Οι υψηλόμισθοι επικεφαλής του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος της συνέχισης λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, αν δεν επιθυμούν να κλείσουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, επιχειρώντας να αποτρέψει τη μετατόπιση της κριτικής προς την κυβέρνηση μετά από το ιστορικής έκτασης μπλακάουτ και το χάος που προκάλεσε στη χώρα.
Μία από τις προϋποθέσεις για την επανεξέταση του σχεδίου απόσυρσης των πυρηνικών μονάδων, είναι η οικονομική βιωσιμότητα — «και όχι με κόστος για τις τσέπες των φορολογουμένων, αλλά με κόστος για τις τσέπες των golden boys που διοικούν τις ενεργειακές εταιρείες οι οποίες κατέχουν τους πυρηνικούς σταθμούς», ανέφερε ο Σάντσεθ την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, στην πρώτη του τοποθέτηση για τη διακοπή ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Σάντσεθ έχει ιστορικό δημόσιων αντιπαραθέσεων με επιχειρήσεις και τους «υπερπλούσιους διευθύνοντες συμβούλους», όπως είπε, φτάνοντας στο σημείο να τους κατονομάζει. Στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην πρόεδρο της Banco Santander, Άνα Μποτίν, αλλά και στους προέδρους της Ferrovial και της Iberdrola, Ραφαέλ ντελ Πίνο και Ιγνάθιο Γκαλάν.
Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξηγήσει τα αίτια του μπλακάουτ της 28ης Απριλίου — της μεγαλύτερης στην ιστορία της χώρας — ούτε γιατί ο κρατικά υποστηριζόμενος διαχειριστής του δικτύου απέτυχε να την αποτρέψει. Αν και το υπουργείο Ενέργειας αναφέρει πως απαιτείται η ανάλυση εκατομμυρίων δεδομένων για να διαπιστωθούν τα αίτια, επικριτές επισημαίνουν ότι ένα πιθανό πρόβλημα είναι η υπερβολική εξάρτηση του δικτύου υψηλής τάσης από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εις βάρος πιο σταθερών μορφών όπως η πυρηνική.
Η ζημιά στην οικονομία της Ισπανίας από το μπλακάουτ εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ ή περίπου 0,1% του ΑΕΠ του τριμήνου, σύμφωνα με την CaixaBank. Η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 34% την ημέρα του μπλακάουτ.
Οι εταιρείες ηλεκτρισμού ζητούν εδώ και μήνες την επανεξέταση του σχεδίου του 2019 για σταδιακή παύση των πυρηνικών μονάδων έως το 2035. Αν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση έδειχνε απροθυμία να μεταβάλει στάση, τελευταία δείχνει να μετριάζει τη ρητορική της, δηλώνοντας ότι θα εξετάσει μια αναθεώρηση, εφόσον οι εταιρείες καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις — και υπό τον όρο ότι δεν θα επιβαρυνθούν τα δημόσια ταμεία. Οι πυρηνικοί φορείς εκμετάλλευσης, μεταξύ των οποίων οι Iberdrola, EDP και Endesa, υποστηρίζουν ότι οι μονάδες δεν είναι οικονομικά βιώσιμες χωρίς νέα χρηματοδοτικά κίνητρα.
«Συναντήθηκα με αυτούς τους επιχειρηματίες, όπως έχω συναντηθεί και με πολλούς άλλους», δήλωσε ο Σάντσεθ στην Ολομέλεια, αναφερόμενος στα στελέχη των εταιρειών ενέργειας. «Μου είπαν ότι φυσικά και θέλουν να κλείσουν τους πυρηνικούς σταθμούς, διότι δεν αποφέρουν κέρδη και δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί. Δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών ούτε να επιβαρύνουμε τους λογαριασμούς ρεύματος, μόνο και μόνο για να συνεχίζουν κάποιες εταιρείες να πλουτίζουν».
- Η Ισπανία έχει επενδύσει μαζικά στην ηλιακή ενέργεια την τελευταία πενταετία, ωστόσο οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής παραμένουν σε υστέρηση σε σχέση με την ταχύτερη διείσδυση των καθαρών πηγών, συγκριτικά με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF.
- Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας.