Ιδρύθηκε η εταιρεία παραχώρησης για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ
Ιδρύθηκε η εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», με βασική αποστολή της την ανάληψη και υλοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης για το εμβληματικό οδικό έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης στο τμήμα Κίσσαμος – Χανιά. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, η παραχώρηση του οποίου θα περάσει και επισήμως στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την ερχόμενη εβδομάδα, με την υπογραφή της σύμβασης να πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ, πλήρως καταβεβλημένο κατά τη σύστασή της, ενώ προβλέπεται υποχρεωτική αύξησή του σε συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Παραχώρησης. Η διάρκεια ζωής της εταιρείας έχει οριστεί σε 40 έτη, με λήξη τον Μάιο του 2065.
Σκοπός της «ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ» είναι η πλήρης ανάληψη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του εν λόγω τμήματος του ΒΟΑΚ, με όλες τις απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις και δικαιώματα από το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, στο καταστατικό της εταιρείας περιλαμβάνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε επιχειρήσεις με συναφείς δραστηριότητες, η έκδοση εγγυήσεων, η λήψη δανείων, καθώς και η ανάπτυξη παράλληλων εμπορικών δραστηριοτήτων, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του χώρου εκτέλεσης του έργου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» έχει θητεία που θα διαρκέσει έως τις 2 Μαΐου 2030. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Εμμανουήλ Βράιλας, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου κατέχει ο Εμμανουήλ Μουστάκας. Μέλη του διοικητικού σχήματος είναι η Πηνελόπη Λαζαρίδου και η Βαΐα Χουχουρέλου. Το βασικό τμήμα της παραχώρησης, από Χανιά έως Ηράκλειο, εκτείνεται σε μήκος 187 χιλιομέτρων, ενώ το προαιρετικό σκέλος Κίσσαμος – Χανιά ανέρχεται σε επιπλέον 30 χιλιόμετρα.
Επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα εξετάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ολίγον ή και αρκετό -θα φανεί τις επόμενες ημέρες- από data centers είχε το… μενού στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan Al Jaber. Τα data centers και το αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους των Εμιράτων. Και στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan στο Άμπου Ντάμπι και πάλι τα data centers ήταν αντικείμενο των διμερών επαφών.
Στη διάρκεια της τωρινής συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και επενδυτικών ταμείων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, έμφαση δόθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που δρομολογούνται στους τομείς της συνδεσιμότητας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των data centers. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χθεσινές συναντήσεις συμμετείχε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την παραπάνω ατζέντα υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Επενδυτικό workshop με το βλέμμα σε AI και ενέργεια
Τα projects που βρίσκονται στο «σταυροδρόμι» της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης και δη οι ΑΠΕ, τα data centers, οι εφαρμογές ΑΙ και οι ηλεκτρικές και τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιχειρηματικού – επενδυτικού workshop Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο οποίο έδωσαν το παρών πάνω από 30 εμιρατινοί όμιλοι -που εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο- που είχαν b2b συναντήσεις με κορυφαία στελέχη 35 ελληνικών ομίλων από τους κλάδους ενέργειας, ψηφιακής τεχνολογίας, υγείας, κατασκευών και πληροφορικής. Ενδεικτικό της…«υψηλής τάσης» του workshop, στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Τάσο Χατζηβασιλείου και τα ΗΑΕ από τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας, Σουλτάνο Μπιν Αχμέντ αλ Τζαμπέρ ήταν ότι συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης (Η ΔΕΗ συμπράττει με την εμιρατιανή Damac για τη δημιουργία data center στα Σπάτα), ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, ο Χρήστος Κοπελούζος του φερώνυμου Ομίλου, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης (αρχιτέκτονας του mega deal της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Masdar στη μεγαλύτερη έως τώρα επένδυση στον ελληνικό κλάδο ΑΠΕ), ο CEO της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης και ο ομόλογός του από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς.
«Συνεργαζόμενοι με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορούμε να ενισχύσουμε τις διασυνδέσεις μας σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και logistics, ενισχύοντας τη διασυνδεσιμότητα και τη ροή του εμπορίου» ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά την παρέμβασή του ο κ. Χατζηβασιλείου, κάνοντας ειδική μνεία -μεταξύ άλλων- στο ενδιαφέρον της εμιρατινής TAQA για τον Great Sea Interconnector, αλλά και το Pharos, ένα από τα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, που καθιστά την Ελλάδα τεχνολογικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
«Τρέχει» ο πολεοδομικός σχεδιασμός στα Νότια Προάστια
Η ταχεία ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) αναδεικνύεται σε ύψιστη προτεραιότητα για πολλούς δήμους, κυρίως στα Νότια Προάστια, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει μία σταθεροποιητική «ανάσα» στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο δοκιμάζεται έντονα λόγω της κατάργησης των πολεοδομικών κινήτρων (bonus) του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Μετά τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όπου στα τέλη Μαΐου αναμένεται η έγκριση του νέου ΤΠΣ, τη σκυτάλη παίρνει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου. Εκεί, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ενός κρίσιμου εργαλείου που θα καθορίσει τη μελλοντική φυσιογνωμία της περιοχής σε επίπεδο δόμησης και χρήσεων γης. Η πρώτη φάση της μελέτης ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2025, οπότε και θα παρουσιαστούν τα τρία εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης. Στη συνέχεια θα επιλεγεί και θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του φθινοπώρου. Στόχος των δημοτικών αρχών είναι η πλήρης ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου έως τα τέλη του 2026, οριοθετώντας έτσι με σαφήνεια το πολεοδομικό μέλλον της πόλης.
Σε ποιες εισηγμένες το ταμείο… ξεχειλίζει από ρευστότητα
Ξεχειλίζει η ρευστότητα από 36 εισηγμένες, σύμφωνα με την επεξεργασία των οικονομικών αποτελεσμάτων της Xρήσης του 2024 που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη, 30/4. Πρακτικά, αν αποφάσιζαν να ξεπληρώσουν τον όποιο δανεισμό τους, θα έμεναν και λεφτά στο ταμείο. Πρώτη εταιρεία που φιγουράρει στη σχετική λίστα, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, είναι ο Καρέλιας με 793,3 εκατ. ευρώ. Τα μετρητά αντιστοιχούν σχεδόν στην κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης που διαμορφώνεται σχεδόν στα 866 εκατ. ευρώ με βάση την πορεία της μετοχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής! Πλεονάζουσα ρευστότητα που μεταφράζεται σε υψηλά μερίσματα κάθε χρόνο και σε παροχές προς το προσωπικό κάθε τέλος του χρόνου, αλλά με εμφανές το πρόβλημα αύξησης της διασποράς, με την εταιρεία να κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.
Δεύτερο στη σχετική λίστα, το Jumbo, με 406 εκατ. ευρώ καθαρά κεφάλαια στο ταμείο της εταιρείας και με τον Απόστολο Βακάκη να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει αν και τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους ή αν θα επενδύσει στα αποθέματα του ομίλου του λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας. Στα 296,68 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ταμείο στην ΕΥΔΑΠ. Ανεξάρτητα από το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Εταιρεία Ύδρευσης, αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης στις γενικές συνελεύσεις το αν και πότε θα επιστραφούν μετρητά στους μετόχους της.
Πάνω από 116 εκατ. ευρώ μετρητά βρίσκονται στο ταμείο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και 123 εκατ. ευρώ στο Ταμείο του ΟΛΘ. Ο ΟΛΠ στο πρώτο 3μηνο παρουσίασε σημαντική ενίσχυση των δεικτών κερδοφορίας και διατήρησε την ισχυρή ρευστότητα παρά την πλήρη αποπληρωμή των (τραπεζικών) δανειακών υποχρεώσεων ύψους 26,5 εκατ. Την ίδια περίοδο κατέγραψε έσοδα 51,5 εκατ. ευρώ (+14,6%) και κέρδη μετά φόρων 17 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23%. Ο ΟΛΘ που θα προτείνει στη γενική συνέλευση 2 ευρώ μέρισμα διατηρεί ισχυρά επίπεδα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, με ισχυρή παραγωγή λειτουργικών ταμειακών ροών, φθάνοντας τα 123 εκατ. ευρώ συνολικά διαθέσιμα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας άνω των 3 μηνών, ύψους 76,4 εκατ., αντανακλώντας συνολικά μια αύξηση 28 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η Intracom, μετά τις πωλήσεις των θυγατρικών της, έχει εξασφαλίσει ρευστότητα και γεμάτο ταμείο με 194 εκατ. ευρώ. Στα 119 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα στα Πλαστικά Κρήτης με αυξημένο τζίρο 385 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023 που ήταν 371 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 41,5 εκατ. από 40,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Πάνω από 68,1 εκατ. ευρώ η ρευστότητα στον όμιλο της ΕΧΑΕ, με τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο κατά μέσο όρο το 2025 στα 190 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 37,4% σε σχέση με πέρυσι! Σχεδόν 62 εκατ., ευρώ μετρητά στο ταμείο της ΕΥΑΘ που εμφάνισε σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη στα 5,8 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη Χρήση. Στα 44 εκατ. ευρώ το Ταμείο της Quest με αύξηση στα καθαρά κέρδη στα 49,1 εκατ. ευρώ από 45,3 εκατ. ευρώ το 2023. Πάνω από 12,3 εκατ. ευρώ, τέλος, τα μετρητά στο ταμείο της Σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι, με 256 εκατ. ευρώ πωλήσεις και αυξημένα καθαρά κέρδη στα 34,5 εκατ. ευρώ.
200ρίζει η Μοτοδυναμική
Λίγο η καλή πορεία της οικονομίας που οδηγεί προς τα πάνω την κατανάλωση και λίγο η καλή πορεία του τουρισμού, οδήγησε πέρυσι τα αποτελέσματα της Μοτοδυναμικής κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος φτάνει στα συγκεκριμένα επίπεδα κύκλου εργασιών, υποστηριζόμενος τόσο από τις πωλήσεις αυτοκινήτων και δίτροχων, όσο και από τις μισθώσεις οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η εταιρεία δεν ξεπερνούσε σε έσοδα τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και αν αφαιρεθεί ο σωρευτικός πληθωρισμός (σχεδόν 20%), τότε ο τζίρος έχει αυξηθεί όλα αυτά τα χρόνια κατά περίπου 80%. Πέρυσι, κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών από πωλήσεις δίκυκλων 21%, από μισθώσεις οχημάτων 13%, από πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 20%, από πωλήσεις μηχανών θαλάσσης 4%. Καμία κατηγορία αγαθών που διακινεί η εταιρεία δεν σημείωσε υποχώρηση.
Ημέρα με τη νύχτα το οικονομικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρώπη
Περίοδος κάμψης των προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος ήταν ο περασμένος Απρίλιος για την Ενωμένη Ευρώπη. Όχι όμως και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Απρίλιο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Ευρώπη υποχώρησε -προφανώς λόγω του «τυφώνα» Τράμπ- αλλά στην Ελλάδα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός. Μάλιστα, παρά τους κλυδωνισμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών (ΔΕΠ) στην εγχώρια βιομηχανία όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα. Πλέον, κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (113,1 μονάδες), έχοντας ως ιστορικό υψηλό τον Μάιο του 2000 (117,6 μονάδες). Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 1,40 μονάδες. Στη χώρα μας η μείωση ήταν οριακή και μόνον 0,3 μονάδες. Μάλιστα, η απόκλιση των τριών δεικτών διευρύνθηκε σε όφελος της χώρας μας, όπου ο ΔΟΚ από το 2022 και μετά είναι σταθερά υψηλότερος απ’ ότι στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Πλέον, η απόκλιση του ΔΟΚ στην Ελλάδα ανέρχεται σε +13,0 μονάδες σε σχέση με την Ευρώπη των 27 (Ελλάδα: 107,4, EE-27: 94,4) και σε +13,8 μονάδες σε σχέση με την Ευρωζώνη (EZ: 93,6). Πρέπει να επισημανθεί ότι απόκλιση του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης είναι ιστορικό υψηλό, άνω των 23 μονάδων. Στη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο ο ΔΕΠ ανερχόταν σε 113,1 μονάδες, έναντι 89,9 μονάδων στην Ευρώπη των 27 και 88,8 μονάδων στην Ευρωζώνη. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών (Ελλάδα: 115,6 μονάδες, Ε.Ε.-27: 102,3 μονάδες και ΕΖ: 101,4 μονάδες), ενώ οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο κινούνται σχεδόν ταυτόσημα σε Ελλάδα, Ε.Ε. των 27 και Ευρωζώνη. Εκεί, βεβαίως, που συνεχίζει να ισχύει το αντίστροφο είναι στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη στην Ευρώπη των 27 (86 μονάδες) και την Ευρωζώνη (85,3 μονάδες) απ’ ότι στην Ελλάδα (53,2 μονάδες).
Χρυσό βραβείο εξαγωγών στη «Σουρωτή»
Η ανάκαμψη πωλήσεων και εξαγωγών αποτελεί επιβράβευση για τη «Σουρωτή Α.Ε.», που επισφραγίζεται και από τη βράβευσή της στα Greek Exports Awards 2025, διοργάνωση στην οποία της απονεμήθηκε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Top Export Product. Η «Σουρωτή», που οφείλει την ύπαρξή της στο φυσικό μεταλλικό νερό της ομώνυμης περιοχής, μετά από αρκετές ανατροπές και δοκιμασίες, κατάφερε το 2024 να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 26%, ξεπερνώντας τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχει υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές της. Η βορειοελλαδική εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 22 χώρες, ενώ μερικές από τις σημαντικότερες αγορές για τη «Σουρωτή», είναι η Κύπρος, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Σαουδική Αραβία. Τη γνωστή αναγνωρίσιμη φιάλη, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, τη βρίσκουμε σε επιχειρήσεις εστίασης, τα συναντάμε και στα ράφια της λιανικής, ενώ η «Σουρωτή» με το «Ύδωρ», έχει μπει με επιτυχία και στην κατηγορία του επιτραπέζιου νερού. Η δυναμική ανάκαμψη της «Σουρωτή» πιστώνεται στην εταιρεία και τους ανθρώπους της συνολικά, καθώς ωφελημένη δεν είναι μόνο η επιχείρηση καθαυτή, αλλά και η τοπική κοινωνία, σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι το 37% των απασχολούμενων στην εταιρεία είναι γυναίκες.
«Μουδιασμένος» απολογισμός για το λιανεμπόριο
Δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός ο απολογισμός που έρχεται μετά την περίοδο του Πάσχα για τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Η αγορά στον τομέα της λιανικής κατά την περίοδο του Πάσχα ήταν μουδιασμένη, καθώς έλειψαν χρήματα από την αγορά λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος. Η κινητικότητα, όπως παραδέχονται άνθρωποι της αγοράς, παρουσιάστηκε κυρίως στα βασικά είδη. Μάλιστα, το γεγονός ότι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ήταν αυξημένο κατά 6,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αποτέλεσε και αυτό έναν παράγοντα που επηρέασε την κίνηση στη λιανική. Από την άλλη, όμως, υπήρξαν και εξαιρέσεις σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, οι οποίες κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις. Πρόκειται για περιοχές όπου επισκέφθηκαν Έλληνες, με την κινητικότητα ωστόσο να παρουσιάζεται κυρίως στην εστίαση, στα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, το γεγονός ότι συνέπεσε το ορθόδοξο με το καθολικό Πάσχα βοήθησε την κατανάλωση από πλευράς ξένων τουριστών. Ωστόσο, οι παραδοσιακές περιοχές με αγορά λιανικής και κυρίως τα αστικά κέντρα δεν είχαν καλές επιδόσεις. Πρόκειται για μία εικόνα που εμφανίστηκε πανελλαδικά, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του κλάδου.
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Όταν η συγκράτηση τιμών βαφτίζεται επιτυχία
Από τη δέσμευση του υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, για «φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια» τον Μάρτιο, φτάσαμε την 1η Μαΐου να πανηγυρίζουμε το αυτονόητο: ότι οι τιμές δεν αυξάνονται. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο στόχος μετατοπίστηκε -από την ανακούφιση των «μικρών πορτοφολιών» στην απλή διατήρηση του υπάρχοντος κόστους. Η μείωση των λιμενικών τελών κατά 50% και η συμφωνία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες πράγματι απέτρεψαν μια προαναγγελθείσα αύξηση 12%-15% λόγω της χρήσης ακριβότερων «πράσινων» καυσίμων. Όμως, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι αυτό απέχει από την αρχική υπόσχεση για φθηνότερη πρόσβαση στα νησιά. Το να βαφτίζει ο κ. Κικίλιας «στήριξη της μεσαίας τάξης» τη διατήρηση ήδη υψηλών τιμών, δείχνει πόσο γρήγορα αναπροσαρμόζονται οι προσδοκίες. Προφανώς, είναι θετικό που δεν αυξάνεται το κόστος -αλλά δεν είναι και επίτευγμα που μπορεί να επισκιάσει τη δυσκολία χιλιάδων οικογενειών να προγραμματίσουν οικονομικά προσιτές διακοπές. Η ανάγκη για πραγματικές μειώσεις δεν αναιρείται, απλώς αναβάλλεται. Υπενθυμίζεται πως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν καταθέσει εδώ και μήνες προτάσεις, που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και των τιμών των εισιτηρίων.