Πώς ο Τέλης Μυστακίδης αύξησε την περιουσία του στα έξι δισ. ευρώ, πόσα χάνουν οι τράπεζες από τις μειωμένες προμήθειες, η είσοδος του “Mr Singer” στο real estate και τα crypto γούστα των Ελλήνων

Ο Τέλης Μυστακίδης είναι το πρόσωπο του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη. Με προσωπική περιουσία που ζαλίζει, κοιτάει νέο... γήπεδο

Τελης Μυστακίδης © ΔΤ

H Glencore, το exit που… έγραψε ιστορία και τα έξι δισ. ευρώ του Τέλη Μυστακίδη

Το όνομά του ακούγεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο. Σίγουρα είναι ένα από τα πρόσωπα του καλοκαιριού, κυρίως για τους Θεσσαλονικείς. Σε μια εποχή που τα μεγάλα λόγια περισσεύουν, έχει αποδείξει ότι οι μεγάλες κινήσεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν. Ο λόγος για τον Τέλη Μυστακίδη. Χθες το powergame.gr έγραφε για τη σημαντική επένδυση που προχώρησε στο εμβληματικό Κτίριο Ρούσβελτ. Εμείς θελήσαμε να μάθουμε αν επιβεβαιώνονται ή όχι οι φήμες ότι πλέον δεν κατέχει μετοχές στην Glencore. Μάθαμε, λοιπόν, ότι όντως πούλησε όλες τις μετοχές που κατείχε στην Glencore στο τέλος του 2022, αρχές του 2023, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης αγοραστικής δραστηριότητας σε εμπορεύματα και μετοχές που σχετίζονται με εμπορεύματα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Την περίοδο που πούλησε ο κ. Μυστακίδης τις μετοχές του, η τιμή της μετοχής της Glencore διακυμαινόταν από 5 λίρες έως 5,8 λίρες Αγγλίας (σήμερα είναι 3 λίρες). Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση διάθεσης μετοχών της Glencore, ο Τέλης Μυστακίδης διέθετε 456.175.134 μετοχές. Κάναμε τα πλέον απλά συντηρητικά μαθηματικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πωλήσεις των μετοχών, τα μερίσματα (που θεωρούνταν επιστροφή κεφαλαίου, άρα είναι αφορολόγητα) και τις αποδόσεις από την επανεπένδυση των μερισμάτων, για να δούμε το ύψος της περιουσίας του. Το συμπέρασμά μας; Χωρίς καν να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις άλλες επιχειρηματικές του κινήσεις, η ελάχιστη εκτιμώμενη περιουσία του κ. Μυστακίδη είναι περίπου 6 δισ. ευρώ! Πάντως, το μόνο που φαίνεται να τον απασχολεί τώρα είναι ένα καινούργιο γήπεδο -κυριολεκτικά.

Η πολιτική απόφαση για τις τραπεζικές προμήθειες

Τολμηρή και αναγκαία, πλήρως πολιτική απόφαση, χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τη νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τις τραπεζικές χρεώσεις μέσω ΑΤΜ. Από τη στιγμή που η Τράπεζα Πειραιώς μεταβίβασε το 80% των off-site ATMs της στην Printec και στο ανεξάρτητο δίκτυο Cashflex, στο υπουργείο δεν σταματούσαν να καταφθάνουν οργισμένα παράπονα καταναλωτών, οι οποίοι, εκεί που δεν πλήρωναν για να σηκώσουν λεφτά από το ΑΤΜ της Πειραιώς, αναγκάστηκαν να πληρώνουν προμήθεια 2,10 ευρώ για να κάνουν ανάληψη από λογαριασμό τους Πειραιώς στα ΑΤΜs της Cashflex. Παρά το γεγονός ότι άλλες τράπεζες δεν προχώρησαν σε πώληση ΑΤΜs, η κυβέρνηση έσπευσε να σφίξει τα λουριά προληπτικά για όλους. Γιατί, όπως είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ναι μεν είναι στρατηγική της κυβέρνησης ο περιορισμός της χρήσης μετρητών και η ενίσχυση του πλαστικού χρήματος και της τεχνολογίας, για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να επιτυγχάνουμε υψηλά πλεονάσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί η ελευθερία των πολιτών στο να διαχειρίζονται όπως θέλουν τα χρήματά τους. «Η τεχνολογία, η τραπεζική λειτουργία και οι οικονομικοί μηχανισμοί υπάρχουν για να υπηρετούν και όχι για να παγιδεύουν», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αυτονόητα υπέρ του ανταγωνισμού, αλλά το κράτος παρεμβαίνει εκεί που κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει, βάζοντας κανόνες και αποκαθιστώντας την ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και στην κοινωνία.

Μικρό το κόστος για τις τράπεζες, μεγάλο για τους παρόχους ΑΤΜ

Για τις τράπεζες το κόστος της νέας δέσμης μέτρων της κυβέρνησης είναι μικρό. Άλλωστε, τα μέτρα δεν πάρθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επόπτη, εντός και εκτός. Όλο το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε συνεννοήσεις με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και την υποδιοικήτρια, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ενώ εις γνώσιν των μέτρων ήταν και η ΕΚΤ. Το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο για τους τρίτους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με δίκτυα ΑΤΜ. Σημειωτέον ότι αν η Cashflex χρέωνε 1,50 ευρώ για τις αναλήψεις, η Euronet, που έχει το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ (2.200 στον αριθμό ανά την Ελλάδα) χρεώνει 4,95 ευρώ και η Cashzone 3,50 ευρώ. Τώρα οι παραπάνω θα υποχρεωθούν στην εφαρμογή εθνικού πλαφόν 1,50 ευρώ.

Επιταχύνεται το exit της Τράπεζας Πειραιώς από τη μετοχική συμμετοχή της Cashflex

Οι εξελίξεις με τη νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης αναμένεται να επηρεάσουν και τη μετοχική συμμετοχή της Πειραιώς στην Cashflex. Σε συνέχεια της απόσχισης του κλάδου δραστηριότητάς της που αφορούσε το βασικό δίκτυο (non-core) ΑΤΜ και τη σύσταση της εταιρείας Κέα Λειτουργία και Διαχείριση Δικτύων ΑΤΜ Μονοπρόσωπη Α.Ε., η Τράπεζα Πειραιώς είχε πωλήσει τον Μάιο το 80,10% της Κέα στην εταιρεία Printec Cash Network A.E., μέλος του Ομίλου Printec. Η πώληση είχε γίνει στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους διαχείρισης των ΑΤΜs, το οποίο είναι πολύ υψηλό για τις τράπεζες, ανάλογα και με την τοποθεσία που βρίσκεται το καθένα από αυτά. Πρόκειται για κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ, όπως αναφέρουν οι τράπεζες, το οποίο καλύπτει software και hardware των μηχανημάτων, ενοίκια εγκατάστασης, ασφαλιστικές καλύψεις και ιδίως κόστος χρηματαποστολών. Ειδικά σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, όπως μου έλεγαν από τη Eurobank, η οποία είναι και η μόνη που έχει ΑΤΜ στον Άγιο Ευστράτιο. Επιστρέφοντας στο deal της Πειραιώς, προέβλεπε τη μεταβίβαση στην Cashflex 850 ATMs που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού δικτύου (μετρό, αεροδρόμια, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, νοσοκομεία κ.λπ.)., με την Πειραιώς να διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή σχεδόν 20% (στην κυριότητα της Πειραιώς παρέμειναν 367 off-site ATMs και το σύνολο των 934 μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας. Πλέον οι εξελίξεις αναμένεται να επισπεύσουν την αποδέσμευση της Πειραιώς και από το 20%. Όπως μου λένε από την πλευρά της Πειραιώς, η μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία διαχείρισης των ΑΤΜs έγινε για μεταφορά know-how στην Cashflex και θα μείωνε τη ζημία για την Πειραιώς από το κοστοβόρο δίκτυο ΑΤΜ. Η Cashflex από την πλευρά της ήθελε να μπει σφήνα στον ανταγωνισμό, κυρίως απέναντι στη Euronet, η οποία έχει δίκτυο 2.300 ΑΤΜs.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της Attica Bank

Με τη Euronet είχε συνεργασία η Attica Bank. H οποία, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, έσπευσε να ανακοινώσει τη δυνατότητα απεριόριστων συναλλαγών αναλήψεων και ερώτησης υπολοίπου με μηδενική χρέωση από τα ATMs του δικτύου Attica Bank και πρώην Παγκρήτιας Τράπεζας (σύνολο 142 ΑΤΜ) και του δικτύου Euronet σε όλη την Ελλάδα, με άμεση εφαρμογή από την 1η Αυγούστου. Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν σκέψεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank για το συγκεκριμένο ζήτημα των χρεώσεων και η πρωτοβουλία της τράπεζας είναι αποτέλεσμα καλής προετοιμασίας. Η λύση αυτή δίνει διέξοδο σε όλη την επικράτεια και ασφαλώς σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Attica Βank κινείται με γρήγορους ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα του πέμπτου τραπεζικού πόλου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Τον Δεκέμβριο του 2024 η τράπεζα είχε κάνει επιπρόσθετα βήματα στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον μηδενισμό των τραπεζικών προμηθειών. Η CEO, Ελένη Βρεττού, προτεραιοποιεί για τη διαφοροποίηση της Attica Bank στην εγγύτητα με τον πελάτη και στην κατεύθυνση αυτήν έγκειται και το γεγονός ότι οι πόρτες της τράπεζας είναι ανοιχτές για όλες τις συναλλαγές, χωρίς ραντεβού. Η νέα πρωτοβουλία της τράπεζας έρχεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της νέας επωνυμίας της ως CrediaBank. Στο πλαίσιο της αλλαγής της επωνυμίας της τράπεζας, τα ATMs του δικτύου Attica Bank και πρώην Παγκρήτιας Τράπεζας θα αποκτήσουν τη νέα εικόνα της CrediaBank έως το τέλος του έτους.

Στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα χρήματος τα ανεξάρτητα ATMs στην Ιταλία

Παραμένοντας στο θέμα των χρεώσεων στα ΑΤΜs, και η γειτονική Ιταλία ζει με τον ίδιο καημό. Τα ανεξάρτητα δίκτυα ΑΤΜ που δεν ανήκουν σε τράπεζες ή στα Ιταλικά Ταχυδρομεία (Poste Italiane), αλλά σε ξένες εταιρείες και λειτουργούν εκτός της άμεσης εποπτείας των ιταλικών Αρχών, επεκτείνονται ταχύτατα, ιδίως στις τουριστικές περιοχές και σε εμπορικά κέντρα. Και δεν είναι μόνο ότι χρεώνουν υψηλότερα για αναλήψεις μετρητών. Ορισμένα από αυτά τα ανεξάρτητα ΑΤΜs αποδέχονται καταθέσεις μετρητών, που σημαίνει ότι γίνεται δύσκολο για τους επόπτες να τσεκάρουν την προέλευση των χρημάτων αυτών. Πρόσφατα το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι συγκεκριμένες υποδομές να αξιοποιηθούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ή για άλλες μορφές παράνομης δραστηριότητας. Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η εξάπλωση των crypto ATM -μηχανημάτων που επιτρέπουν την αγορά ή και πώληση κρυπτονομισμάτων έναντι μετρητών.

Θεσμική επιστροφή στις τράπεζες με καθαρές εισροές 94,6 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία

Σε περισσότερα από 94,6 εκατ. ευρώ θα πρέπει να υπολογίζονται οι καθαρές εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, οι καθαρές εισροές άγγιξαν τα 10 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι: Πρώτον, οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές αρχίζουν και εμπιστεύονται πάλι την επαγγελματική διαχείριση, διοχετεύοντας εμμέσως, μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, χρήματα για την αγορά μετοχών. Δεύτερον, οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές εκμεταλλεύονται στο έπακρο το ανοδικό momentum. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι οι τραπεζικές μετοχές μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για σαφή ίχνη που αφήνουν οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αν και το ποσοστό συμμετοχής τους παραμένει σχετικά συγκρατημένο. Στην Εθνική Τράπεζα ελέγχουν το 3,25% των μετοχών, στην Τράπεζα Πειραιώς το 4,41%, στην Alpha Bank το 3,84% και στη Eurobank μόλις το 1,93%.

Ωστόσο, το β’ τρίμηνο του έτους έκρυβε δυναμικές αποδόσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της Alpha Bank εκτοξεύτηκε από τα 2,20 ευρώ στο επίπεδο των 3,26 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 50%. Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε περίπου 30%, περνώντας από τα 5,05 ευρώ στα 6,75 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 25%, από τα 9,45 ευρώ. Παρόμοια εικόνα και για τη Eurobank, με επίσης απόδοση άνω του 25%. Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 16%, επιβεβαιώνοντας το θετικό momentum της αγοράς. Η συμμετοχή των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι αισθητή -ιδιαίτερα σε μετοχές τραπεζών-, με σαφή κατανομή των θέσεων:

  • Alpha Bank: Σε σύνολο 90,2 εκατ. μετοχών υπό κατοχή, το Alpha Blue Chips διατηρεί 15 εκατ., το Πειραιώς Μετοχικό 11,7 εκατ. και το μεικτό αμοιβαίο των Ασφαλιστικών Οργανισμών 23,3 εκατ. μετοχές.
  • Eurobank: Από τις 71,6 εκατ. μετοχές, οι 17,6 εκατ. ανήκουν στο αμοιβαίο των Ασφαλιστικών Οργανισμών, 9,5 εκατ. στο Alpha Blue Chips, 9,7 εκατ. στο Πειραιώς Μετοχικό και 6,8 εκατ. στο 3Κ-ΝΝ Μετοχικό.
  • Εθνική Τράπεζα: Σε σύνολο 29,75 εκατ. μετοχών, οι 9,8 εκατ. βρίσκονται στο αμοιβαίο των Ασφαλιστικών Οργανισμών, 3,35 εκατ. στο Alpha Blue Chips, 4,3 εκατ. στο Πειραιώς Μετοχικό και 2 εκατ. στο 3Κ-ΝΝ Μετοχικό.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Από 55,1 εκατ. μετοχές, 15,3 εκατ. ελέγχονται από το αμοιβαίο των Ασφαλιστικών Οργανισμών, 7,3 εκατ. από το Alpha Blue Chips και 9,4 εκατ. από το Πειραιώς Μετοχικό.

Σε μια περίοδο όπου η αγορά επιβραβεύει τη συνέπεια και την υπομονή, οι θέσεις των θεσμικών επενδυτών στις τράπεζες φαίνεται πως όχι μόνο δικαιώνονται, αλλά και ενισχύονται. Το γεγονός, επίσης, ότι πολλές μετοχές του ΧΑ έχουν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση από αυτήν των τραπεζών έχει αυξήσει την αξία της θέσης των τραπεζών στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, πολλά αμοιβαία έχουν όρια και αυτά λόγω της απότομης ανόδου έχουν ξεπεραστεί.

Από τις ραπτομηχανές Singer στις επενδύσεις ακινήτων – Η νέα εταιρεία του Κώστα Βελάνη

Μια νέα επιχειρηματική σελίδα ανοίγει για την ιστορική οικογένεια Βελάνη, η οποία είναι γνωστή στο ευρύ κοινό για τη μακρόχρονη σύνδεσή της με τις ραπτομηχανές Singer στην Ελλάδα. Το επενδυτικό ταμείο Vel Investment Fund, με επικεφαλής τον Κώστα Βελάνη, προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας Salt and Stone Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με σκοπό τη δραστηριοποίηση στον χώρο των επενδύσεων σε ακίνητα. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας σοβαρές προθέσεις και σημαντικές βλέψεις. Η επιχειρηματική διαδρομή της οικογένειας άρχισε από ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, με ιδρυτή τον Βασίλη Βελάνη, ο οποίος ξεκίνησε με την επισκευή επαγγελματικών ραπτομηχανών. Η επιχείρηση εξελίχθηκε γρήγορα, με την οικογένεια να εισέρχεται δυναμικά και στο εμπόριο, κατακτώντας σταδιακά έναν ηγετικό ρόλο στον συγκεκριμένο κλάδο. Το καθοριστικό βήμα ήρθε το 2003, όταν η Αφοί Βασ. Βελάνη ΑΕΒΕ, μέσω της θυγατρικής SSM A.E., εξαγόρασε τη Singer Hellas. Από εκείνο το σημείο, η εταιρεία έγινε επίσημος αντιπρόσωπος και αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων Singer σε Ελλάδα και Βαλκάνια, ενισχύοντας περαιτέρω το brand name και το επιχειρηματικό της αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή. Επί της ουσίας, η σύσταση της Salt and Stone σηματοδοτεί μια στροφή σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των ακινήτων.

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον για glamping κοντά στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και για κάμπινγκ στις παραθαλάσσιες περιοχές ανατολικά του Αεροδρομίου «Μακεδονία» ή ακόμη και πλησιέστερα προς την πόλη, στο παραθαλάσσιο τμήμα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει επιχειρήσεις φιλοξενίας που συνδυάζουν τον αστικό με τον παραθεριστικό χαρακτήρα, εάν και εφόσον αυτές έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν κατά τρόπο που να είναι βιώσιμες. Η βιωσιμότητα μιας μονάδας φιλοξενίας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το σημείο που είναι χωροθετημένη, το προφίλ και τις υπηρεσίες της περιοχής γύρω από αυτήν, όπως και πολλές ακόμη εξυπηρετήσεις που ενδεχομένως προσφέρει η ίδια ή σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις. Το σημειώνουμε αυτό γιατί είναι γνωστό ότι υπάρχουν ξενοδοχείο/ξενοδοχεία που ενδιαφέρονται να βρουν αγοραστή, τα οποία, όμως, εκτιμάται ότι έχουν τοποθετηθεί με λάθος τρόπο στην αγορά.

Γεγονός είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει αξιοποιήσει το θαλάσσιο μέτωπό της, το οποίο σε πολλά σημεία είναι υποτιμημένο και υποβαθμισμένο. Ωστόσο, η πόλη -οι Δήμοι που βρέχονται από τον Θερμαϊκό- σταδιακά αντιλαμβάνονται την αξία του θαλάσσιου μετώπου, όπως την έχουν ήδη αντιληφθεί και αξιοποιήσει, όπου μπόρεσαν, αρκετοί ιδιώτες. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα σταδιακά θα αλλάξει, θα βελτιωθεί, ειδικά όταν προχωρήσει και η αξιοποίηση της Ακτής και του Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, από την πλειοδότρια εταιρεία στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, τη MATENISA. Υπάρχει λοιπόν η πληροφορία ότι επιχειρηματίας με πολλών δεκαετιών δραστηριοποίηση στον χώρο των κάμπινγκ ενδιαφέρεται να δημιουργήσει υψηλών προδιαγραφών κάμπινγκ, τύπου glamping, ανατολικά του αεροδρομίου και, προφανώς σε κάποιο τμήμα, παραθαλάσσιο, του Δήμου Θερμαϊκού. Τα δεδομένα της περιοχής αρχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο, αν και υπάρχουν ζητήματα υποδομών, όπως ο βασικός οδικός άξονας, που χρειάζεται οπωσδήποτε διαπλάτυνση από το ΔΔ Περαίας και ανατολικότερα, η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών σε σημεία του θαλάσσιου μετώπου σε Περαία, Αγία Τριάδα και σ’ ένα τμήμα των Νέων Επιβατών, η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ κ.λπ. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, η προσέλκυση ξένων εταιρειών τεχνολογίας και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά ως προς την εκτέλεση έργων υποδομής, αλλά και τη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα παλαιότερων δεκαετίων, κάτι που θα συμβάλει και στην υλοποίηση νέου τύπου τουριστικών επενδύσεων.

Πού πάνε τα cryptos; Νέες τάσεις χρήσης ανά γενιά

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις για πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες -οι Έλληνες λιγότερο- τα κρυπτονομίσματα δίνουν πρόσφατες έρευνες. Αν αναρωτιέστε λοιπόν πού πάνε τα cryptos, η απάντηση δεν είναι μόνο στα χρηματιστήρια, αλλά και στο αεροδρόμιο και στις κονσόλες. Η νέα έκθεση του Bitget Wallet αποκαλύπτει ότι οι χρήστες crypto wallets θέλουν να πληρώνουν με ψηφιακά νομίσματα για ταξίδια, gaming και καθημερινές αγορές. Μάλιστα, πάνω από το 1/3 δηλώνει ξεκάθαρα αυτήn την πρόθεση. Οι Gen Z είναι φουλ στο gaming και τα δώρα, οι Millennials το ρίχνουν στα ταξίδια και τις συνδρομές, ενώ η Gen X πάει πιο «σοβαρά», με real estate και ψηφιακά αγαθά. Εν τω μεταξύ, κάθε γωνιά του πλανήτη έχει τα δικά της crypto-γούστα, από play-to-earn στη Νοτιοανατολική Ασία μέχρι e-learning στην Αφρική. Το συμπέρασμα; Τα cryptos παύουν να είναι trend και γίνονται εργαλείο, με βασικό στοίχημα να προσφέρουν ευκολία και ασφάλεια χωρίς… τραπεζικά ραντεβού -σύμφωνα τουλάχιστον με την έρευνα του Bitget Wallet, που είναι πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων…