ΔΕΠΑ και Gazprom τα βρήκαν εξωδικαστικά για το φυσικό αέριο

Η διαφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom αφορούσε την τιμολόγηση του φυσικού αερίου για την περίοδο 2022-2023

Gazprom © EPA/ANATOLY MALTSEV

Σε εξωδικαστική συμφωνία κατέληξαν η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ρωσική Gazprom, διευθετώντας τη μεταξύ τους διαφωνία σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου για την περίοδο 2022-2023. Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στη διεθνή Διαιτησία, ωστόσο οι δύο πλευρές κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό εντός Ιουνίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία διασφαλίζει τη συνέχιση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2026 με αναθεωρημένη τιμή, ενώ μηδενίζονται οι απαιτήσεις της Gazprom για ρήτρες «take or pay», συνολικής αξίας 440 εκατ. για τα έτη 2022, 2023 και 2024.

Παρότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, θεωρείται ότι πρόκειται για μια εξέλιξη αμοιβαία επωφελή. Η ΔΕΠΑ διασφαλίζει τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ η Gazprom διατηρεί παρουσία στην ελληνική αγορά. Η απόφαση για συμβιβασμό φαίνεται να ενισχύθηκε από την προοπτική αρνητικής έκβασης για τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό στη Διαιτησία της Σιγκαπούρης, όπου εκκρεμούσε η τελική απόφαση.

Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της Gazprom στην Ελλάδα είναι οι ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει προς τη ΔΕΗ και την εταιρεία Metlen. Συνεπώς, μια δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη των εμπορικών σχέσεων, με άμεσες συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η συμφωνία, η οποία αφορά τη συνέχιση της υφιστάμενης σύμβασης χωρίς παράτασή της πέραν του 2026, δεν έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή στρατηγική για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027.

Η σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom προβλέπει ετήσιο ανώτατο όριο 2 δισ. κυβικών μέτρων, από τα οποία η ελληνική εταιρεία απορροφά μέρος, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Η απόφαση για προσφυγή στη Διαιτησία είχε ληφθεί τον Μάρτιο του 2024, έπειτα από μακρές και άκαρπες διαπραγματεύσεις. Η ΔΕΠΑ είχε κατηγορήσει τη ρωσική πλευρά για παραβίαση της σύμβασης, καθώς οι τιμές προμήθειας την περίοδο 2022-2023 ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις συμφωνηθείσες..