Οι ΗΠΑ εκβιάζουν με αποχώρηση από τον “πράσινο” IEA

«Ή θα μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ή θα αποσυρθούμε», είπε ο υπ. Ενέργειας του Τραμπ

Δίκτυο διανομής ενέργειας © Pixabay

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποχωρήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, εάν δεν αλλάξει η προσέγγισή του στις προβλέψεις, τις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν ως υπερβολικά “πράσινες”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα κάνουμε ένα από τα δύο: ή θα μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΔΟΕ ή θα αποσυρθούμε», δήλωσε ο Κρις Ράιτ την Τρίτη, σε συνέντευξή του. «Η ισχυρή μου προτίμηση είναι η μεταρρύθμιση».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, με έδρα το Παρίσι, ιδρύθηκε ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του ενσωματώνουν πλέον πιο ενεργές πολιτικές για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Ο οργανισμός έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί εντός της τρέχουσας δεκαετίας, καθώς επεκτείνονται οι στόλοι ηλεκτρικών οχημάτων και λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εκπομπών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτό είναι πλήρως παράλογο», δήλωσε ο Ράιτ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Ενέργεια και την Καινοτομία στην Πενσιλβάνια, που φιλοξενήθηκε στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε διάλογο με τον Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικό διευθυντή του ΔΟΕ.

Ο ΔΟΕ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό. Στο παρελθόν, έχει υπερασπιστεί τις προβλέψεις του, αναφέροντας σε ανακοίνωση του Μαρτίου 2024 ότι τα σενάριά του «βασίζονται σε διαφορετικές υποκείμενες υποθέσεις για το πώς ενδέχεται να εξελιχθεί το ενεργειακό σύστημα με την πάροδο του χρόνου».

Η κριτική του Ράιτ προς τον οργανισμό, ο οποίος λαμβάνει εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις ΗΠΑ, ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης Τραμπ υπέρ των ορυκτών καυσίμων και τη σκεπτικιστική προσέγγισή της απέναντι στην κλιματική αλλαγή και σε περιβαλλοντικά μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο ΔΟΕ δέχθηκε πυρά πέρυσι από Αμερικανούς επικριτές όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μπαράσο από το Ουαϊόμινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει μετατραπεί σε «υποστηρικτή της ενεργειακής μετάβασης» και ότι τα μοντέλα του για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση ενέργειας είναι μεροληπτικά και «δεν παρέχουν πλέον στις κυβερνήσεις αντικειμενικές εκτιμήσεις για τις προτάσεις πολιτικής στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος».