Τον Φεβρουάριο του 2026, στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής οργανικών, ημιδιάφανων, εύκαμπτων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς ( OPV’s), με στόχο σταδιακά, το 2027 η παραγωγή του να φτάσει στα 1.000.000 τ.μ..
Σύμφωνα με τον δρ. Στέργιο Λογοθετίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (ΗΟΡΕ-Α) και κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, κατά τα προηγούμενα έτη, του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (LTFN), ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και την Ινδία, για τα OPV’s που θα παράγονται μαζικά, στον επόμενο ένα- ενάμισι χρόνο, στη Θεσσαλονίκη.
Υπογραμμίζεται ότι η παραγωγή των OPV’s προωθείται στη βάση της μεγάλης συνεργασίας 15 εταίρων -βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων- που στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Flex2Energy» (Horizon), προϋπολογισμού 21,2 εκατ. ευρώ, υλοποιούν ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά «πράσινα» έργα της Ε.Ε.

Δρ. Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (ΗΟΡΕ-Α) © ΗΟΡΕ-Α
Όπως είπε ο δρ. Λογοθετίδης στο powergame.gr, σε τούτη τη φάση, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ο.Ε.Τ.», στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, αρχίζει να συναρμολογείται σταδιακά η Α’ Γραμμή του παραγωγικού συγκροτήματος, με μηχανήματα που έχουν κατασκευαστεί σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία. Η γραμμή αυτή, της οποίας η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2025, θα συναρμολογεί τα οργανικά, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά που θα παράγονται, σε ρολό, στη Β’ Γραμμή που θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της «Ο.Ε.Τ.».
Στη συνέχεια, από το Νοέμβριο θα αρχίσει η συναρμολόγηση της Β’ Γραμμής, της Γραμμής Παραγωγής OPV’s. Μεγάλο μέρος της γραμμής παραγωγής, θα έρθει από τη Γερμανία, αλλά τμήματα αυτής κατασκευάζονται σε Ουγγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία. Η συναρμολόγηση της συγκεκριμένης γραμμής θα τελειώσει το Φεβρουάριο 2026, οπότε και θα αρχίσει η δοκιμαστική παραγωγή των οργανικών φωτοβολταϊκών, με τα ολοκληρωμένα OPV’s να έχουν διάφορες εφαρμογές, όπως π.χ. σε θερμοκήπια, κτίρια, σε οχήματα αλλά και πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Στο εργοστάσιο της «ΟΕΤ», σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, θα απασχολούνται περί τα 50 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Εφαρμογές σε κτίρια, θερμοκήπια, αυτοκίνητα
Σύμφωνα με τον δρ. Λογοθετίδη, εκτιμάται ότι το εργοστάσιο, τέλος του 2026, θα αυξήσει την παραγωγή του στο 1.000.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι εφαρμογές που προβλέπονται από το «Flex2Energy».
Συγκεκριμένα, οι εφαρμογές αυτές θα γίνουν σε Ελλάδα, Ρουμανία και Ιταλία . Στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν τρεις εφαρμογές: σε κτίρια, θερμοκήπια και σε πάρκινγκ για μεγάλα αυτοκίνητα. Στην Ιταλία, η εφαρμογή θα γίνει στο Τορίνο και θα αφορά εγκατάσταση OPV’s σε πάρκινγκ αλλά και σε αυτοκίνητα της FIAT, ενώ στη Ρουμανία, θα τοποθετηθούν ΟPV’s στο δημαρχείο της πόλης Alba Iulia.
Στο Flex2Energy συμμετέχουν συνολικά 15 βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς της Ευρώπης: Έξι φορείς από την Ελλάδα (ΟΕΤ, Αlumil, Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN- ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), τρεις από Γαλλία (Pole-Fibres, INCORE, IPC), και από ένας από Γερμανία (Coatema), Ισπανία (Mondragon), Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (Stellantis – Fiat), και Ρουμανία (Δήμος Alba Julia). Το πρόγραμμα συντονίζει η εταιρεία «Ο.Ε.Τ.», στης οποίας της εγκαταστάσεις στήνεται η μήκους 127 μέτρων μονάδα παραγωγής OPV’s, δυναμικότητας 1.000.000 τ.μ.
Όπως είπε ο δρ. Λογοθετίδης -ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ- το «Flex2Energy», έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από μελλοντικούς χρήστες των οργανικών, ημιδιαφανών, εύκαμπτων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, από την Μέση Ανατολή αλλά και από την Ινδία.
Παράλληλος στόχος με την έναρξη της βιομηχανικής παραγωγής OPV’s είναι και η διείσδυση στην αγορά, έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία «ΟPV Installations», θυγατρική της «Ο.Ε.Τ.». Η «OPV Installations» θα προσφέρει tailored λύσεις στις ανάγκες της αγοράς, ενώ με την επέκταση της παραγωγής των 3ης γενιάς OPV’s, θα έχει την ευθύνη υποστήριξης της ανάπτυξης και επόμενων παραγωγικών μονάδων, σε άλλες αγορές.
Τις δηλώσεις αυτές, έκανε ο δρ. Λογοθετίδης στο powergame.gr, με την ευκαιρία έναρξης, στις 5 Ιουλίου, του μεγάλου πολυσυνεδρίου Nανοτεχνολογίας, που πραγματοποιείται και φέτος στη Θεσσαλονίκη.