Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να κάνουν καθαρισμό οικοπέδων, συλλογή και μεταφορά των υλικών, οι ιδιοκτήτες, μετά τη νέα παράταση που δόθηκε. Μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμών οικοπέδων, στο πλαίσιο της αντιπυρικής στρατηγικής για την πρόληψη πυρκαγιών κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Τι προβλέπει ο καθαρισμός
Ο καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται άμεσα επαφή με κτίσμα.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών κ.λπ. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.
Οι υπόχρεοι που έχουν ολοκληρώσει τις ως άνω εργασίες οφείλουν να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.
Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 προ ημερών και ερωτώμενος σχετικά με τους ελέγχους που κάνει στον δήμο του στα δηλωμένα ως καθαρισμένα οικόπεδα, τα οποία όμως δεν καθαρίστηκαν ποτέ, o κ. Κωνσταντέλος είπε: «Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και κάθε ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αναφέρει τον καθαρισμό του οικοπέδου του. Εμείς ξεκινήσαμε τον έλεγχο με τις αναρτήσεις οι οποίες έχουν γίνει και -ω! του θαύματος- πέσαμε πάνω σε εννέα περιπτώσεις που είχε δηλωθεί καθαρισμός, ενώ στην πραγματικότητα η αυτοψία έδειξε ότι δεν είχε γίνει. Εκεί υπάρχει ένα αυτόματο πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται και το οποίο είναι αρκετά μεγάλο».
Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα
Η μη υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ. Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ότι εάν κάποιος υποβάλει δήλωση αλλά διαπιστώσει ότι έχει συμπληρώσει λάθος κάποιο/α από τα πεδία, δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/τροποποίησης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης.