Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (Battery Energy Storage Systems – BESS) αυξήθηκαν κατά 54% στο πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αγοράς Rho Motion, θυγατρική downstream της Benchmark Mineral Intelligence.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση της βάσης δεδομένων “Battery Energy Stationary Storage Monthly Database”, η εταιρεία κατέγραψε 7,95 GW / 22,2 GWh νέας παγκόσμιας εγκατεστημένης χωρητικότητας BESS που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον Ιούνιο του 2025 — η υψηλότερη μηνιαία επίδοση μέχρι σήμερα στο έτος και αυξημένη σχεδόν κατά 20% σε σχέση με τον Μάιο.
Περισσότερο από το ήμισυ των εγκαταστάσεων του Ιουνίου εντοπίστηκε στην Κίνα, η οποία διατηρεί την κυρίαρχη θέση της στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας. Συνολικά, η παγκοσμίως εγκατεστημένη χωρητικότητα BESS στο πρώτο εξάμηνο του 2025 ανήλθε σε 86,7 GWh, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 54%.
Η Rho Motion εκτιμά ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα έργα υπό ανάπτυξη, η συνολική παγκόσμια εγκατάσταση για ολόκληρο το 2025 αναμένεται να ξεπεράσει τις 412 GWh.
Η Κίνα οδηγεί τα νέα έργα
Η Κίνα συνέχισε να ηγείται των παγκόσμιων εγκαταστάσεων τον Ιούνιο, με ποσοστό 54% της παγκόσμιας μηνιαίας προσθήκης, αντιστοιχώντας σε 4.343 MW / 11.193 MWh.
Μόνο μία φορά εντός του 2025 η Κίνα είχε συμμετοχή κάτω του 50% στο μηνιαίο σύνολο, τον Απρίλιο, όταν η χώρα προσέθεσε 3,6 GWh από τα συνολικά περίπου 9 GWh παγκοσμίως.
Τον Ιούνιο, τρία μεγάλα έργα στη Σαουδική Αραβία αντιστοιχούσαν σε 7,8 GWh ή 35% της νέας χωρητικότητας, αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα ως «σε λειτουργία» από τον ανάδοχο EPC. Η εταιρεία κατασκευής έχει επιλέξει την Sungrow για την τεχνολογία και τις μπαταρίες.
Στις ΗΠΑ, προστέθηκαν 703,9 MW / 1.450 MWh μέσω έργων που τέθηκαν σε λειτουργία, περιλαμβανομένου του έργου της Prevalon Energy στο Αϊντάχο, ισχύος 320 MWh.
Η Αυστραλία συνεισέφερε 437 MW / 878 MWh, κυρίως μέσω της πρώτης φάσης του Western Downs Green Power Hub, με 270 MW / 540 MWh.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρξε καμία καταγεγραμμένη συνεισφορά από την Ευρώπη ή τη Νότια Αμερική τον Ιούνιο, παρά τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε χώρες όπως η Χιλή.