Το νέο επεισόδιο στο “θρίλερ” με τα δάνεια σε ελβετικό, η κρίσιμη ΓΣ για το μέλλον της Viva και οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Η ατζέντα της ΓΣ που θα καθορίσει το μέλλον της Viva, τα εύσημα της Wood στην Optima bank και τα τέσσερα ονόματα που παίζουν για τη ΔΕΘ

Χάρης Καρώνης © ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τα δάνεια σε ελβετικό

Πάνω από 100 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στον Άρειο Πάγο όπου εκδικάστηκε η συλλογική προσφυγή του ΣΥΔΑΝΕΦ (Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου) με την οποία οι «Ελβετοί» δανειολήπτες ζητούν να αναιρεθούν παλαιότερες αποφάσεις και να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οι δανειολήπτες ζητούν από τον Άρειο Πάγο να κάνει αποδεκτούς τους ισχυρισμούς τους περί καταχρηστικότητας του συμβατικού όρου των δανειακών συμβάσεων, ο οποίος προβλέπει ότι οι δόσεις των δανείων και οι τόκοι αυτών θα αποπληρωθούν σε ελβετικό φράγκο. Εξαιτίας αυτής τη ρήτρας (για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή η ρήτρα ισχύει για όλους όσους παίρνουν δάνειο: σε όποιο νόμισμα δανείζεσαι, σε αυτό και εξοφλείς) και της ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, οι δανειολήπτες έχουν βρεθεί να πληρώνουν πολλαπλάσια σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο που είχαν δανειστεί.

Μέσω των συνηγόρων τους, οι δανειολήπτες ζήτησαν να αποσταλεί το ζήτημα ως προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ και υποστήριξαν πως μία δίκαιη λύση που να ικανοποιεί άπαντες είναι η αποπληρωμή να γίνει σε ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος, που δεν κάνω, η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προβλέπει τη μετατροπή του οφειλόμενου κεφαλαίου των δανείων σε ελβετικό σε ευρώ (και οι απώλειες από τη μετατροπή – εκατοντάδων εκατομμυρίων – θα βαρύνουν τις τράπεζες). Τη ρύθμιση του ΥΠΕΘΟ, πάντως, απορρίπτουν ήδη από τις διαρροές οι δανειολήπτες (για την ακρίβεια ο Σύλλογος) του ελβετικού. Εν πάση περιπτώσει, οι δανειολήπτες ζήτησαν μέσω των συνηγόρων τους να σταλεί στο Δικαστήριο της ΕΕ το ζήτημά τους ως προδικαστικό ερώτημα, όπως έχει γίνει από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ισπανία και η Λιθουανία. Από την πλευρά των τραπεζών υποστηρίχθηκε ότι δεν τίθεται θέμα καταχρηστικότητας της ρήτρας, ούτε ζήτημα διαφάνειας και υπενθύμισαν ότι υπάρχει ήδη νομολογία από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επί ελληνικού προδικαστικού ερωτήματος, ενώ επικαλέστηκαν επίσης άλλες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δεν έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες. Εν ολίγοις, το “θρίλερ” συνεχίζεται και τέσσερις εισηγητές που ορίστηκαν από τον Άρειο Πάγο θα αποφανθούν τους προσεχείς μήνες.

Εύσημα της Wood στην Optima bank για το επιχειρηματικό της μοντέλο

Δεν είναι μόνο οι μεγάλες, και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων και των αναλυτών. Εν προκειμένω, η Optima bank παραμένει τραπεζικό σχήμα που κερδίζει με όγκο και ταχύτητα, στοιχείο που τη διαφοροποιεί πλήρως από μεγαλύτερες αλλά πιο ώριμες τράπεζες της περιοχής. Αυτά λέει σε ανάλυσή της για την Optima bank η Wood&Co, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση αγοράς και αναβαθμίζοντας την τιμή – στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 8,92 ευρώ, από 6,17 ευρώ (περιθώριο ανόδου 15,3% από τα τρέχοντα επίπεδα). Η Optima διαπραγματεύεται στις 1,95 φορές την καθαρή λογιστική της αξία και στις 9,27 φορές τα κέρδη του 2026 – σημειώνει η Wood – τονίζοντας ότι το business model της Optima παραμένει story υψηλής ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Ειδικότερα, η Wood εκτιμά ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων της Optima μπορεί να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως και οι καταθέσεις κατά περίπου 1,25 δισ. ευρώ, όσο το περιβάλλον επιτοκίων παραμένει ευνοϊκό. Αν και η καθαρή επιτοκιακή διαφορά προβλέπεται να υποχωρήσει σταδιακά προς το 3%, αυτό δεν αναιρεί το θεμελιώδες αφήγημα: ο πολύ υψηλός ρυθμός επέκτασης του ισολογισμού οδηγεί τα καθαρά έσοδα από τόκους σε ετήσιο ρυθμό αύξησης 17,4%, με καθαρή ενίσχυση εσόδων «υψηλού διψήφιου» ρυθμού, σημειώνουν οι αναλυτές της Wood. Και προσθέτουν ότι παρά την πρόβλεψή τους για ετήσια αύξηση των εξόδων της Optima bank με ετήσιο ρυθμό 12,5%, η ταχύτερη άνοδος των εσόδων επιτρέπει συνεχή βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κατά περίπου 150 μονάδες βάσης.

Κρίσιμη γενική συνέλευση στις 15/12 για το μέλλον της Viva

Το επόμενο κεφάλαιο στις σχέσεις Χάρη Καρώνη – JP Morgan θα φανεί οσονούπω. Αφού οι δύο μέτοχοι της Viva αλληλοσύρθηκαν στα βρετανικά δικαστήρια, σημειώνοντας νίκες εκατέρωθεν (με άλλα λόγια, η βρετανική δικαιοσύνη τούς είπε να τα βρουν), στις 15 Δεκεμβρίου έχει οριστεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων μέσω τηλεδιάσκεψης και με ατζέντα που αφορά στη στρατηγική για την περαιτέρω πορεία της Viva. Από την επικαιροποίηση του business plan και τη διείσδυση της Viva στην αγορά των ΗΠΑ, μέχρι το πρόγραμμα stock options για τους εργαζόμενους και με πιθανή μία σύγκλιση των δύο μετόχων στο να εισαχθεί η Viva με δημόσια εγγραφή σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο τους επόμενους 12 – 18 μήνες. Το ότι η Viva προσβλέπει σε βάθος χρόνου στις δημόσιες αγορές είναι κάτι που έχει δηλώσει ο ιδρυτής και CEO της Viva.com, Χάρης Καρώνης, καθώς η tech bank συνεχίζει την πορεία ανάπτυξης. Φέτος η Viva.com αναμένεται να καταγράψει θετικό EBITDA, διατηρώντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 30%, σε συνέχεια επίτευξης του ισοσκελισμού μηνιαίων εσόδων και εξόδων (break-even) στο β’ εξάμηνο του 2024. Αυτό το ορόσημο είναι το αποτέλεσμα μίας περιόδου δομικού μετασχηματισμού, στρατηγικής ενοποίησης, και λειτουργικής αποδοτικότητας με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Ειδικότερα, ο Όμιλος Viva.com προβλέπεται να ολοκληρώσει το 2025 με EBITDA περίπου 20 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας μία σημαντική άνοδο συγκριτικά με το 2024, που σύμφωνα με τη διοίκησή της, αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη και συνεχή αύξηση των εσόδων και τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης.

Ζυμώσεις για νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Σε εξέλιξη βρίσκονται όπως μαθαίνει η στήλη αρκετές συζητήσεις για τη διαμόρφωση των τιμών στα προϊόντα τη χρονιά που έρχεται. Καθώς μπαίνουν οι στόχοι των βιομηχανιών αλλά και των σούπερ μάρκετ για το 2026, άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα πίσω από κλειστές πόρτες σε γραφεία μεγάλων αλυσίδων, έλεγε στη στήλη ότι αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα θα είναι πιθανότατα νέες αυξήσεις σε κάποια προϊόντα. Καθώς το κόστος λειτουργίας σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας αυξάνεται, είτε προερχόμενο από την ενέργεια, είτε από το εργατικό κόστος που επίσης κινείται ανοδικά, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη φέρονται να αναζητούν τρόπους για να περάσουν την επιβάρυνση ή μέρος αυτής, προς τον τελικό καταναλωτή.

Θέση-κλειδί για την ανάπτυξη στρατηγικών ακινήτων προκηρύσσει η ΕΤΑΔ

Στην αναζήτηση υπεύθυνου Στρατηγικής Αξιοποίησης Ακινήτων και Νέων Προορισμών προχωρά η ΕΤΑΔ, καθώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εισέρχεται πλέον σε μια φάση όπου απαιτείται συστηματικός σχεδιασμός, θεσμική ωρίμανση και στρατηγική προσέγγιση σε κάθε έργο. Με ένα χαρτοφυλάκιο που απλώνεται σε όλη τη χώρα, από μαρίνες, κάμπινγκ και χιονοδρομικά κέντρα έως πρώην Ξενία, πολιτιστικά ακίνητα, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αστικά συγκροτήματα και εκτάσεις υψηλής αξίας, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου αναζητά ένα στέλεχος που θα αναλάβει να μετατρέψει αυτόν τον πολυδιάστατο πλούτο σε αναπτυξιακές ευκαιρίες με ουσιαστικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο ρόλος του θα είναι κομβικός, καθώς θα περιλαμβάνει τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση στρατηγικών assets, την ανάλυση πολεοδομικών και οικονομικών παραμέτρων, τον συντονισμό συμβούλων και θεσμικών διαδικασιών, καθώς και τη διαμόρφωση ώριμων επενδυτικών προτάσεων. Το νέο στέλεχος θα συνεργάζεται στενά με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων προορισμών με σαφή ταυτότητα και θα διαχειρίζεται έργα που απαιτούν πολλαπλές εγκρίσεις και υψηλό επίπεδο συντονισμού.

Η δωρεά του ιδρύματος Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

Δωρεά ύψους 2,8 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε το Ίδρυμα του εφοπλιστή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά. Η δωρεά αφορά στην ανέγερση αμφιθεάτρου για τους Δόκιμους της σχολής που θα κατασκευαστεί εξ’ εξολοκλήρου από εργολάβο της επιλογής του Ιδρύματος. Η πρόταση έγινε τον περασμένο Μάιο αλλά η Γενική Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών μόλις πρόσφατα την έκανε αποδεκτή.

Ο Α. Κοτζαμανίδης πρόεδρος στην Entersoftone

Παραιτήθηκε από πρόεδρος της νέας Entersoftone ο Αντώνης Κυριαζής. Τη θέση του ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Κοτζαμανίδης, ενώ παράλληλα ορίσθηκε αντιπρόεδρος ο διευθύνων σύμβουλος του Olympia Group Ανδρέας Αθανασόπουλος. Ο Αντώνης Κυριαζής ήταν έναν από τους συνιδρυτές της SoftOne η οποία συγχωνεύθηκε με την Entersoft από τις οποίες προέκυψε η νέα εταιρεία Entesoftone. Στο παρελθόν ο κ. Κυριαζής ήταν ένας από συνιδρυτές της Singular Soft η οποία σήμερα βρίσκεται στα χέρια της EpsilonNet. Τέλος, βασικός μέτοχος στην Entersoftone είναι το Olympia Group του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

Τα τέσσερα ονόματα που παίζουν για τη ΔΕΘ

Ο Δεκέμβριος πλησιάζει στο τέλος του και ως τις αρχές της νέας χρονιάς, θα πρέπει να ανακοινωθούν τα ονόματα της νέας- μικρότερης σε μέλη- διοίκησης της ΔΕΘ, η οποία θα αναλάβει να προωθήσει το τροποποιημένο σχέδιο της ανάπλασης, αφού το προηγούμενο σχέδιο του Υπερταμείο, για ανάπλαση με ΣΔΙΤ, μπήκε στην άκρη μετά από απόφαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο αλλά και όπως γνωστοποίησε ο επί 14 χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας, Τάσος Τζήκας, οριστικά αποχωρεί από τη ΔΕΘ και, ήδη «πέφτουν στοιχήματα» για το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής ή μάλλον, οι νέοι επικεφαλής, αφού κανονικά πρέπει να μιλάμε για τη θέση του εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ., δηλαδή του διευθύνοντας συμβούλου, αλλά και του προέδρου.

Τελικά φαίνεται ότι στην κορυφή της νέας διοίκησης θα είναι Θεσσαλονικιός, ενώ τέσσερα είναι τα ονόματα που ακούγονται. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον μέχρι και σήμερα πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Σίμο Δανιηλίδη, τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ και τέως πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Γιάννη Μασούτη, τον τέως πρόεδρο του ΣΒΕ, Θάνο Σαββάκη, ενώ η τέταρτη υποψηφιότητα φημολογείται ότι είναι αυτή του μέχρι σήμερα προέδρου της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

Βέβαια, να υπογραμμίσουμε, πως πολύ πιθανό στο νέο δ.σ., να έχει θέση και ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας αλλά και επαγγελματικό στέλεχος, με μακρά θητεία στον φορέα. Όπως και νάχει, η θέση προέδρου, είναι μάλλον θέμα κύρους για ορισμένα άτομα που επί μακρόν βρίσκονται σε δημόσια πόστα, αλλά το πόστο με την πραγματική ευθύνη, είναι αυτό του εκτελεστικού διευθύνοντος συμβούλου, που θα πρέπει, μετά τις καθυστερήσεις ετών και την παταγώδη απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου ανάπλασης, να φροντίσει ώστε αυτός ο ένας και κύριος στόχος του φορέα, να μη μείνει στα χαρτιά και τα σχέδια.

Serviced apartments: Το νέο επενδυτικό hot spot

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταξινόμηση παρουσίασε η GBR Consulting, φωτίζοντας τις τρεις διακριτές κατηγορίες των serviced apartments που αρχίζουν πλέον να διαμορφώνουν μια νέα επενδυτική πραγματικότητα στην Αθήνα. Τα aparthotels, με πιο λειτουργικό χαρακτήρα και περιορισμένες υπηρεσίες, απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες και επισκέπτες μικρής ή μεσαίας διάρκειας. Το corporate housing, από την άλλη, αποτελεί λύση για εταιρείες που χρειάζονται σταθερή, μεσαίας ή μακράς διάρκειας στέγαση στελεχών και συνεργατών τους – ένα προϊόν που μέχρι πρότινος είχε ελάχιστη παρουσία στην ελληνική αγορά. Και στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται οι branded residences, κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που συνδέονται με διεθνή ξενοδοχειακά σήματα και απευθύνονται σε επενδυτές και αγοραστές με υψηλή αγοραστική δύναμη.

Η χαρτογράφηση αυτή δεν είναι ακαδημαϊκή. Έρχεται σε μια στιγμή που η ζήτηση για μακροχρόνιες, ευέλικτες και ποιοτικές λύσεις φιλοξενίας αυξάνεται στην Αθήνα, με τους επενδυτές να εξετάζουν πλέον πιο εξελιγμένα μοντέλα από το κλασικό ξενοδοχείο ή το τουριστικό διαμέρισμα. Τα serviced apartments δείχνουν να διεκδικούν σταδιακά τον δικό τους χώρο στην αγορά, μετατρέποντας το extended stay σε επενδυτική ευκαιρία που μόλις αρχίζει να αποκαλύπτεται.