 35 εστιατόρια και στη Ρουμανία 108.

Στη… γύρα η ΡΑΑΕΥ για δύο πρόσωπα κλειδιά

Ανακοινώθηκε χθες επίσημα η έναρξη της διαδικασίας για την πλήρωση δύο σημαντικών θέσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ): αυτή του Προέδρου της Αρχής και ενός Αντιπροέδρου με αρμοδιότητα στον τομέα των Υδάτων. Την προκήρυξη υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, οι υποψήφιοι για τις δύο θέσεις προτείνονται από κοινού από τους αρμόδιους υπουργούς και η πρόταση υποβάλλεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εφόσον η Επιτροπή γνωμοδοτήσει θετικά, ο διορισμός των προσώπων πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι υποψήφιοι, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, θα πρέπει να διακρίνονται για την επιστημονική τους επάρκεια, την επαγγελματική εμπειρία τους και την εξειδίκευση σε τομείς αρμοδιότητας της ΡΑΑΕΥ. Παράλληλα, απαιτείται να πληρούν υψηλά κριτήρια ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Για τη θέση του Προέδρου, απαιτείται εκτενής επιστημονική και διοικητική εμπειρία, καθώς και εξειδίκευση σε ρυθμιζόμενες αγορές ενέργειας, περιβαλλοντικά ζητήματα, διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, θέματα ανταγωνισμού και σχετική γνώση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι για τη θέση του Αντιπροέδρου για τον τομέα Υδάτων θα πρέπει να έχουν ανάλογο επιστημονικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, με έμφαση στη διαχείριση υδάτινων πόρων, περιβαλλοντικά θέματα και τη σχετική ευρωπαϊκή κανονιστική βάση. Η διάρκεια της θητείας είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2020, καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, ενώ Αντιπρόεδρος για τον κλάδο των Υδάτων είναι έως σήμερα ο Δρ. Δημήτρης Ψυχογυιός.

Αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 40% στη βιομηχανία

Mε την αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 40%, στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, δεν είναι διόλου περίεργο που οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βάζουν πολύ ψηλά στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, το ενεργειακό κόστος. Ακόμη και για τις μη ιδιαίτερα ενεργοβόρες βιομηχανίες, το κόστος ενέργειας είναι σημαντικός διαμορφωτής του συνολικού κόστους παραγωγής, ενώ στις ενεργοβόρες είναι απολύτως καθοριστικός, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά, αλλά ακόμη και σε κάπως στενότερο, ευρωπαϊκό πεδίο. Στη γειτονική Βουλγαρία, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατά 50% χαμηλότερο απ’ ότι στην Ελλάδα, ενώ στη Τουρκία είναι ακόμη χαμηλότερο. Πέραν αυτού, χώρες – μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης έχουν βρει τρόπους να στηρίξουν τις βιομηχανίες τους, δίνοντας παράλληλα κίνητρα για τη στροφή τους στην πράσινη ενέργεια και -μάλιστα- την εμπλοκή τους στην παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων πράσινης ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι ελληνικές βιομηχανίες -πάρα πολλές από αυτές- δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε αυτοπαραγωγή πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβάνουν τέτοιες δράσεις στα επενδυτικά τους προγράμματα, αλλά τα σχέδιά τους δεν προχωρούν επειδή δεν υπάρχει ικανός ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα, ενώ, όπως όλοι γνωρίζουν, η χώρα ως και σήμερα δεν έχει σε αποθήκευση ούτε 1 KW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα, συμβαίνει το εξής αδιανόητο στην Ελλάδα. Η χώρα παράγει τόση πολύ πράσινη φθηνή ενέργεια, κυρίως από φωτοβολταϊκά, που την πετάει στις ώρες υψηλές παραγωγής (σ.σ. το καλοκαίρι το πρόβλημα «σώζεται», λόγω λειτουργίας των κλιματιστικών), όταν από την άλλη πλευρά η βιομηχανία πληρώνει ακριβά την ενέργεια που χρειάζεται για να παράγει προϊόντα που συμβάλλουν στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου μας. Δεν χωράει αμφιβολία, ότι πέραν των οικονομικών ζητημάτων (σ.σ. επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές), ο σχεδιασμός για την πολυσυζητημένη πράσινη μετάβαση είχε σοβαρές αδυναμίες, λαμβανομένων μάλιστα υπ’ όψιν των μεγάλων αναγκών σε ενέργεια των επιχειρήσεων συνολικά και όχι μόνο των μεταποιητικών.