«Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει, μιλάει μόνο θεσμικά». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Σταύρος Παπασταύρου όσον αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). «Θα πρέπει να λυθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες του GSI από τους Κυπρίους».
Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τόνισε αρχικά ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου είναι αδιάρρηκτες, είναι θεμέλιο του ελληνισμού και έκφραση ενότητας, είναι υπεράνω οποιουδήποτε έργου». Στη συνέχεια, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε το GSI έργο στρατηγικής σημασίας. Όπως είπε, «το καλώδιο θα βάλει τέλος στην απομόνωση της Κύπρου, θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές ενέργειας στην Κύπρο, όπου είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη». Υπενθύμισε ότι το έργο συγχρηματοδοτείται με 657 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβεβαιώνει την οικονομική του βιωσιμότητα.
Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είχαν υποβάλει από κοινού αίτημα στην ΕΕ για τη χρηματοδότησή του, άρα και οι δύο χώρες το θεωρούν οικονομικά εφικτό. Μέχρι στιγμής έχει δαπανηθεί ποσό περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «έχουμε διαρκώς αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα από την κυπριακή πλευρά».
Παπασταύρου: Το έργο θα προχωρήσει μόνο αν ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια
Διευκρίνισε ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας: «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει, μιλάει μόνο θεσμικά». Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «υπάρχει μια σειρά από θέματα που, αν τα βάλει κανείς όλα μαζί, χρειάζονται ξεκαθάρισμα στην επιθυμία και των δύο πλευρών», καθώς πρόκειται για τεχνικά αλλά και οικονομικά ζητήματα.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το έργο αγοράστηκε από τον ΑΔΜΗΕ πριν από δύο χρόνια και αυτός είναι ο φορέας υλοποίησης, όμως «η άδεια αυτού που έχει αγοράσει ο ΑΔΜΗΕ ακόμα δεν έχει μεταβιβαστεί, έπειτα από δύο χρόνια». Εξήγησε ότι για να προχωρήσει το έργο θα πρέπει να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητά του και να επιλυθούν τα οικονομικά και τεχνικά ζητήματα.
Τόνισε ότι το έργο θα προχωρήσει μόνο αν ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια. Επίσης, ανέφερε ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, όπου θα είναι αντικείμενο συζήτησης με τον Κύπριο ομόλογό του. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως στόχος είναι «να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες και να αρθούν οι αμφισβητήσεις», επισημαίνοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την υλοποίηση του έργου.