Τα επενδυτικά σχέδια των ευρωπαϊκών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (TSO) για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων τα επόμενα πέντε χρόνια αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικό κενό ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group (BCG) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Γιατί έχει σημασία
Στα τέλη Απριλίου, η Ισπανία και η Πορτογαλία υπέστησαν το χειρότερο μπλακάουτ των τελευταίων ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Τσεχίας. Αυτά τα περιστατικά έχουν εντείνει τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος.
Η αυξημένη ηλεκτροκίνηση, η εκτόξευση της ζήτησης λόγω τεχνητής νοημοσύνης και data centers, η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και η γήρανση των υποδομών καθιστούν επιτακτική μια ριζική αναδιάρθρωση των δικτύων μεταφοράς.
Η έκθεση δεν παρέχει λεπτομέρειες για ενδεχόμενες επιδοτήσεις που μπορεί να λάβουν ορισμένοι TSO. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διαχειριστές μπορεί να επωφεληθούν από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ή εθνικές πρωτοβουλίες.
Αριθμοί-κλειδιά
- Οι 15 μεγαλύτεροι TSO της Ευρώπης αναμένεται να αυξήσουν τις λειτουργικές τους ταμειακές ροές στα 120 δισ. ευρώ την περίοδο 2025–2029, από 57 δισ. ευρώ την περίοδο 2020–2024, σύμφωνα με την έκθεση.
- Παράλληλα, σκοπεύουν να τριπλασιάσουν τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, φτάνοντας τα 345 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.
- Ακόμη και με καταβολή μερισμάτων ύψους 25–30 δισ. ευρώ, θα παραμείνει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 250 δισ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με την BCG θα πρέπει να καλυφθεί μέσω δανεισμού, αύξησης κεφαλαίου, πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ή περικοπής μερισμάτων.
Ανάγκη για περισσότερες υποδομές – Διαχειριστές με υψηλά επίπεδα χρέους
Η Ευρώπη πρέπει να κατασκευάσει περισσότερη νέα υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη πενταετία απ’ ό,τι έχει κατασκευάσει συνολικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σημειώνει η έκθεση.
Οι ισολογισμοί των TSO βρίσκονται υπό πίεση, με πολλές εταιρείες να λειτουργούν με υψηλά επίπεδα χρέους. Οι εισηγμένοι TSO δυσκολεύονται να προσελκύσουν κεφάλαια, λόγω έντονου ανταγωνισμού στα χρηματιστήρια.
«Χωρίς ταχεία καινοτομία στον τρόπο χρηματοδότησης των δικτύων, η Ευρώπη κινδυνεύει να έχει ανανεώσιμη παραγωγή παγκόσμιας κλάσης που δεν θα μπορεί να φτάσει στους καταναλωτές επειδή το δίκτυο δεν έχει συμβαδίσει», δήλωσε ο Tom Brijs, εταίρος της BCG και συν-συγγραφέας της έκθεσης.