Ο σαουδαραβικός κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco διερευνά πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να απελευθερώσει κεφάλαια, καθώς επιδιώκει διεθνή επέκταση και αντιμετωπίζει τις χαμηλότερες τιμές του αργού.
Η Aramco είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία στον κόσμο και η κύρια πηγή εσόδων του σαουδαραβικού κράτους. Η εταιρεία θα μειώσει τις μερισματικές πληρωμές κατά σχεδόν το ένα τρίτο φέτος, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου πλήττουν τα έσοδά της.
Η εταιρεία έχει ζητήσει από επενδυτικούς τραπεζίτες να παρουσιάσουν ιδέες για το πώς θα αντλήσει κεφάλαια από πώληση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το Reuters. Πηγές αρνήθηκαν να πουν ποια περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να πωληθούν ή να κατονομάσουν τις τράπεζες που εμπλέκονται. Η Saudi Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Aramco επιδιώκει να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να μειώσει το κόστος, σύμφωνα με δύο άλλους ανθρώπους με γνώση του θέματος, και μια επιλογή που εξετάζεται θα ήταν η πώληση περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ένας από αυτούς. Οι τέσσερις πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν έχουν την άδεια να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης.
Η Saudi Aramco είναι ο κινητήριος μοχλός της σαουδαραβικής οικονομίας και οι εκτεταμένες δραστηριότητές της περιλαμβάνουν μονάδες για την αεροπορία, τις κατασκευές και τον αθλητισμό. Έχει διατηρήσει πλειοψηφικά μερίδια κατά τη διάρκεια προηγούμενων πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, όπως οι συμφωνίες γύρω από την υποδομή αγωγών της.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ασκεί πιέσεις στις βιομηχανίες της να βελτιώσουν την κερδοφορία τους εν μέσω χαμηλών τιμών αργού και καθώς δαπανά τον πλούτο της σε υδρογονάνθρακες σε νέους τομείς για να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Η πίεση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας
Το βασίλειο αντιμετωπίζει ένα διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναφέρει ότι το Ριάντ χρειάζεται τιμή πετρελαίου άνω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι για να ισοσκελίσει τα βιβλία του, σε σύγκριση με τιμές γύρω στα 60 δολάρια ανά βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Saudi Aramco έχει τα τελευταία χρόνια κάνει μια προσπάθεια να αυξήσει το παγκόσμιο αποτύπωμά της, επενδύοντας μεταξύ άλλων σε κινεζικά διυλιστήρια, στη χιλιανή εταιρεία λιανικής πώλησης καυσίμων Esmax και στην εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου MidOcean με έδρα τις ΗΠΑ.
Η σαουδαραβική εταιρεία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπέγραψε 34 προκαταρκτικές συμφωνίες δυνητικά αξίας έως και 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αμερικανικές εταιρείες μετά την επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο βασίλειο.