ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε πληρώνονται τα παλιά βιολογικά

Πλησιάζει η ημέρα της πληρωμής για το υπόλοιπο 30% των παλιών βιολογικών προγραμμάτων, συνολικής αξίας περίπου 60 εκατ., από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ © INTIME

Mέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει η  πληρωμή των παλιών Βιολογικών προγραμμάτων, συνολικής αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.  Το ίδιο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και οι πληρωμές για τις αυτόχθονες φυλές και το «κομφούζιο», με συνολικό ποσό που ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την πληρωμή των νέων βιολογικών  για τη φυτική παραγωγή του 2024, ποσού ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ,  οι πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν μπει ο Αύγουστος.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες πληρωμές συνολικού ύψους 49 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της καταβολής ενισχύσεων προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Οι πληρωμές αφορούν κυρίως συνδεδεμένες ενισχύσεις, αλλά και καθεστώτα των Μικρών Νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, από τη δεύτερη κατηγορία παραμένουν σε εκκρεμότητα κρίσιμες πληρωμές, όπως για εσπεριδοειδή, γεώμηλα, φασόλι, φάβα Σαντορίνης, καθώς και μαστίχα Χίου.

Στο μεταξύ, εντός του Αυγούστου αναμένονται να γίνουν οι πρώτες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, για όσους εισέπραξαν με ψευδή δικαιολογητικά αγροτικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι δεσμεύσεις θα γίνουν μέσω της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο εποπτεύων εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να επιβάλει δεσμεύσεις ακόμα και στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό αποτελεί και τον βασικό λόγο για την ενεργή συμμετοχή της Αστυνομίας στην αποκάλυψη του σκανδάλου, η οποία ήδη έχει αιτηθεί και παραλάβει αντίγραφο της βάσης δεδομένων με περίπου 650.000 ΑΦΜ.

Η επεξεργασία των ΑΦΜ θα βασιστεί σε ορισμένα «κριτήρια κινδύνου», με στόχο την ανάδειξη των λεγόμενων «κόκκινων ΑΦΜ» – δηλαδή εκείνων που φέρονται να έλαβαν επιδοτήσεις με ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά.