Το πρώτο πλωτό data center στον κόσμο έρχεται από Τουρκία και Ιαπωνία

Karpowership και Mitsui σχεδιάζουν το πρώτο παγκοσμίως πλωτό data center νέας γενιάς. Το 2027 η έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης

Πλωτός σταθμός παραγωγής ρεύματος της τουρκικής Karpowership © EPA/NABIL MOUNZER

Η τουρκική εταιρεία Karpowership, θυγατρική του ομίλου Karadeniz Energy Group, σε συνεργασία με την ιαπωνική ναυτιλιακή Mitsui O.S.K. Lines Ltd (MOL), σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στην παγκόσμια αγορά, από το 2027, το πρώτο νέας γενιάς πλωτό data center. Δημοσίευμα στην daily sabah αναφέρει ότι το κέντρο δεδομένων θα φιλοξενείται σε ειδικά τροποποιημένο πλοίο, προσφέροντας μια ευέλικτη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση σε περιπτώσεις όπου η δημιουργία επίγειων data centers καθίσταται δύσκολη, λόγω ελλείψεων σε ενεργειακούς πόρους, γεωγραφικών περιορισμών ή χρονοβόρων αδειοδοτικών διαδικασιών.

Η ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης θα εξασφαλίζεται κυρίως από τα ηλεκτροπαραγωγά πλοία της Karpowership, τα οποία αριθμούν περισσότερα από 40 με συνολική ισχύ 10 GW. Ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις ανάγκες κάθε πελάτη, μπορούν να αξιοποιηθούν επιπλέον πηγές ενέργειας, όπως χερσαία δίκτυα, ηλιακά πάρκα, υπεράκτια αιολικά και άλλες εναλλακτικές μορφές παραγωγής.

Ποια είναι η Karpowership

Η Karpowership, με εμπειρία στον ενεργειακό τομέα από το 1996, ήταν η πρώτη ιδιωτική τουρκική εταιρεία που εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια. Διαθέτει πλοία με ισχύ από 30 έως 470 MW, εξοπλισμένα με σύγχρονες μηχανές πολλαπλών καυσίμων και τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, χρησιμοποιώντας ως καύσιμο φυσικό αέριο, LNG και άλλα υγρά καύσιμα χαμηλών ρύπων, επιτυγχάνοντας υψηλή απόδοση και μειωμένο κόστος παραγωγής.

Η Karpowership δηλώνει ότι με την τεχνογνωσία της μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια, να μειώσει το κόστος παραγωγής, να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αντικαθιστώντας παρωχημένες μονάδες και να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση. Σήμερα, δραστηριοποιείται σε 19 χώρες παγκοσμίως, από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, έως την Ουκρανία και την Ασία.

«Συνδυάζοντας την κινητή παραγωγή ενέργειας με την πλωτή υποδομή δεδομένων, δίνουμε λύσεις σε καίρια σημεία συμφόρησης της αγοράς, επιτρέποντας την ταχύτερη, καθαρότερη και πιο ευέλικτη επέκταση της ψηφιακής δυναμικότητας» ανέφερε ο Mehmet Katmer, εκπρόσωπος της τουρκικής εταιρείας.