Χρηματιστήριο: Αυτές είναι οι 23 εισηγμένες με ρεκόρ κερδοφορίας
Ρεκόρ οικονομικών αποτελεσμάτων, γεμάτα ταμεία και μερίσματα είναι οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν τις επενδυτικές κινήσεις. Με βάση τα αποτελέσματα του 2024, αν και έχουν ξεκινήσει οι ανακοινώσεις για το α’ 3μηνο (π.χ. Μetlen, Πειραιώς, Σαράντης), οι 23 εταιρείες με τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών τη χρήση 2024 σε τζίρο, EBITDA και καθαρά κέρδη ήταν οι: Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Καρέλιας, ΔΑΑ, Τιτάν, Σαράντης, Πετρόπουλος, Ο.Λ.Θ., Ο.Λ.Π., Cenergy, Austriacard, Alter Ego, Performance, Profile, Φάις Συμμετοχών, Mevaco, Λάμψα, Jumbo, Euroxx, Μπλε Κέδρος, Ιντεάλ, Έκτερ, Dimand και από τον τραπεζικό κλάδο Eurobank, Optima και Τράπεζα Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, τα στοιχεία δείχνουν καθαρή αύξηση 20% (31,5 δισ. ευρώ), η οποία προέρχεται από την αύξηση των μακροπρόθεσμων δανείων, προϊόν της επενδυτικής δραστηριότητας και της έντασης και ολοκλήρωσης εξαγορών που παρατηρήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση. Η αύξηση είναι προϊόν του μακροπρόθεσμου δανεισμού (+23,9%) και μπορεί να χαρακτηριστεί υγιής, καθώς τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια εξασφαλίζουν καλύτερα περιθώρια απόδοσης σε επενδύσεις με μακρύτερο ορίζοντα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, πως το 23% των εισηγμένων εταιρειών δεν έχει καθαρό δανεισμό (καθαρό ταμείο), ενώ 34 εταιρείες κατά τη χρήση του 2024 μείωσαν την καθαρή μόχλευσή τους και την αύξηση των ταμειακών τους ροών και της μεγαλύτερης ευχέρειας χρηματοδότησης από ιδίους πόρους. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, ο βαθμός μόχλευσης (Ξένα/Ίδια Κεφάλαια) αυξήθηκε στο 0,695 από 0,628 το 2023, το οποίο, ωστόσο, είναι υγιές, καθώς συνοδεύεται από επενδύσεις που ακόμα δεν έχουν αποδώσει, ενώ και τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν αυξητική τάση.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση δανεισμού με λειτουργικά κέρδη, το σύνολο των εισηγμένων βρίσκεται στις 2,05 φορές από 1,79 πέρυσι, ενώ αν εξαιρεθούν οι απαιτητικοί ισολογισμοί σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις της ΔΕΗ και των διυλιστηρίων, η σχέση πέφτει στις 1,76 φορές από 1,61 φορές πέρυσι.
Τα γεμάτα ταμεία
Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις 34 διαμορφώνεται ο αριθμός των εισηγμένων που στο τέλος του 2024 διέθεταν θετικό καθαρό ταμείο, συνολικού ύψους 2,28 δισ. ευρώ. Η αθροιστική κερδοφορία των εταιρειών αυτών διαμορφώθηκε το 2024 στα 877,6 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 12,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση (780,8 εκατ. ευρώ). Μεταξύ αυτών, όπως έχει γράψει το powergame.gr, Καρέλιας (792,7 εκατ. ευρώ), Jumbo (372,5 εκατ. ευρώ), Quest, EYΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ. Άλλωστε, η ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου (Net Cash) σηματοδοτεί την ικανότητα των εταιρειών να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες αντίδρασης σε περιόδους κρίσης, να προχωρούν σε σημαντικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους ή/και να υλοποιούν σημαντικά επεκτατικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν επενδύσεις και εξαγορές. Τέλος, οι χρηματικές διανομές έχουν ήδη ξεκινήσει. Μέχρι στιγμής πάνω από 65 εισηγμένες έχουν ανακοινώσει μέρισμα ή χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους, το οποίο μεταφράζεται σε ταμειακή ροή 4,7 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον άλλες 22 εταιρείες έχουν αναφέρει την πρόθεσή τους να μοιράσουν μέρισμα, το οποίο θα ανακοινωθεί λίγο πριν από τις Ετήσιες Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις.
Σημείο αναφοράς για το αν θα δούμε ένα νέο ιστορικό υψηλό θα είναι η πρόθεση της Jumbo αν τελικώς προχωρήσει σε τακτική ταμειακή διανομή από τα κέρδη χρήσης του 2024 ή σε κάποια έκτακτη επιστροφή κεφαλαίου. Κάτι το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε αποκλείσει ο επικεφαλής της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, παρά την πρόθεσή του να ενισχύσει τα αποθέματα εξαιτίας της απρόβλεπτης οικονομικής συγκυρίας.
Οι εξαγορές που σχεδιάζει η Qualco
Σε εξαγορές και επενδύσεις θα διαθέσει η Qualco τα κεφάλαια από τη δημόσια προσφορά που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με ανώτατη τιμή στην αύξηση τα 5,46 ευρώ και χαμηλότερη τα 5,04 ευρώ. Πάνω από 57 εκατ. ευρώ ο στόχος από την άντληση των κεφαλαίων και πάνω από 98 με την πώληση ιδίων μετοχών, όπου στην ανώτατη τιμή έχουν μπει ήδη ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, Mαριάννα Λάτση, Μουνδρέας, Κυριακού, μέσω του ομίλου Antenna. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα κεφάλαια θα πρέπει να επενδυθούν εντός 18 μηνών μετά την εισαγωγή. Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2025, κατόπιν της εξουσιοδότησης της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2025, ενέκρινε, μεταξύ άλλων, ότι τα καθαρά έσοδα της εταιρείας από τη Συνδυασμένη Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:
Πρώτον, έως 23,858 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πλειοψηφικών ή μειοψηφικών συμμετοχών σε οντότητες που δεν αποτελούν συνδεδεμένα μέρη ή/και για την αύξηση της συμμετοχής της σε υφιστάμενες θυγατρικές ή συγγενείς εταιρείες, είτε άμεσα, είτε μέσω των θυγατρικών του Ομίλου. Δεύτερον, έως 19,087 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της δραστηριότητας «Πλατφόρμα ως Υπηρεσία» της Qualco με έμφαση στην ανάπτυξη νέων πλατφορμών και τη βελτίωση των υφιστάμενων πλατφορμών, είτε άμεσα, είτε μέσω των θυγατρικών του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της χρηματοδότησης με 2,5 εκατ. εκ του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί από την Qualco S.A. και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα λειτουργεί ως πλατφόρμα λογισμικού ψηφιακής επεξεργασίας δανείων λιανικής, και της πρόσθετης εισφοράς κεφαλαίου ύψους €3,6 εκατομμυρίων στη Uniko. Τρίτον, έως 4,7 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την εταιρεία και τις θυγατρικές της.
Τράπεζες: Πώς αποτυπώνεται στα αποτελέσματα η κατάργηση προμηθειών
Τις επιπτώσεις από την κατάργηση ευρείας γκάμας προμηθειών που εισέπρατταν από τις συνηθέστερες συναλλαγές του κοινού θα δουν οι τράπεζες στα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Τα πρώτα δείγματα έδωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε υποχώρηση στα έσοδα προμηθειών από τα 167 στα 160 εκατ. ευρώ, μεταξύ δ’ τριμήνου 2024 και α’ τριμήνου 2025. Η μείωση ήταν κυρίως αποτέλεσμα της κατάργησης των «λαϊκών» προμηθειών, με τα έσοδα της Πειραιώς από προμήθειες που αφορούν μεταφορές κεφαλαίων και πληρωμές να υποχωρούν στα 23 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Πάντως, σε ετήσια βάση, δηλαδή α’ τρίμηνο 2025 – α’ τρίμηνο 2024, τα έσοδα προμηθειών της Πειραιώς ήταν αυξημένα κατά 10% (145 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2024), κυρίως χάρη στις προμήθειες χρηματοδοτήσεων (ο όγκος των νέων δανείων της τράπεζας αυξήθηκε με ρυθμό 16%, όταν τράπεζες της ΝΑ Ευρώπης με συγκρίσιμα μεγέθη είχαν από μηδενική έως χαμηλή μονοψήφια αύξηση), στις προμήθειες από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα (η Πειραιώς ποντάρει πολύ μελλοντικά στα έσοδα από την Εθνική Ασφαλιστική), στις προμήθειες από διαχείριση κεφαλαίων πελατών και στα έσοδα από μισθώματα. Οι πηγές αυτές θα ενισχύσουν τα καθαρά έσοδα των τραπεζών στο σύνολο της φετινής χρονιάς, παρά τις απώλειες εσόδων που θα συνεχίσουν να καταγράφουν οι τράπεζες από τις «λαϊκές» προμήθειες (όπως πληροφορούμαι, καθεμία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες υπολογίζει τις συγκεκριμένες απώλειες εσόδων στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως). Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, είπε ότι αναβαθμίζει τον στόχο για τα καθαρά έσοδα από προμήθειες φέτος, στα 650 από 600 εκατ. ευρώ πριν.
Οι συγκρίσεις με Ε.Ε. για τις τραπεζικές προμήθειες
Παραμένοντας στα έσοδα από προμήθειες, καθώς θα «παίξουν» πολύ φέτος σε περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων, η συμβολή τους στα συνολικά έσοδα α’ τριμήνου της Πειραιώς αυξήθηκε (αφού υποχωρεί η συμβολή των εσόδων από τόκους), με τον δείκτη προμηθειών προς τα καθαρά έσοδα της τράπεζας να διαμορφώνεται στο 25%, ενισχυμένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Κάτι που αξιολογείται θετικά από τους επενδυτές σε περίοδο μείωσης επιτοκίων και άρα χαμηλότερων εσόδων από τόκους, που μέχρι τώρα τροφοδοτούσαν τα κέρδη των τραπεζών. Ακόμη και ο επόπτης είναι χαρούμενος για την αύξηση του εν λόγω δείκτη, αφού υπολείπεται σημαντικά στις ελληνικές τράπεζες του αντίστοιχου των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα τελευταία στοιχεία του SSM είχαν δείξει ότι τα έσοδα από προμήθειες, ως ποσοστό στα συνολικά λειτουργικά έσοδα των 109 συστημικών τραπεζών της Ε.Ε., ανερχόταν σε ποσοστό 28,79%, έναντι μόλις 17,86% για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Οι πρωταθλητές ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό
QQuant, Intrum, Eurobank και Veraltis είχαν τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών τον μήνα Απρίλιο, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Έκθεσης Προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Τα ποσοστά εγκρισιμότητας ανέρχονται αντίστοιχα σε 96%, 85%, 83% και 73%. Γενικά, το 27,76% των συνολικών ρυθμίσεων οφειλών απορρίφθηκε από τους πιστωτές (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης), με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης. Όσο για την απόρριψη προτεινόμενων ρυθμίσεων από πλευράς οφειλετών, σε ποσοστό 64,26% δεν έχει καμία αιτιολογία. Το 20,84% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης.
Οι μικρές αμοιβές των αδελφών Καρέλια
Είναι σύνηθες στις εισηγμένες εταιρείες τα εκτελεστικά μέλη ενός Δ.Σ. να αμείβονται 10 ή και 20 φορές περισσότερο από τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. Για παράδειγμα, ένας CEO να λαμβάνει αμοιβή 1 εκατ. ευρώ ή ακόμη και 2 εκατ. ευρώ, όταν το μη εκτελεστικό μέλος λαμβάνει π.χ. 100.000 ευρώ. Μόνον στην Καρέλια τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. λαμβάνουν αμοιβές ίσες με εκείνες των εκτελεστικών μελών. Για παράδειγμα, τα αδέλφια Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής αντίστοιχα, έλαβαν πέρυσι αμοιβές 157.538 ευρώ και 167.353 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι οριακά αυξημένα από το μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Καρέλια, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, που έλαβε 150.231 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμοιβές των αδελφών Καρέλια, μεγαλομετόχων της εταιρείας, δεν περιλαμβάνουν καν μεταβλητές αποδοχές, δηλαδή μπόνους επίτευξης στόχων κ.λπ., που συνήθως αυξάνουν τις αποζημιώσεις των στελεχών που βρίσκονται στο τιμόνι μιας επιχείρησης. Αλλά και χωρίς τα bonuses, οι αμοιβές των δύο μεγαλομετόχων της Καρέλια είναι από τις πιο χαμηλές μεταξύ των εισηγμένων στο ΧΑ και είναι της τάξης εκείνων που λαμβάνει ένα b-class στέλεχος μεγάλης επιχείρησης. Η εταιρεία, πάντως, πέρυσι πέτυχε αύξηση κερδών 30% στα 113 εκατ. ευρώ και ετοιμάζεται να μοιράσει μέρισμα 38 εκατ. ευρώ στους μετόχους της.
Η TERNA, η ΑΚΤΩΡ και τα πρώτα φωτοβολταϊκά της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Συστάθηκε επισήμως στις 6 Μαΐου η κοινοπραξία AKTOR GROUP–ΤΕΡΝΑ ΑΕ–NORTH SOLAR 1, με αντικείμενο την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 94,926 MWp στον Δήμο Κοζάνης. Ανάδοχος του έργου είναι η North Solar 1 A.E., με την κοινοπραξία να αναλαμβάνει το σύνολο των φάσεων υλοποίησης -από την αναθεώρηση των απαιτούμενων αδειών και την προμήθεια εξοπλισμού, έως την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία και τη μακροχρόνια συντήρηση των μονάδων. Το έργο φέρει τον πλήρη τίτλο «Engineering, Procurement and Installation of PV Parks Project» και έχει συνολική συμβατική αξία 56.955.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Τα συγκεκριμένα έργα σηματοδοτούν την πρώτη ενεργή είσοδο της ΔΕΠΑ Εμπορίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που εντάσσεται στη διεύρυνση του επιχειρησιακού της μοντέλου, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και την ενίσχυση της θέσης της στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ Ανώνυμος Τουριστική Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία και ΑΚΤΩΡ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων συμμετέχουν ισότιμα στην κοινοπραξία, με ποσοστά 50%-50%, αναλαμβάνοντας από κοινού την υλοποίηση του έργου. Επικεφαλής (Leader) της κοινοπραξίας έχει οριστεί η ΑΚΤΩΡ, ενώ το αρχικό κεφάλαιο των 100.000 ευρώ καταβλήθηκε ισόποσα από τα δύο μέλη.
Η διοίκηση της κοινοπραξίας έχει ανατεθεί στους Αλέξανδρο Εξάρχου (εκπροσωπώντας την ΑΚΤΩΡ) και Αλέξανδρο Μιχαηλίδη (εκπροσωπώντας την ΤΕΡΝΑ), οι οποίοι ενεργούν από κοινού και δεσμεύουν την κοινοπραξία με τις υπογραφές τους. Παράλληλα, έχει συσταθεί Συμβούλιο Διοίκησης, αποτελούμενο από έναν εκπρόσωπο κάθε εταίρου, το οποίο λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις με ομοφωνία, διασφαλίζοντας απόλυτη ισορροπία και συναίνεση.
Νίκος Μαντζούφας –Μπάρι Γουάιτ: Ελληνο-σκωτσέζικη συμμαχία για ανάπτυξη υποδομών διεθνώς
Αεικίνητος ο πρώην «mr ΣΔΙΤ» και «mr Ταμείο Ανάκαμψης» διάφορων ελληνικών κυβερνήσεων, Νίκος Μαντζούφας, ο οποίος, αφού μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη σύντομη θητεία του στη Sunlight ανοίγει -μετά την ίδρυση της συμβουλευτικής εταιρείας Navitas European Partners- ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον… Μπάρι Γουάιτ. Δεν πρόκειται προφανώς για τον δημοφιλή Αμερικανό τραγουδιστή (που έχει εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο), αλλά για έναν κορυφαίο ειδικό σε θέματα υποδομών, εκ Σκωτίας ορμώμενο, που θα συνεργαστεί με τον κ. Μαντζούφα για να υποστηρίξουν από κοινού ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές στην υλοποίηση βιώσιμων, μελλοντικά ανθεκτικών υποδομών, από τα μεγάλα οδικά δίκτυα έως projects ψηφιακής συνδεσιμότητας. Ο κ. Γουάιτ, έχοντας θητεύσει ως CEO στο Scottish Futures Trust και το Transport for the North, ηγήθηκε σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων και ανεπτυξε ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Northern Powerhouse Rail, ύψους 20 δισ. στερλινών. Ο Νίκος Μαντζούφας στην Ελλλάδα ηγήθηκε της Μονάδας ΣΔΙΤ για την υλοποίηση πληθώρας έργων, συμπεριλαμβανομένων νέων σχολικών κτιρίων, συστημάτων αποβλήτων και ύδρευσης, επέκτασης ευρυζωνικότητας και εθνικών οδικών δικτύων. Διαθέτει βαθιά εμπειρία στη συνδυασμένη χρήση επιχορηγήσεων της Ε.Ε. και ιδιωτικών κεφαλαίων εντός των δομών ΣΔΙΤ και ανέπτυξε καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Όπως δήλωσε για τη σύμπραξή του με τον Σκωτσέζο expert: «Έχουμε αφιερώσει πολλά χρόνια στη δημιουργία ισχυρών πλαισίων ΣΔΙΤ και ευρύτερων επενδυτικών δομών που αποφέρουν ουσιαστικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. H συνεργασία μας βασίζεται στην κοινή πεποίθηση ότι οι καλά σχεδιασμένες και υλοποιημένες υποδομές δημιουργούν διαρκείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων». Εμείς από πλευράς μας να ευχηθούμε καλές δουλειές στο ελληνο-σκωτσέζικο δίδυμο των έργων υποδομών…
Δομική Κρήτης: Πού οφείλεται η χρηματιστηριακή καθίζηση
Ποιος να το… φανταζόταν! Από τα 4,78 ευρώ ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Δομικής Κρήτης, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, η μετοχή θα έκλεινε χθες στα χαμηλά διετίας και το 1,84 ευρώ! Τι μεσολάβησε; Προφανώς η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απελθούσας χρήσης στις 30/4, αφού μέχρι τότε, κι ενώ έχει περάσει σχεδόν 1,5 χρόνος από την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα με 29,3% στην κρητική κατασκευαστική εταιρεία που συνέστησε ο Γιώργος Συνατσάκης στις αρχές της δεκαετίας του ’80, πριν από 45 χρόνια δηλαδή, υπήρχε σιγή ασυρμάτου. Ο ισολογισμός του 2024 ήταν πραγματική αποκάλυψη, όταν η είσοδος του πολύπειρου Δημήτρη Κούτρα πολυδιαφημίστηκε στη χρηματιστηριακή αγορά, προκαλώντας ενθουσιασμό για μία μετοχή που μέχρι τότε με δυσκολία ξεπερνούσε σε απόδοση το 1 ευρώ (είχαν μεσολαβήσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι η αλήθεια). Από 1,8 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2023, σχεδόν 100 χιλιάδες ευρώ το 2024, και, σύμφωνα με τον ορκωτό, αν προσμετρηθούν τα έσοδα από κοινοπραξίες, το αποτέλεσμα μπορεί να καταστεί ζημιογόνο. Ο δε κύκλος εργασιών από τα 20 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ διαπιστώνονται και 11-12 εκατ. ευρώ αποσβέσεις! Η νέα μετοχική σύνθεση είχε παρουσιαστεί από κάποιους ως το «εργαλείο» που θα έφερνε αναλήψεις έργων στην υπόλοιπη Ελλάδα, διεκδικώντας το μερίδιο που της αναλογεί εκτός Κρήτης. Αντ’ αυτού, πτώση στα κέρδη 94%…
Σε τροχιά αξιοποίησης οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της ΓΑΙΑΟΣΕ
Η ενεργοποίηση της αξιοποίησης των εμβληματικών σιδηροδρομικών σταθμών και ακινήτων του χαρτοφυλακίου της βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., θυγατρικής εταιρείας του Υπερταμείου (Growthfund, the National Fund of Greece). Στο πλαίσιο του νέου τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου για την περίοδο 2025-2027, η ΓΑΙΑΟΣΕ προχωρεί με ταχείς ρυθμούς σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, που αφορούν εμβληματικά ακίνητα και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε κομβικά σημεία της χώρας, όπως ο Σταθμός Αθηνών, ο Επιβατικός και ο Εμπορικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, ο Σταθμός Πειραιά, ο ιστορικός Σταθμός Πελοποννήσου, ο σταθμός Κατακόλου, ο Σταθμός Λάρισας και ο Σταθμός Πλαταμώνα. Στο πλάνο αξιοποίησης περιλαμβάνονται επίσης το ακίνητο της Λεύκας στον Πειραιά και το πρώην ακίνητο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Εργοστασίου Ζάχαρης στη Λάρισα.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπουν την επιλογή τεχνικών συμβούλων, την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών, στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελετών βιωσιμότητας επενδύσεων. Η αξιοποίηση των σταθμών και των περιφερειακών ακινήτων εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της εταιρείας να συμβάλει καθοριστικά στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη μέσω σύγχρονων σύνθετων αναπτύξεων και εμπορευματικών κόμβων.
Παράλληλα, η ΓΑΙΑΟΣΕ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών στον πλειοδοτικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό που αφορά την εκποίηση παλαιού και άχρηστου σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, το οποίο βρίσκεται στις Περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και στη Φθιώτιδα. Η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται για την Παρασκευή 30 Μαΐου.
Αποζημίωση στα ΕΛΤΑ 6 εκατ. ευρώ λόγω πανδημίας
Αποζημίωση ύψους 6 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη την περίοδο της πανδημίας προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Θάνος Πετραλιάς, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος. Η αποζημίωση θα δοθεί μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις ελληνικές αρχές. Το τελικό ποσό της αποζημίωσης, ωστόσο, μπορεί να είναι υψηλότερο ή και λιγότερο. Το ακριβές ύψος της ζημίας που υπέστη η επιχείρηση θα επιβεβαιωθεί από οικονομοτεχική μελέτη που θα καταρτίσει ανεξάρτητη ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία διεθνούς κύρους και με επαρκή εμπειρία σε ανάλογους ελέγχους. Η αποζημίωση αφορά την περίοδο δραστηριοτήτων των ΕΛΤΑ από 23 Μαρτίου 2020 έως 31 Μαΐου 2020.
Οι τουρίστες της Αθήνας και οι ουρές της Ακρόπολης
Η Αθήνα είναι πλέον ένας τουριστικός προορισμός που προσελκύει τουρίστες όλη τη διάρκεια του έτους και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό με μια απλή βόλτα πέριξ της Ακρόπολης. Αλλά επειδή οι εκτιμήσεις δεν λένε τίποτα χωρίς μετρήσιμα δεδομένα, τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών επιβεβαιώνουν με νούμερα την επιτυχία της Αθήνας. Σχεδόν 2 εκατομμύρια αλλοδαποί επιβάτες πέρασαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Απρίλιο, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ από την αρχή του έτους οι ξένοι επιβάτες ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια (+13,3%). Επειδή είθισται τα αεροδρόμια να μετρούν τους επιβάτες και όταν φτάνουν και όταν αναχωρούν, υπολογίστε ότι ο αριθμός των αφίξεων είναι περίπου ο μισός. Σε αυτά τα νούμερα, βέβαια, προστίθενται και οι επιβάτες εσωτερικού και έτσι η συνολική κίνηση του αεροδρομίου το πρώτο τετράμηνο του έτους έφτασε τα 8,5 εκατ. επιβάτες. Με βάση την έως τώρα αύξηση, φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12 εκατομμύρια οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Αθήνα, έναντι περίπου 11 εκατ. πέρυσι. Και μιλάμε μόνο για τις αεροπορικές αφίξεις. Αν προσθέσουμε και τις αφίξεις μέσω κρουαζιέρας, τότε ο αριθμός αυτός μεγαλώνει εκθετικά. Και, όπως είναι φυσικό, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των επισκεπτών θέλουν να δουν την Ακρόπολη. Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, πάντως, οι ουρές έχουν ήδη ξεκινήσει και τα υποτιθέμενα time-slots είναι αδύνατο να τηρηθούν. Η αυξανόμενη ζέστη δεν βοηθάει καθόλου, ούτε και το μονίμως χαλασμένο ασανσέρ. Και το εισιτήριο έχει φτάσει τα 30 ευρώ. Το σίγουρο είναι ότι τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να βοηθήσει στην εικόνα του προορισμού.