Η πράσινη μετάβαση αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Επίτροπος για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, ευελπιστεί πως θα προσελκύσει την οικονομική υποστήριξη ορισμένων από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία των χωρών της Ένωσης, προκειμένου, μέσω των χρημάτων τους, να βοηθηθεί ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι απαραίτητος για την επικείμενη πράσινη μετάβαση.
Στο πλαίσιο ενός νέου προϋπολογισμού για την περίοδο 2028-2034, η ΕΕ παρουσίασε χθες (Τετάρτη, 17/7) ένα ταμείο 410 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει τις βιομηχανίες της Ένωσης να ανταγωνιστούν τις ξένες βιομηχανίες. Στον απόηχο αυτής της ανακοίνωσης, ο Επίτροπος για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι βέβαιος ότι αυτή η απόφαση της ΕΕ θα προσελκύσει ολλανδικά και δανικά συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύσουν στην ηλεκτροδότηση της Ευρώπης. Είπε, επίσης, ότι η επιπλέον χρηματοδότηση θα πρέπει να βοηθήσει να πειστούν οι διστακτικές χώρες να υποστηρίξουν μια πρόταση για μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040.
«Πρόσφατα είχα συνομιλίες με ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία διαθέτουν ένα πολύ σημαντικό ταμείο χρηματοδότησης, και είχα παρόμοιες συζητήσεις και με δανικά συνταξιοδοτικά ταμεία, για τα οποία ισχύει το ίδιο», δήλωσε ο Χούκστρα. «Ενδιαφέρονται, αν βρούμε μια ελκυστική και προβλέψιμη συνταγή, να διοχετεύσουν πολύ σημαντικά κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα στην ηλεκτροδότηση», πρόσθεσε με ενθουσιασμό.
Ο Χούκστρα προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των εκπομπών, αλλά ορισμένες χώρες, ιδίως εκείνες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη χρηματοδότησης για την επιθυμητή πράσινη μετάβαση. Η ΕΕ παρουσίασε έναν προϋπολογισμό 2 τρισ. ευρώ την Τετάρτη, με περίπου 700 δισ. ευρώ να πρόκειται να διοχετευθούν σε στόχους που ευθυγραμμίζονται με το κλίμα.
Απαιτείται μια δραστική αναμόρφωση των δικτύων της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι κρίσιμες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ορισμένα από τα ζητήματα επισημάνθηκαν τον Απρίλιο, όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία υπέστησαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δείχνοντας έλλειψη ανθεκτικότητας. Το ερώτημα είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν καλύτερα οι βελτιώσεις; Τα συνταξιοδοτικά ταμεία αποτελούν μια επιλογή – και τα ολλανδικά είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Η μεταφορά χρημάτων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση των υποδομών της ΕΕ θεωρείται βασική προτεραιότητα. Ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 750 έως 800 δισ. ευρώ σε επενδύσεις ετησίως έως το 2030 για να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.