Πιτερ Τιελ: Ο πρόεδρος της Palantir αγοράζει μερίδιο στην πετρελαϊκή Vista

Ο δισεκατομμυριούχος Πιτερ Τιελ απέκτησε το 1% της πετρελαϊκής Vista, ενισχύοντας το επενδυτικό του αποτύπωμα στην Αργεντινή

Πίτερ Τίελ / EPA/ANDREW GOMBERT

Θέση στην αγορά ενέργειας της Αργεντινής χτίζει ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Palantir, Πιτερ Τιελ, καθώς προχώρησε στην εξαγορά μεριδίου 1% της ενεργειακής εταιρείας Vista, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων Vaca Muerta, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Η γνωστοποίηση της συναλλαγής, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ακολουθεί τη συνάντηση που είχε ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Javier Milei, στο προεδρικό μέγαρο πριν από τέσσερις μήνες. Μετά το ραντεβού τους, ο Milei είχε δηλώσει σε τοπικά μέσα ότι συζήτησαν οικονομικές πολιτικές, με κοινό παρονομαστή την αντίθεσή τους στην επιβολή φόρων περιουσίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τοπικά ρεπορτάζ, ο Thiel αγόρασε πρόσφατα έπαυλη σε αριστοκρατική περιοχή του Μπουένος Άιρες.

Ειδικότερα, μέσω του hedge fund Thiel Macro LLC, ο Αμερικανός επενδυτής απέκτησε περίπου 1,2 εκατομμύρια Αμερικανικά Αποθετήρια Πιστοποιητικά (ADS) της Vista, συνολικής αξίας 76 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο του fund ανέρχεται στα 418,7 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει επίσης θέσεις στην Amazon, τη Vistra και τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας American Electric Power και CMS Energy.

Η Vista αποτελεί βασικό «παίκτη» στη Vaca Muerta, στην επαρχία Neuquen της Παταγονίας. Η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει περίπου το μέγεθος του Βελγίου, διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου και τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως. Σήμερα, η εταιρεία παράγει 160.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως και έχει ήδη επενδύσει πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αργεντινή. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, η διοίκηση της Vista αναβάθμισε τις προοπτικές παραγωγής και επενδύσεων για τη Vaca Muerta.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Milei σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις τεράστιες ανοιχτές εκτάσεις και το ψυχρό κλίμα της Παταγονίας για την κατασκευή data centers. Αντίστοιχα έργα έχουν συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεών τους σε ηλεκτρική ενέργεια και υδάτινους πόρους.