ΕΕ: Oι 5 χώρες που μαζί με την Ελλάδα ζητούν προστασία της βιομηχανίας από το κόστος άνθρακα

Τα έξι κράτη συμφώνησαν ότι πρέπει να χορηγηθούν πρόσθετα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών σε βιομηχανικούς φορείς υψηλής ενεργειακής έντασης

Εργασία σε βιομηχανία © Pixabay

Έξι κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κάλεσαν την ΕΕ να προστατεύσει τις βαριές βιομηχανίες τους από το κόστος του άνθρακα, προειδοποιώντας ότι η κλιματική πολιτική της Ένωσης πρέπει να προσαρμοστεί στις γεωπολιτικές κρίσεις και στις «εξαιρετικά υψηλές» τιμές της ενέργειας.

Σε επιστολή που είδαν οι Financial Times, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ζήτησαν αύξηση των αδειών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις βιομηχανίες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ένωσης (ETS). Οι εταιρείες βαριάς βιομηχανίας που επιδιώκουν τη μετάβαση σε καθαρότερη παραγωγή θα πρέπει να λάβουν επιπλέον δωρεάν άδειες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανέφεραν οι χώρες.

Υποστήριξαν ότι τα κράτη μέλη μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ενεργειακή κρίση και θα πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα. Οι απαιτήσεις αυτές αποτελούν την πιο πρόσφατη πίεση που ασκείται στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση των πράσινων επενδύσεων, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αγοράζουν ή να κατέχουν δικαιώματα εκπομπών για την κάλυψη των εκπομπών CO₂ τους.

Το σύστημα μειώνει σταδιακά τον αριθμό των δωρεάν δικαιωμάτων που λαμβάνουν οι βιομηχανίες, αναγκάζοντάς τις αντ’ αυτού να αγοράζουν και να ανταλλάσσουν δικαιώματα, γεγονός που δημιουργεί οικονομικό κίνητρο για την απανθρακοποίηση. Το σύστημα έχει υποβληθεί σε ενδελεχή εξέταση από τα κράτη μέλη με πιο ρυπογόνες βιομηχανίες, καθώς έχει συμβάλει στην αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες τους σε μια περίοδο υψηλών τιμών λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, γράφουν οι FT.

Η Ιταλία ηγήθηκε των εκκλήσεων για αναστολή του συστήματος μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράν, με την υποστήριξη των υπογραφόντων της τελευταίας επιστολής. Αν και η πίεση αυτή έχει πλέον εξασθενήσει, αρκετά κράτη μέλη επιθυμούν να δουν το ETS να αποδυναμώνεται σημαντικά σε μια επικείμενη αναθεώρηση.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr