To project της ΕΤΑΔ για κρατικό real estate που αποδίδει, το βαρύ όνομα που δεν αρκεί πλέον για να γεμίσουν τα ποτήρια στην Οινοποιία Μπουτάρη και τα μικρά λιμάνια που ψάχνουν ρυθμό έργων

Το ρεκόρ αποδοτικότητας και τα σταθερά βήματα μετασχηματισμού της ΕΤΑΔ και η πηγή του κακού για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα

Η CEO της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου © ΕΤΑΔ

Το «καρφί» Πιερρακάκη για την υπερρύθμιση made in ΠΑΣΟΚ

Αποστομωτικός και με μία δόση χιούμορ, από αυτό που σφάζει με το γάντι, ήταν χθες ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή. Απαντώντας στην παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του κόμματός του, που κατέθεσε δική του τροπολογία για τις χρεώσεις των τραπεζών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε ρέστα. «Αν κατάλαβα καλά, αυτό που προτείνετε είναι να επεκταθεί το μέτρο, με μηδέν χρέωση, σε οποιοδήποτε ATM στη χώρα, δηλαδή και σε τρίτους παρόχους. Ρητορικό το ερώτημα που θα θέσω: σε πόσες χώρες ισχύει κάτι τέτοιο; Σε καμία. Δεν είναι πρακτική που θα μπορούσε να γίνει, δεν θα μπορούσε καν να σταθεί. Εμείς, πολύ καλοπροαίρετα, ακούμε το οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να μας έρθει από την αντιπολίτευση, νομίζω το έχω αποδείξει και προσωπικά, αλλά διαβάζοντας την τροπολογία που καταθέσατε σήμερα, έπειτα από την κυβερνητική παρέμβαση -πράγμα που δεν είθισται, συνήθως η αντιπολίτευση προηγείται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις-, οφείλω να πω ότι προτείνετε μια… υπερρύθμιση. Δηλαδή, το μόνο πράγμα που δεν τους λέμε είναι τι ώρα θα ανοιγοκλείνουν τα φώτα. Εντάξει, άμα θέλετε να κλείσετε τις τράπεζες, να πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και το know how…», είπε ο  Κυριάκος Πιερρακάκης. Και πρόσθεσε: «Το θέμα μας είναι να κυνηγήσουμε τις τράπεζες ή να πετύχουμε το καλύτερο κοινωνικό αποτέλεσμα για κάθε πολίτη; Γιατί έχω την εντύπωση ότι εδώ πέρα κάνετε ένα κυνήγι μαγισσών. Εμείς είδαμε πραγματική αποτυχία στο πεδίο και κάναμε μια ακαριαία παρέμβαση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συστήνοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, αν θέλει να κάνει τη δουλειά και να κοιτάζει ένα-ένα τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των τραπεζών, να πάει να αναλάβει ο ίδιος μία τράπεζα ή και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όταν οι συνεταιριστικές τράπεζες δείχνουν τον δρόμο

Συνεχείς κινήσεις εκσυγχρονισμού και «σφήνας» στον ανταγωνισμό, που δικαιώνουν τον τίτλο που της είχε αποδώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντάς την την καλύτερη τράπεζα, κάνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Η Mastercard ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει στρατηγικά τη Συνεταιριστική Καρδίτσας σε Principal Member της. Για την τράπεζα αυτό σημαίνει ότι αποκτά τη δυνατότητα να εκδίδει και να διαχειρίζεται απευθείας προϊόντα Mastercard, χωρίς την εμπλοκή τρίτων, ενισχύοντας, έτσι, την ευελιξία της και για τον σχεδιασμό πιο καινοτόμων, ανταγωνιστικών και πλήρως εξατομικευμένων τραπεζικών λύσεων για τους πελάτες της. Με αφορμή την είδηση αυτήν, θα σταθώ σε κάποια νούμερα της Συνεταιριστικής Καρδίτσας που φωτογραφίζουν τη δυναμική των συνεταιριστικών τραπεζών, όταν αυτές λειτουργούν με σχέδιο και διαφάνεια. Το 2024 η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 4,06 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33,5% σε σχέση με το 2023. Οι καταθέσεις της ανήλθαν σε 212 εκατ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 167 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την έντονη αναπτυξιακή δυναμική και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας στην τράπεζα. Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 23,98%, ποσοστό που την κατατάσσει μεταξύ των πιο ισχυρών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της χώρας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 7,17%, και μάλιστα χωρίς χρήση του «Ηρακλή», έναντι υψηλών διψήφιων ποσοστών για τον υπόλοιπο ανταγωνισμό των μη σημαντικών τραπεζών. Η συνολική απόδοση ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 14,38%, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας. Κατόπιν αυτών, η τράπεζα διένειμε ξανά μέρισμα (καταβάλλει από την 1η Ιουλίου 3,7 ευρώ ανά συνεταιριστική μερίδα), επιστρέφοντας στους μεριδιούχους της ποσό 1.400.000 ευρώ από τα κέρδη του 2024, με μερισματική απόδοση 4,84%. Τα δε υπόλοιπα κέρδη, ύψους 2.651.000 ευρώ, η διοίκηση της τράπεζας τα επανεπένδυσε στην τιμή της συνεταιριστικής μερίδας, η οποία από τα 76,51 ευρώ αυξήθηκε στα 84,60 ευρώ, η υψηλότερη απ’ όλες τις τράπεζες. Έτσι, η συνολική φετινή απόδοση για τους μεριδιούχους από το μέρισμα και την αύξηση της τιμής της μερίδας φτάνει στο 15,93%, καθιστώντας την επένδυση σε μερίδες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας μία από τις επικερδέστερες.

H χαμένη λάμψη της Οινοποιίας Μπουτάρη

Μπορεί ο Ηλίας Γεωργιάδης, βασικός μέτοχος του ομίλου Ελληνικά Οινοποιεία» και της εταιρείας ακινήτων Premia, να επιμένει πως το κρασί παραμένει μια κερδοφόρα δραστηριότητα, ωστόσο οι αριθμοί της ιστορικής Μπουτάρη φαίνεται να λένε μια διαφορετική ιστορία. Παρά την προσπάθεια ανανέωσης, τα οικονομικά της εταιρείας δείχνουν μια στασιμότητα -αν όχι μια ήπια καθοδική τροχιά-, που ενισχύει την αίσθηση ότι η χρυσή εποχή της δεν πρόκειται να επιστρέψει. Το 2024 η Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 6,23%, φτάνοντας τα 14,02 εκατ. ευρώ, έναντι 13,2 εκατ. ευρώ το 2023. Όμως το θετικό αυτό σήμα δεν συνοδεύτηκε από ουσιαστική βελτίωση στη λειτουργική κερδοφορία. Το EBITDA υποχώρησε κατά 4,5%, στα 1,46 εκατ. ευρώ, ενώ και το περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε -από 11,61% σε 10,44%. Στην αγορά αρκετοί μιλούν για μια εταιρεία που, αν και φέρει ένα από τα πιο βαριά ονόματα της ελληνικής οινοποιίας, μοιάζει να έχει αποκοπεί από τη δημιουργική τόλμη και την επιχειρηματική πυγμή των δεκαετιών, στις εποχές όπου το τιμόνι κρατούσαν τα αδέλφια Κώστας και Γιάννης Μπουτάρης. Το όνομα παραμένει, αλλά η λάμψη φαίνεται να έχει ξεθωριάσει.

Προσπάθεια για να επιταχυνθούν τα έργα στα μικρά λιμάνια

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες με συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, με στόχο να προχωρήσουν ταχύτερα τα έργα αναβάθμισης των μικρότερων λιμανιών. Πρόκειται για λιμάνια που δεν ανήκουν στους μεγάλους οργανισμούς που ελέγχει (ή κατείχε προ της πώλησης) το Υπερταμείο και έχουν άμεσες ανάγκες αναβάθμισης. Τα έργα της πρώτης φάσης έχουν προϋπολογισμό γύρω στα 80 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη φάση θα διατεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ.

Τα καλά αποτελέσματα της ΕΤΑΔ για το 2024

Μια αποδοτική χρονιά, σε επίπεδο επιδόσεων, ήταν το 2024 για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με βελτίωση σε όλους τους δείκτες και με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το 2025, ενώ είναι σε εξέλιξη ο μετασχηματισμός της εταιρείας και η εσωτερική αναδιάρθρωσή της. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ, υπό την Ηρώ Χατζηγεωργίου, ενέκρινε προ ημερών τις λογιστικές καταστάσεις του 2024. Ο κύκλος εργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έφτασε πέρυσι τα 61,4 εκατ. ευρώ, με αύξηση 11% έναντι του 2023. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών & επενδυτικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν κοντά στα 54 εκατ. ευρώ (+16,4%), ενώ καταγράφεται και μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 10%. Η διοίκηση Χατζηγεωργίου προσπαθεί όχι μόνο να βελτιώσει την αποδοτικότητα της ΕΤΑΔ και να δημιουργήσει μια σύγχρονη δομή στην κρατική εταιρεία, αλλά και να τη μετατρέψει σε μια σύγχρονη επιχείρηση real estate, asset management and development.

Νέα τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στη Βοιωτία

Σε νέα τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του εργοστασίου ράβδων και σωλήνων ορειχάλκου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στον Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων, προχώρησε η εταιρεία. Η απόφαση, που ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπεγράφη στις 23 Ιουλίου από τον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής και τροποποιεί την απόφαση του 2022, ενσωματώνοντας μια σειρά από τεχνικές παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται μη ουσιώδεις και συνεπώς δεν απαιτούν νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εγκατάσταση βρίσκεται στο 59ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στον Δήμο Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Το εργοστάσιο περιλαμβάνει εκτεταμένες γραμμές παραγωγής ράβδων, σωλήνων και κραμάτων χαλκού, με κινητήρια ισχύ η οποία -μετά την τροποποίηση- φτάνει τους 11.669,2 ίππους. Η μονάδα επεκτείνει την επιφάνεια δόμησης σε 25.398,37 τ.μ. και την κάλυψη σε 24.154,87 τ.μ. Στον πυρήνα της νέας απόφασης βρίσκεται η ένταξη νέων υποδομών για τη διαχείριση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Προβλέπεται η προσθήκη δύο νέων δεξαμενών αποθήκευσης, χωρητικότητας 40 κυβικών μέτρων η καθεμία, για την υποδοχή αποβλήτων που θα μεταφέρονται από άλλη μονάδα του ίδιου ομίλου, η οποία βρίσκεται στο 58ο χλμ. της Εθνικής Οδού. Τα απόβλητα, με ετήσια ανώτατη ποσότητα τα 7.200 κυβικά μέτρα, προέρχονται από τη νέα μονάδα επένδυσης σωλήνων και σύρματος χαλκού, παραγωγής μονωτικών αφρώδους πολυαιθυλενίου και άλλων βοηθητικών βιομηχανικών εργασιών. Στόχος είναι η επεξεργασία τους στη μονάδα φυσικοχημικής επεξεργασίας του εργοστασίου στο 59ο χλμ., γεγονός που υποδηλώνει την ενεργή τεχνική και περιβαλλοντική διασύνδεση των δύο εγκαταστάσεων. Παράλληλα, εγκαθίσταται νέα δεξαμενή χωρητικότητας 20 κυβικών μέτρων για την προσωρινή αποθήκευση μέρους της εκροής από τη μονάδα επεξεργασίας. Το αποθηκευμένο υγρό θα ανακυκλώνεται στο στάδιο αποξείδωσης, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης νερού και ενισχύοντας τη βιομηχανική ανακύκλωση εντός της μονάδας. Προβλέπεται, επίσης, εγκατάσταση αντλίας στη νέα δεξαμενή και κατεδαφίσεις μικρών δεξαμενών και βοηθητικών υποδομών, με την κατασκευή νέων, μικρής κλίμακας κτιρίων (κάτω από 400 κυβικά μέτρα όγκου), προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου.

Παρεμβάσεις για την ανακύκλωση νερού στη μονάδα της Τανάγρας

Στο πλαίσιο της τροποποίησης, επικαιροποιούνται τα στοιχεία για την κατανάλωση νερού, η οποία ανέρχεται πλέον σε 46.570 έως 56.570 κυβικά μέτρα ετησίως, προερχόμενα από την ΕΥΔΑΠ, το δίκτυο Οινοφύτων ή εξωτερικούς προμηθευτές. Από την ποσότητα αυτήν, έως και 55.000 κυβικά μέτρα κατευθύνονται στην παραγωγική διαδικασία, ενώ 12.000 κυβικά μέτρα προορίζονται ειδικά για τα κυκλώματα ψύξης της νέας γραμμής συνεχούς χύτευσης μολυβδούχων και καθαρών ορείχαλκων. Η γραμμή αυτή προβλέπεται να περιλαμβάνει δύο φούρνους τήξης, φούρνο αναμονής, σύστημα χύτευσης, πριόνια και βοηθητικές υποδομές αποκονίωσης και αποθήκευσης. Οι αναθεωρημένοι περιβαλλοντικοί όροι καταγράφουν και τις ετήσιες ποσότητες στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων, όπως οι λάσπες από φυσικοχημικές επεξεργασίες, οι οποίες εκτιμώνται σε 97 τόνους, με αποδέκτη εγκατάσταση τύπου R12 εκτός μονάδας. Επικαιροποιούνται επίσης οι ποσότητες βοηθητικών υλών, όπως το υδροξείδιο του νατρίου και ειδικά αντιδραστήρια. Σημειώνεται ότι στην αναδιατύπωση του κεφαλαίου για τις θεσμικές χρήσεις γης αποτυπώνεται ρητά ότι το εργοστάσιο βρίσκεται εκτός των θεσμοθετημένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων Οινοφύτων και Σχηματαρίου, καθώς και εκτός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή έχει ενταχθεί ως Οργανωμένος Υποδοχέας Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Στρατηγικών Επεμβάσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διασφαλίζοντας τη βιομηχανική της χρήση. Η απόφαση σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής και της εσωτερικής λειτουργικής συνάφειας των μονάδων του Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ παράλληλα προσαρμόζει τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις στις τεχνικές και επιχειρησιακές εξελίξεις, με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού σ’ ένα απαιτητικό βιομηχανικό περιβάλλον.

Γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να έχει υψηλό πληθωρισμό

Αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας (θετικό παραγωγικό κενό, ήτοι το τρέχον πραγματικό ΑΕΠ είναι υψηλότερο από το δυνητικό πραγματικό ΑΕΠ), περιορισμένη προσφορά ακινήτων παράλληλα με το επενδυτικό ενδιαφέρον μη κατοίκων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα (ωθούν προς τα πάνω τις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων) και μεταπανδημική ανάκαμψη του τουρισμού (η υπερβάλλουσα ζήτηση εργασίας στον εν λόγω κλάδο ενισχύει τις τιμές των πακέτων διακοπών και καταλυμάτων, η υπερβάλλουσα ζήτηση εργασίας οδηγεί σε αύξηση των μισθών και συνεπακόλουθα των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών), είναι οι αιτίες, σύμφωνα με τη Eurobank Research, για την επιμονή του πληθωρισμού σε σχετικά υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) ενισχύθηκε περαιτέρω στο 3,6% τον Ιούνιο 2025 (2,0% στην Ευρωζώνη), από 3,3% τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά το σύνολο του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εμφάνισε ελαφρά άνοδο στο 3,1%, από 2,9% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πληθωρισμό υψηλότερο της Ελλάδας είχαν στο εξάμηνο οι: Ρουμανία (5,3%), Ουγγαρία (4,9%), Εσθονία (4,6%), Κροατία (4,4%), Σλοβακία (4,2%), Πολωνία (4,0%), Λετονία (3,6%), Βέλγιο (3,5%), Βουλγαρία (3,4%), Λιθουανία (3,3%), Ολλανδία (3,3%) και Αυστρία (3,2%).

Διαχειρίσιμοι για την EE δασμοί 15% από ΗΠΑ, λέει η BNP Paribas

Η BNP Paribas εμφανίζεται καθησυχαστική απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών 15% από τις ΗΠΑ στην E.E. Ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Λαρς Μαχενίλ, υποστήριξε ότι ένα τέτοιο ποσοστό θα ήταν «διαχειρίσιμο» για την ευρωπαϊκή οικονομία, προσθέτοντας πως η κύρια πρόκληση αυτήν τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα. Φαίνεται πως η γαλλική επενδυτική τράπεζα ξέρει να «πουλά» ψυχραιμία, ακόμη και όταν το έδαφος τρίζει. Άλλωστε, η αβεβαιότητα είναι ένας τρόπος να βγουν κέρδη από τους traders στις αγορές. Η αντίφαση είναι εντυπωσιακή: αφενός, στη γαλλική επενδυτική τράπεζα παραδέχονται ότι οι δασμοί προκαλούν αναστάτωση στις αγορές, αφετέρου καρπώνονται τα οφέλη των αναταράξεων. Όσο για το «μόλις 10%» των εσόδων που λέει ότι προέρχονται από τη Γαλλία, καθώς είναι «μια πανευρωπαϊκή τράπεζα», εάν τα πράγματα ζορίσουν και στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, τότε η BNP έχει ήδη στρέψει το βλέμμα της στα trading floors. Εκεί που η κρίση είναι, προφανώς, μια ακόμη ευκαιρία.

Η Τουρκία τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της Tesla

Η Τουρκία -μέχρι πρότινος το φωτεινό αντίβαρο στην κάθετη πτώση των ευρωπαϊκών πωλήσεων της Tesla– μόλις γύρισε την πλάτη στον Έλον Μασκ. Με αιφνιδιαστική προεδρική απόφαση, η Άγκυρα αύξησε τον χαμηλότερο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για ηλεκτρικά οχήματα από 10% σε 25%, πλήττοντας κατευθείαν το Model Y, το δημοφιλέστερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας στη χώρα. Η αλλαγή ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τη δήλωση Μασκ ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις αγορές που «κρατούν την Tesla ζωντανή» στην Ευρώπη. Οι αριθμοί τον στήριζαν: +171% στις πωλήσεις Ιουνίου στην Τουρκία, ενώ οι ευρωπαϊκές ταξινομήσεις υποχώρησαν 23%. Όμως η φορολογική ανατροπή δείχνει πόσο εύθραυστο είναι το αφήγημα «ανθεκτικότητας» της Tesla, όταν στηρίζεται σε αγορές με ρευστή πολιτική βούληση και εθνικές προτεραιότητες. Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να στέλνει διπλό μήνυμα: αφενός ενισχύει τις δικές της φιλοδοξίες στον χώρο των EVs, αφετέρου υπενθυμίζει ότι οι αγορές της περιφέρειας δεν είναι καταφύγιο, αλλά πεδίο διαπραγμάτευσης. Για την Tesla, που ήδη μετρά απώλειες 16% στις πωλήσεις EV και 18% στο ταμπλό φέτος, το τουρκικό φρένο αφαιρεί ακόμη ένα προσωρινό σωσίβιο. Τα κέρδη από το bitcoin μπορεί να προσφέρουν κάποια λογιστική… παρηγοριά, αλλά δεν αρκούν για να κρύψουν το πρόβλημα: η πυξίδα της Tesla δείχνει προς αγορές με υψηλό ρίσκο και όλο και μεγαλύτερη απαίτηση για ουσία, αντί για εντυπώσεις.

H Alpha Bank δίπλα στις δομές υγείας της Ηπείρου

Πολύτιμη ήταν το 2024 η συμβολή της Alpha Bank στις υπηρεσίες υγείας στην περιφέρεια της Ηπείρου. Η τράπεζα υλοποιεί αδιάλειπτα από το 2014 το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την Υγεία», μεριμνώντας για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, όσον αφορά θέματα υγείας και ιατρικής περίθαλψης. Το «Μαζί, με στόχο την υγεία» ολοκλήρωσε τη δράση του στην Ήπειρο, εξοπλίζοντας με ιατροφαρμακευτικό υλικό περισσότερες από 15 δομές υγείας και φροντίδας, αλλά και κοινωνικά φαρμακεία. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν 47.553 μηχανήματα και τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, 645 κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας σε δομές υγείας και φροντίδας στην Άρτα, τα Ιωάννινα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, ενώ για πρώτη φορά το 2024 το πρόγραμμα ενίσχυσε και μονάδες φροντίδας ΑμεΑ. Έως σήμερα το «Μαζί, με στόχο την Υγεία» έχει επισκεφθεί 104 περιοχές της χώρας, ενισχύοντας 119 δομές με 400.657 ιατρικά μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, δημιουργώντας συνθήκες για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία για 1.000.000 κατοίκους. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα κοινωνικού αντικτύπου, με τη μεθοδολογία Social Return on Investment (SROI), για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο πρόγραμμα επιστρέφεται στην κοινωνία ισοδύναμη αξία τουλάχιστον 11,46 ευρώ.