Tα deals και placements που ανεβάζουν το θερμόμετρο στο Χ.Α., ο κρίσιμος παράγοντας των ακινήτων στην εξαγορά της Praktiker και το εμβληματικό νεοκλασικό στη Βουλής που βγαίνει ξανά στο σφυρί

Ο πήχης που ανεβαίνει για τη μετοχή της Alter Ego στο Χρηματιστήριο και ο διαγωνισμός για το νεοκλασικό συγκρότημα στην οδό Βουλής 6

Χρηματιστήριο © INTIME

Τα ακίνητα «κλείνουν» το deal της Praktiker

Η εξαγορά της Praktiker Hellas από τη ρουμανική Paval Holding, μέσω της γνωστής DIY αλυσίδας Dedeman, βρίσκεται κυριολεκτικά στην τελική ευθεία. Όμως, πίσω από τις επίσημες διαπραγματεύσεις και τις οικονομικές αξιολογήσεις, ένας κρίσιμος -και μέχρι πρότινος άγνωστος- παράγοντας είναι αυτός που καθορίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας: τα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στη διαδικασία, η οριστικοποίηση του deal με τη Fairfax, τον σημερινό μέτοχο της Praktiker, εξαρτάται από την τακτοποίηση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, που σχετίζονται με τα ιδιόκτητα και μισθωμένα καταστήματα της αλυσίδας. Πρόκειται, στην ουσία, για τεχνικά ζητήματα με σαφείς νομικές και επενδυτικές προεκτάσεις, που ωστόσο έχουν αναδειχθεί σε προαπαιτούμενο για την υπογραφή των τελικών συμφωνιών. Όπως αποκάλυψε πρόσωπο με άμεση γνώση των διαδικασιών, το θέμα εστιάζει κυρίως σε ημιυπαίθριες κατασκευές, οι οποίες έχουν ανεγερθεί εντός των περιμετρικών χώρων των καταστημάτων, φιλοξενώντας κυρίως τα τμήματα κήπου της Praktiker.

Χρηματιστήριο: Ποια deals και placements ανεβάζουν το θερμόμετρο

Με την αγορά να σημειώνει άνοδο πάνω από 33% από την αρχή του χρόνου, τα deals επανέρχονται στο Χρηματιστήριο και αποτελούν την κινητήριο δύναμη της αγοράς. Πάνω από 2.000 κωδικοί ανοίγουν κάθε μήνα στην αγορά, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές αρχίζουν να ξανασκέφτονται ως επενδυτική επιλογή τη χρηματιστηριακή αγορά.

Μόλις χθες έγινε γνωστή η εξαγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Νίκου Ευαγγελάτου και της συζύγου του, Τατιάνας Στεφανίδου, από τον μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου, την Alter Ego Media του Βαγγέλη Μαρινάκη. H Εuroxx Χρηματιστηριακή, μάλιστα, ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της Alter Ego στα 6,5 ευρώ, από 4,38 ευρώ της τιμής του χθεσινού κλεισίματος, ένα upside της τάξεως του 48,4%.

Η Alter Ego Media ανακοίνωσε την εξαγορά τόσο του Newsit, όσο και του Tlife, δύο από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες στην Ελλάδα, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο όμιλο ψηφιακών εκδόσεων στη χώρα, από άποψη εσόδων και αναγνωσιμότητας. Η συναλλαγή αποτιμάται στα 26 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας EV/EBITDA 7,4x (EV/EBIT 7,6x). Η συμφωνία συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Alter Ego Media για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις και τη χρήση των εσόδων από την ΑΜΚ, επιταχύνοντας την πορεία των εξαγορών και συγχωνεύσεων, το αποτύπωμά της στο Διαδίκτυο και την περαιτέρω ενίσχυση της αναγνωσιμότητας.

Την ίδια ώρα, σε πάνω από 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι η αποτίμηση της Intralot, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγοράς, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 400 εκατ. ευρώ, η ενσωμάτωση νέων assets και η βελτίωση των EBITDA, όπως η επικείμενη ανακοίνωση της συμφωνίας απόκτησης της λοταρίας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ύψους 260 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στο άμεσο μέλλον από τα 670 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση σήμερα, θα μπορεί να διεκδικήσει θέση ακόμα και στον FTSE 25. Και να φανταστεί κανείς ότι πριν από 1,5 χρόνο η μετοχή βρισκόταν στην κατηγορία της Επιτήρησης.

Στην Κυριακούλης, η είσοδος των αδελφών Τζώρτζη, τέκνων του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Σοφοκλέους και της Alco, κ. Θεόδωρου Τζώρτζη, φαίνεται ότι αλλάζει ρότα στην εταιρεία. Η οικογένεια Κυριακούλη παραχωρεί τη θέση της στην οικογένεια Τζώρτζη, η οποία ετοιμάζεται να εντάξει στην εισηγμένη τουλάχιστον ένα ποντοπόρο πλοίο, ανεβάζοντας κατά πολύ την αποτίμηση των… 11,1 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα.

Η είδηση για την Credia Bank προέρχεται από το ταμπλό, αφού ξεπέρασε το 1 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση πλέον άνω του 1,6 δισ. ευρώ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά από την Optima. Η αγορά αναμένει τη διεύρυνση της διασποράς της μετοχής, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να λάβει χώρα το 2026 κι ενώ τα μεγέθη της τράπεζας απογειώνονται τρίμηνο με το τρίμηνο.

Ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε συγκεκριμένη ατζέντα) θα περάσει η μετάταξη της Real Consulting στην Κύρια Αγορά από την Εναλλακτική σήμερα.

Η περίπτωση της ΕΧΑΕ είναι το πιο καυτό στόρι της αγοράς για το καλοκαίρι που διανύουμε. Η εποπτική αρχή τελεί εν αναμονή, χωρίς να έχουν προγραμματιστεί οι άδειες του καλοκαιριού ακόμα για τα στελέχη της, προκειμένου να υποδεχθούν, στη συνέχεια να αξιολογήσουν και στο τέλος να εγκρίνουν την δημόσια πρόταση του Euronext. Η προσφορά θα πρέπει να αναμένεται πάνω από τα 7,5 ευρώ, σύμφωνα με τις προσδοκίες των θεσμικών επενδυτών. Ήδη η μετοχή έχει γράψει ιστορικό υψηλό στα 7,25 ευρώ.

Οι τοποθετήσεις της Ανδρομέδας στο β’ τρίμηνο 2025

Quest, Metlen, Motor Oil, ΔΕΗ και Profile είναι οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Trust Ανδρομέδα για το β’ τρίμηνο του 2025. Πάνω από το 92,2% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας διαχείρισης χρεογράφων είναι σε μετοχές και 10 τίτλοι κατέχουν το 41,9% του συνόλου. Πρώτη τοποθέτηση η Quest με 6,5%, ακολουθεί η Metlen με 5,53%, η Motor Oil με 4,41%, η ΔΕΗ με 4,27% και η Profile με 4,15%. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Titan (3,79%), η Π. Πετρόπουλος (3,75%), η Κρι-Κρι (3,33%), ο ΟΤΕ (3,29%) και τέλος η Real Consulting (2,9%). Το 18,12% των μετοχικών τίτλων είναι του κλάδου της τεχνολογίας, το 13,81% του βιομηχανικού κλάδου και στην τρίτη θέση 13,02% τα κυκλικά καταναλωτικά αγαθά.

Σε διαγωνισμό ξανά από τον e-ΕΦΚΑ το ιστορικό νεοκλασικό στην οδό Βουλής

Στο «σφυρί» βγάζει ο e-ΕΦΚΑ ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητά του στο κέντρο της Αθήνας, προκηρύσσοντας επαναληπτικό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του νεοκλασικού συγκροτήματος στην οδό Βουλής 6. Πρόκειται για δύο διατηρητέα κτίρια, χαρακτηρισμένα ως «έργα τέχνης», με έντονα μορφολογικά στοιχεία του αθηναϊκού νεοκλασικισμού, τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το ακίνητο, που βρίσκεται στην καρδιά του «εμπορικού τριγώνου», θα διατεθεί προς μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 30 ετών, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη 10. Ο νέος μισθωτής θα αναλάβει με δική του δαπάνη (3,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ) την ανακαίνιση του συγκροτήματος, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο ή ως μη κύριο τουριστικό κατάλυμα. Για τα πρώτα δύο χρόνια δεν προβλέπεται καταβολή ενοικίου, ενώ στη συνέχεια το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται στα 10.700 ευρώ.

