Οι μετοχές με αποδόσεις έως 3.561% την τελευταία 10ετία, ο αστερίσκος για τη δυναμική της Intralot και ο διάδοχος του Γιώργου Παπαδάκη στο “Καλημέρα Ελλάδα”

Δρέπουν καρπούς όσοι επένδυσαν στο ναδίρ των μετοχών μετά τα capital controls και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου

Χρηματιστήριο © INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ανάπτυξη της Πλαίσιο Computers το 2024

Οριακή αύξηση εσόδων στα όρια του πληθωρισμού και κάμψη κερδών σημείωσε το Πλαίσιο Computers στη Xρήση του 2024. Ο όμιλος πλησίασε για άλλη μια φορά τα 500 εκατ. ευρώ τζίρο, αλλά δεν τα έφτασε. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 480 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,4% σε σχέση με το 2023. Απέδωσε δε την πορεία αυτή στις υψηλές επιδόσεις του 2023, λόγω των επιδοτούμενων προγραμμάτων απόκτησης εξοπλισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 13,7 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 18%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 71%. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να διανείμει το σύνολο των κερδών σε μέρισμα, όπως έπραξε και πέρυσι (4,4 εκατ. ευρώ μέρισμα). Η εταιρεία, επίσης, αύξησε το προσωπικό της μέσα στο 2024 κατά περίπου 50 απασχολούμενους. Σε ενοποιημένη βάση το προσωπικό ξεπερνά τα 1.700 άτομα για πρώτη φορά στην ιστορία του.

H θετική ανάγνωση της DBRS στην Intralot και οι ανησυχίες του χρέους

Διατηρεί το αξιόχρεο της Intralot στο «Β» ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Morningstar DBRS μετά την ανακοίνωση του deal με την Bally’s. Μάλιστα, μεταβάλλει προς το θετικότερο τις «προοπτικές» (outlook) της εταιρείας, οι οποίες πλέον γίνονται «θετικές» (positive), από «σταθερές» (stable) που ήταν πριν. Όπως αναφέρει η DBRS, η αλλαγή των προοπτικών σε «θετικές» από «σταθερές», αποτελεί αναγνώριση της πιθανής βελτίωσης του επιχειρηματικού προφίλ της νέας εταιρείας και της δημιουργίας ισχυρότερων πιστωτικών δεικτών μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Επίσης, σημειώνει ότι η νέα εταιρεία θα παραμείνει σχετικά υψηλά μοχλευμένη, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές της DBRS, καθιστά καθοριστική την επίτευξη των συνεργειών που υπερβαίνουν το 10% του EBITDA της νέας εταιρείας (περίπου 40 εκατ. ευρώ). Η Morningstar DBRS εκτιμά το ακαθάριστο χρέος προς EBITDA περίπου 4,5 έως 5 φορές το κλείσιμο της συγχώνευσης των δύο εταιρειών και σε 3,5x έως 4,0x μεσοπρόθεσμα.

Αποδόσεις έως 1.828% για τα blue chips

Όποιοι επένδυαν στο Χρηματιστήριο το 2015 μετά το άνοιγμα της αγοράς στις 3/8, καθώς είχαν προηγηθεί τα capital controls και το κλείσιμο του X.A για έναν μήνα, και βεβαίως κρατούσε τις μετοχές του, θα απολάμβανε αποδόσεις έως 3.561% για μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης και 1.828% για τα blue chips. Προφανώς, λίγοι ήταν εκείνοι που είχαν το σθένος να ρίξουν χρήματα σ’ εκείνη τη συγκυρία, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Για παράδειγμα, η απόδοση της Moda Bagno, της εταιρείας του κ. Βαρβέρη που πέρασε από 40 κύματα, φτάνοντας στο σημείο να ανοίξει και εστιατόριο στη Μύκονο για να «κρατηθεί» στην κρίση, έφτασε να γράφει απόδοση 3.561%. Από τα blue chips προηγείται η Info Quest του Θεόδωρου Φέσσα με απόδοση 1.828%. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γράφει απόδοση 1.517% και από το 1,26 ευρώ τότε, έφτασε τη Δευτέρα στα 20,38 ευρώ. Η Παπουτσάνης που βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πλέον γράφει απόδοση 1.101%. Το Κρι Κρι τότε είχε φτάσει στο 1,71 ευρώ και σήμερα στα 18,8 ευρώ, πετυχαίνοντας ιστορικά υψηλά, με απόδοση 999%. Η Metlen, που πλέον κοιτάζει και δρομολογεί την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σημειώνει απόδοση σε σχέση με την τραγική εκείνη περίοδο 851% και από τα 4,87 ευρώ βρίσκεται στα 46,32 ευρώ, ενώ οι ξένοι οίκοι δίνουν τιμή στόχο πάνω από τα 61 ευρώ πια. Η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ σημειώνει απόδοση 769%, η ΑΚΤΩΡ 566%, η Άβαξ 505%, η Ιντρακόμ 406%, η Autohellas 355%, το Jumbo 349%, ο Σαράντης 306%,η ΔΕΗ 292%, ο ΟΛΠ 283%, η Motor Oil 215%, η Βιοχάλκο 206% η Coca Cola 146%. Η τελευταία σημειώνεται πως όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, την περίοδο εκείνη είχε βρεθεί να κάνει πράξεις ακόμα και κάτω από τα 18 ευρώ.

Επόμενη στάση οι 2.000 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Δέκα χρόνια μετά, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του κίνηση με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ με αναφορά στο μακρινό 2010 (πάνω από 15ετία), ξεπερνώντας τις 1.900 μονάδες και «βλέποντας εφικτή την αναμέτρηση με τις 2.000 μονάδες», σημειώνει ο σύμβουλος της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας. Η ελληνική οικονομία έχει πάρει επενδυτική βαθμίδα, το Χ.Α. ετοιμάζεται να ενταχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πλατφόρμες του κόσμου, το Euronext και ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στις ώριμες αγορές, σχολιάζει από τη μεριά του ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή Τάκης Ζαμάνης. Εν τω μεταξύ, με τις ετήσιες επιδόσεις του ΓΔ (+32%) και των τραπεζών (+59%) να ξεπερνούν τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων παρατηρητών της ελληνικής αγοράς, η παρατεταμένη ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών συνυφαίνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις του πρωτοφανούς κύματος δημόσιων προσφορών που εκδηλώνεται ή πρόκειται να εκδηλωθεί σε 6 εισηγμένες εταιρείες: την ΕΧΑΕ, τη Metlen, την Intralot, το Κτήμα Λαζαρίδη, τους Μύλους Κεπενού και την Intertech, με τα δεδομένα κάθε περίπτωσης να είναι διαφορετικά.

Αξίζει, ωστόσο, να σχολιαστούν επιγραμματικά οι 3 από αυτές: η Metlen δρομολογεί την εισαγωγή της μετοχής στο LSE, προσβλέποντας σε μια αναβαθμισμένη κεφαλαιοποίηση ενόψει των θετικών προοπτικών για τα μεγέθη της, παραμένοντας πάντως και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ΕΧΑΕ θα διαχειριστεί τη δημόσια πρόταση που σύντομα θα υποβληθεί από το Euronext (σύμπραξη 7 ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων), με την πρόταση να ενισχύει ήδη την ελκυστικότητα του ελληνικού αφηγήματος και των επενδυτικών επιλογών του Χ.Α. που προοπτικά θα συνυπάρχουν με τις άλλες 1.800 του κορυφαίου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου. Τέλος, η συγχώνευση της Intralot με την αμερικανική Bally’s διαμορφώνει την προοπτική σημαντικής αναβάθμισης της παρουσίας της στις ΗΠΑ, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η στρατηγική της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος για τη μεγέθυνση των ελληνικών εταιρειών.

Κινητικότητα για το Φράγμα Ενιπέα

Ένα σημαντικό βήμα για την ωρίμανση της εμβληματικής επένδυσης του φράγματος στον ποταμό Ενιπέα, στη θέση Παλιοδέρλι των Φαρσάλων, πραγματοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, προκειμένου να προχωρήσει το ΣΔΙΤ ύψους 230 εκατ., εγκρίθηκε η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει τα γεωτεχνικά ζητήματα του φράγματος και θα βοηθήσει στην ωρίμανση της μελέτης. Η επιλογή τεχνικού συμβούλου αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, δηλαδή τη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους αναδόχους, στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος στη θέση Παλιοδέρλι, τα δίκτυα διανομής νερού (ύδρευση, άρδευση) και τα συνοδά έργα υποδομής. Το φράγμα στον Ενιπέα θεωρείται κρίσιμη υποδομή για την αντιπλημμυρική προστασία, την άρδευση αγροτικών εκτάσεων και την ασφάλεια υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, που έχει πληγεί επανειλημμένα από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όταν το Κρυονέρι μιλάει με τον Άρη

Σ’ ένα αθόρυβο, αλλά άκρως εντυπωσιακό τεχνολογικά, πείραμα συμμετέχει η Ελλάδα και δη η περιοχή της Κορινθίας και ακόμη πιο συγκεκριμένα το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο «έπιασε γραμμή» με τον… Άρη. Ούτε σχήμα λόγου, ούτε τεχνική υπερβολή. Με φόντο τη διαστημική αποστολή «ΨΥΧΗ – Psyche», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συνεργάστηκε με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για να δοκιμάσει -και να πετύχει- τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω ακτίνων λέιζερ σε διαστημόπλοιο που κινείται στον Άρη, 300 εκατ. χιλιόμετρα μακριά. Το σήμα έφυγε από την Πελοπόννησο και η απάντηση επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα στο Αστεροσκοπείο Χελμού.

Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, οι τρεις εταίροι, NASA, ESA και ΕΑΑ, ετοιμάζουν κοινή επιστημονική ανακοίνωση. Πίσω από τις γραμμές του πειράματος, όμως, ξετυλίγεται ένα άλλο παρασκήνιο, που αφορά πιο γήινες έννοιες: Επενδύσεις, αναπτυξιακούς πυλώνες και στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας στον χάρτη των διαστημικών τεχνολογιών.

Η Ελλάδα -λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης- δεν κάνει απλώς «παρατηρήσεις» στο Διάστημα, αλλά σχεδιάζει να μετατρέψει το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου σε διαστημικό κόμβο πρώτης γραμμής για οπτικές και κβαντικές επικοινωνίες. Και αυτό, αν επιβεβαιωθεί, δεν είναι απλώς επιστημονική πρόοδος. Είναι γεωοικονομική αναβάθμιση. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα πίσω από το λέιζερ του Άρη και το έχουν καταλάβει καλά όσοι στο υπουργείο Ανάπτυξης βλέπουν τις διαστημικές τεχνολογίες όχι ως μια εξωτική υποσημείωση της έρευνας, αλλά ως επενδυτικό πεδίο πρώτης γραμμής.

Η απειλή από την επέλαση του ασιατικού e-commerce

Μετά τον ΣΕΛΠΕ, την παρέμβαση του κράτους για τον έλεγχο των ασιατικών (βλέπετε, κινεζικών) πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, ζητούν και οι έμποροι Μακεδονίας και Θράκης μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΠΕΚΑΜΘ), επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο e-commerce, κινδυνεύουν να βγουν εκτός αγοράς, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσουν σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Τι συμβαίνει όμως και οι κινεζικές πλατφόρμες του e-commerce, κάνουν θραύση; Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «οι πλατφόρμες αυτές εκμεταλλεύονται το καθεστώς της ατέλειας που ισχύει για τα δέματα, αξίας έως και 150 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ΦΠΑ. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγκεκριμένες πλατφόρμες ηλεκτρικού εμπορίου στέλνουν στη χώρα μας προϊόντα «χωρίς πιστοποιητικά ποιότητας και χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε». Από τη δραστηριότητα αυτών των πλατφορμών υπολογίζεται ότι πέρυσι το ταμείο του ελληνικού κράτους είχε απώλειες άνω των 200 εκατ.

Με μια κουβέντα, οι συγκεκριμένες πλατφόρμες σαρώνουν την αγορά και βγάζουν εκτός ανταγωνισμού τις ελληνικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, προωθώντας στον καταναλωτή προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και -σε πολλές περιπτώσεις- επικίνδυνα για την ασφάλειά του, όπως επανειλημμένως έχει εντοπιστεί να συμβαίνει με παιδικά παιχνίδια, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής.

Τι ζητεί η Ομοσπονδία από την κυβέρνηση; Τα αυτονόητα:

  • Την ανάδειξη του ζητήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με θεσμική παρέμβαση.
  • Τη στήριξη της θέσπισης κανόνων ισότιμης μεταχείρισης όλων των παρόχων ηλεκτρονικού εμπορίου στην ενιαία αγορά.
  • Την ενίσχυση των τελωνειακών και ελεγκτικών μηχανισμών με τεχνολογικά εργαλεία διασταύρωσης.
  • Τη δημιουργία εθνικής καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών.

Η επόμενη ημέρα, το «Καλημέρα Ελλάδα» και ο Γιώργος Παπαδάκης

Διατηρείται κανονικά η ονομασία της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα», η οποία ταυτίστηκε για 34 χρόνια με τον Γιώργο Παπαδάκη. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε για πρόσωπα, καθώς ο ΑΝΤ1 δεν έχει καταλήξει ακόμα στους αντικαταστάτες του δημοφιλούς παρουσιαστή κάτι που ανέφερε στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου προγράμματος του καναλιού για τη σεζόν 2025-2026 ο Νίκος Χριστοφόρου, Chief Content Officer του ομίλου. Επί της ουσίας το κανάλι κρατάει το brand που δημιούργησε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και κοιτάζει να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα που θα κουμπώσουν στο σχήμα της πολύ πρωινής ενημερωτικής ζώνης από το προσεχές φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα του Γιώργου Παπαδάκη, ο παρουσιαστής μένει στο κανάλι του Αμαρουσίου και θα έχει νέα και πιθανότατα πολλαπλά καθήκοντα, καθώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε περισσότερα από ένα πεδία. Αυτήν την περίοδο η διοίκηση του ΑΝΤ1 συζητάει μαζί του τα επόμενα βήματα, χωρίς να αποκλείεται να τον δούμε ξανά από κάποιο πόστο το επόμενο διάστημα. Εντός ή εκτός μικρής οθόνης είναι κάτι που θα φανεί προσεχώς.