Η ομάδα στο Μαξίμου που χειρίστηκε την κρίση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει ότι στο Μαξίμου υπάρχει ξανά ομάδα που λειτουργεί συντονισμένα και με σχέδιο. Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Παύλο Μαρινάκη, τον Άκη Σκέρτσο κα τον Γιώργο Μυλωνάκη ασφαλώς κάνουν μια από τις δύσκολες διαχειρίσεις κρίσεων αυτές τις ημέρες. Όμως υπάρχει στρατηγική, στόχευση και η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ας δούμε γιατί το λέω αυτό: Η κυβέρνηση πρώτα ανακοίνωσε την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Εξασφάλισε, μάλιστα, τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό. Υπήρξε πολύ γρήγορος και διακριτικός χειρισμός για τις παραιτήσεις του Μάκη Βορίδη και των υφυπουργών, ώστε να μην προκληθεί εσωτερικό πρόβλημα. Η αντικατάσταση στην κυβέρνηση έγινε, επίσης, ταχύτατα. Ο πρωθυπουργός έδειξε την απαραίτητη ενσυναίσθηση και προχώρησε σε σκληρή αυτοκριτική για το σκάνδαλο, μιλώντας για αποτυχία, κάτι που κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Χθες ανακοινώθηκε η σύσταση ειδικής ομάδας με την εμπλοκή της οικονομικής αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ανακτηθούν τα ποσά που καταχράστηκαν διάφοροι πονηρούληδες. Επίσης, από το Υπουργικό Συμβούλιο βγήκε το μήνυμα ότι το κυβερνητικό έργο προχωρά και αμέσως μετά έγιναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις που αφορούσαν σχεδόν τα μισά υπουργεία της κυβέρνησης. Ε, η ομάδα λειτουργεί για να γίνουν όλα αυτά και μακάρι να λειτουργούσε έτσι πάντα.
Ο ΝικΝικ διαβάζει ΝικΝικ
Στον καλύτερο αναγνώστη του… εαυτού του αποδεικνύεται ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο Αχαιός πολιτικός έκανε μια -πράγματι- πρωτοποριακή ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook, καθώς σήκωσε μια φωτογραφία από παραπολιτικό για τον ίδιο. Πώς έβγαιναν παλιά κάτι CD «Ο Ρίτσος διαβάζει Ρίτσο»; Κάπως έτσι, αλλά με χαρακτηριστική πατρινή προφορά. Το πιο όμορφο του πράγματος, ωστόσο, είναι ότι το εν λόγω παραπολιτικό δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό για τον γίγαντα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ΝικΝικ. Βλέπετε, σύμφωνα με τη στήλη, ο Νικολόπουλος φέρεται να αδημονεί για τη δημιουργία του κόμματος Σαμαρά, καλώντας τον πρώην πρωθυπουργό να «βγει μπροστά», ωστόσο οι προτροπές του δεν φαίνεται να εισακούγονται, μιας και η ίδρυση του (απο)κόμματος μετατίθεται για χρόνο κοντινό στις εκλογές. Και πού να σφίξουν κι οι ζέστες…
Το «103» του Σταθόπουλου στην Pet City
Τον Νοέμβριο του 2021 γινόταν γνωστό ότι ο Νίκος Σταθόπουλος και η BC Partners άνοιγαν την πόρτα μίας νέας αγοράς στην Ελλάδα. Αυτής που σχετίζεται με τον τομέα των κατοικιδίων και των προϊόντων για ζώα συντροφιάς. Η BC Partners εξαγόρασε τότε την αλυσίδα καταστημάτων Pet City από την ιδρυτική οικογένεια Μαντζουρανάκη, με σκοπό την περαιτέρω επέκτασή της τα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Αυτή μπορεί να ήταν η πρώτη επένδυση στον κλάδο εντός Ελλάδας από το fund, ωστόσο στο διεθνές περιβάλλον είχε ήδη κάνει τοποθετήσεις στον εν λόγω τομέα. Τότε η Pet City διατηρούσε 68 καταστήματα σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο Μάιο η αλυσίδα ξεπέρασε τα 100 σημεία πανελλαδικά και τον Ιούλιο θα φτάσει τα 103, ενώ ο τζίρος της από περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ όταν εξαγοράστηκε, το 2024 κινήθηκε κοντά στα 65 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου να βρίσκεται στην Αττική και σημαντικά λιγότερα στην περιφέρεια.
Χρηματιστήριο: Οκτώ μήνες σερί ανόδου με κέρδη 36%
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μπροστά σ’ ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ ανοδικής σειράς για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, καθώς χρειαζόταν κλείσιμο πάνω από τις 1.831 μονάδες στη συνεδρίαση της Δευτέρας για να καταγράψει την 8η συνεχόμενη θετική μηναία ανοδική επίδοση. Τα συνολικά κέρδη αυτής της οκτάμηνης πορείας είναι της τάξης του… 36%! Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο του εξαμήνου πραγματοποιείται πολύ κοντά στο υψηλό έτους, το οποίο αντανακλά τον βαθμό αισιοδοξίας της Αγοράς για την προοπτική της χρονιάς. Η γρήγορη και χωρίς άλλες συνέπειες αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έφερε εκ νέου αισιοδοξία στις αγορές, επιδρώντας καταλυτικά στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου. Το ράλι που ακολούθησε στο Χρηματιστήριο, ήταν ισχυρό σε δυναμική ξεπερνώντας τις 100 μονάδες σε εύρος ανόδου, με μέσες ημερήσιες συναλλαγές που ξεπέρασαν με άνεση τα 200 εκατ. ευρώ -πάρα την απουσία της Alpha Bank για κάποιες συνεδριάσεις- αλλάζοντας τελείως την επενδυτική ψυχολογία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ύψους 127 – 127,5 δισ. ευρώ, με την πορεία που έχει ο δείκτης θα μπορούσε να αναμετρηθεί στον επόμενο χρόνο με τα 157 δισ. ευρώ του 2008. Το αποκορύφωμα της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς, σημειώνουν οι αναλυτές, ήταν την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 όταν είχε πιάσει τα 213 δισ. ευρώ. Βεβαίως, τότε μιλάγαμε για άλλη αγορά, καθώς διαπραγματεύονταν περισσότερες από 300 εισηγμένες, έναντι 130 μετοχών που διαπραγματεύονται σήμερα, με τον αριθμό να βαίνει μειούμενος μετά τις δύο τελευταίες δημόσιες προτάσεις, των Μύλων Κεπενού και του Κτήματος Λαζαρίδη. Το τελευταίο οκτάμηνο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών σε εβδομαδιαία βάση έχει ξεπεράσει τα 214 εκατ. ευρώ, όταν η μέση αξία συναλλαγών το 2025 είναι της τάξης των 196,8 εκατ. ευρώ.
H επιτυχής έκδοση του νέου ομολόγου από Eurobank
Εκρηκτική ζήτηση σημείωσε η νέα έκδοση senior ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, της Eurobank. Πληροφορούμαι ότι η ζήτηση έφτασε μέχρι τα 4,7 δισ. ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 4,55 δισ. αφού η Τράπεζα καθόρισε το επιτόκιο του ομολόγου στις 90 μονάδες βάσης πάνω από το swap rate, στο 2,90%. Μιλάμε για υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 9 φορές, γεγονός που αντανακλά την ισχυρή εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της Eurobank και την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της Διοίκησής της μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Λόγω της κοντινής διάρκειας του ομολόγου (3ετία, αλλά με δυνατότητα ανάκλησης στη 2ετία), μαθαίνω ότι στην έκδοση μπήκαν πολλοί Γερμανοί επενδυτές, ενώ συμμετείχαν επίσης επενδυτές από Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, μέχρι και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η ζήτηση από τους ξένους επενδυτές για το ομόλογο της Eurobank ήταν τόσο μεγάλη που αναμένεται ότι λιγότερο από το 10% της έκδοσης θα πάει σε Έλληνες θεσμικούς επενδυτές. Με τη χθεσινή έκδοση senior ομολόγου, η Eurobank έχει προχωρήσει σε εκδόσεις senior, ύψους 5 δισ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου η Eurobank έχει εκδώσει ακόμη ένα senior ομόλογο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο, καθώς και ομόλογα Tier II, 400 εκατ. ευρώ, επίσης τον Ιανουάριο και ΑΤ1, τον Μάιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, συνολικά έχει αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια 1,75 δισ. ευρώ, τα οποία ενισχύουν το «μαξιλάρι» κεφαλαίων MREL, παρά το ότι αυτό ήταν ήδη υψηλότερο του απαιτούμενου κατά 100 μονάδες βάσης (η απαίτηση MREL για την Eurobank ανέρχεται σε 27,8% του σταθμισμένου για τον κίνδυνο ενεργητικού). Δεν αποκλείεται η Τράπεζα να χρησιμοποιήσει μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων από τη χθεσινή έκδοση για να ανακαλέσει ομόλογο Tier II του Δημοσίου που κατέχει, ύψους 950 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 6,41%.
Το άνοιγμα της αγοράς της Ινδίας
Στα μεγάλα «συν» της Eurobank είναι το άνοιγμα στην αγορά της Ινδίας, όπου η τράπεζα έχει ανοίξει ήδη γραφείο αντιπροσωπείας, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στη σύσταση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου (IGC). Το τελευταίο στοχεύει στην επιτάχυνση του εμπορίου, των επενδύσεων και της στρατηγικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στη δημιουργία μιας ισχυρής πλατφόρμας για επιχειρήσεις από Ινδία, Ελλάδα και Κύπρο προκειμένου να συνεργαστούν και να ευδοκιμήσουν. Η Ινδία αναδεικνύεται σε παγκόσμια οικονομική δύναμη και Ελλάδα και Κύπρος θα λειτουργήσουν ως στρατηγικές της πύλες προς την Ευρώπη. Η ινδική οικονομία είναι πλέον οικονομία αγοράς με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από το 1947, έτος ανεξαρτητοποίησης από τη Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία έχει υποστεί έναν βαθύ οικονομικό μετασχηματισμό, περνώντας από μια κρατικά καθοδηγούμενη, με αγροτική βάση οικονομία, σε μια δυναμική αναδυόμενη οικονομία με αγοραίο προσανατολισμό. Οι μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης της αγοράς -με αφετηρία το 1991- αποτέλεσαν μια αποφασιστική τομή, θέτοντας τις βάσεις για βιώσιμη και υψηλή οικονομική μεγέθυνση. Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ περίπου 6% από το 1980, η οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εν μέσω εξωτερικών αντιξοοτήτων. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, στηριζόμενες στη σθεναρή κατανάλωση, την ενίσχυση της δυναμικής των επενδύσεων και την παράλληλη πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η κυβερνητική πρωτοβουλία «Viksit Bharat 2047» θέτει τον φιλόδοξο στόχο να αναδειχθεί η Ινδία σε οικονομία υψηλού εισοδήματος σε χρονικό ορίζοντα 20 ετών. Ο νεαρός και αυξανόμενος πληθυσμός, η επιταχυνόμενη υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας και οι συνεχείς εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων θέτουν σταθερές βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ωστόσο, η σταδιακή μετάβαση της Ινδίας από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη οικονομία θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, καθώς και την επιδέξια διαχείριση των εξωγενών προκλήσεων.
Συνεταιριστική Ηπείρου: Πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια και καινοτομία
Αθόρυβες κινήσεις μεγάλης σημασίας έρχονται από τις μικρότερες τράπεζες. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, εν προκειμένω, πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη λειτουργία και την ενεργειακή αυτονομία της, καθώς καλύπτει πλέον το 100% της κατανάλωσής της σε ηλεκτρική ενέργεια από υφιστάμενο φωτοβολταϊκό σταθμό, αξιοποιώντας το μοντέλο του virtual net metering (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός). Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που πετυχαίνει πλήρη ενεργειακή κάλυψη με ίδιους, «πράσινους» πόρους, εντός ενεργειακής κοινότητας, γεγονός που αποτελεί όχι μόνο πανελλαδική, αλλά και μία από τις πρώτες ανάλογες πρακτικές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η ετήσια παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού ξεπερνά τις 300 MWh, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των καταστημάτων, των διοικητικών υπηρεσιών και των εκτός καταστημάτων ΑΤΜs, με την παραγόμενη ενέργεια να οδηγεί σε ετήσια μείωση εκπομπών CO₂ κατά 250 τόνους. Η πρωτοβουλία της Συνεταιριστικής Ηπείρου εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο «πράσινων» δράσεων της Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με LED, την ενίσχυση του στόλου της με plug-in υβριδικά οχήματα, καθώς και την υλοποίηση προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού και toner σε όλα τα καταστήματα. Παράλληλα, η Τράπεζα διερευνά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων τη δυνατότητα ένταξης του ανθρώπινου δυναμικού της στην ίδια ενεργειακή κοινότητα, προσφέροντάς τους μείωση στο ενεργειακό κόστος και ενισχύοντας την κοινωνική διάσταση της δράσης. Μιλώντας για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, πληροφορήθηκα μία ακόμη πρωτοπόρα κίνησή της, εδώ και χρόνια. Η Τράπεζα τόλμησε να είναι ο πρώτος πελάτης της γιαννιώτικης Natech, της εταιρείας τεχνολογίας για τραπεζικές λύσεις, η οποία έχει πλέον διεθνή παρουσία και πάνω από 40 μεγάλους πελάτες. Η Τράπεζα Ηπείρου ήταν η πρώτη που απέκτησε το τεχνολογικό σύστημα της Natech για την εξυπηρέτηση των πελατών της, εμπιστευόμενη την συντοπίτισσα startup που ιδρύθηκε το 2003. Λέγεται, μάλιστα, ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου είχε πει «ηρωικά» για την επιλογή της: «Παίρνω το σύστημα και αν δεν μου βγει, θα χορέψω πάνω του!». Βεβαίως, όλα πήγαν παραπάνω από καλά με την επιλογή της τεχνολογίας της Natech.
Αγώνας δρόμου για να προλάβουν το Ταμείο Ανάκαμψης
Την ώρα που το Ταμείο Ανάκαμψης σταδιακά «πεθαίνει», η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου ώστε μέσα στο περιορισμένο χρονικό περιθώριο που απομένει, να ολοκληρωθούν κρίσιμα οδικά έργα, όπως ο Ε65 και ο ΒΟΑΚ. Ο Ε65, που αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026, όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο του ΤΕΕ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, έχει ήδη αλλάξει την εικόνα της Kεντρικής Ελλάδας. Παράλληλα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς το ΣΔΙΤ για τον ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με περίπου 90 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο έργο Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, με προϋπολογισμό άνω των 130 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω απαλλοτριώσεων, καθώς οι τοπικές κοινότητες έχουν ισχυρούς δεσμούς με τις ιδιοκτησίες τους, όπως επεσήμανε ο κ. Ταχιάος. Στο μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο έργο, τη σύμβαση παραχώρησης Χανιά – Ηράκλειο με επέκταση προς Κίσσαμο, έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στα υφιστάμενα τμήματα του ΒΟΑΚ. Το επόμενο βήμα είναι η έναρξη των παρακάμψεων των πόλεων. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ταχιάος παραδέχτηκε πως αναγκάστηκαν να εξαιρέσουν από το Ταμείο έργα που δεν ήταν ώριμα, λόγω εκκρεμοτήτων σε απαλλοτριώσεις και συμβασιοποιήσεις. Η παραδοχή αυτή αναδεικνύει τις βαθιές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στην υλοποίηση μεγάλων υποδομών, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Το Ταμείο Ανάκαμψης, που μέχρι σήμερα υπήρξε ο βασικός μοχλός χρηματοδότησης, σταδιακά εξαντλείται χωρίς προβλέψεις για ανανέωση, ενώ και το ΕΣΠΑ περιορίζει τους πόρους για έργα υποδομών, ειδικά σε αστικές περιοχές.
Γραμμή 4: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η γραμμή 4 του Μετρό, καθώς στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Υποδομών αποκάλυψε ότι η Ελληνικό Μετρό έχει ζητήσει από την ΑΒΑΞ να υποβάλει αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τη νέα χρονολογική εξέλιξη του έργου. Ο υφυπουργός δεν έκρυψε την κριτική του προς την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως τότε έγινε ένας διαχωρισμός μεταξύ των πρόδρομων εργασιών τις οποίες ανέλαβε η ΕΡΕΤΒΟ και των εργασιών της κύριας σύμβασης, που τρέχει η ανάδοχος κοινοπραξία ΑΒΑΞ – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιούργησε καθυστερήσεις. Παρά το ότι το έργο θεωρητικά προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2029, όπως παραδέχτηκε ο κ. Ταχιάος, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Επιπλέον, υπάρχουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες που δυσχεραίνουν περαιτέρω την πορεία της κατασκευής: η πρώτη αφορά τα Εξάρχεια, ενώ η δεύτερη το πάρκο Ριζάρη, κοντά στον σταθμό «Ευαγγελισμός». Και στις δύο περιοχές, τα ζητήματα που έχουν προκύψει απαιτούν ειδική διαχείριση, γεγονός που επηρεάζει τον συνολικό ρυθμό προόδου του έργου.
Στα 66,8 εκατ. ευρώ η αξία του κλάδου κατασκευών της AKTOR
Με αποτιμώμενη καθαρή αξία 66,87 εκατ. ευρώ, η AKTOR προχώρησε στην απόσχιση του Κλάδου Κατασκευών και την εισφορά του στη νέα, κατά 100% θυγατρική της εταιρεία, AKTOR Κατασκευές. Η κίνηση φέρει καθαρά οργανωτικό χαρακτήρα και εντάσσεται στο πλαίσιο της εσωτερικής αναδιάρθρωσης του Ομίλου για τη μετατροπή της εισηγμένης μητρικής εταιρείας σε holding, χωρίς μεταβολή στη μετοχική σύνθεση, καθώς η μητρική εταιρεία παραμένει ο αποκλειστικός μέτοχος της νέας θυγατρικής. Στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοτέλειας και της λειτουργικής ευελιξίας του κατασκευαστικού βραχίονα, ο οποίος αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της AKTOR, με πολυσχιδή δραστηριότητα σε έργα υποδομών και κτιριακές εγκαταστάσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η AKTOR Κατασκευές ενσωματώνει τις βασικές θυγατρικές του κατασκευαστικού κλάδου -μεταξύ αυτών, η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η Intrakat International και η ROMINPLOT στη Ρουμανία- διατηρώντας ενιαία την παραγωγική και κεφαλαιακή βάση. Οι κατασκευαστικές εταιρείες που ανήκουν στην εισφέρουσα έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση εμβληματικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ο αυτοκινητόδρομος Ντεμίρ Καπίγια-Σμοκβίτσα, καθώς και εκτεταμένες κατασκευαστικές παρεμβάσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η απόσχιση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους μετόχους, ενδυναμώνοντας την αποδοτικότητα του Ομίλου και επιτρέποντας πιο στοχευμένη διαχείριση των κεφαλαίων, με βάση τις αποδόσεις κάθε έργου. Παράλληλα, προσφέρει δυνατότητα διαφοροποίησης των επιχειρησιακών λειτουργιών, περιορισμό του επιχειρηματικού κινδύνου και ενίσχυση της προσδοκίας για μελλοντική κερδοφορία. Το μετοχικό κεφάλαιο της AKTOR Κατασκευές, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 10 εκατ. ευρώ, θα αυξηθεί κατά 66,87 εκατ. ευρώ, με έκδοση ισάριθμων νέων μετοχών, οι οποίες θα αναληφθούν εξ ολοκλήρου από τη μητρική εταιρεία. Έτσι, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας διαμορφώνεται πλέον στα 76,87 εκατ. ευρώ, με την AKTOR να εξακολουθεί να κατέχει το 100% των μετοχών.
Πώς θα χτιστεί το Εθνικό Μητρώο Υποδομών
Μοντέλο υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα εφαρμόσει ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρίστος Δήμας για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών της χώρας. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Δήμας, μιλώντας χθες σε συνέδριο του ΤΕΕ, σημείωσε ότι η πολιτεία θα επιφορτίσει τόσο τους φορείς, όσο και τα φυσικά πρόσωπα των φορέων που θα αναλάβουν να εισάγουν τα δεδομένα στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Το μητρώο υποδομών είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας, που στόχο έχει να προσφέρει στις εθνικές αρχές μια online πλατφόρμα δεδομένων για όλες τις δημόσιες υποδομές της χώρας (δρόμοι, γέφυρες, τούνελ κ.λπ.). Τα δεδομένα θα αφορούν στο πότε χτίστηκε η υποδομή, το πότε συντηρήθηκε, τα αρχικά σχέδια, τα τροποποιημένα σχέδια, οι κατασκευαστές κ.λπ. Το έργο είναι εθνικής σημασίας, καθώς η χώρα βασίζεται σε υποδομές με διαδρομή που ξεκινά στην Κατοχή, αν όχι και πιο πριν. Και προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα αντίστοιχα με τη Γέφυρα των Σερβίων Κοζάνης, η οποία έκλεισε για πολλούς μήνες ή και ακόμη χειρότερα καταρρεύσεις υποδομών, το υπουργείο προωθεί το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.
Το έργο ωστόσο δεν το «καλοβλέπουν» ΟΤΑ, περιφέρειες, δήμοι κ.λπ., που θα κληθούν να κάνουν το data entry των στοιχείων. Και αυτό γιατί, όπως λέγεται, κανένας δεν θέλει να αναλάβει την εισαγωγή δεδομένων με την υπογραφή του που αύριο ή μεθαύριο θα μπορεί να κληθεί να τα υποστηρίξει και να τα δικαιολογήσει. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υποδομών πρόκειται να εισηγηθεί ρύθμιση που θα κάνει υπόλογους, όχι μόνον τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα που εργάζονται εκεί ως υπεύθυνους για την εισαγωγή των στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό όσοι δεν συνεργαστούν στο έργο, θα υπάρξουν κυρώσεις, τόσο στον φορέα όσο και στο πρόσωπο που είναι επιφορτισμένο με το data entry.
Αυτό συνέβη με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν τα στοιχεία μισθοδοσίας του προσωπικού των στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να επεξεργαστεί τις φορολογικές δηλώσεις. Κι επειδή κατά κανόνα το πρόβλημα των καθυστερήσεων ήταν στον δημόσιο τομέα, επιλύθηκε με την επιβολή κυρώσεων τόσο στους φορείς, αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με την έκδοση της μισθοδοσίας του προσωπικού. Έτσι φέτος για πρώτη φορά, οι φορολογικές δηλώσεις ολοκληρώνονται στην ώρα τους και χωρίς γκρίνιες, παρατάσεις κ.λπ. «Το ίδιο θα γίνει», είπε ο κ. Δήμας, «και στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών».
Ο δεύτερος εθνικός υπερ-υπολογιστής
Επαληθεύτηκαν πλήρως οι πληροφορίες της στήλης, η οποία πολύ έγκαιρα είχε ενημερώσει για τα πλάνα της Ελλάδας να υποβάλει, μετά τον «Δαίδαλο» στην Αττική, πρόταση και για δεύτερο εθνικό υπερ-υπολογιστή, αυτήν τη φορά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπέβαλε ήδη τη σχετική πρόταση για τον «Pharos 2», τον νέο υπερυπολογιστή στη Δυτική Μακεδονία, που θα υποστηρίζει έως 500 GPUs και θα έχει υπολογιστική ισχύ 5–15 Petaflops. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στρατηγικός προσανατολισμός του Pharos2 είναι η ενέργεια και η αγροδιατροφή, με στόχο την αναβάθμιση και θωράκιση της Δυτικής Μακεδονίας με υποδομές υψηλής κρισιμότητας και ανθεκτικότητας. Με τον Pharos 2 η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο περιφερειακού hub στην AI στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, περιοχή για την οποία η ΔΕΗ -ας μην ξεχνάμε- έχει μεγαλεπήβολα ψηφιακά πλάνα…
ΕΕ και δύο έργα 51 εκατ. για οργανικά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς
Αφού η Δύση -η Ευρώπη και οι ΗΠΑ- εκχώρησαν στην Ασία, κυρίως στην Κίνα, την τεχνολογία άρα και την παραγωγή των φωτοβολταϊκών πρώτης και δεύτερης γενιάς, τώρα αγωνίζονται (τουλάχιστον η Ε.Ε.) να αναπτύξει την παραγωγή των φωτοβολταϊκών της επόμενης γενιάς, δηλαδή των εκτυπωμένων, εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει πάνω από 15 δισ. ευρώ στους τομείς των οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, των φωτοβολταϊκών, των ΟLED (οργανικών διόδων εκπομπής φωτός) και των αισθητήρων. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής επιλογής, δύο πολύ σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, ύψους 51 εκατ. ευρώ -έργα στα οποία συμμετέχουν εταιρείες αλλά και ερευνητικά ινστιτούτα κορυφαίων Πανεπιστημίων, ενώ στο κέντρο όλης αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Να πούμε, για την ιστορία του πράγματος, ότι από το 2004, κάθε χρόνο, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, το επιστημονικό πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας. Με την ευκαιρία αυτή, θα έχουμε τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε την εξέλιξη στο «Flex2Energy», του έργου με το οποίο κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο αυτοματοποιημένης παραγωγής εύκαμπτων φωτοβολταϊκών. Η αυτοματοποιημένη μαζική παραγωγή οργανικών, εύκαμπτων φωτοβολταϊκών θα φέρει επαναστατικές αλλαγές στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία έχει μέχρι σήμερα πλημμυρίσει με τα συμβατικά φ/β πυριτίου.
Το άλλο έργο που επίσης ενδιαφέρει και υλοποιείται στο πλαίσιο του Horizon, αφορά στη δημιουργία, πάλι στη Θεσσαλονίκη, του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας «COPE-Nano», έργο που συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, γνωρίζουν την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία 15 χρόνια από το συγκεκριμένο Εργαστήριο και μέσα από μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, για να προχωρήσει η έρευνα πάνω στα οργανικά ηλεκτρονικά. Υπολογίζεται ότι στο Κέντρο Αριστείας, θα εργαστούν όχι δεκάδες αλλά έως και εκατοντάδες επιστήμονες, ενώ υπήρχε συζήτηση για εγκατάσταση μίας αντένας του στο πάρκο τεχνολογίας Thess INTEC. Τα οφέλη για τη χώρα μας, για τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και για τους ερευνητές θα είναι σημαντικότατα, αν μάλιστα ληφθούν υπ’ όψιν τα έσοδα από τη διανοητική ιδιοκτησία και το πατεντάρισμα καινοτόμων προϊόντων.
Η συνέντευξη Έρικ Τραμπ στους FT
Ο Έρικ Τραμπ, γιος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times του Σαββάτου πως η πολιτική πορεία για την οικογένειά του «θα ήταν εύκολη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα άλλο μέλος της οικογένειας Τραμπ να διεκδικήσει αξίωμα μετά την αποχώρηση του πατέρα του από τον Λευκό Οίκο. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Trump Organization μιλάει στη συνέντευξη για τις διεθνείς του συμφωνίες ακινήτων και απαντά στην κριτική ότι η οικογένεια προσπαθεί να επωφεληθεί από την προεδρία. Ενώ ο Έρικ Τραμπ αναγνωρίζει την ευκολία μιας πολιτικής πορείας, εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα ήθελε να «σύρει άλλα μέλη της οικογένειάς του» σε αυτήν, αναφέροντας τη «βαρβαρότητα αυτού του συστήματος» και την επιθυμία του να μην υποβληθούν τα παιδιά του στην ίδια εμπειρία που έζησε ο ίδιος την τελευταία 10ετία. Παρόλο που θεωρείται λιγότερο πολιτικός από τα μεγαλύτερα αδέλφια του, εστιάζοντας στην οικογενειακή επιχείρηση, ο Έρικ Τραμπ δήλωσε: «Εντελώς ανεπηρέαστος από τους μισούς πολιτικούς που βλέπω… Θα μπορούσα να το κάνω πολύ αποτελεσματικά». Ωστόσο, στην ερώτηση αν ένα μέλος της οικογένειας θα διεκδικήσει αξίωμα, απάντησε «Ποιος ξέρει;».
Σχετικά με τις κατηγορίες ότι η οικογένεια επωφελείται από την πολιτική, ο Ερικ Τραμπ αντέτεινε ότι η οικογένεια Τραμπ είναι «μία οικογένεια που δεν έχει επωφεληθεί από την πολιτική». Υποστήριξε μάλιστα ότι «θα είχαμε πολλά περισσότερα μηδενικά πίσω από το όνομά μας, αν ο πατέρας μου δεν είχε θέσει υποψηφιότητα εξαρχής». Αναφέρθηκε επίσης στο «αστρονομικό» κόστος ευκαιρίας, το νομικό κόστος και τον αντίκτυπο που είχε στην οικογένειά τους, ισχυριζόμενος ότι έχουν ξοδέψει σχεδόν 500 εκατ. δολάρια «απλώς υπερασπίζοντας τους εαυτούς μας από ρωσικές απάτες, ψεύτικες φάρσες και βρώμικους φακέλους για το αδιανόητο».
Κρύβουν τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς!
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιοποίησε χθες η Plum, η startup με την ομώνυμη εφαρμογή για τη διαχείριση αποταμιεύσεων. Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες κρύβουν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό από τον σύντροφό τους. Από το 26%, που παραδέχεται ότι διατηρεί έναν κρυφό αποταμιευτικό λογαριασμό, οι μισοί δηλώνουν ότι τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για έκτακτες ανάγκες, ενώ οι υπόλοιποι τον αξιοποιούν πιο ελεύθερα. Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι 1 στους 10 δεν έχει (ακόμα) έναν κρυφό λογαριασμό, αλλά σκοπεύει να ανοίξει. Δεν είναι όμως όλα κρυφά στον κόσμο των αποταμιεύσεων: το 61% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά ότι έχουν μοιραστεί τον ακριβή μισθό ή εισόδημά τους με τον σύντροφό τους, ενώ ένα ακόμη 20% δηλώνει ότι ο σύντροφός τους έχει μια γενική εικόνα. Το εντυπωσιακό -θα πούμε εμείς- δεν είναι η ύπαρξη οικονομικών μυστικών μεταξύ των ζευγαριών, αλλά ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που καταφέρνουν να κάνουν αποταμίευση εν μέσω των καιρών που διανύουμε…