Η υποβολή προσφορών ολοκληρώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου 2025. Το ακίνητο έχει ιστορικό βάθος, καθώς αγοράστηκε από το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 1947, πέρασε στην κατοχή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πλέον ανήκει στον ΕΦΚΑ. Το ένα κτίριο έχει πρόσοψη επί της οδού Βουλής, ενώ το δεύτερο αναπτύσσεται στο πίσω μέρος του οικοπέδου και επικοινωνεί με την οδό Λέκκα μέσω στοάς. Τα δύο σώματα ενώνονται μέσω αίθριου, δημιουργώντας ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο με ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ο φόβος για σημαντικό «χτύπημα» Τραμπ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές…

Οι δασμοί Τραμπ στο εμπόριο των ΗΠΑ με την Ευρώπη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις κρατούν υπ’ ατμόν τις αγορές και θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις των κεντρικών τραπεζιτών της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη. Την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 23 και 24 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Οι πρώτες ενδείξεις από τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προμηνύουν σημαντικό «χτύπημα» στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Αν όχι στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας (που είναι άλλωστε το λογικό η ΕΚΤ να τηρήσει στάση αναμονής), τότε Σεπτέμβριο ή/και Δεκέμβριο. Το μόνο δεδομένο είναι ότι θα μιλάμε για επιτόκια κάτω του 2%.

…και η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία

Για τις τράπεζες, οι ανησυχίες για τους δασμούς επικεντρώνονται επί του παρόντος στην αποδυνάμωση του δολαρίου. Το δολάριο έχει υποχωρήσει κοντά στο 15% και αυτό θα έχει επίπτωση στην έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία. Ναι μεν οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν έχουν άμεση έκθεση στους δασμούς, καθώς δεν εξάγουν στις ΗΠΑ, ωστόσο οι συναλλαγές τους σε δολάριο θα είναι χαμηλότερες σε απόλυτα νούμερα, πλήττοντας τελικά τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών. Από τις τράπεζες, μου αξιολογούν την επίπτωση στα επιτοκιακά έσοδα στα 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Ίδωμεν.

Έρχονται οι ανακοινώσεις των τραπεζικών κερδών

Σε πιο κοντινό ορίζοντα, στο τριήμερο από τις 30 Ιουλίου έως και την 1η Αυγούστου, οι τράπεζες θα δώσουν το στίγμα, με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου-α’ εξαμήνου. Την Τετάρτη 30 Ιουλίου η Πειραιώς, την Πέμπτη 31/7 οι Eurobank και Εθνική, την Παρασκευή 1/8 η Alpha Bank και η Optima bank. Αρχές Αυγούστου αναμένονται και τα αποτελέσματα από τα πανευρωπαϊκά stress tests της EBA (εκτός της Eurobank, που θα αξιολογηθεί μεμονωμένα αργότερα, λόγω της απόκτησης και ενσωμάτωσης της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο). Και μετά οι τραπεζίτες πάνε για μπάνια. Θα επανέλθουν δριμύτεροι τον Σεπτέμβριο, οπότε, όπως πληροφορούμαι, θα ξεκινήσουν νέες επαφές με διεθνείς επενδυτές. Η ατζέντα τους γράφει 3 και 4 Σεπτεμβρίου Νέα Υόρκη, στα συνέδρια της Citi και της UBS, 9 Σεπτεμβρίου Λονδίνο, στο συνέδριο της Goldman Sachs, 10 Σεπτεμβρίου Παρίσι, συνέδριο Kepler, και 16-18 Σεπτεμβρίου ξανά Λονδίνο, στο κορυφαίο (μαζί με αυτό της Morgan Stanley τον Μάρτιο) χρηματοοικονομικό συνέδριο της Bank of America.

Οι καίριες τομές που χρειάζονται στο ελληνικό τουριστικό προϊόν

Κάθε άλλο παρά εφησυχασμό πρέπει να προκαλεί η ανοδική τάση του τουρισμού, αφού, όπως επισημαίνει πολύ σωστά η Eurobank (η οποία φέρει και τον τίτλο της «Τράπεζας του Τουρισμού») σε μελέτη της, το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν θα μακροημερεύσει αν δεν υπάρξουν καίριες τομές (που βραχυπρόθεσμα θα θίξουν κάποιους) για την αναβάθμισή του. Η Τράπεζα προτείνει δέκα αναγκαίες δράσεις, μεταξύ των οποίων αξιολογεί ως υψηλότερη προτεραιότητα την αυστηρή και συστηματική τήρηση της νομοθεσίας για την αυθαίρετη δόμηση (απόσυρση παράνομων κτισμάτων, αποφυγή νομιμοποιήσεων) και τον ουσιαστικό περιορισμό και της -έως τώρα νόμιμης- εκτός σχεδίου δόμησης. Οι σχετικές δράσεις είναι ίσως η υψηλότερη προτεραιότητα, δεδομένου ότι η χύδην δόμηση δεν αναστρέφεται και μπορεί να καταστρέψει έναν τουριστικό προορισμό, ίσως και οριστικά. Θα σταθώ στα νούμερα που δίνει η Eurobank για τον ελληνικό Τουρισμό, από τα οποία προκύπτει και η ανάγκη «αφύπνισης» και επανασχεδιασμού του τουριστικού μας μοντέλου.

Πρώτον, οι τουριστικές εισπράξεις. Την 9ετία 2011-2019, δηλαδή την περίοδο που κατά βάση εξελίχθηκε η ελληνική κρίση χρέους, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ακολούθησαν έντονη ανοδική τροχιά, με αποτέλεσμα το 2019 να διαμορφωθούν στα 18,2 δισ. ευρώ, από 9,6 δισ. το 2010, ή στο 9,8% του ΑΕΠ. Η άνοδος των τουριστικών εισπράξεων ως απόλυτο μέγεθος, σε έναν βαθμό, συσχετίζεται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προς τις τιμές, η οποία επετεύχθη κατά τη διάρκεια των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής. Ωστόσο, η αύξηση του μεριδίου του τουρισμού στο ΑΕΠ οφείλεται και στην κατάρρευση των τομέων οι οποίοι στηρίζονταν στην εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με τον τουρισμό, που στο μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελεί μία εξωστρεφή δραστηριότητα. Την 5ετία 2020-2024, δηλαδή την περίοδο που περιλαμβάνει την πανδημία του Covid, τη μεταπανδημική ανάκαμψη και την ενεργειακή κρίση (συνοδευόμενη από γεωπολιτικές εντάσεις), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα, μετά την κατακόρυφη συρρίκνωσή τους στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,6% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο της πανδημίας (2020), ανέκαμψαν ταχέως και ενισχύθηκαν στα 21,6 δισ. ή στο 9,1% του ΑΕΠ το 2024. Παρά ταύτα, δεν ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σε πραγματικούς όρους, ήτοι σε σταθερές τιμές, το απόλυτο μέγεθός τους ήταν μικρότερο κατά 1,6% σε σύγκριση με το 2019 (+18,8% σε ονομαστικούς όρους, ήτοι σε τρέχουσες τιμές).

Δεύτερον, οι αφίξεις και οι δαπάνες. Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα από το 2011 μέχρι το 2024 (5,8% κατά μέσο όρο ετησίως) προήλθε κυρίως από τη συνιστώσα των αφίξεων. Αναλυτικά, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των αφίξεων ήταν 7,1%, οδηγώντας την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στους 40,7 εκατ. ταξιδιώτες το 2024 (συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων από κρουαζιέρα), από 15,0 εκατ. το 2010. Αντιθέτως, η μέση δαπάνη των ταξιδιωτών μειώθηκε στα 530,6 ευρώ το 2024, από 640,4 ευρώ το 2010. Το εν λόγω αποτέλεσμα αντανακλά τη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής των ταξιδιωτών στην Ελλάδα στις 5,9 διανυκτερεύσεις το 2024, από 9,3 το 2010. Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση ανήλθε στα 89,7 ευρώ το 2024, από 68,6 ευρώ το 2010, καταγράφοντας έναν μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής ίσο με 1,9%. Ωστόσο, ένα μέρος αυτής της αύξησης, αν όχι ολόκληρο, ήταν ονομαστικό. Από το 2011 μέχρι το 2024 ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην κατηγορία των εστιατορίων και ξενοδοχείων ήταν 1,9% (2,5% ο αποπληθωριστής των εξαγωγών υπηρεσιών). Συνεπώς, ο πραγματικός μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση ήταν 0% την περίοδο 2011-2024 (-3,2% για τη μέση δαπάνη) και ο αντίστοιχος των ταξιδιωτικών εισπράξεων 3,9%.

Στη μελέτη της Eurobank καταγράφονται και στοιχεία που δείχνουν πώς έχει αλλάξει το τοπίο στα τουριστικά καταλύμματα, με χαρακτηριστική την έξαρση των Airbnbs. Κατ’ αρχάς, την τελευταία εικοσαετία έχει αυξηθεί σημαντικά (+23%) ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων, με παράλληλη μείωση του αριθμού των ενοικιαζόμενων δωματίων και των campings. Παράλληλα, υπήρξε σημαντική άνοδος (+24,7%) του αριθμού των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης την περίοδο 2022-2024 -ο οποίος ξεπέρασε το 1,0 εκατ. εντός του 2024-, καλύπτοντας τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τουριστικών αφίξεων. Την περίοδο 2018-2024 η Ελλάδα παρουσιάζει από τις υψηλότερες αυξήσεις στον συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (123,1%) μεταξύ ανταγωνιστικών αγορών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία), κυρίως λόγω αύξησης των ταξιδιωτικών αφίξεων. Σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, η άνοδος του αριθμού τους συνοδεύτηκε από βελτίωση του επιπέδου των υποδομών, αφού μεταξύ 2004-2024 αυξήθηκε ο αριθμός των μονάδων (+2,1 φορές) και των κλινών (+1,6 φορές) με τέσσερα και πέντε αστέρια και μειώθηκαν τα αντίστοιχα μεγέθη με ένα και δύο αστέρια. Παράλληλα, αυξήθηκε η δυναμικότητά τους (+15,3%). Το μεγαλύτερο ποσοστό δωματίων και κλινών συγκεντρώνεται στα ξενοδοχεία μικρού (άνω του 41%) και μεσαίου μεγέθους (περίπου 22%).

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το ψηφιακό ευρώ

Εντός του 2025 και το 2026 αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το ψηφιακό ευρώ, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του εντός της δεκαετίας. Η ΕΚΤ δουλεύει εντατικά για το ψηφιακό νόμισμα από τον Νοέμβριο του 2023 και μόλις ολοκλήρωσε το τρίτο «test drive», τα αποτελέσματα του οποίου θα δημοσιεύσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στο τελευταίο τεστ περίπου 70 συμμετέχοντες στην αγορά προχώρησαν σε τεχνικές δοκιμές συμβατικών πληρωμών και εξερεύνησαν ιδέες για το πώς θα ενσωματώσουν το ψηφιακό ευρώ στο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα. Παράλληλα, η ΕΚΤ κάνει συνεχείς έρευνες και εντατικά τεστ για το κατά πόσον το ψηφιακό ευρώ καλύπτει τις ανάγκες των τελικών χρηστών. Στην κατεύθυνση αυτήν, η ΕΚΤ βρίσκεται σε απευθείας διάλογο με μικρούς εμπόρους, ευάλωτους καταναλωτές και κοινωνικές ομάδες που υποεκπροσωπούνται, μέσω συνεντεύξεων, focus groups και συνεργασία με Ενώσεις Καταναλωτών. Το ψηφιακό ευρώ, πάντως, δεν θα εξαφανίσει τα μετρητά, τα οποία η ΕΚΤ σκοπεύει να περάσει από «λίφτινγκ». Στις 15 Ιουλίου η ΕΚΤ προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για το σχέδιο των μελλοντικών τραπεζογραμματίων ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ήδη επιλέξει δύο πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ, κατόπιν διαβούλευσης με εμπειρογνώμονες και με το κοινό. Αυτά είναι: «Ευρωπαϊκός πολιτισμός», που εστιάζει σε κοινούς πολιτιστικούς χώρους και σε σημαντικούς Ευρωπαίους, και «Ποταμοί και πτηνά», που εστιάζει στην ανθεκτικότητα και την πολυμορφία των φυσικών οικοσυστημάτων της Ευρώπης. Όσοι σχεδιαστές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 18 Αυγούστου 2025, στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το κοινό θα κληθεί να υποβάλει σχόλια για τα σχέδια που θα επιλεγούν, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφανθεί για το τελικό σχέδιο έως το τέλος του 2026.

Διασυνδέσεις με οπτικές ίνες, μέσα από δίκτυα φ/α και ΟΚΩ

Τα δίκτυα φυσικού αερίου, αλλά και των λεγόμενων ΟΚΩ, δηλαδή των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, θα μπορούσαν, κάλλιστα, να χρησιμοποιηθούν για τη διέλευση οπτικών ινών και την ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή ανάπτυξη των telecoms. Αυτήν τη διαβεβαίωση έδωσε ένας άνθρωπος που γνωρίζει το αντικείμενο, ένας επιχειρηματίας του οποίου η Εταιρεία, μεταξύ άλλων, κατασκευάζει δίκτυα οπτικών ινών και διασυνδέει με Ι.Τ. υποδομές και υπηρεσίες, ολόκληρες περιοχές και κοινότητες. Την απάντηση σε ερώτηση που του τέθηκε έδωσε ο ιδρυτής και CEO της LANCOM, Γιώργος Νώλης, προσθέτοντας ότι πολλές ακόμη διασυνδέσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, όπως και μεταξύ άλλων σημείων της χώρας μας, οπότε καλό θα ήταν το ΥΠΟΜΕ να μεσολαβήσει στους παραχωρησιούχους των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, για να δοθεί σχετική άδεια. Όταν θέσαμε το ερώτημα, επαναφέραμε μία συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από πολλά χρόνια, το 2007, όταν είχαμε πληροφορηθεί πως Ι.Τ. πάροχος είχε ενδιαφερθεί για τη διέλευση οπτικών ινών από τα δίκτυα της ΕΥΑΘ. Μία εξαιρετική ιδέα, που θα γλίτωνε την πόλη από πολλές ταλαιπωρίες που συνεπάγονται τα έργα στο επίπεδο της οδού, αλλά και θα άφηνε κάποια έσοδα στην εταιρεία ή στις εταιρείες, αφού θα χρησιμοποιούνταν τα δίκτυά τους. Μια τέτοια συναξιοποίηση των εγκατεστημένων δικτύων πιθανότατα θα ήταν πολύ ευκολότερη, με τα γνωστά συστήματα τηλε-εποπτείας που εγκαθίστανται από τους ιδιοκτήτες ή και τους χρήστες δικτύων. Εκείνη η αναφορά, που είχε γίνει το 2007, ήρθε τις προάλλες στον νου μας, γιατί και τότε την είχαμε θεωρήσει εξαιρετική σκέψη, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Επίσης, να σημειωθεί ότι στα προηγούμενα, πολλά χρόνια έγιναν χιλιάδες δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου, νέων αγωγών σε σύγκριση με τους παλαιότερους ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία, όπως τουλάχιστον λέχθηκε, θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί. Περιττό να πούμε ότι και στην περίπτωση αυτήν μία καλή ιδέα, μία ιδέα για έναν συμφέροντα τρόπο ανάπτυξης υποδομών Ι.Τ., «κόλλησε» κάπου στον δρόμο του σχεδιασμού και της υλοποίησης, μία ακόμη κλασική περίπτωση της ελληνικής πραγματικότητας…

ING: Η απασχόληση επιστρέφει στον ευρωπαϊκό Νότο, με την Ελλάδα στο επίκεντρο

Η τελευταία ανάλυση της ING καταγράφει μια αξιοσημείωτη στροφή στο ευρωπαϊκό εργασιακό τοπίο: ο Νότος της Ευρωζώνης, και ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, εμφανίζουν μείωση της ανεργίας και δημιουργία θέσεων εργασίας, σε αντίθεση με τον Βορρά, όπου η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια κόπωσης.

Η Ελλάδα ξεχωρίζει, καθώς συνδυάζει την πτώση της ανεργίας με βελτίωση της παραγωγικότητας μετά τη δεκαετία της κρίσης. Η αύξηση της απασχόλησης εστιάζεται σε υπηρεσίες όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, καθώς επίσης στα ευρωπαϊκά κονδύλια του NextGenEU και στο φούσκωμα του real estate.

Ωστόσο, η έκθεση δεν εξηγεί αν αυτή η παραγωγικότητα προέρχεται από τεχνολογική πρόοδο ή απλώς από εντατικοποίηση της εργασίας στον τουρισμό και στο λιανικό εμπόριο, όπου οι εποχικοί και χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι αυξάνουν τις ώρες τους για να κρατηθεί όρθια η «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Πάντως, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το παλιό αφήγημα «τεμπέληδων του Νότου» αρχίζει να γυρίζει μπούμερανγκ. Η Γερμανία βουλιάζει σε στασιμότητα και αρνητική παραγωγικότητα, στη Γαλλία το χρέος έχει φτάσει τα 3,3 τρισ., με σκληρά μέτρα λιτότητας αλά ελληνικά, ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακάμπτουν.

Η Ελλάδα, κατά την ING, είναι ξαφνικά ο καλός μαθητής. Μόνο που το σχολείο έχει αλλάξει τους κανόνες: τώρα αρκεί να μην είσαι τελευταίος, ακόμη κι αν ο κατώτατος μισθός δεν καλύπτει το κόστος ζωής, ενώ το 1/3 των νέων εξακολουθεί να αναζητεί αξιοπρεπή εργασία ή να μεταναστεύει. Και στην έκθεση δεν υπάρχει λέξη για τη διαρθρωτική αδυναμία επενδύσεων σε υψηλής προστιθέμενης αξίας κλάδους.

Η πρόκληση τώρα είναι η διατήρηση αυτής της δυναμικής σε βάθος χρόνου -και η μετάβασή της σε πιο παραγωγικούς, εξωστρεφείς κλάδους. Αν η Ελλάδα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την περίοδο ενίσχυσης της απασχόλησης, μπορεί να εδραιωθεί ως σταθερός πόλος ανάπτυξης.

Οι λίγοι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ που μυαλό δεν βάζουν

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν από περίπου 50-100 εργαζόμενους προχθές στον ΟΛΠ κατά των συγκρούσεων στην Γάζα. Όπως υποστήριξαν, η ελληνική κυβέρνηση διευκολύνει τη μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ μέσω του Πειραιά και ζήτησαν αυτό να σταματήσει. Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν φοιτητές, αντιιμπεριαλιστές αγωνιστές, επαγγελματίες συνδικαλιστές και πολλοί. Μόνον οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ έλειπαν, αφού ο οργανισμός απασχολεί περίπου 1.000 άτομα και είναι ζήτημα αν στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν καμιά 50αρία από αυτούς.

Το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕ

Ο Δημήτρης Δάφνης της Cosmos BS εκλέχθηκε πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Βασίλης Χριστίδης (Knowledge A.E.) και Γρηγόρης Κοτσικάρης (I Know How A.E.). Η συγκρότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου έγινε πριν από λιγες ημέρες και το πρώτο θέμα που θ’ απασχολήσει θα είναι η αναθεώρηση του Καταστατικού του Συνδέσμου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου τον περασμένο μήνα, μια ομάδα επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΠΕ ζήτησε την καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου του Συνδέσμου, με το αιτιολογικό ότι δεν ασκούσε διευθυντικά καθήκοντα στην εταιρεία-μέλος του συνδέσμου, ενώ επιπλέον εκπροσωπούσε εταιρεία που έχει αντικείμενο εργασιών (τεχνική εταιρεία) που δεν συνάδει με τους σκοπούς ίδρυσης του συνδέσμου (πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών).