Ο δήμος Σαλαμίνας και το πόρισμα του ΓΛΚ
Αν θέλει κάποιος να καταλάβει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετοί δήμοι στη χώρα, πρέπει να διαβάσει ένα πόρισμα 250 σελίδων που είχε βγάλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν από λίγους μήνες, με αφορμή έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι στον Δήμο Σαλαμίνας για τη χρήση 2022. Το πόρισμα ξεκινά από την αδυναμία του δήμου να συντάξει εγκαίρως τεχνικό πρόγραμμα και φτάνει μέχρι την αδυναμία των υπηρεσιών να τηρήσουν σε ασφαλές σημείο τα αρχεία και άλλα έγγραφα ή να τηρήσουν αποθήκη (τα υλικά, τα αναλώσιμα, κ.λπ. που χρειάζεται ο δήμος για να λειτουργήσουν) με στοιχειώδη διαφάνεια. Τα αρχεία είναι πεταμένα σε διάφορα σημεία εντός του δήμου, σε διαδρόμους, σε ντουλάπες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά ένας επιτήδειος, όπως αναφερόταν στην έκθεση, έπειτα από επιτόπιο έλεγχο του ΓΛΚ. Όσο για την αποθήκη, δεν υπάρχει σύστημα λογισμικού για την παρακολούθησή της! Και αν όλα αυτά σας φαίνονται εξωφρενικά, πού να δείτε τι λέει η έκθεση για τις απευθείας αναθέσεις, για το πώς οι διαγωνισμοί για έργα βαπτίζονταν διαγωνισμοί προμηθειών, πώς ο ίδιος εργολάβος παίρνει πρώτα ένα έργο και μετά «φορτώνεται» με άλλες τέσσερις-πέντε απευθείας συμβάσεις για το ίδιο αντικείμενο.
Οι μετρημένες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ
Φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά. Το ρητό αυτό ισχύει για αρκετούς ισχυρούς παίκτες στις αγορές ομολόγων αυτήν την περίοδο, όπως ο γερόλυκος θρύλος των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, που έχει σίγουρα στην κατοχή του… πάνω από τα μισά του ρούχα. Δεν είναι τυχαία τόσο προσεκτικός: εδώ και καιρό προτιμά να πουλάει και να κρατάει… μπόλικο μετρητό, τραγουδώντας ασταμάτητα το ύμνο «cash is king». Μάλλον ξέρει κάτι που οι πολλοί αγνοούν.
Στα ίδια χνάρια μοιάζει να βαδιζει και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στην Ελλάδα, που δεν προχωράει στην προγραμματισμένη έκδοση ομολόγων την 21η Μαΐου. Η απόφασή του να παγώσει νέες εκδόσεις ομολόγων για το 2025 δεν είναι απλά μια διαχειριστική επιλογή, αλλά μια σαφής κίνηση, καθώς οι αγορές μυρίζουν μπαρούτι. Το έδειξε το φιρμάνι της Moody’s, που υποβάθμισε τα ομόλογα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε νέο ξεπούλημα, με την απόδοση των αμερικανικών 30ετών ομολόγων να σκαρφαλώνει στο 5% και των 10ετών στο 4,5%, που ανεβάζει το θερμόμετρο της αναταραχής για τη συνέχεια.
Οι άνθρωποι του ΟΔΔΗΧ έχουν εξασφαλίσει ήδη στο ντουλάπι ένα μαξιλάρι ρευστότητας σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω των 44 δισ. ευρώ, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν. Ποσό που φτάνει στο 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ, ένα σοβαρό μαξιλάρι για τις «βροχερές ημέρες» που οι αναλυτές βλέπουν να έρχονται, κυρίως λόγω των ασταθών προοπτικών στις ΗΠΑ, την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.
Η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα παραμένει ισχυρή σε κάθε έκδοση και επανέκδοση, κρατώντας τις αποδόσεις χαμηλά, σε σχετικά ελεγχόμενα επίπεδα, ακόμα και μέσα στην αστάθεια των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και τις κινήσεις της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους φαίνεται να γίνονται η νέα στρατηγική, όμως κανείς δεν τολμά να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στο μέλλον. Στη νέα εποχή που διανύουμε η αστάθεια και η αβεβαιότητα έχουν χτυπήσει κόκκινο -και το παιχνίδι των ομολόγων μοιάζει πιο περίπλοκο από ποτέ.
Η μετακόμιση του Υπερταμείου
Στο κτίριο του ΤΜΕΔΕ που βρίσκεται στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα μετακομίσει το «συγχωνευμένο» Υπερταμείο. Η μετακόμιση δεν θα αργήσει και θα στεγάσει όλες τις δραστηριότητες που σήμερα είναι διάσπαρτες στην πλατεία Συντάγματος. Δηλαδή, θα στεγάσει τους υπαλλήλους του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, αλλά και του νέου επενδυτικού φορέα, που θα δημιουργηθεί με τη μορφή του sovereign fund. Το κτίριο του ΤΜΕΔΕ μέχρι πριν μίσθωνε η διοίκηση της Τραπέζης Αττικής, η οποία πρόσφατα μετακόμισε σε άλλο, μεγαλύτερο κτίριο, που βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Το κτίριο του ΤΜΕΔΕ είναι ένα σχετικά νέο κτίριο, που ολοκληρώθηκε το 2005, και οι χώροι του θεωρούνται επαρκείς για να στεγάσουν τους εργαζόμενους στο νέο Υπερταμείο, που προέκυψε από την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.
Οι μετοχές των τραπεζών συνεχίζουν
Ακάματες είναι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς τα θετικά αποτελέσματα α’ τριμήνου και η μερισματική πολιτική συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτές. Σημειώνεται ότι το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου είναι γεμάτο με επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, με τις επαφές αυτές να ανανεώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Χθες ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα 2,66%, στις 1.783,43 μονάδες, αφού οι μετοχές των τραπεζών έκαναν νέο ράλι, που ώθησε και τον Γενικό Δείκτη στις 1.827,51 μονάδες, σε υψηλά 15ετίας. Μάλιστα, οι μετοχές Alpha Bank (σήμερα αναμένεται η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων) και Πειραιώς έκαναν τον μισό τζίρο των ημερήσιων συναλλαγών. Από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξης του 34%, αλλά όλες οι μέχρι στιγμής εκθέσεις διεθνών οίκων (βλέπε UBS, Citi, Goldman Sachs, Jefferies) και άλλες που αναμένονται είναι εγκωμιαστικές για τις επιδόσεις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και συστήνουν αγορά, με αναβαθμισμένες τιμές-στόχους, διαβλέποντας ξεκάθαρα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο των τραπεζικών μετοχών από τα τρέχοντα επίπεδα. Για την Alpha Bank τα περιθώρια ανόδου φτάνουν έως +18%, για την Εθνική Τράπεζα έως + 20,5%, για την Πειραιώς έως + 24,5% και για τη Eurobank έως + 27,5%. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες παρουσίασαν καθαρά κέρδη 1,24 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο. Η κερδοφορία παρέμεινε ισχυρή, παρά την ελαφρά μείωση των επιτοκιακών εσόδων, αναμενόμενη εξέλιξη μετά τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Τις απώλειες εσόδων από τόκους συγκράτησε η υψηλή πιστωτική επέκταση, ενώ τις αντιστάθμισε εν μέρει η ετήσια αύξηση των προμηθειών από χορηγήσεις, τραπεζοασφάλειες και διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Οι επιδόσεις α’ τριμήνου 2025 έδειξαν επίσης υψηλή ρευστότητα και ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια, που παρέχουν άνεση στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να επεκτείνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, να προβούν σε εξαγορές που θα προσδώσουν αξία και να ανταμείψουν τους μετόχους τους με μερίσματα, που θα κινούνται ετησίως τουλάχιστον στο 50% της κερδοφορίας της τριετίας 2025-2027.
Τα κέρδη των εταιρειών leasing
Γενικευμένη είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς πέραν των ισολογισμών των τραπεζών, αφορά και τις εταιρείες leasing (χρηματοδοτικής μίσθωσης) και factoring (πρακτορείας απαιτήσεων). Το 2024 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις εταιρείες αυτές μειώθηκαν κατά 51 εκατ. ευρώ, σε 736,8 εκατ. ευρώ, από 787,8 εκατ. ευρώ το 2023. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (682,7 εκατ. ευρώ για το 2024, από 731,7 εκατ. ευρώ για το 2023), με τον λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων για τις εν λόγω εταιρίες να διαμορφώνεται σε 22,2% το 2024, έναντι 24,2% για το 2023. Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων για τις εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων διαμορφώθηκε σε 1,4%. Σημειώνεται ότι το 2024 το ενεργητικό των εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το ενεργητικό των εταιρειών πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) ανήλθε σε 3,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 13,2% σε σχέση με το 2023. Όσο για την κερδοφορία που κατέγραψαν το περασμένο έτος, οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης είχαν κέρδη προ φόρων 16 εκατ. ευρώ, έναντι 10,8 εκατ. ευρώ το 2023 (κυρίως λόγω αυξημένων λειτουργικών εσόδων), ενώ η κερδοφορία των εταιρειών πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, με κέρδη προ φόρων 60,4 εκατ. ευρώ.
Η πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ στο Final Four
Ένα κοινωνικό μήνυμα θα έχει στη φανέλα του ο Παναθηναϊκός στο Final Four στο Άμπου Ντάμπι. Τα Παιδικά Χωριά SOS. Γιατί άλλαξαν οι φανέλες του Παναθηναϊκού; Ο ΟΠΑΠ, γνωρίζοντας πολύ καλά τους αυστηρούς περιορισμούς που ισχύουν στις αραβικές χώρες, όπου ο νόμος της Σαρία δεν επιτρέπει την όποια προβολή τυχερών παιχνιδιών, προχώρησε ένα βήμα μπροστά και πρότεινε στον Παναθηναϊκό να μπει στη φανέλα το λογότυπο των Παιδικών Χωριών SOS. O Παναθηναϊκός χωρίς δεύτερη σκέψη συμφώνησε και με μία φωτογραφία με τρία από τα αστέρια του, τους Χουάντσο Ερναγκόμεθ, Κώστα Σλούκα και Κέντρικ Ναν, έκανε γνωστή στα social media αυτήν την πρωτοβουλία.
Το νέο εργοστάσιο του IL Toto
Παίρνουν μπρος οι μηχανές στη νέα βιομηχανική μονάδα της αλυσίδας καφέ IL Toto από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου. Το καινούργιο εργοστάσιο της εταιρείας θα βρίσκεται στο Κρυονέρι, αποτελώντας επένδυση συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής χρειάστηκε η αγορά 5 στρεμμάτων γης, που παλαιότερα ανήκαν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες και το ένα εξ αυτών στην εταιρεία πουλερικών Κοτίνο ΑΕΒΕ, πριν τα αποκτήσει η IL TOTO. Έως και αυτήν τη στιγμή η επεξεργασία-καβούρδισμα του καφέ που πωλείται στα καταστήματα της αλυσίδας γίνεται στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Περιστέρι. Ωστόσο, οι ανάγκες ήταν αυξημένες, λόγω υψηλής ζήτησης και επέκτασης του δικτύου της αλυσίδας, γι’ αυτό και ελήφθη η απόφαση για την ανέγερση της νέας μονάδας στο Κρυονέρι. Στο ίδιο σημείο πρόκειται να μεταφερθούν την επόμενη χρονιά και τα κεντρικά γραφεία της IL Toto, τα οποία επίσης στεγάζονται προς το παρόν στο Περιστέρι. Να σημειωθεί ότι το δίκτυο καταστημάτων αγγίζει πλέον τα 180 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ αυτή την περίοδο η αλυσίδα καφεστίασης επεκτείνεται και στη Βόρεια Ελλάδα.
Το γραφείο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Ουάσιγκτον
Γραφείο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, ανοίγει το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που το επιμελητήριο αποκτά παρουσία στις ΗΠΑ. Μάλιστα, επικεφαλής του γραφείου θα τοποθετηθεί η Κατερίνα Σώκου, πρώην δημοσιογράφος της Καθημερινής, του Βήματος, αλλά και της Washington Post. Μέχρι πρόσφατα ήταν εξωτερική συνεργάτις (Nonresident Senior Fellow) στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Warwick και στη Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Columbia. Στόχος του νέου γραφείου και της ίδιας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών του AmCham Greece με τις ΗΠΑ και παράλληλα το επιμελητήριο να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των εξωστρεφών ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων.
Υποφέρουν οι ξενοδόχοι από τα «μαύρα» καταλύματα
Εκατοντάδες είναι τα καταλύματα που έχουν βγει στη «μαύρη» τουριστική αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θάσο, προσφέροντας ακόμη περισσότερες κλίνες από τις ξενοδοχειακές μονάδες, από τις οποίες και στερούν σημαντικά έσοδα. Το πράσινο νησί του βόρειου Αιγαίου είναι από τα αγαπημένα των Βαλκάνιων γειτόνων μας, πολλοί από τους οποίους έχουν αγοράσει κατοικίες στη Θάσο, μονοκατοικίες και διαμερίσματα, τόσο για να κάνουν τις διακοπές τους, όσο και για να τα εκμεταλλεύονται, μισθώνοντάς τα συνήθως σε συμπατριώτες τους. Φυσικά, η Θάσος δεν έχει την αποκλειστικότητα στο συγκεκριμένο φαινόμενο, καθώς συναντάται σε πολλές ακόμη τουριστικές περιοχές, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση στις περιοχές που προσελκύουν μεγάλο αριθμό Βαλκάνιων επισκεπτών. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης, ο αριθμός των ξενοδοχείων είναι σταθερός στο νησί, με τα μέλη της Ένωσης να είναι 80 και τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, περίπου διπλάσια. Όμως τα καταλύματα που βγαίνουν στη «μαύρη» τουριστική αγορά όλο και αυξάνονται, απορροφώντας πελάτες από τις νόμιμες επιχειρήσεις φιλοξενίας, οι οποίες φορολογούνται για τα έσοδά τους και πρέπει, κατά τη λειτουργία τους, να πληρούν συγκεκριμένους κανόνες. Επιπλέον, αποδυναμώνουν περαιτέρω την αγορά εργασίας, που ήδη υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις, γιατί απασχολούν, με τους όρους που το κάνουν, άτομα για την καθαριότητα των καταλυμάτων που νοικιάζονται. Αυτού του είδους η τουριστική κίνηση δεν αφήνει παρά ελάχιστα έσοδα στον τόπο, ενώ παράλληλα προξενεί μεγάλο πρόβλημα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Πάρος: Ο δρόμος προς τον τουριστικό εκτροχιασμό
Η Πάρος, άλλοτε ήσυχο καταφύγιο για ταξιδιώτες που αναζητούσαν αυθεντικότητα και απλότητα, μετατρέπεται ραγδαία σε μια νέα Μύκονο. Η εκρηκτική αύξηση της τουριστικής ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη δόμηση, εκτόξευση τιμών και υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Οι μόνιμοι κάτοικοι βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να επιδεινώνεται, καθώς δρόμοι και παραλίες γεμίζουν, ενώ το κόστος διαβίωσης εκτοξεύεται.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο -έχει ήδη καταστρέψει το τοπικό χρώμα της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Όμως στην Πάρο η κατάσταση μοιάζει ακόμα αναστρέψιμη. Οι μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων για τις «ιδιωτικοποιημένες» παραλίες και η δημιουργία κινημάτων όπως η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις παραλίες δείχνουν πως η τοπική κοινωνία δεν μένει αδρανής. Το θέμα καυτηριάζει και η βρετανική Telegraph, η οποία περιγράφει την Πάρο ως «το επόμενο θύμα της τουριστικής υπερβολής», επισημαίνοντας τις περιβαλλοντικές πιέσεις, την αστικοποίηση και την κοινωνική αποξένωση των κατοίκων. Αν δεν τεθούν άμεσα όρια στην τουριστική ανάπτυξη, η Πάρος κινδυνεύει να χάσει ό,τι την έκανε ξεχωριστή. Και τότε, όπως η Μύκονος, θα έχει γίνει θύμα της ίδιας της «επιτυχίας» της.
Φοβού τα κρυπτονομίσματα
Παρά την παγκόσμια έκρηξη των κρυπτονομισμάτων την τελευταία δεκαετία, οι Έλληνες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ψηφιακά αυτά περιουσιακά στοιχεία με δισταγμό. Σύμφωνα με report του Found.ation για λογαριασμό των Financial Greeks, το 33% των Ελλήνων δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα επένδυε ποτέ σε κρυπτονομίσματα.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το ρίσκο -που παραμένει η βασικότερη αιτία αποχής από κάθε είδους επένδυση-, αλλά και με την έλλειψη γνώσης: σχεδόν 1 στους 4 παραδέχεται ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη κατανόηση, για να τολμήσει μια τέτοια επιλογή.
Κι όμως, μια μικρή, αλλά κρίσιμη μερίδα του πληθυσμού -κυρίως η Γενιά Ζ- εμφανίζεται πολύ πιο πρόθυμη να δοκιμάσει την τύχη της στον ψηφιακό αυτόν κόσμο. Σχεδόν το 20% των νέων ηλικίας έως 25 ετών δηλώνει ότι ασχολείται ήδη με την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, αποτυπώνοντας μια τολμηρότερη στάση και μεγαλύτερη ψηφιακή εξοικείωση. Δεν είναι μόνο πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν, αλλά και λιγότερο διατεθειμένοι να αναζητήσουν παραδοσιακούς συμβούλους για τις οικονομικές τους αποφάσεις -δείγμα μιας νέας, πιο αυτόνομης επενδυτικής κουλτούρας που αναδύεται… Ενδιαφέροντα τα ευρήματα…
Γιατί χτυπούν οι ευρωπαϊκές καμπάνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ντόμινο εξελίξεων έχουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την εισβολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στα γραφεία του Οργανισμού, τη Δευτέρα, με την «επίσκεψη» να διαρκεί έως τις 4:00 τα ξημερώματα της Τρίτης.
Αιτία; Ένα σκάνδαλο, όπου, σύμφωνα με την Εισαγγελία, σημαντικός αριθμός ατόμων, κυρίως μεταξύ 2019 και 2022, παρουσιάστηκαν ως νέοι ή νεοεισερχόμενοι αγρότες με «εικονικά» βοσκοτόπια. Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια έως και το 2024 τα άτομα αυτά συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζώων, επιτρέποντάς τους να τους παραχωρηθούν δημόσιοι βοσκότοποι, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και διατήρηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης που τους παρείχαν.
Εν ολίγοις, έλαβαν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΚΑΠ, βάσει ψευδών δηλώσεων.
Η EPPO διέταξε τη διεξαγωγή τεσσάρων ερευνών σε Αθήνα και Κρήτη. Μάλιστα, στη χθεσινή της ανακοίνωση η Εισαγγελία αφήνει αιχμές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για «έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας» από πλευράς του Οργανισμού, με τη συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του «να αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη και να καθυστερεί σημαντικά».
Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τα παραπάνω μπορεί να έχουν οργανωθεί συστηματικά με τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαρτίου το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα είχε υποβάλει κατηγορητήρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών εναντίον 100 υπόπτων για την απάτη που αφορά γεωργικά κονδύλια, με τη συνολική ζημία στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να ανέρχεται σε 2,9 εκατ. ευρώ. H συντριπτική πλειονότητα των «μαϊμού» γεωργών και κτηνοτρόφων, μάλιστα, είναι από την Κρήτη. Και οι εξελίξεις τρέχουν…
Από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ, πάντως, ξεκαθαρίζεται πως υπάρχει πλήρης συνεργασία με τις αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, προκειμένου να σβηστούν οι όποιες «σκιές» του παρελθόντος, με τον Κώστα Τσιάρα να διαμηνύει ότι υπάρχει υποχρέωση να υπάρξει πλήρης κάθαρση.