«Ουδείς ασχολείται με τον Σαμαρά», λένε στο Μαξίμου
Η σημερινή εκδήλωση των φερόμενων ως υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως αφήνει αδιάφορη τη Νέα Δημοκρατία -δείγμα της μειωμένης επίδρασης που έχει στα δημόσια πράγματα με το πέρασμα του χρόνου ο πρώην πρωθυπουργός. «Ειλικρινά, ουδείς εδώ έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό, δεν το έχουμε συζητήσει καν» επεσήμανε σε σχετική μας off the record ερώτηση σημαίνων «ένοικος» του Μεγάρου Μαξίμου. Τελευταία φορά που είχε αναφερθεί -εμμέσως πλην σαφώς- στον Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πριν από έναν μήνα περίπου, όταν στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ είπε ότι «δεν έχουμε ανάγκη κάθε τόσο από αυτόκλητους συμβουλάτορες, ιδίως στα εθνικά μας ζητήματα, πολύ περισσότερο όταν κάποιοι από αυτούς έχουν δοκιμαστεί σε αυτό το πεδίο χωρίς να έχουν πάρει κατ’ ανάγκη τον καλύτερο βαθμό», ενώ στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε πως «περιττεύουν οι υποδείξεις όσων ανησυχούν ξαφνικά από τον καναπέ τους».
Η Ελλάδα «χτίζει» ρόλο στην Ουκρανία
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της χώρας μας και αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στα έργα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην Οδησσό και στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας. Αυτό το μήνυμα μάλιστα αναμένεται -μεταξύ άλλων- να μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την οποία συνδιοργανώνουν η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Η Διάσκεψη, που είναι η τέταρτη στη σειρά, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναπτυξιακές τράπεζες και επιχειρήσεις, εστιάζει στους τρόπους στήριξης για την ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της χώρας, στην εξεύρεση και κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων και την ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ισοπεδωτικός Πιερρακάκης για την «ευαισθησία» Χαρίτση
Όταν οι επιθέσεις στρέφονται στον άνθρωπο που σχεδίασε το gov.gr, είναι βέβαιο ότι ο πολιτικός αντίλογος δεν θα αργήσει. Και πράγματι, χθες στη Βουλή ο Πιερρακάκης απάντησε στις υπόνοιες που διατυπώνονται γύρω από τα ψηφιακά έργα. Και, αφού ανασκεύασε πλήρως τις κατηγορίες, ο υπουργός Οικονομικών πέρασε στην αντεπίθεση: «Ο κ. Χαρίτσης είναι εξαιρετικά ευαίσθητος για το περιβάλλον του ανταγωνισμού. Οπότε ανέτρεξα στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» είπε δηκτικά ο Πιερρακάκης, συνεχίζοντας. «Δημοπρατήθηκαν 13 έργα. Σε πόσα από αυτά είχαμε πάνω από μία προσφορές επί ΣΥΡΙΖΑ; Μαντέψτε. Μηδέν». Για κλείσιμο, με μια ειρωνική πινελιά, πρόσθεσε: «Κανονικά θα έπρεπε να έχει πάει μόνος του να παραδοθεί στον εισαγγελέα. Εγώ να πω, θα ήμουν συνήγορος υπεράσπισης». Άλλο ευαισθησία, άλλο επιλεκτική αμνησία.
ΟΣΥ: Με μισό εκατ. ευρώ επιδότηση την ημέρα, καταργούνται τα εισιτήρια σε λεωφορεία και τρόλεϊ
Με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ) για το 2023, η κρατική επιδότηση ανερχόταν σε περίπου 332.600 ευρώ την ημέρα, ενώ τα έσοδα των λεωφορείων και τρόλεϊ από εισιτήρια ήταν 126.000 ευρώ ημερησίως. Αν, δηλαδή, το Δημόσιο δεχόταν να πληρώσει ως επιδότηση αυτό το πρόσθετο ποσό των 126.000 ευρώ, τότε οι επιβάτες θα μπορούσαν να μετακινηθούν δωρεάν. Αν συνυπολογίσουμε και μια αύξηση 10% της επιβατικής κίνησης στα λεωφορεία λόγω της δωρεάν υπηρεσίας, τότε -μπακαλίστικα πάντα- η συνολική ημερήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, από 332.600 το 2023, θα αυξανόταν σε περίπου 500.000 ευρώ.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Επειδή ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι υπόσχεται δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της πόλης με τον στόλο λεωφορείων (όχι το μετρό) της Metropolitan Transport Authority (MTA). Η υπόσχεση έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη συζήτηση στις ΗΠΑ, καθώς ακόμα και ειδικοί που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς (με τους οποίους κατεβαίνει ο Μαμντάνι στις φετινές δημοτικές εκλογές) αμφισβητούν τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των δωρεάν μέσων μαζικής μεταφοράς. Πιλοτικά προγράμματα στις ΗΠΑ δεν είχαν και τόσο θετικά αποτελέσματα, υποστηρίζουν οι αρνητές του μέτρου. Στο Ταλίν της Εσθονίας, ακόμα και με τα δωρεάν λεωφορεία, η κίνηση στους δρόμους αυξήθηκε μετά από 10 χρόνια εφαρμογής της μετακίνησης χωρίς κόστος με τις δημόσιες συγκοινωνίες (τραμ και λεωφορεία). Σήμερα, το εισιτήριο των λεωφορείων της ΜΤΑ της Νέας Υόρκης κοστίζει 2,90 δολάρια με τον υποψήφιο δήμαρχο να υπόσχεται κατάργησή του και καλύτερες συγκοινωνίες. Πρέπει, όμως, να βρει από κάπου τα τουλάχιστον 700 εκατ. δολάρια που θα χρειαστούν. Οι εξαγγελίες ότι θα τα βρει με πρόσθετα δημοτικά τέλη από τους πλούσιους κατοίκους της πόλης, έχουν προκαλέσει αναστάτωση.
Οι τράπεζες συντηρούν το momentum στο Χρηματιστήριο με πάνω από 500 εκατ. καθαρές εισροές
Σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει στις τραπεζικές μετοχές από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες, καθώς οι εισροές συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό, και όλα δείχνουν πως η τάση αυτή θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Πρώτον, ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει. Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες -κατά 10% έως 15% φθηνότερες σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) συγκριτικά με ευρωπαϊκούς ομίλους. Δεύτερον, η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές τράπεζες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα, αλλά χωρίς σαφείς προβλέψεις από την πλευρά των αναλυτών. Στον αντίποδα, το επενδυτικό «παιχνίδι» στην Ευρώπη -και κυρίως στην Ελλάδα- αποδεικνύεται προβλέψιμο και, μέχρι στιγμής, αποδοτικό. Μέσος όρος ανόδου για τον κλάδο από την αρχή του χρόνου 63,14%.
Σε μια χώρα με ανακτημένη επενδυτική βαθμίδα, Χρηματιστήριο εν αναμονή ένταξης στον Euronext και οικονομία εντός ευρώ, οι αποδόσεις αυτές δεν περνούν απαρατήρητες από τα αμερικανικά funds. Ο δεύτερος λόγος που στηρίζει το ράλι είναι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, που ανακοινώνονται τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου. Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα νούμερα του β’ τριμήνου και του α’ εξαμήνου θα κινηθούν στον ίδιο ρυθμό με το ιδιαίτερα ισχυρό α’ τρίμηνο. Χθες, η UBS επανέλαβε τη σύσταση «αγορά» για όλες τις συστημικές, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα περαιτέρω συμπίεσης στο risk premium. Παρά την έντονη άνοδο των μετοχών, οι αποτιμήσεις για το 2026 διατηρούν την ελκυστικότητά τους.
Στην αντεπίθεση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η μάχη για τις IPOs
Οι κινήσεις συγκέντρωσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως δείχνει και η επικείμενη δημόσια πρόταση για την απόκτηση της ΕΧΑΕ από το Euronext, έρχονται σε μια περίοδο που αναλυτές εκτιμούν πως η Γηραιά Ήπειρος θα προσελκύσει σοβαρά κεφάλαια. Η UBS, για παράδειγμα, εκτιμά πως την επόμενη πενταετία τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα προσελκύσουν κεφάλαια 1,2 τρισ. ευρώ λόγω της μετατόπισης επενδυτών από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Τα καλά νέα έρχονται σε μια περίοδο που εκθέσεις για λογαριασμό της Κομισιόν, όπως αυτές των πρώην πρωθυπουργών της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι, ζητούν περαιτέρω ενοποίηση των χρηματαγορών, ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή αγορά επενδύσεων και αποταμιεύσεων.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πολυετή «ξηρασία» νέων εισαγωγών σε χρηματιστήρια (IPOs), ειδικά για μεγάλες εταιρείες, με τον όγκο να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, το 2024 σημειώθηκε μια ανάκαμψη, με 14,6 δισ. ευρώ να αντλούνται από 57 IPOs, έναντι 7,2 δισ. ευρώ το 2023. Αυτή η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλες εισαγωγές, όπως η Galderma στην Ελβετία (2,6 δισ. ευρώ) και η CVC Capital Partners στην Ολλανδία (2,3 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, υπήρξαν πρόσφατες έξοδοι εταιρειών υψηλού προφίλ από ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως οι Flutter Entertainment, CRH, Linde, Rothschild & Co και Smurfit Kappa, καθώς και οι Ashtead Group και Hargreaves Lansdown από το LSE το 2024. Οι εταιρείες αυτές επικαλέστηκαν συχνά υψηλότερες αποτιμήσεις και χαμηλότερο κόστος εισαγωγής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η πλειονότητα των εξόδων από χρηματιστήρια οφείλεται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αυτό υπογραμμίζει ότι η μάχη που δίνουν οι διοικήσεις των χρηματιστηρίων δεν είναι μόνο για την προσέλκυση νέων εταιρειών, αλλά και για τη διατήρηση των υφιστάμενων. Οι ευρωπαϊκές αγορές πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι εταιρείες όχι μόνο επιλέγουν να εισαχθούν, αλλά και να παραμείνουν, βρίσκοντας συνεχή ρευστότητα, δίκαιες αποτιμήσεις και υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους ως εισηγμένες.
O «θαυμασμός» του Βακάκη για τη Lidl
Μία επιχείρηση, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «σχολείο», είναι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl. Ο πρόεδρος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, μιλώντας σε μετόχους κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας το απόγευμα της Τετάρτης, σημείωσε ότι τόσο η Lidl όσο και άλλες εταιρείες όπως η Zara, έχουν μοντέλα, τα οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει μελλοντικά και η Jumbo στη λειτουργία της. Σημείωσε, όμως, ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα ελληνικές εταιρείες που να προσφέρουν αντίστοιχα παραδείγματα. Γι’ αυτό και θα ήταν άξια εφαρμογής στην εμπορική και λειτουργική δραστηριότητα μίας επιχείρησης. Και πρόσθεσε ότι η Jumbo αποτελεί αυτήν τη στιγμή μία υπερεθνική αλυσίδα λιανικής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αντίστοιχα κάποια άλλη επιχείρηση στο συγκεκριμένο κλάδο, που να έχει δημιουργήσει ένα δικό της ισχυρό brand, όπως αυτό που έχει χτίσει η Jumbo.
Στην Ελλάδα τελειώνει ο αγωγός, στα Σκόπια μόλις ξεκινά
Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με φορείς υλοποίησης τους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου των δυο χωρών, ΔΕΣΦΑ και Nomagas. Xθες (Τετάρτη 9 Ιουλίου) η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε μέσω πανηγυρικής τελετής, παρουσία του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι, την εκκίνηση της κατασκευής του κομματιού που βρίσκεται στο έδαφος της γειτονικής χώρας από τον ανάδοχο που είναι η τοπική εταιρεία Rapid Build. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό σκέλος είναι σε πιο ώριμη φάση, καθώς οι κατασκευαστικές εργασίες τις οποίες υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ ξεκίνησαν νωρίτερα εντός του έτους και βρίσκονται σε τελικό στάδιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2026. Το έργο συνολικά αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2027.
Ο αγωγός είναι συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων και θα συνδέει τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας στη γειτονική χώρα μια «πύλη» εισόδου τόσο για το αζέρικο αέριο όσο και για τα φορτία LNG που φτάνουν στα δύο ελληνικά τερματικά, τη Ρεβυθούσα και το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Το ελληνικό τμήμα, μήκους 55 χλμ., ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης -το σημείο διασύνδεσης του αγωγού TAP με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων/Γευγελής). Αυτό είναι το σημείο αφετηρίας για το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, μήκους 68 χλμ., που θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκοτίνο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 70,4 εκατ. ευρώ. H αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες, ώστε ο αγωγός να υιοθετήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου. «Με την υλοποίηση αυτού του project, σε συνάρτηση με τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις με τα συστήματα φυσικού αερίου άλλων γειτονικών χωρών, αναδεικνυόμαστε σε ενεργειακό σταυροδρόμι, με οφέλη όχι μόνο για τους πολίτες της Β. Μακεδονίας και για την εγχώρια οικονομία, αλλά για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο κ. Μίτσοσκι κατά την τελετή των εγκαινίων.
Δημιουργείται μητρώο αδρανών βιομηχανικών εγκαταστάσεων
Ξεκινά η υλοποίηση του Μητρώου Αδρανών Βιομηχανικών Κτιρίων (ΜΑΒΚ) που βρίσκονται στα βιομηχανικά πάρκα. Το μητρώο θα λειτουργήσει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ) που είναι και αρμόδια για την εποπτεία των βιομηχανικών πάρκων και θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το μητρώο θα περιλαμβάνει όλες τις ανενεργές για τουλάχιστον 5 έτη βιομηχανικές εγκαταστάσεις εντός των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ). Την καταχώρηση των στοιχείων θα πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή σε περίπτωση βεβαρυμμένων με προσημείωση ή υποθήκη ακινήτων, τις καταχωρίσεις θα υποβάλλουν οι προσημειούχοι ή οι ενυπόθηκοι δανειστές. Τα στοιχεία θα αφορούν σε ΚΑΕΚ των ακινήτων, τα στοιχεία των ιδιοκτητών, το μέγεθος (τ.μ., ύψη κ.λπ.), άδειες, φωτογραφικό υλικό κ.ά. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση δημιουργίας του ΜΑΒΚ υφίσταται από το 2022 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος περί Βιομηχανιών Πάρκων και ΟΥΜΕΔ. Στόχος του ΜΑΒΚ είναι η εύκολη αναζήτηση χώρων που θα μπορούν να υποδεχθούν νέες βιομηχανικές/μεταποιητικές δραστηριότητες.
Τhess INTEC: Συνεργασία με Lancom και ενδιαφέρον από Marriott
Το next big thing της Θεσσαλονίκης, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί παρά την καθυστέρηση στην έκδοση αδείας για την ίδρυσή του για 1,5 χρόνο. Θα προχωρήσει γιατί θα δοθούν τα χρήματα και επειδή υπάρχουν ιδιώτες έτοιμοι να επενδύσουν αλλά και να συνεργαστούν με την εταιρεία – φορέα διαχείρισης του Πάρκου, την ΕΑΝΕΠ Τhess INTEC AE. Με άλλα λόγια έχει δημιουργηθεί το momentum και αυτό θα βοηθήσει στο να υπάρξει θετική έκβαση. Πιο συγκεκριμένα, η γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott, που έχει κάτω από το πασίγνωστο brand της, πάνω από 40 ξενοδοχεία στη χώρα μας, ενδιαφέρεται για το ξενοδοχείο που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Πάρκο, δυναμικότητας 150 δωματίων. Επίσης, τεχνολογικά το Πάρκο, σε ότι αφορά τις υπηρεσίες Ι.Τ., θα στηρίξει η Lancom Data Centers- εταιρεία που παρέχει στο cloud υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου. Μάλιστα, οι δύο πλευρές, την Τρίτη 15 Ιουλίου, πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.
Να σημειώσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2024, πήρε ΦΕΚ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η ΣΜΠΕ του Thess INTEC, αλλά σήμερα Πάρκο δεν υπάρχει, επειδή ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια ίδρυσής του. Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τη Διοίκηση του φορέα να κάνει ότι απαιτείται για να αδειοδοτηθεί το έργο αλλά, παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το κράτος, με εθνικούς πόρους, θα φροντίσει να γίνει η αρχική επένδυση, αφού δεν αρκεί ο χρόνος για να αξιοποιηθούν οι πόροι που είχαν δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η διαβεβαίωση και δέσμευση Θεοδωρικάκου, οπωσδήποτε και είναι καθησυχαστική αφού για τα έργα της Α’ φάσης (δίκτυα και τα πρώτα κτιριακά σε 10.000 τ.μ.) είχαν δεσμευτεί από το RRF 34 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι άλλα 15 εκατ., για τα συνολικά 50 εκατ. της πρώτης περιόδου, θα βάλουν ιδιώτες που θα επενδύσουν στο Thess INTEC. Την άδεια ίδρυσης του Πάρκου περιμένουν εδώ και δύο χρόνια Ισραηλινοί επενδυτές, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, βεβαίως το ΕΚΕΤΑ, αλλά -όπως μαθαίνουμε- και πολύ μεγάλος ελληνικός βιομηχανικός όμιλος. Ας ελπίσουμε ότι η αδειοδότηση του Thess INTEC θα γίνει έστω εντός του καλοκαιριού και σίγουρα πριν από τη ΔΕΘ, δηλαδή πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού για τη Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου.