ICGB: Δημοπρασίες δυναμικότητας & market test για επέκταση αγωγού

«Εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμης πρόσβασης σε φυσικό αέριο», δήλωσαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ICGB, Γ. Σάτλας και Θ. Γεωργίεβα.

Ο Γιώργος Σάτλας, Εκτελεστικός Διευθυντής της ICGB © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ECONOMIST IMPACT/ STR

Ο ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς ICGB ξεκίνησε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου ετήσιες δημοπρασίες για τη διαθέσιμη δυναμικότητα του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας, IGB, για σταθερά προϊόντα και στις 21 Ιουλίου για διακοπτόμενα προϊόντα. Επίσης ο ICGB ξεκίνησε τη μη δεσμευτική φάση μιας διαδικασίας αξιολόγησης του ενδιαφέροντος της αγοράς για πιθανή αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Η αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται σε στενό συντονισμό με τους γειτονικούς Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (TSOs), θα εξετάσει τη σκοπιμότητα αύξησης της τεχνικής δυναμικότητας του IGB από 3 σε έως και 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες της αγοράς καλούνται να υποβάλουν μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης έως την 1η Σεπτεμβρίου 2025.

Η διετής διαδικασία περιλαμβάνει μη δεσμευτική και δεσμευτική φάση για τον προσδιορισμό του ενδιαφέροντος της αγοράς σχετικά με την υλοποίηση του έργου αύξησης της δυναμικότητας του διασυνδετήριου αγωγού από 3 δισ. κ.μ./έτος σε 5 δισ. κ.μ./έτος. Η διαδικασία διεξάγεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/459 (NC CAM) και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τους διαχειριστές των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς και έχει ως στόχο να καθορίσει τη δυνατότητα αύξησης της τεχνικής δυναμικότητας του IGB από 3 σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν τις μη δεσμευτικές προσφορές τους έως την 1η Σεπτεμβρίου 2025. Όλα τα σχετικά έγγραφα και οδηγίες συμμετοχής είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: https://www.icgb.eu/transparency/public-consultations/

«Η επέκταση της δυναμικότητας του IGB αποτελεί στρατηγική κίνηση για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσαν οι εκτελεστικοί διευθυντές του ICGB, Γιώργος Σάτλας και Θεοδώρα Γεωργίεβα. «Ως η πρώτη οδός διαφοροποιημένων προμηθειών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, ο IGB διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμης πρόσβασης σε φυσικό αέριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διαδικασία αυτή και στη διασφάλιση καλύτερης διασυνδεσιμότητας και ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την περιοχή, μαζί με τους εταίρους μας».

IGB

Εγκαταστάσεις αγωγού IGB ©ICGB

Ετήσιες δημοπρασίες για τη διαθέσιμη δυναμικότητα φυσικού αερίου

Σχετικά με τις ετήσιες δημοπρασίες για τη διαθέσιμη δυναμικότητα φυσικού αερίου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η δυναμικότητα στο σημείο διασύνδεσης (IP) με τον TAP και το IP με τον DESFA θα προσφερθεί μέσω της πλατφόρμας PRISMA, ενώ το σημείο διασύνδεσης Stara Zagora με την Bulgartransgaz θα προσφερθεί μέσω της Περιφερειακής Πλατφόρμας Κρατήσεων (RBP).

Η ICGB θα προσφέρει σταθερά προϊόντα που καλύπτουν τα επόμενα 5 διαδοχικά έτη αερίου. Η δυναμικότητα εισόδου στο IP με τον DESFA και το IP με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) θα προσφερθεί με ανταγωνιστικό τρόπο.

Διακοπτόμενη αντίστροφη (εικονική) δυναμικότητα θα προσφερθεί για 1 έτος αερίου (2025/2026) μόνο στο IP με την Bulgartransgaz (είσοδος) και το IP με τον TAP (έξοδος).

Αναλυτικές πληροφορίες είναι ήδη διαθέσιμες στις πλατφόρμες PRISMA και RBP, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες της αγοράς να προετοιμάσουν εγκαίρως τις προσφορές τους. «Ενθαρρύνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν, καθώς πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής», δήλωσαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ICGB, Γιώργος Σάτλας και Θεοδώρα Γεωργίεβα.

Λιγότερο από τρία χρόνια μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του, ο αγωγός IGB έχει πάνω από 45 εγγεγραμμένους χρήστες και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο διασυνδετήριος αγωγός καλύπτει σήμερα πάνω από το 40% της εγχώριας κατανάλωσης της Βουλγαρίας κατά τους χειμερινούς μήνες και πάνω από το 60% κατά το καλοκαίρι, ενώ επιτρέπει επίσης την εικονική αντίστροφη ροή προς την Ελλάδα. Από την έναρξη λειτουργίας του, έχουν μεταφερθεί μέσω του αγωγού IGB πάνω από 34,5 εκατομμύρια MWh.