Γιατί η BofA ”ψηφίζει” Euronext, οι κινήσεις των Τσέχων στην Τράπεζα Χανίων, οι νέες business της μπύρας Νήσος και το ποσοστό ρεκόρ των ξένων επενδυτών στα blue chips του Χ.Α

Τα περιθώρια για περαιτέρω επέκταση μέσω εξαγορών που βλέπει η BofA για το Euronext και το σχέδιο του Υπερταμείου για τα 22 αεροδρόμια

Euronext © EPA/YOAN VALAT

Σε Euronext και Deutsche Börse τα επενδυτικά βλέμματα

Καθώς πλησιάζουν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου 2025 για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους σε δύο βασικούς «παίκτες» του κλάδου: το Euronext (ENX) και το Deutsche Börse (DB1). Παρά τη σημαντική άνοδο της μετοχής του ENX από την αρχή του έτους (+37%), η αποτίμησή του εξακολουθεί να παρουσιάζει discount 10%-15% σε σχέση με το DB1, προσφέροντας επενδυτικές ευκαιρίες, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Bank of America. Για την οποία η μετοχή του Euronext παραμένει η προτιμώμενη επιλογή (δίνει σύσταση Buy), καθώς εμφανίζει ανώτερο ρυθμό ανάπτυξης κερδών ανά μετοχή (EPS CAGR 2023-2027), της τάξης του 8,5%, σε σύγκριση με 7,0% του Γερμανικού Χρηματιστηρίου. Η BofA «ψηφίζει» Euronext λόγω της ενίσχυσης των εσόδων μέσω διαφοροποιημένων πηγών, αναμένοντας για το β’ τρίμηνο έσοδα αυξημένα κατά +9% σε ετήσια βάση, στα 451 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Euronext κατέγραψε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό στο κομμάτι των κρατικών τίτλων, με αύξηση όγκου συναλλαγών +63% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η BofA για το Euronext, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω επέκταση μέσω εξαγορών, καθώς η εταιρεία διαθέτει πλεόνασμα 1 δισ. για κεφαλαιακή αξιοποίηση ή εξαγορές, όπως η πρόσφατη συμφωνία με το Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX), η οποία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στις προβλέψεις. Αντίθετα, το Deutsche Börse αντιμετωπίζει προκλήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων και των ταμειακών ροών, που επηρεάζουν τα καθαρά έσοδα τόκων. Τα αποτελέσματα της DB1 ανακοινώνονται στις 24 Ιουλίου, ενώ της ENX στις 31 Ιουλίου.

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Σημαντική επιτυχία του προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλη Μαρακάκη, είναι η είσοδος του τσέχικου επενδυτικού fund Wenger Capital Sicav στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, με αρχικό ποσοστό 9% και προοπτική μελλοντικής ενίσχυσης της θέσης του. Μετά από 30 χρόνια, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων είναι σε διαδικασία να πάρει πανελλαδική άδεια. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια ιδιαίτερη διαδικασία, καθώς η άδεια δίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδoς, εφόσον μια τράπεζα έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, την απαιτούμενη ρευστότητα και τους δείκτες που απαιτούνται και βεβαίως έχει ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δανειακό της χαρτοφυλάκιο. Αυτές τις προϋποθέσεις πληροί πλέον η Συνεταιριστική Χανίων, μετά την απόκτηση επενδυτή, και μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου τετραετίας που έχει καταρτίσει η διοίκησή της. Οι Τσέχοι, όπως μαθαίνω, ενδιαφέρονται για ένα επιπλέον ποσοστό 24%. Και δεν είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι για τη Χανίων, με την προοπτική της πανελλαδικής άδειας. Ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρακάκης έχει γίνει αποδέκτης και πρότασης fund να εξαγοράσει το 70% της τράπεζας, την οποία, ωστόσο, απέρριψε μαζί με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της Χανίων, καθώς το ζητούμενο είναι η τράπεζα να διατηρήσει το κοινωνικό της πρόσωπο. Πάντως, οι προτάσεις ενδιαφέροντος συνεχίζουν. Όπως μαθαίνω, επίκεινται ραντεβού με ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο που θέλει να μπει ως μέτοχος στη Χανίων, καθώς και με ελβετικό fund που θέλει να μπει στις θυγατρικές εταιρείες της τράπεζας, ιδιαίτερα στην ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και παράλληλα ενδιαφέρονται να μπουν με ουσιαστική συμμετοχή στο κεφάλαιο της τράπεζας.

Μεγαλώνουν οι business για τη Νήσος με τα «φτερά» της Carslberg

Μεγαλώνουν οι business για την μπύρα Νήσος, που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια από την Τήνο ως μια μικρή, premium ετικέτα μικροζυθοποιίας και πλέον κάνει δυναμική είσοδο στο ευρύ κοινό. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η εταιρεία αποφάσισε να «μπει» στην τηλεόραση με καμπάνια που έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται, σηματοδοτώντας νέα εποχή στην εμπορική της στρατηγική. Το τάιμινγκ δεν είναι καθόλου τυχαίο. Από τη στιγμή που η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Carlsberg Hellas) απέκτησε μετοχική παρουσία στη Νήσος, το brand κερδίζει πρόσβαση όχι μόνο σε ισχυρά δίκτυα διανομής, αλλά και σε τεχνογνωσία, υποδομές και δυναμικές πρακτικές προώθησης. Ήδη μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο της Carlsberg στη Ριτσώνα, ενώ η ίδια η τοποθέτηση του προϊόντος στα ράφια έχει ενισχυθεί με ανταγωνιστικές εμπορικές πρακτικές. Οι ιδρυτές της Νήσος, Αλέξανδρος Κουρής και Μάγια Τσόκλη, βλέπουν το brand που δημιούργησαν να αποκτά πλέον «κινητήρα» πολυεθνικού βεληνεκούς. Η μετάβαση από το «επιλεγμένο» σε πιο εξωστρεφή χαρακτήρα φαίνεται πως μόλις ξεκίνησε -και αναμένεται να έχει και συνέχεια.

Ραγδαία εξάπλωση του δικτύου ΑΤΜ Cashflex

Ταχύτατα επεκτείνεται το νέο ανεξάρτητο ελληνικό δίκτυο ΑΤΜ Cashflex, με στόχο να ανεβάσει, τον Σεπτέμβριο, στα 800 τα λειτουργούντα ΑΤΜs, από 220 σήμερα. Σήμερα τα ΑΤΜs της Cashflex λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνιο και Ήπειρο, προσφέροντας τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε πολίτες και τουρίστες ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Βεβαίως, όχι χωρίς προμήθεια, έστω και αν είναι από τις πιο ανταγωνιστικές στην αγορά, ενιαία για κάθε συναλλαγή ανάληψης μετρητών, ανεξαρτήτως ποσού. Θυμίζω ότι τον Μάιο η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε με την Printec Cash Network, στην οποία ανήκει η Cashflex, την πώληση ποσοστού 80,10% της θυγατρικής της που διαχειρίζεται τα ΑΤΜs του Ομίλου. Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση 850 ATMs της Πειραιώς που βρίσκονται εκτός δικτύου (πολυκαταστήματα κ.λπ.). Μετά την πώληση, στην κυριότητα της Πειραιώς παραμένουν 367 ATMs, τα οποία βρίσκονται επίσης εκτός δικτύου σε διάφορα σημεία της χώρας (νησιά, απομακρυσμένες περιοχές), αλλά και το σύνολο των 934 μηχανημάτων αυτόματης ανάλυσης στο φυσικό δίκτυο της Πειραιώς. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2024 όλες οι εγχώριες τράπεζες είχαν δίκτυο 6.176 ΑΤΜs, με την Πειραιώς (2.117) και την Εθνική (1.406) να έχουν τα περισσότερα. Tο δίκτυο των ΑΤΜs των τραπεζών μεγαλώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια (+100 ΑΤΜs μόνο το 2024 σε σχέση με το 2023), καθώς συρρικνώνεται το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων. Στην πενταετία από τα τέλη του 2019 μέχρι τα τέλη του 2024 οι τράπεζες έκλεισαν 409 καταστήματα και μείωσαν τους τραπεζοϋπαλλήλους κατά 9.830 εργαζόμενους. Η ίδια τάση επικράτησε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με μείωση των τραπεζικών καταστημάτων κατά 26.201 καταστήματα και μείωση εργαζομένων στον κλάδο κατά 112.581 άτομα.

Η κοινωνία των Gigabits δεν φτάνει σε όλους στη χώρα

Αυξάνουν οι ταχύτητες του Διαδικτύου στη χώρα μας. Καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών προχωράνε και εγκαθίστανται, η κοινωνία των Gigabits πλησιάζει και τους Έλληνες. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το σύνολο της χώρας. Ισχύει για τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως τις δύο μητροπόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία που έρχονται δείχνουν υπέρμετρη αύξηση της ευρυζωνικής ταχύτητας σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (100 Mbps -150 Μbps κατά μέσο όρο), αλλά υπάρχουν και περιφέρειες ή/και πόλεις με ταχύτητες πρόσβασης κάτω των 30 Mbps. Η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα και η λεβεντογέννα Κρήτη είναι οι περιοχές με τις χαμηλότερες ταχύτητες πρόσβασης Διαδικτύου (αναφερόμαστε σε δίκτυα σταθερής). Επίσης, φαίνεται ότι διαφοροποιήσεις υπάρχουν και εντός των περιφερειών. Για παράδειγμα, το Μαρούσι μπορεί να τρέχει με 120 Mbps στο Διαδίκτυο, η Σαλαμίνα, ωστόσο, είναι κάτω από 50 Mbps. H κυβέρνηση φαίνεται να υλοποιεί τα δίκτυα Gigabit, αλλά μόνον για τα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργώντας άλλο ένα μεγάλο «κενό» μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Η γνώση γύρω από την AI κάνει τους εργαζόμενους περιζήτητους

Οι εργαζόμενοι που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες των εργοδοτών και να προτείνουν τρόπους για την περαιτέρω αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι οι πιο περιζήτητοι και πολύτιμοι για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η επέλαση του ΑΙ δεν θα σαρώσει τα πάντα. Δεξιότητες που, σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά ούτε και να ενισχύσει, είναι η στρατηγική σκέψη (33%), η διαχείριση ομάδας (31%) και οι επικοινωνιακές δεξιότητες (30%). Αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτες κατατάσσονται η ηθική κρίση (33%), η εξυπηρέτηση πελατών (31%) και η διαχείριση ομάδας (30%). Τα παραπάνω προκύπτουν από νέα έρευνα της Experis (του ομίλου ManpowerGroup) για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο εργασίας. Η έρευνα αφορά το β’ τρίμηνο του 2025 και διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 525 εργοδοτών από την Ελλάδα και 39.449 εργοδοτών παγκοσμίως. Όπως διαπίστωσε η έρευνα, το 85% των εργοδοτών -τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο- θεωρεί αποδεκτή τη χρήση εργαλείων AI από τους αιτούντες εργασία σε τουλάχιστον κάποια στάδια της διαδικασίας. Στην Ελλάδα οι πιο συχνοί επιτρεπτοί από τους εργοδότες τρόποι αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης από τους υποψηφίους είναι: η αναζήτηση πληροφοριών για την επιχείρηση (36%), η εύρεση κατάλληλης θέσης ή εταιρείας (31%) και η προετοιμασία για τη συνέντευξη (29%). Ανά κλάδο, οι πιο θετικά διακείμενοι εργοδότες είναι αυτοί του κλάδου των Χρηματοοικονομικών και Real Estate (91%), ακολουθούμενοι από Βιομηχανία και Κατασκευές (89%) και τον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (87%). Στην Ελλάδα ο τομέας του HR (Ανθρώπινο Δυναμικό) αποτελεί έναν από τους πιο ώριμους κλάδους ως προς την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, με το 40% των οργανισμών στη χώρα μας να τα χρησιμοποιεί σήμερα για τους σκοπούς αυτούς, έναντι του 53% των οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι παγκοσμίως η περιφέρεια με την πιο προχωρημένη υιοθέτηση εργαλείων AI για την επιλογή, ένταξη και εκπαίδευση προσωπικού είναι η Ασία (37%).

Το σχέδιο για τα 22 αεροδρόμια και τα πρώτα βήματα για το λιμάνι του Βόλου

Το Υπερταμείο κινείται στην κατεύθυνση αξιοποίησης του συνόλου των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που παραμένουν υπό δημόσια διαχείριση μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας -από την Αλεξανδρούπολη και τον Άραξο μέχρι τη Νάξο, τη Σύρο και τη Σητεία. Η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, αν και θα χρειαστεί ακόμη χρόνος μέχρι να αποσαφηνιστεί το πώς θα δομηθεί ο διαγωνισμός. Το πιθανότερο σενάριο είναι να «ομαδοποιηθούν» τα αεροδρόμια σε ένα ενιαίο cluster, προκειμένου να προκύψει ένα βιώσιμο επενδυτικό πακέτο. Οι σύμβουλοι θα έχουν κρίσιμο ρόλο, καθώς θα προτείνουν το κατάλληλο χρηματοοικονομικό μοντέλο προς εν δυνάμει επενδυτές και εν συνεχεία θα τρέξουν τη διαγωνιστική διαδικασία.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο λιμάνι του Βόλου. Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί θα αναλάβει την εκπόνηση ενός πλήρους business plan, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση του master plan -διαδικασία αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόστηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι φανερό ότι έπειτα από χρόνια στασιμότητας, μπαίνει σταδιακά μπροστά μια συνολική στρατηγική για την αξιοποίηση δημόσιων υποδομών, με στόχο τη μόχλευση επενδύσεων. Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των εγχειρημάτων θα κριθεί από την ικανότητα του κράτους να τα σχεδιάσει σωστά, χωρίς να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος -και, κυρίως, να εξασφαλίσει ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει ως απτό όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Χρηματιστήριο: Ποσοστό-ρεκόρ 75% των blue chips ελέγχουν οι ξένοι επενδυτές

Με συμμετοχή-ρεκόρ που προσεγγίζει το 75% (ούτε στα χρόνια του μνημονίου δεν είχε συμβεί αυτό, που οι αξίες στο Χ.Α. είχαν γκρεμιστεί), οι ξένοι επενδυτές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, έχοντας ρίξει περισσότερα από 574 εκατ. ευρώ ως καθαρές εισροές κεφαλαίων από την αρχή του χρόνου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Χ.Α., επιβεβαιώνοντας το οξύ ενδιαφέρον για τις ελληνικές αξίες και τις προοπτικές της αγοράς μας και της οικονομίας. Σε πάνω από 68% ανέρχεται η συμμετοχή των ξένων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για το σύνολο της αγοράς, με τις καθαρές εισροές κεφαλαίων να είναι και πάλι σημαντικές, πάνω από 454 εκατ. ευρώ! Οι κινήσεις αυτές δεν περνούν απαρατήρητες από τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, που μοιάζουν να θέλουν να πάρουν αυτό που δικαιούνται από το ράλι της αγοράς κατά 33,7% από την αρχή του χρόνου και πάνω από 110% για επιλεγμένες τραπεζικές μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο άνοιξαν πάνω από 2000 κωδικοί και όσο η αγορά παραμένει «ζεστή», η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο, δημιουργήθηκαν 2.080 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 2.334 νέους λογαριασμούς τον Μάιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών) κατέχουν 3,58 δισ. (3,15% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα 113,67 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,24% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου (113,40 δισ. ευρώ).

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (και όχι τα στοιχεία των χρηματιστηριακών), η αξία συναλλαγών για τον Ιούνιο 2025 έφτασε τα 4,131 δισ. σημειώνοντας μείωση κατά 8,07% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα, που ήταν 4,493 δισ., ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο 2024, που η αξία συναλλαγών ήταν 2,336 δισ., σημειώθηκε αύξηση 76,81%.

Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν καθαρές εισροές ύψους 3,07 εκατ. κατά τον μήνα Ιούνιο 2025, σε αντίθεση με τους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους 3,07 εκατ. τον Ιούνιο. Αυτό, ενώ οι ξένοι τζίραραν πάνω από… 5 δισ. ευρώ στην αγορά! Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 68,81% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 31,19% για τους Ημεδαπούς.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον μήνα Ιούνιο 2025 ήταν οι ΗΠΑ, με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 19,27 δισ., η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 11,27 δισ. και η Γερμανία με αξία χαρτοφυλακίου 7,16 δισ.

Τέλος, οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 61,9% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούνιο 2025 (σε σχέση με το 62,1% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι εγχώριοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 38,1% των συναλλαγών (σε σχέση με το 37,9% τον προηγούμενο μήνα).

Ξεκίνησαν τα προμερίσματα του 2025

Την αρχή έκανε ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με την ανακοίνωση της απόφασης διανομής προμερίσματος ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στις 10.07.2025 το Δ.Σ. της αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2025 ύψους 27.969.192 ευρώ ή 0,121 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό μέρισμα). Η διανομή του προσωρινού μερίσματος της χρήσης 2025 θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου 2025, ενώ η αποκοπή του θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2025. Δικαιούχοι στο μέρισμα θα είναι οι κάτοχοι μετοχών την 26η Σεπτεμβρίου 2026. Εκτιμάται ότι η διανομή αυτή είναι η πρώτη σε μια σειρά διανομών προμερισμάτων εισηγμένων επιχειρήσεων, που αναμένεται να φέρουν φέτος το σύνολο των χρηματικών διανομών των εισηγμένων πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη του προμερίσματος του ΑΔΜΗΕ ο πήχης έχει φτάσει στα 4,85 δισ. ευρώ, δηλαδή μια ανάσα πριν από το προαναφερόμενο όριο.

ΕΚΤ: Περιμένει καλά νέα για τον πληθωρισμό

Καλά νέα για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο περιμένει η ΕΚΤ. Οι θετικές προσδοκίες της Φρανκφούρτης προκύπτουν από τις ενδείξεις που έχει στη διάθεσή της για την εξέλιξη κρίσιμων παραμέτρων για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2%, επίπεδο στο οποίο ανήλθε στον Ιούνιο, από 1,9% τον Μάιο.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση της για τα επιτόκια. Έτσι, στη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου πρόκειται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ, τηρώντας στάση αναμονής για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για τους δασμούς. Ο παράγοντας Τραμπ είναι απρόβλεπτος και στη Φρανκφούρτη έχουν αποφασίσει να περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά να επαναξιολογήσουν την πολιτική επιτοκίων. Αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον Τραμπ…

Τεχνίτες αλουμινίου και τα διδάγματα από το παρελθόν

Δεν υπάρχει βιομηχανία αλουμινίου, βιοτεχνία αλουμινίου, που να μην ψάχνει για προσωπικό, κι αν όχι έμπειρο στο αντικείμενο, έστω με κάποιες βασικές γνώσεις τεχνικές ή έστω και με διάθεση για κατάρτιση και απασχόληση στον κλάδο.

Θα παίρναμε όρκο ότι όλες, μα όλες οι επιχειρήσεις αλουμινίου ψάχνουν για να βρούνε προσωπικό, το οποίο είναι πρόθυμες να πληρώσουν με αρκετά υψηλότερο μισθό από τον βασικό, ακόμη και αν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει την ελάχιστη εργασιακή εμπειρία στον κλάδο.

Και αυτό συμβαίνει επειδή ο κλάδος πριν από 15 ή και 17 χρόνια, κάπου γύρω στο 2008, δεν στήριξε μία εξαιρετικά καλή πρωτοβουλία λειτουργίας, σε κρατικό ΙΕΚ, Τμήματος Τεχνιτών Δομικών Έργων Αλουμινίου και Σιδήρου. Το Τμήμα είχε δημιουργηθεί έπειτα από πρωτοβουλία του ΣΕΜΑΣ, του Σωματείου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου – Σιδήρου, και λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ, στον Πολύγυρο, και μάλιστα έβγαλε την πρώτη φουρνιά τεχνιτών. Όμως τότε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου ήθελαν το Τμήμα να λειτουργεί κοντά στην έδρα τους, οπότε κάπως έτσι, και επειδή δεν ενθαρρύνθηκαν νέα άτομα να εγγραφούν στο συγκεκριμένο Τμήμα, σταμάτησε η λειτουργία του, παρ’ ότι είχε γίνει και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων.

Το επίπεδο της Ειδικότητας ήταν μεταγυμνασιακό και η διάρκεια φοίτησης ήταν δύο εξάμηνα. Κάθε τμήμα θα αποτελείτο από 20 έως 25 σπουδαστές και σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων ήταν μεγαλύτερος, υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερου τμήματος. Στο ΙΕΚ είχαν το δικαίωμα να φοιτήσουν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο σπόρος είχε πέσει, αλλά δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για να πιάσει και να βλαστήσει. Αυτό που μάλλον δεν είχε τότε προβλέψει ο κλάδος ήταν τα τεράστια κενά που θα δημιουργούνταν όταν οι έμπειροι τεχνίτες θα έβγαιναν σταδιακά στη σύνταξη, δίχως να υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό ικανό και πρόθυμο να τους αντικαταστήσει.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια όλες οι μεγάλες εταιρείες αλουμινίου σπεύδουν να κάνουν τμήματα εκπαίδευσης -τώρα τα ονομάζουν ακαδημίες-, απευθύνονται στη ΔΥΠΑ, στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μην τυχόν και μπορέσουν να βρούνε νέους ή ανέργους, διατεθειμένους να διδαχθούν τη δουλειά και να ενταχθούν στον κλάδο.

Γνωστή εταιρεία, κατασκευής και εφαρμογής προφίλ αλουμινίου, επί μήνες βάζει αγγελίες και αναζητεί έναν τεχνίτη, έναν, και ούτε ένας δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον, παρ’ ότι η δουλειά είναι καλοπληρωμένη και η εταιρεία δίνει μπόνους απόδοσης και μεταχειρίζεται τους υπαλλήλους με τον καλύτερο τρόπο.

Εκείνο το Τμήμα, που λειτούργησε για δύο χρόνια, ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για τον κλάδο, την οποία, δυστυχώς δεν αξιοποίησε. Ανεξαρτήτως τεχνολογικής προόδου, επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, χωρίς το λεγόμενο ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν μπορούν να υπάρξουν.