ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το ιστορικό ρεκόρ στο ανεκτέλεστο και το νέο έργο στη Ρουμανία
Το ιστορικό ρεκόρ ανεκτέλεστου, στα 6,9 δισ. ευρώ, με το οποίο έκλεισε το 2024 για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει και συνέχεια, καθώς μέσα στον Απρίλιο ο όμιλος αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για νέο σιδηροδρομικό έργο ύψους 400 εκατ. στη Ρουμανία. Έτσι, το ανεκτέλεστο βρίσκεται πλέον στα 7,3 δισ. ευρώ και με την προσθήκη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) θα φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά. Εξίσου σημαντική είναι, όμως, και η κερδοφορία, σε επίπεδο προ φόρων, που παρουσιάζει ο όμιλος στον κατασκευαστικό βραχίονα. Το 2024 τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του κατασκευαστικού κλάδου έφτασαν τα 60,3 εκατ. ευρώ και είναι πιθανότατα μεγαλύτερα από τα συνολικά κέρδη μετά φόρων του αντίστοιχου κλάδου των τριών κυριότερων ανταγωνιστών του. Σημειώνεται πως οι δύο από τους τέσσερις εισηγμένους κατασκευαστικούς ομίλους δεν παρουσιάζουν καν τα κέρδη μετά φόρων του τομέα κατασκευών, ενώ ο τρίτος παρουσιάζει ζημίες, κυρίως εξαιτίας αμαρτιών του παρελθόντος.
H ολική επαναφορά της ΑΒΑΞ
Μία από τις καλύτερες χρονιές ήταν το 2024 για την ΑΒΑΞ. Η εταιρεία όχι μόνο ανέκαμψε από τη συνεχή πτώση εσόδων που είχε από το 2019 και μετά, αλλά τα μεγέθη της ξεπέρασαν και εκείνα προ της πανδημίας. Σε ετήσια βάση ο κύκλος εργασιών, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του ομίλου ΑΒΑΞ εμφάνισαν αύξηση 44%, 73% και 192%, ενώ σε σύγκριση με το 2019 η εταιρεία εμφανίζει αύξηση εσόδων κατά 13% και αύξηση λειτουργιών κερδών κατά 81%. Σε επίπεδο κερδοφορίας, το 2019 η εταιρεία είχε ζημίες ύψους 42 εκατ. ευρώ. Δικαιολογημένη, επομένως, η διανομή υπερδιπλάσιου μερίσματος φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι η εταιρεία είχε διανείμει 4,33 εκατ. ευρώ και φέτος θα διανείμει 10,1 εκατ. ευρώ στους μετόχους της.
Κλείνει το deal της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από την AKTOR
Σήμερα, εκτός απρόοπτου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο AKTOR. Με την εξαγορά αυτήν ο όμιλος ΑKTOR θα αναλάβει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της εταιρείας σε σημαντικά έργα υποδομής και παραχωρήσεων. Συγκεκριμένα, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις διαθέτει συμμετοχή 71,7% στον αυτοκινητόδρομο Μορέας, μερίδιο 27,7% στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (και 29,48% στη λειτουργία της), 22,22% στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και 20,48% στην Ολυμπία Οδό. Επιπλέον, συμμετέχει με 60% στο οδικό έργο ΣΔΙΤ Καλαμάτα – Μεθώνη (το υπόλοιπο 40% ελέγχεται ήδη από την AKTOR) και με 40% στο αντίστοιχο ΣΔΙΤ του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (BOAK). Επίσης, σε κοινοπραξία με την ΑΒΑΞ, έχει αναλάβει το αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ Ταυρωπού. Η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των Παραχωρήσεων του ομίλου Ελλάκτωρ βέβαια στο τέλος του 2024 επηρεάζεται από τη μη ενοποίηση, για το τέταρτο τρίμηνο, της Αττικής Οδού, καθώς τον προηγούμενο Οκτώβριο ολοκληρώθηκε με διαδικασίες fast track η μεταβίβαση της σχετικής σύμβασης στον νέο παραχωρησιούχο, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Tέλη Μαΐου ολοκληρώνεται η συμφωνία με την Prodea
Ο όμιλος AKTOR, ωστόσο, πλέον έχει ισχυρή παρουσία τόσο στα ακίνητα, όσο και στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει αποκτήσει μέσω της θυγατρικής της, INTRA Estate, 4 οικόπεδα στην Άνω Μερά Μυκόνου, για τα οποία εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες προκειμένου να αναπτυχθούν κατοικίες προσωπικού 95 δωματίων και 248 κλινών σε σύνολο δομημένης επιφάνειας 3.500 τ.μ. Τον Απρίλιο του 2024 ξεκίνησε η κατασκευή του έργου μετά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2026. Το deal, μάλιστα, με την Prodea, που περιλαμβάνει την εξαγορά 39 ακινήτων συνολικής μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 364.000 τ.μ. περίπου στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Κύπρο αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου. Τα ακίνητα αφορούν κυρίως χρήση γραφείων, καταστημάτων και big boxes.
Πράσινο φως για το script dividend της BriQ Properties
Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της BriQ Properties το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (script dividend), με ανώτατο ποσό 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει διάρκεια έως και το 2028, με αύξηση αποκλειστικά υπέρ των μετόχων. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας και να προκύψουν υψηλότερες αποδόσεις μελλοντικά, ενώ θα υπάρξουν μέτοχοι με δυνατότητα να αποκτήσουν επιπλέον μετοχές με χαμηλή έκπτωση στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία. Επίσης, θα έχει χαμηλότερο κόστος η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε σύγκριση με μία άμεση Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και μηδενικό κόστος συναλλαγής για τους μετόχους. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου δόθηκε έμφαση στη διαχείριση και εισαγωγή των επιπλέον 15 ακινήτων της ICI και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους μισθωτές για πιθανή αλλαγή των όρων. Για παράδειγμα, στην Κηφισίας 266 ένα μέρος ήταν αμίσθωτο και μισθώθηκε στο σύνολό του στην JP Morgan. Επίσης, δύο ακόμα ακίνητα γραφείων στον Πύργο Αθηνών, που απέκτησε από την ICI, τα πούλησε αμέσως μετά την απόκτησή τους.
Τα blue chips που άφησαν πίσω τους το sell off, γράφοντας νέα υψηλά!
Και ενώ το ελληνικό Xρηματιστήριο ευνοείται από τις εξελίξεις αναταράξεων στη Wall Street, καθώς αυτές οδηγούν σε επενδυτική αναδιάρθρωση με αυξημένη συμμετοχή ευρωπαϊκών μετοχών και ομολόγων, ήδη το comeback των ελληνικών μετοχών είναι ισχυρό. Όχι μόνο κάλυψαν το κενό που προκάλεσε το sell off της 7ης Απριλίου, αλλά απέχουν ελάχιστα ή και τα έχουν καλύψει τα υψηλά που έγραψαν φέτος. ΔΑΑ, Μetlen, Jumbo, OTE και ΟΠΑΠ είναι μερικές από τις περιπτώσεις αυτές των μετοχών που όχι μόνο αναγεννήθηκαν από το sell of, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με νέα υψηλά στην απόδοσή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία, από την πτώση της 7ης Απριλίου η Alpha Bank ενισχύεται 21,7%, αλλά απέχει 10,8% από τα υψηλά της. Η Aegean ενισχύεται 18,8%, αλλά 11,9% από τα 13,35 ευρώ που είναι υψηλό έτους ή 5,7% από το υψηλό του 2025. Η ΔΕΗ έκανε rebound 11,4%, αλλά απέχει 6,25% από το υψηλό της. Η Coca Cola ενισχύεται 16% και έγραψε προ ημερών ιστορικό υψηλό στα 44,90 ευρώ. H Helleniq Energy έκανε comeback 11%, αλλά απέχει 18% από το υψηλό της το 2025, που ήταν στην περιοχή των 8 ευρώ. Η ΕΤΕ ενισχύθηκε 29% και απέχει 7,68% από τα φετινά υψηλά της. Η Eurobank επέστρεψε με κίνηση 28,7% και απέχει σχεδόν 7%. Η Motor Oil ενισχύθηκε 19,4%, αλλά απέχει σχεδόν 5% από το υψηλό του 2025, που ήταν τα 22,94 ευρώ.
Το Jumbo έκανε rebound 23% και απέχει μόλις 2,5% από τα φετινά υψηλά, που ήταν τα 28 ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Metlen έκανε επιστροφή με +20% και έπιασε τα ιστορικά υψηλά των 44,10 ευρώ, από τα οποία απέχει σχεδόν 3%-3,4%. Ο ΟΠΑΠ έκανε comeback με +18,8% και πλέον βρίσκεται πάνω και από τα 19,10 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν υψηλό 16 ετών. Με +16,7% ο ΟΤΕ, που πλέον διαπραγματεύεται σε υψηλό έτους στα επίπεδα των 16,70 ευρώ. Τέλος, με άνοδο 24% από το sell off και η Τράπεζα Πειραιώς, απέχοντας σχεδόν 9% από τα υψηλά της.
Οι καταλύτες του rebound στο Χ.Α.
Στην εντυπωσιακή αυτή κίνηση της αγοράς συνετέλεσε το γεγονός ότι η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συνεχίσει να κινείται με μέσο ρυθμό 2,3% έως το 2028 και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφώνονται στο 2,7% την επόμενη τριετία. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους διαχειριστές, οι επενδυτές πόνταραν -παρά τα μπρος-πίσω του Ντόναλντ Τραμπ- ότι στο τέλος του 2028 η σχέση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ μπορεί να φτάσει στο 114% και να σταματήσει να είναι το μεγαλύτερο της Ευρωζώνης. Στο μεσοδιάστημα, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 1ου τριμήνου να φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ λόγω της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων, η αγορά έκανε την αποφασιστική κίνηση για τις 1.700 μονάδες. Τα συνολικά κέρδη των εισηγμένων από την άλλη διαμορφώνουν P/E της αγοράς λίγο πάνω από 10 (κέρδη πάνω από 10 δισ. με συνολική κεφαλαιοποίηση 117 δισ. περίπου), με discount 30% περίπου έναντι του γερμανικού δείκτη Dax. Πιο αξιοσημείωτες είναι οι χρηματικές διανομές που οδηγούν σε αποδόσεις που φτάνουν ακόμη και το 10% και περιλαμβάνουν και πολλές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ανακοινώνουν τα μεγέθη τους, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα δημοσίευσης αποτελεσμάτων.
Σε τροχιά ανάπλασης παλιές σιδηροδρομικές γραμμές σε Κόρινθο και Λουτράκι
Σε δύο έργα αστικής ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ, συμμετέχει η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (Growthfund), στο πλαίσιο αξιοποίησης ακινήτων που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της. Η εταιρεία υπέγραψε δύο προγραμματικές συμβάσεις. Η πρώτη αφορά συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Κορινθίων. Η δεύτερη υπογράφηκε με τον Δήμο Κορινθίων, τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και την αναπτυξιακή εταιρεία ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ Α.Ε. Τα έργα προβλέπουν παρεμβάσεις ήπιας αστικής ανάπλασης σε γραμμικά ακίνητα, δηλαδή εκτάσεις που συνδέονται με την παλαιά σιδηροδρομική υποδομή. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, στόχος των παρεμβάσεων είναι η αναβάθμιση της αξίας των ακινήτων, η υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, σε συμφωνία με τον θεσμικό της ρόλο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της.
Βγαίνει για «ψώνια» η ΟΣΥ
Μια σύμβαση-μαμούθ, ύψους 136,4 εκατ. ευρώ, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 205 εκατ. ευρώ, βγάζει στον αέρα η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ). Πρόκειται για τη θυγατρική εταιρεία του ΟΑΣΑ που διαχειρίζεται τον στόλο των αστικών λεωφορείων της Αττικής και ο οποίος επιχειρεί να αγοράσει όλα τα καύσιμα για τα λεωφορεία του για δύο ή τρία χρόνια. Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια 68,75 εκατ. λίτρων πετρελαίου κίνησης, μια ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού για περίπου δύο χρόνια. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ (136,5 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ). Ο οργανισμός, ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης αύξησης της δαπάνης για ένα επιπλέον έτος, οπότε το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε προϋπολογισθείσα δαπάνη 165 εκατ. ευρώ (205 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ). Η τιμή αγορά του καυσίμου ανά λίτρο είναι περίπου 2 ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός θα μειώσει την τιμή. Σημειώνεται ότι η τιμή θα παραμείνει σταθερή για δύο χρόνια (ή τρία στην περίπτωση επέκτασης της σύμβασης), ενώ τα καύσιμα αυτά θα παραδίδονται σταδιακά κατά την περίοδο ισχύος της σύμβασης στις 21 δεξαμενές καυσίμων που διαθέτει η ΟΣΥ στα 9 αμαξοστάσια της στην Αττική. Στην ίδια σύμβαση η ΟΣΥ προσέθεσε και την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης για τις ανάγκες θέρμανσης των κτιριακών της εγκαταστάσεων, η οποία αφορά 695.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης προϋπολογισμένης αξίας ύψους 917.000 ευρώ.
Νέο «χτύπημα» της Lidl στο Μαρούσι
Ένα ακόμα κατάστημα ετοιμάζει αυτήν την περίοδο η Lidl στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Εκεί, η γνωστή γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ απέκτησε οικόπεδο και κατασκευάζει το νέο της κατάστημα, το οποίο τρέχει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς. Ένα ακόμα κατασκευάζεται και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στην περιοχή του Αιγάλεω, στον παράδρομο της Εθνικής Οδού. Θυμίζουμε εδώ ότι η Lidl μπορεί εκ των πραγμάτων να επεκταθεί μόνο οργανικά και όχι μέσω εξαγορών. Κι αυτό γιατί ο τύπος και η μορφολογία των καταστημάτων της είναι τέτοιος, που απαιτούν συγκεκριμένο σχεδιασμό και επί της ουσίας καμία από τις ανταγωνιστικές αλυσίδες δεν διαθέτει κάτι ανάλογο, ούτως ώστε να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά. Γι’ αυτό και κατασκευάζει καινούργια καταστήματα εκ του μηδενός, κατά κύριο λόγο σε αναπτύξεις που ενισχύουν το δίκτυο των καταστημάτων της. Για τη διετία 2024-2025 η αλυσίδα έχει προγραμματισμένες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ, ενώ επενδύει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για νέο logistics center επιφάνειας 60.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2029 και θα λειτουργήσει στην Ελευσίνα.
Και ο Έλληνας καταναλωτής θέλει το Smart Home του
Οπαδός του Smart Home και των συνδεδεμένων συσκευών γίνεται σταδιακά ο Έλληνας καταναλωτής. Μπορεί οι πολίτες να στρέφονται, από τις αρχές του έτους, σε πιο οικονομικές συσκευές, δει δη χρημάτων και οικονομικής αβεβαιότητας, ωστόσο ένα χαρακτηριστικό που θέλουν να έχουν οι συσκευές τους -ακόμη και εάν είναι πιο προσιτές οικονομικά- είναι να είναι «έξυπνες», ήτοι να συνδέονται στο Διαδίκτυο, αλλά και μεταξύ τους, ώστε να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες η διοίκηση της BSH Οικιακές Συσκευές, ήδη 250.000 συσκευές BSH στην Ελλάδα υποστηρίζουν την πλατφόρμα «Home Connect», ενώ 110.000 χρήστες στην Ελλάδα -οι μισοί δηλαδή- έχουν ενεργοποιήσει την εφαρμογή και πλέον μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις συσκευές τους. Μάλιστα, όπως είπε χθες σε συνομιλία του με τη στήλη ο CEO της εταιρείας, Γιάννης Γρατσώνης, ο αριθμός των χρηστών στην Ελλάδα που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και συνδέονται πλέον με τις συσκευές τους μέσω Internet, ελέγχοντάς τις εξ αποστάσεως, έχει αυξηθεί κατά 30% μέσα σ’ έναν χρόνο.
Η «έκρηξη» Δαραμήλα για το κόστος των φαρμάκων στους χρόνια πάσχοντες & στα ΑμΕΑ
Εξοργισμένος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας, β’ αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Συγκεκριμένα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Χρήστος Δαραμήλας, σε υψηλούς τόνους, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν είμαστε υπαίτιοι ως χρόνια πάσχοντες ή ως Άτομα με Αναπηρία για τη χρόνια πάθηση ή την αναπηρία μας, δεν γίνεται η μπάλα να γυρίζει στον πολίτη, δεν είναι δυνατόν εκτός των ασφαλιστικών μας εισφορών να πληρώνουμε μονίμως για απαραίτητα φάρμακα κ.λπ. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι ανασφάλιστοι χρόνια πάσχοντες. Δεν γίνεται να συζητάμε για διαφορές μεταξύ ταμείων, φαρμακευτικών, clawback, rebate, η Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να παρέμβει και να καλύπτει τις ανάγκες των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία σε φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά υλικά. Ταυτόχρονα ζητάμε να είμαστε μέρος της λύσης, να είμαστε συνομιλητές της Πολιτείας και να συναποφασίζουμε, καθώς εμείς γνωρίζουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατικών φορέων, ώστε να υπάρχει ένα μητρώο και να μην έχει κάθε υπηρεσία το δικό της, να γνωρίζουμε πόσοι είμαστε, να μπορούμε να δούμε το ιατρικό ιστορικό μας σε έναν λειτουργικό ιατρικό φάκελο υγείας».
Κορεάτες στα βήματα του Απόστολου Παύλου
Κορεάτες, πολλοί Νοτιοκορεάτες στα ξενοδοχεία της Καβάλας, τόσοι πολλοί που είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως από τη μακρινή ασιατική χώρα βρέθηκαν στην πόλη-λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, που είναι μεν πανέμορφη και με πολλά αξιοθέατα, αλλά δεν ανήκει στους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Κι όμως, όπως αποδεικνύεται, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος φθάνει πιο μακριά απ’ ό,τι νομίζουμε, αφού μέσω αυτής οι πιστοί από την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική έρχονται πιο κοντά στα βήματα του Απόστολου Παύλου στην Ελλάδα. Αυτήν λοιπόν την περίοδο ο τουρισμός της Καβάλας κινείται από ξένους επισκέπτες, γκρουπ Χριστιανών, που έρχονται να επισκεφθούν τα μέρη στα οποία ο Απόστολος των Εθνών έδρασε και δίδαξε στη χώρα μας. Από τον Σεπτέμβιο μέχρι και τις αρχές Μαΐου ο θρησκευτικός τουρισμός έχει τις δόξες του στην Καβάλα, με γκρουπ προσκυνητών από την Κορέα, τον Καναδά, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, έως και από το Περού, να γεμίζουν τα ξενοδοχεία της μακεδονικής πόλης, προκειμένου να επισκεφθούν τους Φιλίππους, τον αρχαιολογικό χώρο, το υπαίθριο βαπτιστήριο στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού, όπου μάλιστα αρκετοί Νοτιοκορεάτες βαπτίζονται. Οι επισκέπτες που φθάνουν στην Καβάλα συνεχίζουν Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Αθήνα, έως και την Κόρινθο, δημιουργώντας όμως στην Καβάλα και τη γύρω περιοχή μία σημαντική κίνηση, η οποία, πέραν του ότι ενισχύει όλες τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δημιουργεί και πολιτιστικούς δεσμούς με τη σύγχρονη Ελλάδα. Μετά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, η παραθαλάσσια όμορφη Καβάλα δέχεται τους επισκέπτες του καλοκαιριού, πολλούς Βαλκάνιους τουρίστες, ενώ κυριολεκτικώς κατακλύζεται από Τούρκους τουρίστες, παρ’ ότι το «αστέρι» της θερινής σεζόν, ο προορισμός που προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, ήταν και παραμένει η Θάσος, το πράσινο νησί.