ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,2% φέτος, καμπανάκι για επενδύσεις και πληθωρισμό

Κινητήριος μοχλός στην ανάπτυξη του ΑΕΠ η κατανάλωση, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα

Δεν αλλάζει την εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας το ΙΟΒΕ για το 2025. Η παρουσίαση των μεγεθών για το β´ τρίμηνο του έτους περιέλαβε την εκτίμηση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% φέτος σε σχέση με το 2024. Η εκτίμηση είναι η ίδια με εκείνη που δόθηκε κατά την παρουσίαση των μεγεθών α’ τριμήνου 2025.

Για το 2026 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,4% και είναι λίγο υψηλότερος σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρξε πριν τρεις μήνες. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα έχει η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βρίσκεται στο τελευταίο έτος υλοποίησης.

Κινητήριος μοχλός στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, όπως ανέφερε, πριν από λίγο, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, είναι η κατανάλωση, η οποία φέτος για τον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 1,8% και για του χρόνου σε 1,0%.

Επίσης υψηλή είναι και η δημόσια κατανάλωση η οποία για φέτος και του χρόνου αναμένεται να βρεθεί στο 1,2%. «Έχουμε μια εύρωστη κατανάλωση η οποία παραμένει σταθερή», είπε ο κ. Βέττας, εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για την πορεία των επενδύσεων.

«Στο α’ τρίμηνο είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2,2% και είναι αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι κυρίως η μεταβολή από τρίμηνο σε τρίμηνο που είναι μηδενική», είπε ο κ. Βέττας, αποδίδοντας το κυρίως στις επενδύσεις. «Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική που διατηρείται λόγω κατανάλωσης 2%, και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη η μείωση των παγίων επενδύσεων 3.2%. Αν αυτή είναι τάση, τότε είναι πολύ ανησυχητικό. Αλλιώς θα πρέπει να το δούμε που οφείλεται αυτή η στιγμιαία μείωση».

Αναφορικά με τους κινδύνους ή αβεβαιότητες για τη χώρα, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε μεταξύ άλλων την:
* Αβεβαιότητα για την έκταση του εμπορικού προστατευτισμού
* απουσία Νομισματικής σταθερότητας και ευμετάβλητων δημοσιονομικών μεγεθών του αμερικανικού δολαρίου και τέλος
* τις Εξωτερικές πολεμικές συγκρούσεις.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τα στελέχη του ΙΟΒΕ προκαλούν νέες πληθωριστικές πιέσεις, μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, μεταβλητότητα στις αγορές χρηματιστήριο και αναβλητικότητα στην δημιουργία των επενδύσεων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα θα είναι μειωμένη σε αντίθεση με την Ευρώπη που θα είναι οριακά αυξημένος.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι φέτος θα κυμανθεί στην χώρα μας στο 2,8% και του χρόνου στο 2,3%. Ο κ. Βέττας σημείωσε ότι παραμένει πρόβλημα από τη στιγμή που είναι σχετικά υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρώπης (ΕΕ και Ευρωζώνη).

Ρετσος (ΙΟΒΕ): Τα έσοδα στον τουρισμό ταβάνιασαν

Είτε φέτος, είτε του χρόνου τα έσοδα από τον τουρισμό θα εμφανίσουν υποχώρηση. Αυτό προέβλεψε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος μιλώντας κατά την τριμηνιαία παρουσίαση της πορείας της ελληνικής οικονομίας για το α’ τρίμηνο του 2025.

Όπως ειπε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, το τελευταίο διάστημα εχουμε μια αλλαγή στην πορεία του τουρισμού και των εσόδων του. «Έχουμε περάσει σε φάση επιπεδοποίησης εσόδων» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «μετά από δέκα χρόνια ανόδου -από το 2014 έχουμε αύξηση- ήταν αναμενόμενο να επιπεδοποιηθεί η πορεία των εσόδων».

«Η εκτίμηση μου» συνέχισε το στέλεχος του ΙΟΒΕ και βασικός μέτοχος της αλυσίδας ξενοδοχείων Ηλεκτρα, «είναι ότι, είτε του χρόνου ειτε φετος η πορεια των εσόδων θα είναι ελαφρώς αρνητική». Ο προεδρος του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι εκφράζει την δική του διαισθητική εκτίμηση.

Ο ιδιος απέδωσε τη πορεία αυτή, αφενός μεν στο γεγονός ότι το επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί, αλλά και στην άσχημη πορεία, που είχαν μέχρι τώρα οι διεθνείς αγορές με προεξάρχουσες εκείνες της Ευρώπης.

Αναφορικά με το επίπεδο υπηρεσιών παραδέχθηκε ότι οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από όσο δικαιολογεί η βελτίωση των υπηρεσιών και πλέον υφίσταται ανισορροπία τιμών και επιπέδου υπηρεσιών. «Είτε οι τιμές είναι υψηλές, είτε το επίπεδο υπηρεσιών είναι χαμηλό», παραδέχθηκε ο πρώην προεδρος του ΣΕΤΕ. Σημείωσε δε ότι από την εποχή που ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, οι τουρίστες έχουν διπλασιαστεί χωρίς αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών της χώρας.

Από την άλλη πλευρά η στασιμότητα που είχε πλήξει την Ευρώπη με τους πολύ χαμηλούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, τώρα δείχνει τις επιπτώσεις της. Οι μακροοικονομικοί δείκτες πάντα προηγούνται των μικροοικονομικών και η όποια βελτίωση του κλίματος παρατηρείται σήμερα στην Ευρώπη, θα καθυστερήσει να εμφανιστεί στις τσέπες των πολιτών.

«Υπάρχει και μια χρονοκαθυστέρηση στο πως ενσωματώνουν οι πολίτες τους μακρο-οικονομικούς δείκτες. Οι Ευρωπαίοι δε θα είναι καλύτερα του χρόνου, παρά την καλύτερη ανάπτυξη της Ευρώπης φέτος και του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά. Επισης πρόσθεσε ότι οι και αμερικάνοι έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά, βλέποντας δυο πολέμους στην Αν. Ευρώπη, αλλά και την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου. «Όπως φαίνεται υπάρχει οικονομικό θέμα στις ΗΠΑ κι ετσι οι βασικές μας αγορές επηρεάζονται (αρνητικά)» κατέληξε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ.

Πάντως το όλο ζήτημα τα στελέχη του ΙΟΒΕ το χαρακτήρισαν ως μια ήπια κρίση κανονικότητας που δεν έχει καμία σχέση με το 2010,και φυσικά για το 2020.