Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης στηρίζει την επένδυση στο Ελληνικό
Με μια πολύ σκληρή δήλωση εναντίον των δύο άλλων δημάρχων (Γλυφάδας και Αλίμου), που έχουν καταθέσει τον τελευταίο καιρό, με καθυστέρηση ετών, προσφυγές κατά της επένδυσης του Ελληνικού, διαχωρίζει τη θέση του ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Ο Γ. Κωνσταντάτος υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης εξελίσσεται εντός του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και για αυτόν τον λόγο η δημοτική αρχή «δεν μπορεί να σιωπά όταν η παραπληροφόρηση και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα θέτουν σε κίνδυνο το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής». Ο ίδιος υποστηρίζει πως «παρά την έλλειψη άμεσης σχέσης, οι δύο όμοροι Δήμοι (σ.σ. Γλυφάδας και Αλίμου) συγκρότησαν έναν σύνδεσμο “Διαχείρισης Ελληνικού”, με μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Εξαίρεσαν προκλητικά τον ενδιάμεσό τους, τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης(!) -μια πρακτική χωρίς κανένα προηγούμενο στα αυτοδιοικητικά δεδομένα και δηλώνουν ότι μέσα από αυτόν θα διαχειριστούν το πρώην αεροδρόμιο!». Οι δύο Δήμοι που προσφεύγουν «κατέχουν μόλις το 11% της συνολικής έκτασης διοικητικά…» και καταθέτουν προσφυγές για έργα, όπως η μαρίνα του Αγίου Κοσμά που «βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης». Ο κ. Κωνσταντάτος υπενθυμίζει πως οι δύο άλλοι παραλιακοί δήμοι πήραν ως αντάλλαγμα οικόπεδα μεγάλης αξίας, αλλά και τη μεταξύ τους δικαστική κόντρα για τον φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου. Και φαίνεται πως δεν θα σταματήσει στη χθεσινή ανακοίνωση…
H νέα επένδυση του EFA GROUP
Γράφαμε μόλις χθες από τις σελίδες του powergame.gr για το πόσο πυκνώνουν τελευταία τα deals ανάμεσα σε παλιές καραβάνες του επιχειρείν και νεοφυείς εταιρείες εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Ήρθε να μας επιβεβαιώσει η στρατηγική συμμαχία του EFA GROUP, του αεικίνητου ομίλου της αμυντικής βιομηχανίας του Κρίστιαν Χατζημηνά, με την εσθονική startup Wayren. Ο ελληνικός όμιλος αμυντικής τεχνολογίας υπέγραψε συμφωνία επένδυσης ύψους έως 7,9 εκατ. ευρώ στην εσθονική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από τρία πρώην μέλη της διοίκησης Κυβερνοχώρου -τον Henry Härm, τον Oliver Tiit και τον Tarmo Aia. Η εταιρεία το 2022 έλαβε αναπτυξιακή επιχορήγηση από το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, ενώ υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και πρόσφατα εντάχθηκε στον επιταχυντή του NATO «DIANA». Η συμφωνία των δύο πλευρών στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ψηφιακών λύσεων πεδίου μάχης υψηλής τεχνολογίας, που θα ενοποιεί τα συστήματα επικοινωνίας στρατιωτών, drones, οχημάτων και οπλικών συστημάτων σε μια ενιαία πλατφόρμα – λύση επίγνωσης τακτικής κατάστασης. Και -όπως λένε οι γνωρίζοντες- είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδρομής που θα φέρει κοντά εδραιωμένους ομίλους και startups…
Πέφτουν οι υπογραφές για το Φράγμα Μπραμιανών
Την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε στο χθεσινό συνέδριο του Economist, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, θα πέσουν οι τελικές υπογραφές για το Φράγμα Μπραμιανών, του οποίο οριστικός ανάδοχος είναι ο Όμιλος AKTOR. Με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που θα προσθέσει ακόμα ένα σημαντικό έργο στο ανεκτέλεστο του Ομίλου AKTOR, ισχυροποιώντας παράλληλα την παρουσία του στην Κρήτη. Το έργο έχει ως αντικείμενο την κατασκευή συμπληρωματικών έργων στον ταμιευτήρα Μπραμιανών, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και του Φράγματος Μύρτου, στην περιοχή του Λασιθίου Κρήτης. Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 53,5 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 43,14 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια κατασκευής του έργου έχει καθοριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Τα έργα θα κατασκευαστούν στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Ιεράπετρας του Ν. Λασιθίου στη Νότια Κρήτη, μεταξύ των οικισμών Μύθων, Μύρτου, Γρα Λυγιάς και Μακρύλιας.
Ταχιάος: «Να κάνουμε έργα που μπορούμε να πληρώσουμε»
Σε μια εποχή που τα μεγάλα έργα συχνά εξαγγέλλονται με ευκολία αλλά κοστίζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο φαίνονται αρχικά, η παρέμβαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου, στο χθεσινό συνέδριο του Economist, έρχεται να υπενθυμίσει μια απλή αλλά ουσιαστική αλήθεια ότι δηλαδή δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε έργα που δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Ο ίδιος απαλλαγμένος από τεχνητές ωραιοποιήσεις, κατέδειξε με σαφήνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των υποδομών -από τα όρια των χρηματοδοτικών εργαλείων μέχρι τις συνέπειες των πολιτικών καθυστερήσεων και των κακών επιλογών του παρελθόντος. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα με ΣΔΙΤ» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η μεταφορά βαρών στις επόμενες γενιές δεν είναι λύση, αλλά αναβλητικότητα με δημοσιονομικό τίμημα. Ο κ. Ταχιάος δεν δίστασε να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα κακής διαχείρισης. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, ότι το Δημόσιο έχει πληρώσει 147 εκατ. ευρώ από το 2017 έως το 2024, λόγω του ότι δεν έχουν γίνει τα διόδια της Βαρυμπόμπης και του Αγίου Στεφάνου και επειδή δεν κατασκευάστηκε ποτέ η νέα γέφυρα της Βαρυμπόμπης κόστους 20 εκατ. ευρώ. «Αυτό είναι το τίμημα όταν δεν υλοποιείται έγκαιρα ένα κρίσιμο έργο» κατέληξε.
Πώς χάθηκε την τελευταία στιγμή το ρεκόρ κερδοφορίας των εισηγμένων
Έκτακτες ζημιές και αποσβέσεις της τελευταίας στιγμής «στέρησαν» από τις εισηγμένες το ρεκόρ κερδοφορίας για τα αποτελέσματα της Χρήσης του 2024. Αν δεν υπήρχαν τα έκτακτα αποτελέσματα που συνήθως είναι μέσα σε… παρένθεση κατά τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων, θα μιλούσαμε σήμερα για κέρδη πάνω από 10,5 δισ. ευρώ έναντι 10,4 δισ. ευρώ στη χρήση του 2023. Αντ’ αυτού λοιπόν, παρατηρείται οριακή μείωση στα αποτελέσματα 4,8% για το σύνολο των εισηγμένων που έχουν αναρτήσει λογιστικές καταστάσεις (σ.σ. 115 συνολικά) και συνολικό ύψος καθαρής κερδοφορίας 9,92 δισ. ευρώ. Ήδη, οι τράπεζες ανακοίνωσαν 4,1 δισ. ευρώ καθαρή κερδοφορία από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι.
Τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων (που δεν είναι τράπεζες) ανήλθαν σε 5,76 δισ. ευρώ έναντι 6,63 δισ. ευρώ στη Χρήση του 2023. Ο δε κύκλος εργασιών αποτελεί σχεδόν το… μισό ΑΕΠ της χώρας με 96,8 δισ. ευρώ έναντι 91,8 δισ. ευρώ σε δύσκολες συνθήκες, πληθωρισμού, συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, δύο πολέμων σε εξέλιξη, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, εκλογών στις ΗΠΑ, αντανακλώντας παράλληλα και τη δυναμική που έχει αποκτήσει πλέον η ελληνική οικονομία. Σε επίπεδα ρεκόρ, δε, η λειτουργική κερδοφορία με 13,3 δισ. ευρώ έναντι 12,5 δισ. ευρώ στη Χρήση του 2023. Η κερδοφορία αυτή αποτελεί ισχυρό ανάχωμα στην αναταραχή που έχει προκληθεί διεθνώς στις αγορές και τις οικονομίες μετά την αλλοπρόσαλλη εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ που διαμόρφωσε συνθήκες μεταβλητότητας πια, στα χρηματιστήρια. Οι εισηγμένες διαθέτουν ισχυρή δύναμη πυρός για να δείξουν ανθεκτικότητα στις νέες συνθήκες που τείνουν να δημιουργηθούν στην παγκόσμια οικονομία με μετρητά στα ταμεία τους 18,16 δισ. ευρώ και απόλυτα ελεγχόμενο δανεισμό (δάνεια με αφαίρεση ταμείου) 26,12 δισ. ευρώ.
Το guidance του 2025
Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τις ενημερώσεις που έκαναν στους αναλυτές οι εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα εκφράζουν την αισιοδοξία τους και για τη φετινή χρήση. Χαρακτηριστικά: Ο Πέτρος Τζαννετάκης κατά την ενημέρωση των Θεσμικών Επενδυτών εξέφρασε την αισιοδοξία του και μίλησε για καλύτερες επιδόσεις του ομίλου της Motor Oil από το δεύτερο τρίμηνο που «ανοίγει» η τουριστική περίοδος στη χώρα και η ζήτηση για καύσιμα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Η Coca-Cola HBC έχει δηλώσει πως προβλέπει για φέτος σε οργανικό επίπεδο, αύξηση εσόδων κατά 6% έως 8% και κερδών προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) 7% έως 11%. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη τρέχει με οργανική αύξηση εσόδων 10,6%!
Ως χρονιά ανάπτυξης χαρακτηρίζει το 2025 η διοίκηση της ΟΠΑΠ. Η ΔEΗ αναμένει για φέτος αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA από το 1,8 στα 2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ, έναντι 360 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η Cenergy έχει δώσει guidance για φετινό προσαρμοσμένο EBITDA 300-330 εκατ. ευρώ, έναντι επίδοσης 272 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή χρήση. Η διοίκηση του ομίλου Sarantis αναμένει για φέτος άνοδο πωλήσεων κατά 4,7% (στα 628 εκατ.) και EBITDA κατά 12,7% (στα 92 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε ανοδικά για τις εταιρείες που ευνοούνται από τον τουρισμό, όπως για την Aegean και για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (αύξηση 9,3% κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο στην επιβατική κίνηση, προερχόμενη κυρίως από το εξωτερικό). Η ΕΧΑΕ ξεκίνησε το πρώτο φετινό τρίμηνο με σαφώς υψηλότερη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική επίδοση της συγκεκριμένης περιόδου. Oι μέσες συναλλαγές το 2025 εμφανίζουν αύξηση 37% σε σχέση με πέρσι, διαμορφούμενες περί τα 190,5 εκατ. ευρώ. Η Παπουτσάνης έχει πει ότι περιμένει για φέτος διψήφιο ποσοστό αύξησης στον κύκλο εργασιών της και άνοδο κερδοφορίας.
Παρέμβαση ΤΕΕ για το νέο ΠΔ για τα όρια των οικισμών
Η άμεση τοποθέτηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το νέο Προεδρικό Διάταγμα περί οριοθέτησης οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων ανέδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες βρίσκονται αιφνιδιασμένοι, χωρίς επαρκή ενημέρωση ή χρόνο προσαρμογής. Σε άρθρο του o Γιώργος Στασινός με τίτλο «Τι ισχύει με τα όρια των οικισμών», εξηγεί ότι μέχρι σήμερα οι οικισμοί χωρίζονταν σε τρία τμήματα: το συνεκτικό (πυκνοδομημένο), το διάσπαρτο (μεμονωμένες κατοικίες) και το αραιοδομημένο, το οποίο εκτεινόταν μέχρι τα όρια του νομάρχη. Με τις νέες κατευθύνσεις του ΣτΕ, το αραιοδομημένο τμήμα θεωρείται πλέον εκτός σχεδίου.
Η αλλαγή δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά με την ολοκλήρωση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την έκδοση νέων Προεδρικών Διαταγμάτων, σε τουλάχιστον δύο χρόνια. Μέχρι τότε ισχύουν τα υφιστάμενα όρια. Για τις ιδιοκτησίες στο συνεκτικό και διάσπαρτο τμήμα, δεν αλλάζει τίποτα. Το πρόβλημα εστιάζεται στο αραιοδομημένο τμήμα, όπου κινδυνεύει η αξία πολλών ακινήτων. Μια πιθανή λύση, σύμφωνα με το ΤΕΕ, είναι η δημιουργία «Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων», με σαφείς προϋποθέσεις (αρτιότητα, δρόμοι, τεκμηρίωση), ώστε να επιτραπεί περιορισμένη δόμηση και να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία χωρίς να παραβιάζεται η νομιμότητα.