Η ΔΕΠΑ υπέβαλε αίτημα αναθεώρησης τιμής στην Gazprom Export (GPE) τον Νοέμβριο του 2022, καθώς η τιμή πώλησης φυσικού αερίου ήταν δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την αγορά spot LNG και τους ανταγωνιστές. Οι διαπραγματεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 δεν απέφεραν εμπορική συμφωνία που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ. Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο του 2024, η ΔΕΠΑ προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία. Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με την ισχυρή επιχειρηματολογία της ΔΕΠΑ – υποστηριζόμενη από έμπειρα στελέχη και διεθνούς κύρους συμβούλους – οδήγησε την GPE σε επαναπροσέγγιση. Τους τελευταίους μήνες εντατικοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καταλήγοντας σε μια εξωδικαστική συμφωνία. Αυτό το deal αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς και σύνθετης διαδικασίας, διασφαλίζοντας πλέον πιο ευνοϊκούς όρους για την ΔΕΠΑ.
Τα βασικά σημεία της εξωδικαστική συμφωνία είναι τα παρακάτω:
- Δικαιώθηκε η στρατηγική επιλογή της ΔΕΠΑ για προσφυγή σε διαιτησία. Η διαιτησία λειτούργησε ως μοχλός πίεσης. Οι Ρώσοι προσήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέντε μήνες πριν την απόφαση.
- Ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κινδύνου εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας. Η συμφωνία αποτρέπει διακοπή ροών σε μια περίοδο εντάσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και εξασφαλίζει ενεργειακή συνέχεια.
- Πλήρης εξασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ έως τη λήξη της σύμβασης. Η εταιρεία λειτουργεί πλέον σε σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον, χωρίς νομικές ή εμπορικές εκκρεμότητες.
- Διαγραφή όλων των οικονομικών απαιτήσεων της Gazprom. Οι αξιώσεις για ρήτρες take or pay, συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, ακυρώνονται πλήρως.
- Εξασφάλιση ανταγωνιστικής τιμής φυσικού αερίου έως το τέλος του 2026. Η συμφωνία προβλέπει αναδρομική έκπτωση τιμής και επιτρέπει στη ΔΕΠΑ να υλοποιήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της, στη βάση σταθερού κόστους προμήθειας.