Η ρήξη μεταξύ ΣΕΠΕ και ομίλου Quest, το νερό που “ρέει” στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και η Κομισιόν που δεν βλέπει με καλό μάτι το «ναυάγιο» στο deal Unicredit με Banco BPM

Σε τροχιά σύγκρουσης ο ΣΕΠΕ και η Unisystems, πιθανός ο πειθαρχικός έλεγχος κατά της Έφης Κουτσουρέλη μετά τα εξώδικα

Έφη Κουτσουρέλη, αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Γιατί τα ξένα funds κυνηγούν τα δάνεια του νόμου Κατσέλη

Ισχυρό ενδιαφέρον για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη μαθαίνω ότι υπάρχει από τα ξένα funds και ιδίως από τη Fortress. Τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη διαχείριση των δανείων αυτών είχε η doValue, η οποία φαίνεται ότι έχει πλέον «απεγκλωβιστεί» από τα συγκεκριμένα δάνεια, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις συναλλαγές (Suez I, II και ΙΙΙ) από το χαρτοφυλάκιο Cairo. Πρόσφατα προχώρησε σε πώληση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου (Mexico), ενώ δρομολογεί, όπως μαθαίνω, και πώληση δανείων του νόμου 3869/2010 από το χαρτοφυλάκιο Frontier II, που διαχειρίζεται για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας. Για τους ξένους επενδυτές τα δάνεια του νόμου Κατσέλη είναι ελκυστικά, καθώς είναι κάτι σαν… ομόλογο. Και αυτό διότι έχουν πάρει οριστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια για το ύψος της μηνιαίας δόσης που πρέπει να καταβάλλουν οι δανειολήπτες, επομένως ο επενδυτής που τα αγοράζει έχει να αναμένει σταθερές χρηματοροές. Όσα δάνεια, δε, δεν έχουν πάρει ακόμη οριστική απόφαση, αυτή είναι κοντά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (αγοραστές) ποντάρουν επίσης σε μια σταθερή ροή εσόδων. Πρόθεση των ξένων funds που αγοράζουν δάνεια του νόμου Κατσέλη είναι να τα τιτλοποιήσουν.

Εκτός ορίων οι σχέσεις ΣΕΠΕ και Ομίλου QUEST

Με εξώδικα πλέον επικοινωνούν ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και η Unisystems, μέλος του Ομίλου Quest, γεγονός που χαρακτηρίζει ως οριστική και με απρόβλεπτες εξελίξεις τη ρήξη που προκάλεσαν οι καταγγελίες της κ. Έφης Κουτσουρέλη, αντιπροέδρου του Ομίλου Quest, ότι η νεοεκλεγείσα πρόεδρος,κ. Γιώτα Παπαρίδου, κατέχει παράνομα τη θέση της, ως μη έχουσα τις τυπικές προϋποθέσεις, με βάση το καταστατικό του Συνδέσμου και της σχετικής νομοθεσίας. Ο ΣΕΠΕ απέστειλε εξώδικο προς τη Unisystems και την εκπρόσωπό της, κ. Έφη Κουτσουρέλη, με το οποίο απαντά στις αιτιάσεις περί μη νομιμότητας της συμμετοχής της κ. Γιώτας Παπαρίδου στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδέσμου ως αντιπροσώπου της εταιρείας Κ&Π ΤΕΧΝΙΚΗ. Παράλληλα, καταγράφεται η σαφής προειδοποίηση πως η Πειθαρχική Επιτροπή του ΣΕΠΕ θα εξετάσει το ζήτημα (των εξωδίκων της κ. Κουτσουρέλη) σε όλες τις διαστάσεις του και θα λάβει τις αποφάσεις της ως ανεξάρτητο όργανο του Συνδέσμου. Γεγονός που δείχνει εμμέσως πως είναι πιθανός ο πειθαρχικός έλεγχος της συμπεριφοράς και των κινήσεων της κ. Εφης Κουτσουρέλη προς τον Σύνδεσμο.

Περί νομιμότητας

Στο εξώδικό του ο ΣΕΠΕ υποστηρίζει πως οι αιτιάσεις της Unisystems και της εκπροσώπου της δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα, όσον αφορά τη νομιμότητα της συμμετοχής της νυν προέδρου, κ. Γιώτας Παπαρίδου, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδέσμου. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε έγκαιρη αμφισβήτηση για τη νομιμότητα της εγγραφής της εταιρείας Κ&Π ΤΕΧΝΙΚΗ και της εκπροσώπου της, κάτι που έχει κριθεί από το 2018 με την οριστική εγγραφή της στα Μητρώα του Συνδέσμου, δεν νομιμοποιείται η εκ των υστέρων αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με το εξώδικο του ΣΕΠΕ, η εγγραφή της Κ&Π ΤΕΧΝΙΚΗ ως μέλους του Συνδέσμου και της κ. Παπαρίδου ως Εξουσιοδοτημένης Αντιπροσώπου της, είναι πλέον απόλυτα νόμιμη και παράγει πλήρη αποτελέσματα, όσον αφορά τη συμμετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας και των εκπροσώπων της στις διαδικασίες του Συνδέσμου. Τέλος, χαρακτηρίζονται ως «πρωτοφανείς στην ιστορία του ΣΕΠΕ» οι αναφορές για ποινική δίωξη μελών ΔΣ και επιστρέφονται ως νομικά αβάσιμες, με την αιτιολογία ότι αφορούν επαγγελματικές οργανώσεις και όχι αστικά μη κερδοσκοπικά σωματεία, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας. Η πρωτοφανής σε ένταση διαμάχη στον ΣΕΠΕ έχει δημιουργήσει εύλογες απορίες για την εσωτερική κατάσταση σ’ έναν Σύνδεσμο οι εταιρείες του οποίου υλοποιούν μεγάλα, καίρια και κομβικά έργα ψηφιακών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το comeback των ξεχασμένων στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Το χρηματιστηριακό ταμπλό επιβεβαίωσε χθες με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι το νερό αποτελεί στρατηγικό κεφάλαιο. Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, δύο από τις λεγόμενες «ξεχασμένες» μετοχές του Xρηματιστηρίου, με σχεδόν 6% απόδοση η πρώτη και 2,5% η δεύτερη από την αρχή του χρόνου μέχρι και την Τρίτη, επανήλθαν με θεαματικό τρόπο στο προσκήνιο, καταγράφοντας εντυπωσιακά υψηλά διετίας. Πάνω από 500.000 κομμάτια άλλαξαν χέρια για την πρώτη, περισσότερα από 250.000 για τη δεύτερη. Ταυτόχρονα, η Unibios (πρώην Βιοσώλ) κατέγραψε άλμα άνω του 23%, με συναλλαγές που άγγιξαν τις 400.000 μετοχές, ενώ η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας κέρδισε πάνω από 10%, βλέποντας την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Πίσω από την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται κάποια ξαφνική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, αλλά μια φράση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για «βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις», έθεσε τις βάσεις για μια νέα θεώρηση του υδάτινου αποθέματος της χώρας -όχι μόνο ως φυσικό αγαθό, αλλά και ως πεδίο σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πηγές από την αγορά ερμήνευσαν τις δηλώσεις ως πρόλογο ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρύθμισης: ένα πιο ολιστικό μοντέλο διαχείρισης των υδάτων, μακριά από τον σημερινό κατακερματισμό φορέων, που θα ευνοεί την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τις επενδύσεις. Κοινώς: ένα νέο πλαίσιο, στα πρότυπα της μεταμόρφωσης της ΔΕΗ.

Οι «υδάτινες» ΔΕΚΟ με τα γεμάτα ταμεία και τα σφιχτά τιμολόγια

Οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μπορεί να πέρασαν μια δύσκολη διετία με υψηλό ενεργειακό κόστος και πιεσμένα περιθώρια, όμως διαθέτουν αξιοσημείωτα αποθεματικά -άνω των 300 εκατ. ευρώ για την πρώτη, πάνω από 60 εκατ. για τη δεύτερη. Η ΕΥΔΑΠ, ειδικά, έχει προγραμματίσει επενδύσεις άνω του 1,3 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με πηγές τόσο από την αγορά, όσο και από την ίδια την ΕΥΔΑΠ, είναι αν η Πολιτεία θα επιτρέψει στις δύο εταιρείες να προχωρήσουν σε στοχευμένες αυξήσεις τιμολογίων. Ειδικά η ΕΥΔΑΠ, βρίσκεται ήδη σε τροχιά επέκτασης: έχει εντάξει περιοχές όπως τα Μεσόγεια, η Ανατολική Αττική και τα Μέγαρα, ενώ διεξάγει συνομιλίες με πόλεις όπως η Κόρινθος, η Θήβα και η Λιβαδειά για την ανάληψη υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων αυτών δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική στρατηγική. Εντάσσεται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ένα νέο ενοποιημένο σύστημα υδάτινης διαχείρισης -απαλλαγμένο από τη σημερινή πολυδιάσπαση μεταξύ φορέων, πιο λειτουργικό, πιο επενδυτικά φιλικό.

Αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, στον χθεσινό «χορό» των μετοχών συμμετείχε και η Unibios. Η συνεργασία της με τη γαλλική Osmosun, εισηγμένη στο Euronext, δεν είναι τυχαία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της αφαλάτωσης με χρήση ηλιακής ενέργειας, μετατρέποντας θαλασσινό και υφάλμυρο νερό σε πόσιμο. Ένα καθαρά πράσινο πρόσημο, που έρχεται να ενισχύσει τη νέα αφήγηση περί «υδάτινου play». Το επενδυτικό κοινό φαίνεται να αναζητεί πια τη νέα ιστορία του Χρηματιστηρίου. Μετά την πώληση της ΕΧΑΕ, τις κινήσεις στις ασφαλιστικές από τις τράπεζες και την παράλληλη εισαγωγή της Metlen σε Λονδίνο και Χ.Α., ο υδάτινος τομέας ίσως αποτελέσει το επόμενο σημείο αναφοράς. Όπως συνέβη άλλωστε και με τη ΔΕΗ, που πέρασε από το φάσμα της κατάρρευσης στην ψηφιακή εποχή, ανταγωνιζόμενη πλέον παρόχους ακόμη και στην παροχή internet.

Η UBS «ποντάρει» στις ελληνικές τράπεζες

Στις παγκόσμιες επιλογές της περιλαμβάνει η UBS τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας αγοραστής των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας και κατατάσσοντας την Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της διεθνώς. Η UBS αναμένει συνέχεια των εντυπωσιακών αποδόσεων που καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες από τις αρχές του έτους. Η UBS θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες από τις φθηνότερες στην Ευρώπη και δίνει τιμές-στόχους για την Alpha Bank τα 3,50 ευρώ, για τη Eurobank τα 3,30 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 6,70 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 12,20 ευρώ, σημειώνοντας ότι αναμένει ένα ακόμη πολύ ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο 2025.

Η Κομισιόν αντιδρά στον οικονομικό προστατευτισμό Ιταλίας και Γερμανίας

Στο ράφι βάζει, επί του παρόντος τουλάχιστον, την προσφορά του για την ιταλική Banco BPM o Andrea Orcel της Unicredit, έπειτα από οκτώ μήνες «κόντρας» με την κυβέρνηση Μελόνι. Η απόφαση αυτή έρχεται (μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο) μετά τον οργισμένο «πάγο» που έβαλε η κυβέρνηση της Γερμανίας στα σχέδια της Unicredit να εξαγοράσει την Commerzbank. Η εχθρικότητα Βερολίνου και Ρώμης σε πάσης φύσεως διασυνοριακές αγορές και ο κρατικός προστατευτισμός που επιδεικνύουν δείχνουν πόσο μακριά είμαστε ακόμη από την πραγματική ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Αλλά και πόσο μακριά είναι κάποιες χώρες και οι ηγεσίες τους από τις σύγχρονες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Και πόσο μπροστά βρίσκεται από πλευράς πολιτικής και επιχειρηματικής διορατικότητας η Ελλάδα, το άλλοτε μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, με τη συμμαχία της Alpha Bank με τη Unicredit. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο άγριος οικονομικός προστατευτισμός δεν αρέσει καθόλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού καταπατά κανόνες όπως το δικαίωμα εγκατάστασης και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Και στην κατεύθυνση αυτήν, η Κομισιόν ετοιμάζει ραβασάκια (στην κοινοτική γλώσσα, οχλήσεις) προς Ιταλία, Γερμανία και όσους άλλους εσωστρεφείς.

Χωρίς μετρητά πάνω από μία στις δύο πληρωμές στην Ευρώπη

Αυξάνεται πανευρωπαϊκά η χρήση του πλαστικού χρήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για το β’ εξάμηνο του 2024, οι πληρωμές χωρίς μετρητά στην Eυρωζώνη ανήλθαν σε 77,6 δισεκατομμύρια, πλήθος πληρωμών αυξημένο κατά 8,6% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2023, και η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 3,8%, στα 116,9 τρισ. ευρώ. Οι πληρωμές με κάρτα αντιστοιχούσαν στο 57% του συνολικού αριθμού πληρωμών χωρίς μετρητά στο β’ εξάμηνο του 2024, οι μεταφορές πιστώσεων στο 21%, οι άμεσες χρεώσεις στο 15% και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα στο 6%. Ο αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του β’ εξαμήνου του 2024 αυξήθηκε κατά 8,2%, σε 750 εκατομμύρια, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,1 κάρτες ανά κάτοικο της Ευρωζώνης, με τη μέση αξία ανά συναλλαγή να ανέρχεται σε περίπου 39 ευρώ.

Η νέα εταιρεία συμμετοχών του «Mr Nammos»

Για τους επαΐοντες και μη των πραγμάτων της Μυκόνου, ο Ζαννής Φραντζέσκος είναι ο ένας από τους τρεις ανθρώπους που ίδρυσαν το διεθνούς φήμης πλέον Nammos, στην παραλία Ψαρού. Και ένα από τα ονόματα που έχουν συζητηθεί, βλέποντας συχνά-πυκνά το όνομά του να φιγουράρει με πηχυαίους τίτλους σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Στο διάσημο εστιατόριο-διασκεδαστήριο της Μυκόνου και όχι μόνο, συνοδοιπόροι τα πρώτα χρόνια υπήρξαν ο Αιγύπτιος μάγειρας Σάμι Ιμπραήμ, αλλά και ο Μυκονιάτης επιχειρηματίας Κωνσταντής Κουσαθανάς, ως συνέταιροι και συνιδρυτές. Στην πορεία οι μετοχικές ισορροπίες μεταβλήθηκαν, καθώς ο Κουσαθανάς αποχώρησε πρόωρα από το σχήμα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με επίκεντρο την εστίαση, αλλά και τη φιλοξενία. Τελευταία ο Φραντζέσκος, έχοντας πάρει και το θρυλικό όνομα του μπαρ «Caprice», το επαναλειτούργησε, τόσο στη Μύκονο, όσο και πρόσφατα στη Βούλα, στο κτίριο του εφοπλιστή Βασίλη Μιχαήλ, στη λεωφόρο Καραμανλή, υπό το concept Caprice Sea Satin, που προσφέρει εστιατόριο μετά μουσικής. Νεότερο βήμα του, ωστόσο, αποτελεί η ίδρυση εταιρείας συμμετοχών, υπό την ονομασία ZF Holding, με έμπνευση από τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου του επιχειρηματία. Και κύριο αντικείμενό της μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση χαρτοφυλακίου ακινήτων. Ο πάντα δραστήριος επιχειρηματίας, που έγινε γνωστός από την εποχή που ήταν μπάρμαν στο Caprice, συνεχίζει να αναπτύσσει τη δραστηριότητά του με αυτόν τον τρόπο στα Νότια Προάστια, καθώς η έδρα της νεοσύστατης εταιρείας είναι στη Γλυφάδα.

Απάτη στο Inbox: Η νέα απάτη με φόντο… kinky δραστηριότητες

Δεν έχουν τον Θεό τους οι απατεώνες του Διαδικτύου. Τσεκάροντας τα e-mail μου, βρίσκω επιστολή με σφραγίδες και λογότυπα από την Κυπριακή Δημοκρατία, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου και την Αστυνομία της Κύπρου, με υπογραφή του επικεφαλής Michalakis Papageorgiou (εννοείται έψαξα και βρήκα ότι ο Μιχάλης Παπαγεωργίου διετέλεσε αρχηγός Αστυνομίας από την 1η Ιουλίου 2009 μέχρι τις 27 Μαρτίου 2014), η οποία μου ανακοίνωνε: «Αγαπητέ κύριε ή κυρία, θα αναλάβουμε νομική δράση εναντίον σας, αμέσως έπειτα από κατάσχεση υπολογιστή από κυβερνοδιείσδυση, για: παιδική πορνογραφία, παιδοφιλία, κυβερνοπορνογραφία και επιδειξιομανία». Και αφού ακολουθούσε ολόκληρο κατεβατό περί άσεμνου περιεχομένου και σεξουαλικών εγκλημάτων, έρευνα για ερωτικά μηνύματα και πράξεις επίδειξης που ανιχνεύθηκαν μέσω της κάμερας και των συνεδριών άμεσης συνομιλίας (στοιχεία που θα ψάρωναν προσφιλείς σε kinky δραστηριότητες, αλλά όχι εμένα, που είμαι σχεδόν για το μοναστήρι), οι απατεώνες κατέληγαν: «Παρακαλείστε να αποστείλετε τα δικαιολογητικά σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (δίνουν σχετικό σύνδεσμο), ώστε να εξεταστούν και να επαληθευτούν -αυτό εντός αυστηρής προθεσμίας 48 ωρών. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, θα αναγκαστούμε να στείλουμε την αναφορά μας στο δικαστήριο της περιοχής σας, προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον σας. Θα ακολουθήσει άμεση σύλληψη από την αστυνομία ασφαλείας που βρίσκεται πλησιέστερα στην κατοικία σας. Στη συνέχεια θα εγγραφείτε στο εθνικό μητρώο σεξουαλικών παραβατών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο φάκελός σας θα σταλεί επίσης σε ενώσεις κατά της παιδεραστίας και στα μέσα ενημέρωσης». Θεέ και Κύριε! Προσοχή, όσοι ανταλλάσσετε φωτογραφίες ξεβράκωτοι, μη μείνετε ξεβράκωτοι και από τους λογαριασμούς σας στην τράπεζα.

Ετήσιες αυξήσεις 4,5% στους μισθούς των υπαλλήλων του ΟΛΘ

Αυξήσεις 4,5% το έτος θα πάρουν στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη νέα τριετή εταιρική σύμβαση που υπεγράφη χθες μεταξύ της διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ και του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΛΘ και αφορά την περίοδο 2025- 2027. Συνολικά σε αυτήν την τριετία οι αυξήσεις που θα δοθούν στους υπαλλήλους της εταιρείας θα είναι της τάξης του 13,5%, σημαντικά υψηλότερες από τις αυξήσεις που είχαν δοθεί με την προηγούμενη σύμβαση για τα έτη 2022-2024, αφού στην προηγούμενη τριετία η συνολική αύξηση ήταν 5%.

Ωστόσο, ο ΟΛΘ, όπως και γενικότερα η οικονομία, έχει βγει από τις δύσκολες συνθήκες που είχαν προκληθεί από την πανδημία και οι οποίες είχαν επηρεάσει το διεθνές εμπόριο και τις μεταφορές. Πέραν αυτού, η ΟΛΘ ΑΕ είχε το 2024 αυξήσεις στη διακίνηση εμπορευμάτων, στον κύκλο εργασιών, αλλά και στα κέρδη της. Έτσι, οι υπάλληλοι του ΟΛΘ (περίπου 450 άτομα) θα λάβουν +4,5% στους μισθούς τους, από 1/1/2025, ενώ επιπλέον θα αυξηθεί και το ποσό της μηνιαίας κάρτας σίτισης που τους έχει δώσει η εταιρεία, από τα 70 ευρώ στα 100 ευρώ. Πολύ σημαντικό μέρος της νέας σύμβασης αφορά τη δέσμευση για υπογραφή συμφωνίας, με την οποία θα αναγνωρίζονται τα έτη προϋπηρεσίας στους υπαλλήλους της ΟΛΘ ΑΕ.