Το εφοπλιστικό επενδυτικό σχήμα στον τουρισμό με ορμητήριο τη Λήμνο
Το επενδυτικό εγχείρημα για την αναβίωση του ξενοδοχείου «Ακτή Μύρινα» στη Λήμνο φαίνεται να παίρνει πλέον σάρκα και οστά, σηματοδοτώντας μια σημαντική επένδυση στον τομέα του τουρισμού για το νησί. Το παλιό ξενοδοχείο, ανενεργό από το 2007, αποκτήθηκε από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές οικογένειες, με εμπειρία και βαρύτητα στον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό χώρο. Πρόσφατα συστάθηκε η εταιρεία Όραμα Λήμνος Συμμετοχών και Επενδύσεων με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο δύο εκατομμυρίων ευρώ, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση του εγχειρήματος. Το επενδυτικό σχήμα απαρτίζεται από τις οικογένειες της προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών, Μελίνας Τραυλού, του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, τους κληρονόμους του εκλιπόντος επιχειρηματία Οδυσσέα Κυριακόπουλου, καθώς και τον όμιλο Γιάσμπεκ από τον Λίβανο. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετέχουν οι Νικόλαος Γκεζέπης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος στη Neptune Lines της Μελίνας Τραυλού, ο Κωνσταντίνος Νανόπουλος, CFO της Star Bulk του Πέτρου Παππά ως Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο Ιωάννης Κοιλάκος ως Μέλος, η Δωροθέα Σαμολαδά ως Μέλος και ο Ralph Yazbeck ως Μέλος.
Προς αξιοποίηση οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Πειραιά και Θεσσαλονίκης
Βγαίνουν προς αξιοποίηση δύο από τα πιο εμβληματικά ακίνητα του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου — οι σταθμοί Πειραιά και Θεσσαλονίκης — με τη ΓΑΙΑΟΣΕ να ανοίγει τη διαδικασία αναζήτησης μη δεσμευτικών προτάσεων. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την επανατοποθέτηση των σιδηροδρομικών κόμβων στον αστικό και οικονομικό χάρτη της χώρας, όχι πλέον μόνο ως υποδομές μετακίνησης, αλλά ως σύγχρονα, σύνθετα κέντρα δραστηριότητας.
Στον Πειραιά, ο σταθμός των 13.000 τ.μ. βρίσκεται σε απόλυτα στρατηγική θέση — δίπλα στο λιμάνι, το Μετρό και τον ΗΣΑΠ — και προσφέρεται για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από τουριστικές και εμπορικές δραστηριότητες έως πολιτιστικές και γραφειακές εγκαταστάσεις. Αντίστοιχα, ο σταθμός της Θεσσαλονίκης (ΝΕΣΘ), έκτασης 83.000 τ.μ., αποτελεί ένα μοναδικό ακίνητο με τεράστιες δυνατότητες μετασχηματισμού σε έναν πολυλειτουργικό συγκοινωνιακό κόμβο που θα «κουμπώνει» σε όλα τα επίπεδα μετακίνησης — σιδηρόδρομο, Μετρό, λεωφορεία, δρόμους και λιμάνι.
Το αν όλα αυτά θα μετουσιωθούν σε όραμα ή σε real estate ευκαιρία, θα κριθεί από τις προτάσεις που θα κατατεθούν και από τη βούληση της Πολιτείας να προτάξει την έννοια της βιώσιμης κινητικότητας και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η εξυπηρέτηση επιβατών στη ελληνικά αεροδρόμια
Πολύ χαμηλά στην αξιολόγηση των επιβατών βρίσκονται τα ελληνικά αεροδρόμια. Η ετήσια έρευνα της AirHelp έδειξε ότι τα ελληνικά αεροδρόμια κατατάσσονται πολύ χαμηλά σε θέματα ακρίβειας πτήσεων, σε θέματα καταστημάτων και φαγητού και τέλος στην γενική αξιολόγηση του από τον επιβάτη. Μεταξύ 250 διεθνών αεροδρομίων, το καλύτερο ελληνικό αεροδρόμιο στους δείκτες που εξετάζει η AirHelp, είναι το «Μέγας Αλέξανδρος» στην Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στην 165η θέση με βαθμολογία 7,38 (με άριστα το 10,0). Ακολουθεί το Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα που βρίσκεται στην 198η θέση με βαθμολογία 7,22 και στην 247η θέση και 249η θέση τα αεροδρόμια Ν. Καζαντζάκης και Διαγόρας που βρίσκονται σε Ηράκλειο και Ρόδο αντίστοιχα. Πρώτο σε αξιολόγηση στους δείκτες της AirHelp είναι το αεροδρόμιο του Cape Town της Ν. Αφρικής με βαθμολογία 8,57 και ακολουθεί το αεροδρόμιο της Doha με 8,52. Η AirHelp είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται στην βοήθεια του ταξιδιώτη αναφορικά με την αποζημίωσή του σε θέματα εξυπηρέτησης από αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ.
Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
Σε μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων εξελίσσεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ενισχύοντας τον παραδοσιακό της ρόλο, ως αποτέλεσμα του καλού κλίματος που έχει διαμορφωθεί, την καταγραφή νέων υψηλών 15ετίας, των εισροών κεφαλαίων από Έλληνες και ξένους επενδυτές και βεβαίως τα επιχειρηματικά πλάνα και τις προοπτικές που λανσάρουν οι εισηγμένες.
Παλιότερα, μόνο στο άκουσμα της φράσης “αύξηση κεφαλαίου”, οι επενδυτές απομακρύνονταν – συνήθως σιωπηλά και γρήγορα. Σήμερα, το τοπίο μοιάζει διαφορετικό. Όλο και συχνότερα, εταιρείες ανακοινώνουν αυξήσεις και η αγορά τις υποδέχεται θετικά, με τις μετοχές να κινούνται ανοδικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ευρώπη Holdings. Η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου στα 1,20 ευρώ καλύφθηκε με άνεση και η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον κοντά στα 2 ευρώ – ένα αποτέλεσμα που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζε απίθανο.
Στο φόντο αυτό, νέες αυξήσεις βρίσκονται προ των πυλών. Μερικές αναμένονται να καλυφθούν εξίσου εύκολα – άλλες όχι τόσο.
Ξεχωρίζει η περίπτωση της Intralot, η οποία ανακοίνωσε αύξηση ύψους 400 εκατ. ευρώ, στον απόηχο της συμφωνίας με την Bally’s. Καταλύτης της εμπιστοσύνης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι το συμβόλαιο ύψους 260 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε πρόσφατα η εταιρεία στην πολιτεία Maryland των ΗΠΑ.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι και η προηγούμενη αύξηση της Intralot συνοδεύτηκε από έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον – στοιχείο που κάνει πολλούς να βλέπουν θετικά την επερχόμενη διαδικασία, η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο.
H Premia Properties στοχεύει σε άντληση 40 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Iδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση πως ο Petter Stordalen –μέσω του ομίλου NLTG– συμμετέχει στην αύξηση με 6,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η Premia αποκτά ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους από τον ίδιο όμιλο, έναντι 64 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το εάν η αποτίμηση είναι αντικειμενική ή ενισχυμένη. Η αύξηση θα διαρκέσει από 21 έως 23 Ιουλίου.
Αρκετές εταιρείες έχουν ήδη εξασφαλίσει τη σχετική έγκριση γενικής συνέλευσης για αυξήσεις κεφαλαίου – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προχωρήσουν άμεσα.
Αναλυτικότερα:
- Η Titan διατηρεί εδώ και καιρό σχετική έγκριση.
- Η ΕΚΤΕΡ, η Μαθιός και η Προοδευτική διαθέτουν αντίστοιχες αποφάσεις. Η τελευταία, μάλιστα, έχει συμφωνία για μετατρέψιμα warrants από επενδυτή, με πρόθεση εισφοράς έως και 20 εκατ. ευρώ.
- Η Trastor έχει δηλώσει πρόθεση για αύξηση με στόχο τη βελτίωση της διασποράς.
- Η Onyx σχεδιάζει εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση.
- Η AVE έχει συνάψει συμφωνία με τη Bazzar, με την αγορά να εκτιμά πως πιθανόν θα απαιτηθεί νέα αύξηση.
- Η Austriacard έχει πάρει απόφαση, με το ενδεχόμενο χρήσης της για εξαγορές να παραμένει ανοιχτό.
- Στη Frigoglass η αγορά “διαβάζει” κινήσεις προετοιμασίας για αύξηση.
- Η Μουζάκης έχει σε εξέλιξη διαδικασία μετατρέψιμου ομολογιακού.
- Τέλος, στη Κυριακούλης, οι νέοι ιδιοκτήτες δεν αποκλείεται να αξιοποιήσουν το εργαλείο της αύξησης κεφαλαίου, εφόσον θελήσουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Το «γενναίο» μέρισμα του ΟΛΗ
Σχεδόν το σύνολο των συσσωρευμένων κερδών διένειμε φέτος ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ). Συνολικά διένειμε 10 εκατ. ευρώ από τα περίπου 14,6 εκατ. ευρώ που είναι τα συσσωρευμένα κέρδη του. Το μέρισμα κατά 67% θα περιέλθει στον όμιλο Grimaldi και κατά 33% στο υπερταμείο (ως κληρονομιά του ΤΑΙΠΕΔ). Έτσι στην πρώτη χρήση, με βασικό μέτοχο τον όμιλο Grimaldi, το λιμάνι επιστρέφει στον επενδυτή σχεδόν το 10% του τιμήματος απόκτησης του λιμένα. Υπενθυμίζεται ότι για το 67% του λιμένα ο όμιλος Grimaldi κατέβαλε τον Οκτώβριο του 2024 περί τα 80 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το μέρισμα, τα 1,8 εκατ. ευρώ αφορούν μέρισμα της χρήσης του 2024 και τα υπόλοιπα 8,2 εκατ. ευρώ μέρισμα προηγούμενων χρήσεων.
Παρευξείνια: Πηγαίνει σε ιδιόκτητο «σπίτι» μετά 25 χρόνια
Μετά από 25 χρόνια, από την εγκατάσταση των κεντρικών της γραφείων στη Θεσσαλονίκη, η Παρευξείνια Τράπεζα μετακομίζει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Ήδη έχει αρχίσει η μετακόμιση εξοπλισμού της Τράπεζας, στις νέες της εγκαταστάσεις, στο συγκρότημα του Hub 26 , που ανέπτυξε στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, η DIMAND.
H απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, του μοναδικού διεθνούς τραπεζικού οργανισμού με έδρα στη χώρα μας, είχε καταντήσει σήριαλ, αφού για αρκετά χρόνια, το ελληνικό δημόσιο, δεν υλοποιούσε τη δέσμευση εξασφάλισης, στην ΤΕΑΕΠ, δικών της χώρων. Μετά είχε έρθει η οικονομική κρίση και η Τράπεζα, πλήρωνε αυτή το ενοίκιο για το κτίριο που μίσθωνε στην Λεωφόρο Νίκης, μέχρι που κάποια στιγμή, επήλθε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, για χορήγηση 10 εκατ. ευρώ, ώστε να αγοραστούν κατάλληλοι γραφειακοί χώροι.
Τελικά μετά από επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης κατάλληλου ακινήτου, η Παρευξείνια απόκτησε το Κτίριο Ε, στο συγκρότημα του Hub 26, αντί ποσού 16 εκατ. ευρώ και, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί στο νέο της σπίτι. Οι εγκαταστάσεις, σε ένα κτίριο βιοκλιματικό, μεγαλύτερο ( 5.000), με θέσεις στάθμευσης , εξυπηρετούν τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της Παρευξείνιας, που σήμερα έχει στη Θεσσαλονίκη, 120 προσωπικό. Δύο υπερεθνικοί οργανισμοί έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη , η Παρευξείνια και το Ευρωπαϊκό CEDEFOP και η πόλη, όπως και η ελληνική διοίκηση, πρέπει να τους έχουν φως και μάτια.
Οι μεγάλες διακρίσεις της ΕΤΕ
Σημαντική αναγνώριση της δουλειάς που κάνει από το 2020 στην Εθνική Τράπεζα ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Βασίλης Καραμούζης, αποτελούν οι διακρίσεις που έλαβε η Εθνική Τράπεζα στα Euromoney Awards of Excellence, τα οποία αναγνωρίζουν την αριστεία στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η Εθνική Τράπεζα ανακηρύχθηκε καλύτερη τράπεζα για μεγάλες επιχειρήσεις (Best Bank for Large Corporates) και καλύτερη επενδυτική τράπεζα για χρηματοδοτήσεις (Best Investment Bank for Financing), για την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το Corporate and Investment Banking (CIB) της Εθνικής έχει εδραιώσει την ηγετική του θέση στον τομέα της εταιρικής τραπεζικής, επιτυγχάνοντας εξαιρετική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα το 2024, παρά τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες.
Η Εθνική Τράπεζα αξιολογήθηκε ως η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα στη βάση της οικονομικής της απόδοσης για το 2024, της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου μεγάλων εταιρικών πελατών, των νέων/βελτιωμένων προϊόντων μεγάλης εταιρικής τραπεζικής, της νέας/βελτιωμένης ψηφιοποίησης προϊόντων μεγάλων εταιρικών πελατών, τη διαχείριση/κάλυψη σχέσεων μεγάλων εταιρειών και για τις νέες/βελτιωμένες διαδικασίες ένταξης πελατών – μεγάλων εταιρειών στο πελατολόγιό της. Αναγνωρίστηκε, επίσης, ότι η Τράπεζα σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση στις εσωτερικές της λειτουργίες, μέσω της κυκλοφορίας νέας πλατφόρμας internet banking για επιχειρήσεις, της ευρείας υιοθέτησης των ψηφιακών υπογραφών και της πλήρως ψηφιακής εφαρμογής νομιμοποίησης, ενέργειες που απλοποιούν σημαντικά τις διαδικασίες για τους εταιρικούς πελάτες. Στην Επενδυτική Τραπεζική, η Εθνική Τράπεζα αξιολογήθηκε ως καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα στη βάση νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών, καινοτόμων, επιδραστικών ή σημαντικών συμφωνιών χρηματοδότησης συγχωνεύσεων και εξαγορών, χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων, δομημένης χρηματοδότησης και άλλων πολύπλοκων και καινοτόμων χρηματοδοτικών σχημάτων. Αναγνωρίστηκε, επίσης, πως οδηγώντας την ενεργειακή μετάβαση, η Τράπεζα μέσω της μονάδας Structured Financing έχει εξασφαλίσει συναλλαγές-ρεκόρ σε έργα ΑΠΕ. Συνδυάζοντας τις εν λόγω συναλλαγές με εκδόσεις πράσινων ομολόγων, η Εθνική ενίσχυσε περαιτέρω τον ρόλο της ως η «Τράπεζα της Ενέργειας».
Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει εδραιωθεί ως η κορυφαία δύναμη στον τομέα των δομημένων χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα και επεκτείνει ολοένα και περισσότερο την παρουσία της στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τον ρόλο της ως τραπεζικός συνεργάτης πρώτης επιλογής για χρηματοδοτήσεις μεγάλης κλίμακας με υψηλό αντίκτυπο. Το CIB της Εθνικής Τράπεζας εξυπηρετεί μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα, οργανισμούς και κοινοπραξίες επιχειρήσεων, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 5 εκατ. ευρώ.