Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης είναι η Αττική καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία τον Μάιο, λόγω της πυκνής πληθυσμιακής συγκέντρωσης και των γεωμορφολογικών και κλιματολογικών χαρακτηριστικών της, τόνισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Real. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα διαθέσιμα μέσα για την πρόληψη και την καταστολή πυρκαγιών.
Σχολιάζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες από τις αρχές Μαΐου και τον κίνδυνο μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, ο υπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. Όπως είπε, η Αττική παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, λόγω της πυκνής πληθυσμιακής συγκέντρωσης και των γεωμορφολογικών και κλιματολογικών χαρακτηριστικών της, που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι , φέτος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό για την πρόληψη και την καταστολή πυρκαγιών.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις φέτος απαρτίζονται από 18.000 άτομα, χάρη στην ενίσχυση τόσο του μόνιμου όσο και του εποχικού προσωπικού». Παράλληλα, επεσήμανε την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού σε ηλικιακό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας στο πεδίο δράσης.
Κεφαλογιάννης για το πρόγραμμα Αιγίς και για τον καθαρισμό οικοπέδων
Απαντώντας σε ερώτηση για τον παλαιό εξοπλισμό, ο υπουργός σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, τα Canadair 50 ετών, παρά τη συντήρησή τους, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αντιπυρικής άμυνας της χώρας . Όπως σημείωσε, μέσω του προγράμματος «Αιγίς», προχωρά η προμήθεια νέων αεροσκαφών τύπου 515 — καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τα αποκτούν — καθώς και νέων επίγειων μέσων, όπως υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα, χρήσιμα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δράσεις πολιτικής προστασίας και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα, ενισχύεται και ο στόλος των ΟΤΑ.
Σχετικά με τα εναέρια μέσα, ο υπουργός επισήμανε ότι, όπως και πέρυσι, θα επιχειρούν περίπου 80-85 πτητικά μέσα ενώ αναφέρθηκε και στον αριθμός των drones που όπως είπε σχεδόν διπλασιάζεται και φτάνει τα 82, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη επιτήρηση. Όπως εξήγησε, η χρήση drones επιτρέπει την άμεση εικόνα του πεδίου, τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών και την στοχευμένη επέμβαση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη καθαρισμού οικοπέδων, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες. Όπως σημείωσε, ένα καθαρισμένο οικόπεδο προστατεύει τόσο την ίδια την ιδιοκτησία όσο και τις γειτονικές. «Πρόκειται για μια απλή πράξη με σημαντική συμβολή στην πρόληψη» είπε. Αναφορικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων καθαρισμού, διευκρίνισε ότι οι δήμοι έχουν λάβει χρηματοδότηση ύψους 40.000.000 ευρώ, αποκλειστικά για δράσεις πολιτικής προστασίας, ενώ ορίζουν σαφή σημεία για τη μεταφορά και απόθεση των υλικών.
Σε ερώτηση για την ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι πυρκαγιές, ως φυσικά φαινόμενα, δεν μπορούν να εξαλειφθούν. «Το ζητούμενο είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, με βασικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη διαφύλαξη της περιουσίας και τη μείωση της οικολογικής καταστροφής», σημείωσε.
Κλείνοντας, επισήμανε ότι «οι επενδύσεις των τελευταίων ετών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι άνευ προηγουμένου». « Από το 2021 έως σήμερα, έχουν διατεθεί πάνω από 580.000.000 ευρώ για καθαρισμούς, εξοπλισμό και την ενίσχυση του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης» είπε ενώ ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές και ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των πολιτών ως ενεργών συμμάχων σε αυτήν την εθνική προσπάθεια.