Πετρελαϊκοί κολοσσοί επιστρέφουν στη Λιβύη, μπαράζ επενδύσεων

Υπογραφή MoU από BP και Shell με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης. Eni, OMV, Repsol επανεκκίνησαν πέρυσι ερευνητικές δραστηριότητες

Λιβύη © Freepik

Οι πετρελαϊκές πολυεθνικές BP και Shell υπέγραψαν συμφωνίες με τη Λιβύη για την αξιολόγηση νέων ενεργειακών ευκαιριών, καθώς οι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι επιταχύνουν την επιστροφή τους στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, περισσότερο από μια δεκαετία μετά την κατάρρευσή της στον εμφύλιο πόλεμο.

Η Λιβύη, με τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Αφρικής, αλλά έχει πληγεί από χρόνια υποεπένδυση, καθώς πολλές διεθνείς εταιρείες αποσύρθηκαν λόγω των συγκρούσεων που ακολούθησαν την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η χώρα παραμένει διχασμένη ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης στα δυτικά και τη διοίκηση της ανατολικής Λιβύης υπό τον φιλορώσο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Παρ’ όλα αυτά, εταιρείες όπως η Eni, η OMV και η Repsol επανεκκίνησαν πέρυσι τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, σηματοδοτώντας τη σταδιακή επιστροφή των διεθνών ενεργειακών επενδυτών.

Η BP ανακοίνωσε την Τρίτη την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), με σκοπό την αξιολόγηση της δυνατότητας επαναλειτουργίας των μεγάλων πετρελαϊκών πεδίων Sarir και Messla στη λεκάνη Sirte. Η εταιρεία προγραμματίζει επίσης την επαναλειτουργία του γραφείου της στην Τρίπολη μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Από την πλευρά της, η Shell επιβεβαίωσε την υπογραφή παρόμοιου μνημονίου με τη NOC για τη διερεύνηση ευκαιριών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν και τα σχέδιά της βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Η NOC επιδιώκει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 2 εκατομμύρια — έναν μακροχρόνιο στόχο που υπερβαίνει ακόμα και την κορύφωση παραγωγής των 1,75 εκατ. βαρελιών που επιτεύχθηκε το 2006. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για νέα δικαιώματα εξερεύνησης από το 2011, με αρκετές πολυεθνικές να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η BP είχε πρωτοσυμβάλει στον εντοπισμό των πρώτων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης τη δεκαετία του 1950, αλλά οι δραστηριότητές της εθνικοποιήθηκαν το 1971, μετά την άνοδο του Καντάφι στην εξουσία. Επέστρεψε το 2007 υπογράφοντας εκτεταμένη συμφωνία με τη NOC, η οποία όμως ανεστάλη το 2011 λόγω του εμφυλίου πολέμου. Το 2022, η BP μεταβίβασε το 50% των δικαιωμάτων της στην ιταλική Eni, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση της κοινοπραξίας. Το 2023, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσημα την επανέναρξη των επιχειρήσεων.

Η νέα συμφωνία της BP αφορά τα πεδία Sarir και Messla, που ανακαλύφθηκαν αντίστοιχα το 1961 και το 1971. Η BP θα αξιολογήσει την επανεκμετάλλευση αυτών των ώριμων κοιτασμάτων, καθώς και τη δυναμική γειτονικών περιοχών. Η εταιρεία χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «σημαντική προσθήκη» στο χαρτοφυλάκιό της στη Λιβύη.

Η NOC σημείωσε ότι τα δύο μνημόνια «στοχεύουν στην πρόοδο του λιβυκού πετρελαϊκού τομέα και την αύξηση της παραγωγικότητας, οδηγώντας έτσι σε μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα για τη Λιβύη».