Τη μεγάλη απόδραση ετοιμάζουν από την αγορά των ΗΠΑ οι εταιρείες καθαρής τεχνολογίας, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να σταματήσει τη χρηματοδότησή τους. Αυτές οι περικοπές τις αναγκάζουν να σκέφτονται σοβαρά την αποχώρησή τους από τη χώρα, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής διευθυντή του Γραφείου Προγραμμάτων Δανείων στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζιγκάρ Σαχ.
Οι εταιρείες καθαρής τεχνολογίας είχαν επιλεγεί από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συμπεριληφθούν στη λίστα των περίπου 400 εταιρειών που θα συμμετείχαν στα αναπτυξιακά σχέδια, λαμβάνοντας επιχορηγήσεις και δάνεια άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία.
Ο Σαχ, ο οποίος πέρυσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τα πιο σημαντικά πρόσωπα για τη συμβολή του στην προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, δήλωσε ότι από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, πολλές από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν από τα προγράμματα της εποχής Μπάιντεν, επιδιώκουν τώρα να μεταφέρουν το σύνολο ή μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σαχ ειπε σε συνέντευξή του ότι συνομιλεί με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σχετικά με τη μεταφορά της έδρας τέτοιων εταιρειών στην Ευρώπη. «Περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων έχουν επί του παρόντος την έδρα τους στις ΗΠΑ», ανέφερε. Μεταξύ των εργασιών των βιομηχανιών καθαρής τεχνολογίας είναι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, οι προμήθειες αντλιών θερμότητας και μπαταριών, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και υδρογόνου.
Το Bloomberg ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας σχόλιο για το θέμα που έχει προκύψει και ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναθεώρηση σε ολόκληρο το υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι όλες οι δραστηριότητες ακολουθούν τον νόμο, συμμορφώνονται με τις ισχύουσες δικαστικές αποφάσεις και ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ.
«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή η στιγμή αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία να προσελκύσουν βιώσιμες εταιρείες σε βασικούς τομείς ανάπτυξης», δήλωσε ο Σαχ. «Κάθε εταιρεία έχει περάσει από μια «εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία επιλογής για να αποκτήσει πρόσβαση σε πιστώσεις υπό την προηγούμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Η Ευρώπη έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να προσελκύσει πολλούς από τους επιστήμονες και τους ειδικούς του κλάδου, που έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω των περικοπών του Τραμπ.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποκάλυψε πως προσφέρει ένα πακέτο κινήτρων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η χώρα του θα διαθέσει άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ.
«Για να προσελκύσουν αμερικανικές εταιρείες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και κρίσιμες υποδομές», δήλωσε ο Βίκτορ βαν Χουρν, διευθυντής της Cleantech για την Ευρώπη, η οποία ασκεί πιέσεις για μεγαλύτερη υποστήριξη στον κλάδο.