Η εξερεύνηση του υπόγειου πλούτου της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με θέμα «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο». Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις στις 3 και 4 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο της ΕΑΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό, συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες των επιστημών, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας.
Το Συνέδριο της ΕΑΓΜΕ ανέδειξε τη σημασία των γεωπιστημών στις σύγχρονες προκλήσεις. Από την αξιοποίηση των σπάνιων και κρίσιμων γαιών, τη μεταλλευτική δραστηριότητα, την γεωπολιτική ως τον γεωτουρισμό, από την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση αποβλήτων και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών ως το επίκαιρο θέμα της λειψυδρίας, οι ενδιαφέρουσες θεματικές συνεδρίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον εκατοντάδων συνέδρων, από την νέα γενιά επιστημόνων και το ευρύ κοινό ως καταξιωμένους και έμπειρους ανθρώπους του πεδίου, καταδεικνύοντας την ευρύτητα και την κρισιμότητα της επιστήμης της Γεωλογίας.
Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν διαλόγους και προσέφεραν αποτελέσματα, που ενισχύουν τις συνεργασίες μεταξύ επιστημονικής κοινότητας, δημόσιων φορέων και κοινωνίας, προς μια βιώσιμη και υπεύθυνη αξιοποίηση του γεωλογικού μας πλούτου.

© ΕΑΓΜΕ
Ο γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Διονύσιος Γκούτης, ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν στις εργασίες, επεσήμανε ότι το πρώτο συνέδριο της ΕΑΓΜΕ δίνει το μήνυμα ότι η «γνώση και η αξιοποίηση των γεωεπιστημών μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη τη χώρα»: «Η ΕΑΓΜΕ δεν διαχειρίζεται απλώς δεδομένα και χάρτες. Διαχειρίζεται ευθύνη: να παρακολουθεί, να προστατεύει και να αναδεικνύει τον γεωλογικό πλούτο της χώρας, με επιστημονική ακρίβεια, διαφάνεια και με προσανατολισμό στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Ο υπόγειος πλούτος που μελετούμε μπορεί να δημιουργήθηκε διά μέσω των γεωλογικών αιώνων, αλλά δεν ανήκει στο χθες. Ανήκει στο αύριο και στις επόμενες γενιές. Οφείλουμε ως «προσωρινοί διαχειριστές» να διαφυλάττουμε αυτό που διαχειριζόμαστε, διαμορφώνοντας πολιτικές για την κλιματική ανθεκτικότητα, τη διαχείριση των υδάτων, την ενεργειακή μετάβαση, την πρόληψη φυσικών καταστροφών».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ Κωνσταντίνος Σάλτας τόνισε ότι: «Το συνέδριό μας αναφέρεται στην περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία σε σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Έγινε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για οτιδήποτε σχετίζεται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας και το πώς αυτός μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη».
Στη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε η σημασία της αξιοποίησης του γεωλογικού πλούτου της χώρας μας προς όφελος όχι μόνον της οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και, κυρίως, της αντιμετώπισης και της λειψυδρίας, του δημογραφικού και της ερημοποίησης της περιφέρειας, όπως απομακρυσμένων ακριτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
Η ΕΑΓΜΕ αναπτύσσει τόσο τον επιστημονικό διάλογο, όσο και ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, συνεχίζοντας να επιτελεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, την αποστολή της ως εθνικός φορέας γεωεπιστημονικής έρευνας.