Ο Δήμος Θέρμης είναι πρόθυμος να παραχωρήσει έκτασή του, για να πραγματοποιούνται σε αυτή, οι μεγάλες κλαδικές διοργανώσεις της ΔΕΘ – Helexpo, όπως η Agrotica και η Zootechnia ώστε στην έκταση του υφιστάμενου εκθεσιακού συγκροτήματος, στο κέντρο της πόλης, να δοθεί, στο πλαίσιο της ανάπλασης, ακόμη μεγαλύτερο τμήμα για τη δημιουργία μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου, που θα καταλαμβάνει το 70%-80% των συνολικών 170 στρεμμάτων.
«Δηλώνω ότι στηρίζω την πρόταση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, για την ανάπλαση της ΔΕΘ, με την κατασκευή μόνο δύο νέων κτιρίων για εκθεσιακές και συνεδριακές διοργανώσεις και ενός ακόμη μεγαλύτερου πάρκου. Είμαστε παρόντες, στηρίζουμε τον κεντρικό Δήμο γιατί όλων μας η πόλη, είναι η Θεσσαλονίκη. Υποστηρίζουμε την δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού, στο οποίο δεν θα υπάρχει ξενοδοχείο, επιχειρηματικό κέντρο, δεν θα υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές. Καταθέτουμε την πρότασή μας και περιμένουμε να δούμε, τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του έργου», τόνισε ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Ο Δήμαρχος Θέρμης, που διανύει την έβδομη θητεία του σαν επικεφαλής της διοίκησης ενός από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους Δήμους της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις, η καθεμιά 200 στρεμμάτων, ένθεν και ένθεν της ε.ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανιών, όπως και παρόδια έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων, στην ε.ο. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας.
«Συντάσσομαι με την πρόσφατη τοποθέτηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, γιατί το κέντρο της πόλης χρειάζεται περισσότερο πράσινο.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει τον κυρίαρχο ρόλο και αυτός θα αποφασίσει για το πως θα αξιοποιηθεί τελικά η έκταση της Έκθεσης. Η κίνηση πολιτών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο γιατί είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών- αλλά εν προκειμένω μόνο των δημοτών Θεσσαλονίκης- να εκφράσουν τη θέση τους. Δεν θα τοποθετούμαστε μόνο οι δήμαρχοι».
Η άποψη των «απέναντι» Δήμων
Η πρόταση του Δήμου Θέρμης, είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει αντιδράσεις από Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζουν επίμονα ότι η Εκθεση πρέπει να μεταφερθεί Δυτικά. Μάλιστα, εχθές, η Δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης ισόρροπης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, η Νέα ΔΕΘ θα πρέπει να κατασκευαστεί στη Σίνδο, στο Αγρόκτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Την ίδια άποψη έχουν υποστηρίξει, έντονα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, όπως και ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του Δήμου Θέρμης, με άλλους Δήμους που θέλουν την Έκθεση, στα δυτικά της πόλης. Άλλωστε, δεν υπάρχει ακόμη ενιαία άποψη στην Αυτοδιοίκηση, για το θέμα της ΔΕΘ. Εμείς καταθέτουμε την πρόταση μας και περιμένουμε να αξιολογηθεί από την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε είπε πως γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Tάσος Τζήκας, θέλει να κρατήσει εντός του υφιστάμενου εκθεσιακού, όλες τις κλαδικές διοργανώσεις, ακόμη και αυτές που δημιουργούν προβλήματα στην πόλη κατά τη λειτουργία τους, ενώ, ακόμη, ζητάει την κατασκευή τριών νέων εκθεσιακών κτιρίων.
Ως σήμερα, για την πρόταση του Δήμου Θέρμης, έχουν ενημερωθεί μόνο οι κ.κ. Αγγελούδης και Τζήκας.
Κόστος και λειτουργία του 2ου εκθεσιακού
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως το δεύτερο εκθεσιακό, δεν θα έχει μεγάλο κόστος κατασκευής, όχι μεγαλύτερο από 10-15 εκατ. ευρώ.
«Θα πρέπει φυσικά να συμφωνήσει με την πρότασή μας η ΔΕΘ-Helexpo, αλλά ο Δήμος Θέρμης, αναλαμβάνει να λειτουργεί αυτές τις εγκαταστάσεις, στη διάρκεια που δεν θα καταλαμβάνονται από διοργανώσεις της ΔΕΘ. Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά να είστε βέβαιοι, πως σε συνεργασία με ιδιώτες, αυτές οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιούνται στη διάρκεια όλου του έτους. Υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το «ελαφρύ» εκθεσιακό, αν γίνει στη Θέρμη, δεν θα μείνει αναξιοποίητο, ενώ το αντίθετο θα συμβεί, αν κατασκευαστεί στην περιοχή της Σίνδου. Ότι είναι να γίνει, βεβαίως και θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τη ΔΕΘ-Helexpo».
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θέρμης, μεγάλος Δήμος της ευρύτερης Θεσσαλονίκης που τμήμα του φτάνει ως το παράλιο μέτωπο ( περιοχή αεροδρομίου) έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια, κάθε έτος, περί τα 1.000-1.500 άτομα, εγκαθίστανται στο κεντρικό Δ.Διαμέρισμα και στο Τριάδι. Σε Θέρμη και Τριάδι, που καταλάμβαναν 1.100 στρέμματα, μετά τις τελευταίες επεκτάσεις, προστέθηκαν στα Σχέδια Πόλης, 4.000 στρέμματα
Στο Δήμο Θέρμης υπάρχει και αναπτυσσόμενο ΒΙΠΑ, με επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης και αρκετές εταιρείες υπηρεσιών, ενώ εντός των διοικητικών του ορίων είναι και το ΕΚΕΤΑ.
«Αυτό που θέλουμε για τη Θέρμη, είναι η προσέλκυση κυρίως δραστηριοτήτων τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας αλλά και περισσότερων εταιρειών στον κλάδο των υπηρεσιών ή και μεταποιητικές, αλλά χαμηλής όχλησης», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.