Ο τουρισμός συνεχίζει να θεωρείται από τους επενδυτές ως σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον και προσελκύει ακόμα αρκετές επενδύσεις. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η εικόνα του τομέα σταδιακά χάνει τη δυναμική που είχε στο παρελθόν μέσα στην επενδυτική κοινότητα.
Για το 2025 προβλέπεται ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα συνεχίσει να παρουσιάζει άνοδο, με αύξηση των αφίξεων μεταξύ 3% και 5%. Αυτή η ανοδική πορεία στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και στις θέσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο. Ωστόσο, το διεθνές κλίμα παραμένει αβέβαιο, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και οικονομικών προκλήσεων, με τις συγκρούσεις Ισραήλ – Ιράν να έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις του κλάδου.
Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από την ετήσια έρευνα της EY Ελλάδος για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Παρά τη γενική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη κατά 5% το 2024, η Ελλάδα διατηρεί μια θετική εικόνα στο εξωτερικό. Στην έρευνα, που διεξήχθη σε 250 επενδυτές, το 26% θεωρεί τον τουρισμό ως τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, ενώ το 38% τον κατατάσσει στους δύο βασικότερους τομείς.
Μειώνονται οι επενδύσεις στον τουρισμό, ποιοι άλλοι κλάδοι κερδίζουν έδαφος
Παρ’ όλα αυτά, η σημασία του τουρισμού μειώνεται συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Το 2019 το 69% των ερωτηθέντων ανέφερε τον τουρισμό ως έναν από τους δύο βασικούς κλάδους ανάπτυξης, ενώ το 57% τον θεωρούσε πρώτο σε σημασία. Σήμερα η ψηφιακή οικονομία (πληροφορική, Τεχνητή Νοημοσύνη, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) έχει ανέβει αισθητά, με 17% των επενδυτών να την τοποθετούν στην πρώτη θέση και 22% συνολικά να την αναφέρουν ως βασικό τομέα. Άλλοι τομείς που κερδίζουν έδαφος είναι η υγεία και τα φαρμακευτικά προϊόντα (20%), οι επαγγελματικές υπηρεσίες (18%) και τα logistics (16%).
Ο ενεργειακός τομέας επίσης υποχωρεί (14%), ενώ η καθαρή ενέργεια και οι ΑΠΕ παραμένουν στα ίδια επίπεδα, παρά την αυξανόμενη σημασία τους. Από την άλλη, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες παρουσιάζουν αύξηση, αντανακλώντας την πρόοδο στον τραπεζικό κλάδο και τις εξελίξεις σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν στον ρόλο του τουρισμού, αλλά αναγνωρίζουν την ανάγκη για εκσυγχρονισμό. Προτείνονται η στροφή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η ενίσχυση της βιωσιμότητας και η μεγαλύτερη χρήση των κοινωνικών δικτύων για την προώθηση της χώρας. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης του υπερτουρισμού και η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Τέλος, βασική πρόκληση παραμένει η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, πρόβλημα που επηρεάζει και άλλους κλάδους της οικονομίας.