Τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής από ατμοσφαιρική ρύπανση αποκάλυψε έρευνα, με τη συνολική ποιότητα του αέρα να χαρακτηρίζεται μέτρια και τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα (AQI) να βρίσκεται κοντά στο 58. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι στη λίστα των περιοχών με τον πιο «βρώμικο» αέρα περιλαμβάνονται και περιοχές στα βόρεια προάστια που συχνά θεωρούνται πιο καλοδιατηρημένες και «καθαρές».
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τόνισε ότι το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένη επιβάρυνση. Οι ρύποι που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα πολύ μικρά αιωρούμενα σωματίδια (PM 2.5 και PM 1), καθώς μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να περάσουν στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, αθηροσκλήρωση και εγκεφαλικά.
Εξήγησε επίσης ότι κατά τους θερινούς μήνες, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και της φωτοχημικής ρύπανσης, δηλαδή των αντιδράσεων ανάμεσα σε ρύπους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την ηλιακή ακτινοβολία, παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των ουσιών κυρίως στα περίχωρα της πόλης. Πρόκειται για δευτερογενείς ρύπους που δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα λόγω των φωτοχημικών αντιδράσεων.
Αττική: Οι πιο επιβαρυμένες από τη ρύπανση περιοχές (AQI: όσο πιο ψηλό, τόσο χειρότερα)
- Θρακομακεδόνες – AQI: 71 | PM 2.5: 20 μg/m³
- Μαρούσι – AQI: 71 | PM 2.5: 20 μg/m³
- Νέα Σμύρνη – AQI: 64 | PM 2.5: 16 μg/m³
- Περιστέρι (Σταθμός) – AQI: 60 | PM 2.5: 14 μg/m³
Αττική: Οι περιοχές με τον καθαρότερο αέρα
- Κορυδαλλός – AQI: 33 | PM 2.5: 6 μg/m³
- Πετρούπολη (Νικηταρά) – AQI: 38 | PM 2.5: 6,9 μg/m³
- Ριζάρη – AQI: 44 | PM 2.5: 8 μg/m³
- Ελευσίνα – AQI: 44 | PM 2.5: 8 μg/m³
- Χαϊδάρι (οδός Σύρου) – AQI: 50 | PM 2.5: 9 μg/m³
Παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα του αέρα
- Η ποσότητα και η κατανομή της βλάστησης
- Η κυκλοφορία οχημάτων
- Οι βιομηχανικές δραστηριότητες
- Οι καιρικές συνθήκες, όπως η άπνοια και η υγρασία
- Η χρήση τζακιών και άλλων μέσων θέρμανσης, κυρίως τον χειμώνα
Ο καθηγητής Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα μετά το κάπνισμα και προκαλεί προβλήματα όχι μόνο στο αναπνευστικό, αλλά και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πιθανές λύσεις και προτάσεις
Ο καθηγητής πρότεινε την ενίσχυση του πρασίνου μέσα στις πόλεις, όπως με τη δημιουργία «πάρκων τσέπης», τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων. Επίσης, τόνισε τη σημασία της μείωσης της κυκλοφορίας, προτείνοντας μέτρα όπως η τηλεργασία μία ημέρα την εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η βασική περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 300.000 θανάτους κάθε χρόνο.