Κόπωση… κερδοφορίας στο Χρηματιστήριο
Η κερδοφορία των εισηγμένων, παρά τη δυναμική με την οποία έκλεισε το 2024, δείχνει να «λαχανιάζει» στην εκκίνηση του 2025. Ούτε τα καθαρά κέρδη, ούτε τα λειτουργικά αποτελέσματα κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πήχη της περυσινής χρονιάς. O κλάδος που τραβάει τον μέσο όρο προς τα κάτω είναι τα διυλιστήρια. Χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, εργασίες συντήρησης, οι συνέπειες από τις ζημιές στο εργοστάσιο της Motor Oil, χαμηλότερη απόδοση του αιολικού δυναμικού και πίεση στη λιανική ενέργειας συνθέτουν ένα δύσκολο τρίμηνο.
Από τις 39 εταιρείες που δημοσίευσαν αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε οριακά (+2,5%), ακολουθώντας τον πληθωρισμό. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν 9,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν πτώση 9,1%. Η εικόνα θα ήταν χειρότερη αν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι» των τραπεζών, που εμφάνισαν σταθεροποίηση στην κερδοφορία (+2,1%) παρά τη μικρή υποχώρηση (-0,4%) στα κέρδη προ προβλέψεων. Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε το θετικό αντίβαρο. Το 47% των εταιρειών που παρακολουθούνται από αναλυτές, εμφάνισε καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα, ενώ 27% δεν έπιασε τον στόχο. Στα λειτουργικά, οι εκπλήξεις μειώνονται στο 14%, με τις αρνητικές αποκλίσεις να ανεβαίνουν στο 36%. Η κερδοφορία, πάντως, δείχνει να έχει χάσει μέρος της ορμής της.
Αν δεν συνυπολογίζονταν τα αποτελέσματα των διυλιστηρίων στο σύνολο του δείγματος, τότε η κερδοφορία θα ήταν αυξημένη κατά 4,8%. Και πάλι, όμως, η ανάσχεση του ρυθμού ανόδου της κερδοφορίας των εισηγμένων είναι εμφανής. Για παράδειγμα το περυσινό πρώτο τρίμηνο τα κέρδη EBITDA των εισηγμένων ήταν αυξημένα κατά 14% και τα καθαρά κέρδη ενισχυμένα κατά 21%.
Tα blue chips που ξεκίνησαν δυναμικά
Αρνητικοί καταλύτες υπήρξαν αρκετοί: καιρικές συνθήκες, οξύς ανταγωνισμός στη λιανική ρεύματος, και η απουσία έκτακτων περυσινών εγγραφών (μερίσματα, αποθεματικά). Από την άλλη, ο τουρισμός έδειξε ισχύ, τα χρηματιστηριακά κέρδη αυξήθηκαν, ενώ η ανοδική αγορά ακινήτων έδωσε ώθηση σε εταιρείες με έκθεση στο real estate. Καλά ξεκινήματα σημειώθηκαν σε αρκετούς τίτλους: Alpha Bank, Πειραιώς, Aegean, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Cenergy, Ελβαλχαλκόρ, Quest, ΟΛΠ, Πετρόπουλος, Παπουτσάνης. Σταθερές αποδόσεις, εντός των εκτιμήσεων και με θετικό τόνο για το επόμενο διάστημα.
Η πρόκληση για μια τέταρτη διαδοχική χρονιά ιστορικών επιδόσεων είναι δεδομένα δύσκολη. Όμως, οι επιμέρους θετικές εξαιρέσεις, αν αποκτήσουν διάρκεια, μπορεί να κρατήσουν ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον -και κυρίως τη ρευστότητα- στο ταμπλό του ΧΑ.
Προς το 2028 μετατίθεται το retail park της Trade Estates στο Ελληνικό
Το 2028 αντί για το 2027 τοποθετείται πλέον η έναρξη λειτουργίας του retail park που σχεδιάζει η Trade Estates στο Ελληνικό. Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας, το έργο πηγαίνει πίσω λόγω της υπερκοστολόγησης του commercial hub, δηλαδή του ευρύτερου εμπορικού συμπλέγματος που περιλαμβάνει και το Ellinikon Mall της Lamda Development. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόοδος στο παραλιακό mega project αποδεικνύεται πιο σύνθετη απ’ όσο φαίνεται στις επίσημες παρουσιάσεις. Η Trade Estates -θυγατρική του Ομίλου Φουρλή- περιμένει ουσιαστικά το πράσινο φως για να ξεκινήσει το δικό της κομμάτι μέσα στο 2025, ενώ προς το παρόν δηλώνει καθησυχαστικά ότι το δικό της κόστος παραμένει σταθερό, χάρη στη σταθεροποίηση των τιμών υλικών. Το ενδιαφέρον από λιανεμπορικές αλυσίδες παραμένει, με βασικό έλκυστρο το κατάστημα ΙΚΕΑ που θα αποτελέσει τον πυρήνα του πάρκου.
Οι λεπτομέρειες για το Little Athens και οι νέες εξελίξεις
Συνχίζουμε με το ελληνικό, καθώς η Lamda Development έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες λεπτομέρειες για το Little Athens, την «καρδιά» της καθημερινής ζωής στο νέο Ελληνικό. Πρόκειται για έναν σύγχρονο εμπορικό και οικιστικό κόμβο με πάνω από 100 καταστήματα, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γειτονιά και όχι απλώς ως shopping destination. Από καφέ και εστιατόρια μέχρι σουπερ μάρκετ, κομμωτήρια και τράπεζες, η νέα αυτή «αστική μονάδα» θα απλώνεται στους πρόποδες των κατοικιών, αγκαλιάζοντας τις ανάγκες όσων θα ζουν και θα κινούνται στο The Ellinikon. Οι εμπορικοί χώροι, μεγέθους 50 έως 200 τ.μ., αναμένεται να φιλοξενήσουν ένα μείγμα επιχειρήσεων που θα στηρίξουν την καθημερινότητα και θα δώσουν χαρακτήρα στη νέα αυτή μητρόπολη της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το Little Athens θα βρίσκεται δίπλα στο πάρκο του Ελληνικού και τον παραλιακό πεζόδρομο -στρατηγικά τοποθετημένο ώστε να ενώνει το πράσινο, τη θάλασσα και την κατοικία με την εμπορική δραστηριότητα.
Παράλληλα, το επόμενο διαστημα θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για την κατασκευή της νέας μαρίνας στον Άγιο Κοσμά, με την ΤΕΚΑΛ να εμφανίζεται ως ισχυρός διεκδικητής, ενώ η ίδια -σε συνεργασία με την ΕΘΝΟΚΑΤ- έχει ήδη αναλάβει τη συνέχιση των εργασιών για τα παραθαλάσσια condos της επένδυσης. Όλοι ωστόσο στρέφουν το βλέμμα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Lamda Development, στις 26 Ιουνίου, όπου ο CEO Οδυσσέας Αθανασίου αναμένεται να παρουσιάσει νέο υλικό και στοιχεία για την πορεία του project.
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η αγορά τηλεπικοινωνιών
Αναστάτωση έχει προκαλέσει η ΔΕΗ στα επιτελεία των τηλεπικοινωνιακών φορέων με τις νέες φθηνές ευρυζωνικές συνδέσεις που ανακοίνωσε. Όλοι ψάχνονται πώς θα αντιδράσουν, καθώς η ΔΕΗ φαίνεται να… χαλάει την πιάτσα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ πουλά κάτω του κόστους, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι είναι η κυβέρνηση από πίσω που πιέζει τις τιμές και κάποιοι ότι πρέπει να αντιδράσουν, μειώνοντας επίσης τις τιμές. Δεν ξέρουμε τι απ’ όλα θα γίνει, αλλά το σίγουρο είναι ότι με τη ΔΕΗ… there is a new guy in the Greek telecom market.
Η νέα ψυχρολουσία για την JP Morgan
Νέα δικαστική ήττα για την JP Morgan στη νομική διένεξή της με τη WeRealise (WRL) για τον έλεγχο της Viva. Η βασική νίκη της πλευράς Καρώνη (WRL) εστιάζεται στη θέση ότι η JP Morgan εξάντλησε το δικαίωμα (option) εξαγοράς του 51,5% της Viva κυριότητας WRL που διέθετε βάση της συμφωνίας των δύο μετόχων του 2022. Μάλιστα, όπως αναφέρει η WRL, η βασική προσπάθεια της JP Morgan τώρα εστιάζεται στο να μη συζητηθεί σε δικαστήριο του Λονδίνου η θέση της WRL ότι η JP Morgan έχει αξιοποιήσει (ανεπιτυχώς) το δικαίωμα αυτό μια φορά, όπως προβλέπεται από την ίδια συμφωνία. Επίσης, η πλευρά του ιδρυτή της εταιρείας Χάρη Καρώνη υποστηρίζει ότι η WRL διαθέτει ακόμη το δικαίωμα (option) εξαγοράς του 48,5% που κατέχει η JP Morgan στην εταιρεία, παρόλο που θεωρείται απίθανο να το ασκήσει.
Ανησυχούν οι μεγαλοκτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων για την εξαγορά της Δωδώνη
Ανησυχία έχει φέρει στον κτηνοτροφικό κόσμο των Ιωαννίνων και κυρίως στους ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, η επικείμενη εξαγορά της Δωδώνη από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη. Κάποιοι μάλιστα, όπως λένε πηγές της στήλης, κοιτάζουν να αυξήσουν τη διασπορά, συνεργαζόμενοι και με άλλες βιομηχανίες, με πρώτη υποψήφια να είναι η αυστριακή Berglandmilch, η οποία εξαγόρασε μέσω της εν Ελλάδι εταιρείας Desserta (όπου έχει μετοχική συμμετοχή) το εργοστάσιο παραγωγής φέτας της Μινέρβα στα Ιωάννινα. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο άλλαξε πρόσφατα ταμπέλα και αντί για Μινέρβα αναγράφει πλέον «Δωρική Τροφίμων», όπως είναι το όνομα της εταιρείας στην οποία είχε εισφερθεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο και η δραστηριότητα φέτας της Μινέρβα, προκειμένου να μπορέσει να πουληθεί. Από την άλλη οι Σαράντηδες έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν επενδύσεις έως 300 εκατομμύρια στη δεκαετία για να ενισχύσουν όχι μόνο τη βιομηχανική παραγωγή της Δωδώνη στα Ιωάννινα, με νέο εργοστάσιο, αλλά και για να δώσουν κίνητρα στους κτηνοτρόφους να στήσουν μεγαλύτερες μονάδες και να αυξηθούν οι παραγόμενες ποσότητες γάλακτος που είναι απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή φέτας, η οποία αποτελεί το βασικό προϊόν για το οποίο είναι γνωστή η Δωδώνη. Άνθρωπος της αγοράς, μάλιστα, έλεγε ότι η συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών στη Δωδώνη, όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση, είναι προτιμότερη απ’ ότι θα ήταν μία πιθανή εξαγορά από ξένη βιομηχανία. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες των Ελληνικών Γαλακτοκομείων θεωρείται πιθανότερο ότι έχουν τη διάθεση να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής σε αντίθεση με μία πολυεθνική εταιρεία που θα ερχόταν για να πιέσει τις τιμές, κάτι που θα μπορούσε να έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε επίπεδο ανταγωνισμού, πρωτογενούς παραγωγής αλλά και εν τέλει στην ποιότητα του εθνικού προϊόντος που λέγεται φέτα.