Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στην πυρηνική συμμαχία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για τη ναυτιλία της Ελλάδας

Κυριάκος Μητσοτάκης © EPA/CHASIALIS VAIOS

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στην πυρηνική συμμαχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο Energy Transition Summit, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «αυτό μπορεί να σοκάρει κάποιους που μας ακούνε, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς ιστορικό ή εμπειρία στην πυρηνική ενέργεια. Αλλά όταν κοιτάζω τις γενικές ενεργειακές εξελίξεις, δεν βλέπω πώς ο κόσμος μπορεί να φτάσει στην ουδετερότητα άνθρακα χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Και βλέπω πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην πυρηνική τεχνολογία, ειδικά όσον αφορά τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs). Και δεν θέλω να μείνουμε εκτός αυτής της συζήτησης».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Δεν λέω ότι θα κάνουμε κάτι από την επόμενη μέρα, αλλά τουλάχιστον θέλω να είμαστε μέρος της συζήτησης και να κατανοήσουμε πού οδηγούνται αυτές οι τεχνολογίες. Και παρεμπιπτόντως, αυτό είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη. Έχω επισημάνει επανειλημμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να κάνουμε στρατηγικές επενδύσεις στους τομείς της καθαρής τεχνολογίας, στους οποίους πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει ακόμη σημαντικό δυναμικό. Πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για τη ναυτιλία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ένα επιπλέον σημείο που θα ήθελα να επισημάνω, και που αφορά ιδιαίτερα την ναυτιλιακή μας κοινότητα, είναι ότι πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο η πυρηνική ενέργεια είναι βιώσιμη επιλογή για τη ναυτιλία μεγάλων αποστάσεων». Ενώ, πρόσθεσε: «Και εμείς, ως ηγετικό έθνος στην Αμερική, πρέπει τουλάχιστον να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της συζήτησης. Μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί και όχι. Είναι κάτι που θα ξεδιπλωθεί σε 10-15 χρόνια. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε στρατηγικά, δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός αυτής της συζήτησης. Και φυσικά, αυτή είναι μια συζήτηση που είμαι πολύ ανοιχτός να έχω με τη ναυτιλιακή κοινότητα, και να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργήσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας που θα εξετάσει αυτή την τεχνολογία τουλάχιστον ως επιλογή. Γιατί όταν κοιτάμε την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, δεν υπάρχει απλή λύση».

Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «έχουμε μια μικρή “προκατάληψη” υπέρ της ηλιακής ενέργειας, οπότε θα θέλαμε να δούμε περισσότερη αιολική ενέργεια. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει μεγάλο δυναμικό. Και φυσικά, επενδύουμε έντονα στην αποθήκευση ενέργειας και προσπαθούμε να προσθέτουμε μπαταρίες σε όλες τις νέες εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας».

Τέλος, μιλώντας για το φυσικό αέριο ανέφερε πως ως χώρα βασιζόμαστε στρατηγικά στο φυσικό αέριο ώστε να υποστηρίζει τη μεγάλη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο προσεχές μέλλον. «Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά για την κατασκευή νέων μονάδων, που θα είναι πιο αποδοτικές, κάτι που πιστεύω ότι θα ωφελήσει τις τιμές στο σύστημα. Αλλά φυσικά, βλέπουμε και το φυσικό αέριο ως στρατηγικό πόρο, μια ευκαιρία για να γίνουμε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας στο μέλλον», υπογράμμισε.