Η Ελλάδα σχεδιάζει να συγχωνεύσει εκατοντάδες μικρές εταιρείες ύδρευσης, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επιδεινούμενη λειψυδρία, που έχει αφήσει τα φράγματα που τροφοδοτούν την Αθήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.
Περισσότερες από 700 εταιρείες ύδρευσης, οι περισσότερες υπό τον έλεγχο των δήμων, θα συγχωνευτούν σε τρεις, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του νερού, σύμφωνα με πηγή του μέσου. Οι υφιστάμενες εταιρείες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη — ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ — θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη οντότητα θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων με στόχο τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας, ανέφερε η ίδια πηγή. Η Αττική, η περιοχή γύρω από την Αθήνα, καθώς και η Κρήτη, θα χαρακτηριστούν ως περιοχές με έλλειψη νερού, ώστε να επιταχυνθούν νέα έργα. Το γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα προεδρεύσει σε σύσκεψη την Τετάρτη για τη συζήτηση ενός εθνικού σχεδίου για το νερό.
Το πακέτο μέτρων έρχεται καθώς η Ελλάδα πλήττεται από ένα κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες στην ηπειρωτική χώρα να φτάνουν αυτή την εβδομάδα έως και τους 43°C. Τα αποθέματα νερού για τα 4,4 εκατομμύρια κατοίκων της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής έχουν μειωθεί για τρίτη συνεχή χρονιά, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και χαμηλών βροχοπτώσεων.
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, ενώ οι χώρες της Μεσογείου συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευάλωτων στην ξηρασία. Αυτό απειλεί τους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας στην Ελλάδα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα —συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών από σφοδρές καταιγίδες— δοκιμάζουν τις αντοχές των γηρασμένων υποδομών της χώρας.
Επί του παρόντος υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης στην Ελλάδα που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από το 2019, έχουν ήδη υλοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης νερού συνολικού κόστους 356,4 εκατ., πρόσθεσε. Οι τρεις εταιρείες ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές. Οι διαδικασίες προσλήψεων θα απλοποιηθούν, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και οι προτάσεις ενδέχεται να υποστούν αλλαγές.