Η ακρίβεια έχει επηρεάσει και τα αγαπημένα μας αφρόψαρα, με τις τιμές σε σαυρίδι, γαύρο, σαρδέλα, λαβράκι, σκουμπρί κ.ά. να αυξάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα.
Οι αλιείς αναφέρουν ότι δεν δίνεται βίζα σε αλιεργάτες με καταγωγή από την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού. Ήδη υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 αλιευτικά μένουν ακινητοποιημένα λόγω αυτής της έλλειψης.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων, Μιχάλης Καραντώνης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. τόνισε ότι «η ψαριά είναι μικρή. Η σαρδέλα, ο γαύρος και όλα τα αφρόψαρα βγαίνει μόνο από ένα συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο, το γρι–γρι», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν Έλληνες ψαράδες».
«Υπάρχει πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια, στην Αίγυπτο. Πλέον, τα πληρώματα δεν έχουν Έλληνες ψαράδες, το 98% είναι Αιγύπτιοι. Μόνο η δική μας οικογένεια δραστηριοποιείται. Τα γρι–γρι δεν βγήκαν ούτε πέρυσι, ούτε εφέτος λόγω κωλύματος με το Προξενείο. Δεν δίνεται βίζα, όπως τα παλιά χρόνια. Λείπουν χέρια, δεν ξέρω γιατί δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα. Όταν λιγοστεύουν τα καΐκια, λιγοστεύει και το ψάρι κι έτσι, γίνεται ακριβότερο.
Μιλήσαμε με όλους τους υπουργούς, αλλά δεν λάβαμε κάποια απάντηση. Το 2006, βγήκε ένας κανονισμός που προβλέπει ότι για όλα τα αλιευτικά εργαλεία θα ισχύσουν περιορισμοί στο βάθος της θάλασσας και την απόσταση από την ακτή», επεσήμανε ακόμη.