O επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ σε αριθμούς: Πώς θα καταμεριστούν 2 τρισ. ευρώ

Η πρόταση της Κομισιόν για τον καταμερισμό των κονδυλίων μετά το 2027. Τι προβλέπεται στο προτεινόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA/OLIVIER MATTHYS

Tον μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό στην ιστορία της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, συγχωνεύοντας ιστορικά ξεχωριστά προγράμματα για τη γεωργία και τη χρηματοδότηση των περιφερειών σε εθνικά σχέδια ανά χώρα, και δημιουργώντας ένα ταμείο άνω των 400 δισ. για την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης βιομηχανίας.

Το προτεινόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για μετά το 2027 θα ανέρχεται σε λίγο κάτω από 2 τρισεκατομμύρια ή 1,26% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ένωσης, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στο 1,13% του ΑΕΕ της ΕΕ. Ο επόμενος ΠΔΠ θα είναι ο πιο φιλόδοξος που έχει προταθεί ποτέ. Είναι πιο στρατηγικός, πιο ευέλικτος, πιο διαφανής, και επενδύουμε περισσότερο στην ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε και περισσότερο στην ανεξαρτησία μας δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό του προϋπολογισμού μειώνεται στο 1,15% του ΑΕΕ, όταν ληφθούν υπόψη οι αποπληρωμές του ταμείου ανάκαμψης της Ένωσης από την πανδημία, το οποίο χρηματοδοτήθηκε μέσω κοινής έκδοσης χρέους από την ΕΕ.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής της Ευρώπης, οι οποίες για δεκαετίες απορροφούσαν περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού η καθεμία παρέχοντας επιδοτήσεις στους αγρότες και αναπτυξιακά κονδύλια στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης μέσω περίπου 500 ξεχωριστών προγραμμάτων, πρόκειται να ενοποιηθούν σε 27 εθνικά και περιφερειακά σχέδια σύμπραξης δήλωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Πιότρ Σεραφίν. Τα σχέδια αυτά θα ανέρχονται συνολικά σε 865 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού.

Ο στόχος του επόμενου ΠΔΠ είναι ένας σύγχρονος, πιο ευέλικτος προϋπολογισμός, που βασίζεται στις επιτυχίες του παρελθόντος και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και του αύριο δήλωσε ο Σεραφίν. Αυτό θα το δείτε να αντικατοπτρίζεται στα συνολικά μεγέθη, στις νέες κατηγορίες δαπανών, και στις αλλαγές που έχουμε κάνει στη δομή και τις αρχές του προϋπολογισμού.

© Euractiv

© Euractiv

© Euractiv

© Euractiv

Ένα πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας (ECF), το οποίο θα επιδιώξει επίσης να προσελκύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς, θα συγχωνεύσει έως και δώδεκα διακριτές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της δοκιμαζόμενης βιομηχανίας της ΕΕ και την αποτροπή περαιτέρω υστέρησης του μπλοκ έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Ο τρίτος πυλώνας του προτεινόμενου προϋπολογισμού της Επιτροπής είναι ένα εξίσου καινοτόμο Ταμείο Παγκόσμιας Ευρώπης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συνενώσει προγράμματα που μέχρι τώρα λειτουργούσαν ξεχωριστά και θα κατανείμει πόρους σε έξι περιφερειακούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για τη διεύρυνση και την εξωτερική πολιτική.

Επιπλέον, ο Σεραφίν επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει και το ήδη προαναγγελθέν ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτός προϋπολογισμού, το οποίο θα στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Ουκρανία για την περίοδο 2028.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για έναν φιλόδοξο και δυναμικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, το λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), ο οποίος θα ισχύσει για επτά χρόνια, ξεκινώντας από το 2028. Σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή 1,26% του μέσου ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ για την περίοδο 2028–2034, θα στηρίξουν τη φιλοδοξία της Ευρώπης να είναι ανεξάρτητη, ασφαλής, ευημερούσα και ανθεκτική στη δεκαετία που έρχεται.

Οι αυξανόμενες προκλήσεις της Ευρώπης στους τομείς της ασφάλειας, άμυνας, ανταγωνιστικότητας, μετανάστευσης, ενέργειας και κλιματικής ανθεκτικότητας απαιτούν μια ισχυρή και προνοητική απάντηση. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει έναν ριζικό ανασχεδιασμό του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο νέος προϋπολογισμός θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της ΕΕ να υλοποιεί βασικές πολιτικές, να ανταποκρίνεται σε νέες και αναδυόμενες προτεραιότητες και να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες, τους εταίρους και, πάνω απ’ όλα, το συλλογικό μέλλον της Ευρώπης.

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ:

  • Μεγαλύτερη ευελιξία σε όλο το εύρος του προϋπολογισμού, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ενεργεί και να αντιδρά γρήγορα όταν χρειάζεται
  • Απλούστερα, πιο ενοποιημένα και εναρμονισμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, για ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση
  • Προϋπολογισμός προσαρμοσμένος στις τοπικές ανάγκες, με εθνικά και περιφερειακά σχέδια σύμπραξης για στοχευμένη επίδραση εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, την αναβάθμιση της καινοτομίας και την ηγεσία στην καθαρή και έξυπνη τεχνολογία
  • Ισορροπημένοι νέοι ίδιοι πόροι, που θα εξασφαλίζουν επαρκή έσοδα για τις κοινές μας προτεραιότητες χωρίς να επιβαρύνουν υπερβολικά τα εθνικά δημόσια οικονομικά

Ο νέος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι:

Η χρηματοδότηση της ΕΕ κατευθύνεται σύμφωνα με τις πολιτικές της προτεραιότητες, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα που δεν μπορούν να επιτύχουν τα κράτη μέλη από μόνα τους. Εστιάζει σε:

  • Επενδύσεις στους ανθρώπους, τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες
  • Ενίσχυση της εκπαίδευσης και των δημοκρατικών αξιών
  • Προώθηση της ευημερίας μέσω της ανταγωνιστικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
  • Προστασία των πολιτών και ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι σε νέες προκλήσεις
  • Προστασία της Ευρώπης
  • Οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων για μια ισχυρότερη Ευρώπη
  • Εισαγωγή νέων ιδίων πόρων για την κάλυψη των κοινών μας φιλοδοξιών

Η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκπροσωπεί τους πολίτες της ΕΕ, και το Συμβούλιο της ΕΕ, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, πριν από την τελική έγκριση. Η εφαρμογή του προϋπολογισμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2028.