Η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας εντός Ιανουαρίου, οι ισχυρές επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας στα apps και οι μεγάλες επενδύσεις της Leonardo Hotels

Οι στόχοι της Αεροδρόμιο Καλαμάτας Α.Ε. μετά την παραχώρηση, τα αυξημένα cyber χτυπήματα και οι μνηστήρες για την προεδρία της ΔΕΘ Α.Ε.

Αεροδρόμιο Καλαμάτας © Υπερταμείο

Τον Ιανουάριο ξεκινά η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Τον Ιανουάριο ξεκινά επίσημα η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», με το Υπερταμείο να παραδίδει τη διαχείρισή του στη νέα κοινοπραξία που αναλαμβάνει το έργο. Η νέα εταιρεία, Αεροδρόμιο Καλαμάτας Α.Ε., έχει συσταθεί ειδικά για τις ανάγκες της σύμβασης και ελέγχεται κατά 51% από τη Fraport Greece, η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία από τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι ο Όμιλος Κοπελούζου με ποσοστό 24,5% μέσω της Delta Airport Investments και ο Όμιλος Κωνσταντακόπουλου με 24,5% μέσω της εταιρείας Πηλέας. Η κοινοπραξία των τριών ομίλων έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, καταβάλλοντας τίμημα 45,2 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε 40 χρόνια.

Πρόθεση της νέας εταιρείας είναι η δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού 9.000 τ.μ., τριπλάσιου σε μέγεθος από τον υφιστάμενο των 3.000 τ.μ. Στόχος είναι η επένδυση να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα των 36 μηνών, δηλαδή έως το 2028. Παράλληλα, πριν ξεκινήσουν οι βασικές κατασκευές, η κοινοπραξία σχεδιάζει σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις στο σημερινό κτίριο, ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει και το υφιστάμενο terminal για άλλες χρήσεις. Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 73,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, με τους σχεδιασμούς που εξελίσσονται το τελικό ποσό θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο.

Παράλληλα, ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης σε ορίζοντα πενταετίας, με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να αναμένεται να γυρίσει σελίδα και να εισέλθει σε μια νέα φάση εκσυγχρονισμού. Το 2025 εκτιμάται ότι θα κλείσει με περίπου 480.000 διακινηθέντες επιβάτες, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από το αεροδρόμιο. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος των αερομεταφορών αναμένει τον μεγάλο διαγωνισμό που ετοιμάζει το Υπερταμείο για την παραχώρηση των 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία σήμερα λειτουργούν υπό την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Fraport Greece εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του έτους.

Από παράταση σε παράταση ο νέος λιμένας της Σαντορίνης

Η μελέτη για την κατασκευή του νέου λιμένα της Σαντορίνης παίρνει νέα παράταση ενός έτους, έως τις 15 Νοεμβρίου 2026, μετά από απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Υδραυλικών Έργων και Κτηρίων. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά παράταση της σύμβασης, που αφορά την εκπόνηση της προκαταρκτικής μελέτης, της προμελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η ανάγκη δημιουργίας νέου λιμένα έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η εκρηκτική αύξηση των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει προβληματική τη λειτουργία του υφιστάμενου λιμανιού στον Αθηνιό. Η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα συμφόρησης, ασφάλειας και πρόσβασης, ενώ ο στενός δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι δεν μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί για τεχνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Η αυξημένη κίνηση δημιουργεί καθημερινές καθυστερήσεις και κινδύνους, ενώ η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα έχει εντείνει την ανάγκη για σύγχρονες υποδομές, σχεδιασμένες με αυστηρά κριτήρια ασφάλειας. Το νέο λιμάνι αναμένεται να προσφέρει και μεγαλύτερες δυνατότητες ασφαλούς πρόσδεσης και καλύτερης πρόσβασης προς τους οικισμούς της Θήρας. Η ανάγκη νέας παράτασης προέκυψε από καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση των απόψεων της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού σχετικά με τη χωροθέτηση των ταχυπλόων, καθώς και από την απαίτηση μερικού ανασχεδιασμού του λιμένα ώστε να μειωθεί το κόστος και να ληφθούν υπόψη τα υποβρύχια καλώδια των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, που διέρχονται από τη ζώνη του Μονόλιθου. Με τη νέα προθεσμία, η Διευθύνουσα Υπηρεσία συνεχίζει την ολοκλήρωση των μελετών της Β’ Φάσης, με στόχο την κατάθεση πλήρως τεκμηριωμένου φακέλου για την τελική αδειοδότηση του έργου.

Τράπεζα Κύπρου: Επιτάχυνση στη διαχείριση ακινήτων

Tην προσοχή της στην πώληση των ακινήτων που προκύπτουν από τις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα επικεντρώνει η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (Real Estate Management Unit, REMU) της Τράπεζας Κύπρου. Όπως πληροφορούμαι, από την αρχή του 2019 οι πωλήσεις των ανακτηθέντων ακινήτων στις οποίες έχει προβεί η Μονάδα REMU της Τράπεζας Κύπρου ανέρχονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ και υπερβαίνουν τα ακίνητα που ανέλαβε κατά την ίδια περίοδο ύψους 0,5 δισ. ευρώ. Κατά το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας ολοκλήρωσε πωλήσεις ακινήτων ύψους 231 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με πωλήσεις ύψους 82 εκατ. το εννεάμηνο του 2024) και είχε κέρδη από πωλήσεις ακινήτων ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με κέρδη περίπου 5 εκατ. κατά το αντίστοιχο εννεάμηνο 2024). Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αφορούν όλες τις κατηγορίες ακινήτων, με περίπου 40% των πωλήσεων σε μεικτή αξία κατά το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 να αφορούν γη. Κατά το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε σε εκτέλεση αγοραπωλητήριων συμφωνιών για 289 ακίνητα με τιμή συμβολαίου ύψους 250 εκατ., σε σύγκριση με αγοραπωλητήριες συμφωνίες για 367 ακίνητα, με τιμή συμβολαίου ύψους 94 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο 2024. Στο τέλος Σεπτεμβρίου η REMU βρισκόταν σε προχωρημένες διαδικασίες για πωλήσεις ακινήτων ύψους 26 εκατ. ευρώ (τιμή συμβολαίου), εκ των οποίων τα 14 εκατ. αφορούσαν υπογεγραμμένες αγοραπωλητήριες συμφωνίες.

Ισχυρές επιδόσεις για την Εθνική στα apps

Εντυπωσιακά αποτελέσματα καταγράφει το digital banking της Εθνικής Τράπεζας (ειρήσθω εν παρόδω, η Τράπεζα διανέμει σήμερα και προμέρισμα 0,21 ευρώ/μετοχή, συνολικά 200 εκατ. ευρώ στους μετόχους της). Μέσω των ψηφιακών καναλιών της, η Τράπεζα κάνει το 33% των πωλήσεών της σε καταναλωτικά δάνεια, το 40% σε πιστωτικές κάρτες και το 24% σε ασφάλειες. Το retail app της Τράπεζας έχει 5,4 εκατ. downloads, το business app που ξεκίνησε το 2023 έχει 288 χιλιάδες downloads και το ΝΕΧΤ app που ξεκίνησε το 2024 έχει 266 χιλιάδες downloads. Οι ενεργοί χρήστες του mobile και internet banking της Εθνικής στο δωδεκάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου έφτασαν τα 3,2 εκατομμύρια, ενώ το μερίδιο της Τράπεζας στην αγορά των χρηστών του mobile banking για τις τραπεζικές συναλλαγές τους ανέρχεται σε 30%, και αντίστοιχα σε 25% για την αγορά των χρηστών internet banking.

Στο 28% η γυναικεία εκπροσώπηση στα Διοικητικά Συμβούλια

Tα αποτελέσματα της έρευνας «The RSM Board Diversity Survey», που αφορά την ποικιλομορφία των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά, παρουσίασε η RSM Greece σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η έρευνα «The RSM Board Diversity Survey» ξεκίνησε το 2021 με αφορμή την εφαρμογή του Ν. 4706/2020, που εισήγαγε νέες προδιαγραφές για την ισότιμη εκπροσώπηση και ουσιαστικές πολιτικές πολυμορφίας στα Διοικητικά Συμβούλια. Αντικείμενό της είναι η ανάδειξη παραγόντων που ενισχύουν την πολυμορφία και τη συμπερίληψη, πέραν των θεσμικών απαιτήσεων, και η πρόταση πρακτικών που προάγουν την ολιστική ανάπτυξη των οργανισμών. Είναι υψίστης σημασίας να εκπονούνται τέτοιες έρευνες, επαναλαμβανόμενες, για να έχουμε συγκριτικές αναφορές, με ανάλυση συγκεκριμένων δεικτών και εν τέλει να έχουμε καλύτερη εικόνα της αγοράς εργασίας, προσαρμόζοντας τα εργαλεία μας στις σύγχρονες ανάγκες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σε σύνολο 140 εισηγμένων εταιρειών που περιλαμβάνονται στο δείγμα, ο αριθμός των μελών ανέρχεται σε 1.198. Από αυτά, τα 380 είναι εκτελεστικά μέλη, τα 351 μη εκτελεστικά μέλη και τα 467 είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 32,0%, 29,0% και 39,0%. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Εισηγμένων Ελληνικών Επιχειρήσεων έχουν κατά μέσο όρο 8,5 μέλη, έναντι 7,8 το 2021 γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο την αυξημένη σημασία που δίνουν οι εταιρείες στη λειτουργία του ΔΣ όσο και τον μεγαλύτερο αριθμό θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί, απαιτώντας περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες. Ως προς την κατανομή ανά φύλο, τα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών αποτελούνται από 859 άνδρες και 339 γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας ποσοστά 72% και 28% του συνολικού αριθμού μελών αντίστοιχα, με την αναλογία γυναικών προς άνδρες να είναι 1:2,5. Αντίστοιχα, τα υψηλότερα ποσοστά στην εκπροσώπηση γυναικών καταγράφουν οι κλάδοι του εμπορίου, της ακίνητης περιουσίας και των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Leonardo Hotels: Επενδύει σε Ελλάδα και Κύπρο με στόχο 15 ξενοδοχεία έως το 2026

Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean, συμφερόντων του ομίλου Fattal, δείχνει να κινείται μεθοδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με στόχο να φτάσει τα 15 ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο έως το 2026. Αυτήν τη στιγμή η αλυσίδα διαθέτει 4 μονάδες στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Ρόδο) και 7 στην Κύπρο (Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Πρωταρά) και brands όπως Leonardo Royal, Boutique και το lifestyle NYX Hotels. Ο CEO, Roni Aloni, στο πρόσφατο Greece-Cyprus Summit, μίλησε για κοινό όραμα των δύο χωρών: να εξελιχθούν σε αυθεντικούς, 12μηνους προορισμούς μέσα από στοχευμένες επενδύσεις και συνέργειες. Δήλωσε ότι ο Όμιλος επενδύει σε εμπειρίες, ανθρώπους και τοπικές κοινωνίες, προτάσσοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και το αυθεντικό στοιχείο της φιλοξενίας. Σε μια εποχή που η συζήτηση για τον 12μηνο τουρισμό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, η Leonardo δείχνει να επενδύει στρατηγικά εκεί όπου η δυναμική του τουρισμού συναντά την ανάγκη για ανθεκτικότητα και διαφοροποίηση, με την Ελλάδα και την Κύπρο στο επίκεντρο.

Σιωπηρή κλιμάκωση από cyber χτυπήματα

Ανεβαίνει επικίνδυνα η πίεση στα ελληνικά δίκτυα, με τον Οκτώβριο να αποδεικνύεται ένας από τους πιο βαρείς μήνες για την Ελλάδα στο μέτωπο των κυβερνοεπιθέσεων. Οι εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό έφθασαν τις 1.536, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 36%, μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της Check Point. Οι στόχοι του οργανωμένου ψηφιακού εγκλήματος κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι: Δημόσιος Τομέας, Καταναλωτικά Αγαθά και Υπηρεσίες, Επιχειρηματικές Υπηρεσίες, Αυτοκινητοβιομηχανία και Χρηματοπιστωτικά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας κινδύνου για τον Οκτώβριο. Η κατάταξη αυτή δείχνει ότι οι επιθέσεις κινούνται πλέον σε καίριους λειτουργικούς τομείς, καλύπτοντας όλο το εύρος, από κρατικές υπηρεσίες μέχρι ιδιωτικές εταιρείες με κρίσιμους ρόλους στην αγορά. Το στοιχείο που συζητείται περισσότερο στην αγορά είναι η ένταση της δραστηριότητας: η συνεχής ανοδική καμπύλη επιβεβαιώνει ότι η χώρα παραμένει καθαρός στόχος για οργανωμένες ομάδες, με το ρίσκο διατάραξης λειτουργιών να ενισχύεται μήνα με τον μήνα.

ΔΕΘ: Πολλοί οι μνηστήρες για τον προεδρικό θώκο

Εδώ και μερικούς μήνες, αρκετά πριν από τη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, γίνεται παρασκηνιακή συζήτηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ. Πέφτουν προτάσεις, γίνονται εκτιμήσεις, ενώ ορισμένοι ενδιαφερόμενοι αυτοπροτείνονται για να αναλάβουν είτε τη θέση του προέδρου, είτε ακόμη και του διευθύνοντος συμβούλου, σε περίπτωση που ο νυν διευθύνων σύμβουλος, ο Κυριάκος Ποζρικίδης -επαγγελματικό στέλεχος της Εταιρείας- παραμείνει μόνο ως γενικός διευθυντής ή σε κάποιον άλλο ρόλο, αλλά όχι CEO. Όπως και να ‘χει, δόθηκε παράταση στο παλιό διοικητικό συμβούλιο, έως το τέλος Νοεμβρίου, μέχρι να γίνουν οι προσαρμογές στα όσα προβλέπονται από τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν και προβλέπουν μικρότερο ΔΣ, πιο τεχνοκρατικό, χωρίς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και των Επιμελητηρίων της πόλης, με μοναδική εξαίρεση την ΠΚΜ και τον κεντρικό Δήμο, την Περιφέρεια, γιατί θα βάλει χρήματα στην ανάπλαση (αν ποτέ γίνει).

Το σίγουρο είναι πως ο μέχρι και σήμερα πρόεδρος, ο μηχανικός Τάσος Τζήκας, έπειτα από 12-13 χρόνια θητείας, πιθανότατα θα αποχωρήσει ή θα αντικατασταθεί. Το ζήτημα είναι, πως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τη διαφορετική γραμμή που πλέον χάραξε το Υπερταμείο, έπειτα από απόφαση Μητσοτάκη, το νέο Δ.Σ. θα αναλάβει σε μία περίοδο που η υπόθεση «ανάπλαση ΔΕΘ» έχει κουράσει και έχει αμφισβητηθεί σφόδρα ως προς τις αρχικές επιλογές, που αμετακίνητα (μέχρι που… μετακινήθηκαν) μιλούσαν και σχεδίαζαν ΣΔΙΤ. Αν στο επικεφαλής δίδυμο του επόμενου Δ.Σ. αναλάβουν Θεσσαλονικείς, τότε είναι πολύ πιθανό, να κληρονομήσουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησης. Πάντως, μαθαίνουμε ότι επιχειρηματίες, που θήτευσαν σαν εκλεγμένοι ή σαν κυβερνητικές επιλογές, σε δημόσιους φορείς, σε εταιρείες του Δημοσίου και σε παραγωγικούς φορείς, είναι περισσότερο από πρόθυμοι να αναλάβουν οφίκιο στη ΔΕΘ. Πού θα πάει, θα μάθουμε στο επόμενο διάστημα πού τελικώς «θα κάτσει η μπίλια».

Τι «μαγειρεύουν» η Ντίνα Νικολάου με τον γιο της

O Στέλιος Γρηγοριάδης είναι γιος της γνωστής τηλεσέφ Ντίνας Νικολάου, η οποία έχει καριέρα και στο Παρίσι με το διάσημο εστιατόριο Evi Evane. Ο Γρηγοριάδης κατά το παρελθόν είχε φέρει στην Ελλάδα το αντίπαλον δέος του οδηγού Michelin, τον Gault et Millau, που επίσης περιλαμβάνει αξιολογήσεις εστιατορίων και σημείων εστίασης από κριτές που πηγαίνουν χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και δοκιμάζουν το φαγητό. Το συγκεκριμένο εγχείρημα, μάλιστα, είχε παρουσιαστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα πριν από την έναρξή του, στη Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας, ωστόσο δεν είχε την ανάλογη με την αρχικά προσδοκώμενη συνέχεια. Πιο πρόσφατο εγχείρημα αποτελεί η startup StiQ. Ένα μοντέλο «gost» κουζίνας, όπου μαγειρεύονται διαφορετικές συνταγές από διαφορετικές κουζίνες και κουλτούρες και «σερβίρονται» στους καταναλωτές μέσω delivery. Πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 35 εκατομμυρίων ευρώ με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το νέο εγχείρημα αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία StiQ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια. Προς το παρόν η εταιρεία έχει αρκετά υψηλές ζημίες, με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα να δείχνουν τζίρο 10,56 εκατομμύρια ευρώ και ζημίες 2,88 εκατομμύρια ευρώ, από 4,98 εκατομμύρια και ζημίες 3,61 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόκληση λοιπόν είναι να αλλάξει η εικόνα και να γυρίσει σε κερδοφορία, καθώς βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Και να μπορέσει να εδραιωθεί στην αγορά, προσφέροντας έτοιμα, φρεσκομαγειρεμένα γεύματα. Η επενδυτική στήριξη υπάρχει. Αρκεί το μοντέλο να έχει και τη σωστή καθοδήγηση που απαιτείται για να μπορέσει να περπατήσει τα επόμενα χρόνια. Ίδωμεν…