Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε τις θέσεις-προτάσεις του. Εστιάζει σε τέσσερις άξονες

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς © INTIME

Επιστολή με τις προτάσεις της, στο αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1689 για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη-ΑΙ Act).

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε τις θέσεις – προτάσεις του, επισημαίνοντας ότι η επίτευξη του στόχου της καινοτομίας, μπορεί να υπηρετηθεί καλυτέρα από τις νεοφυείς και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ό,τι για το σύνολο των επιχειρήσεων αυτών, ο κρίσιμος κάθε φορά παράγοντας είναι το κόστος και η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «κάθε δημόσια πολιτική οφείλει να περιέχει ρυθμίσεις αναλογικότητας, κατά τρόπο που να επιτρέπει τη συμμετοχή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αποτρέποντας την περαιτέρω συγκέντρωση δραστηριοτήτων, μεριδίων αγοράς αλλά και πόρων στα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία εκ των πράγματων είναι προσανατολισμένα στην διατήρηση περισσότερο της θέσης τους, παρά στην υιοθέτηση πρακτικών που ενδέχεται να μην αποδώσουν».

Σημειώνεται επίσης ότι είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο έλλειμα σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΑΙ Act, ιδίως από χώρες όπως η Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί από το λεγόμενο braindrain σε εξειδικευμένους επιστήμονες νέων τεχνολογιών.

Στις προτάσεις της η ΓΣΕΒΕΕ επικεντρώνεται στα «Κέντρα Ελεγχόμενης Δοκιμής» που προτείνει ο Κανονισμός και τα οποία μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να μειώσουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους ανάπτυξης μοντέλων και εφαρμογών.

Συγκεκριμένα:

  1. Τα «Κέντρα Ελεγχόμενης Δοκιμής» να λειτουργούν ως εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης όπου οι ενδιαφερόμενοι, εκτός της δοκιμής, θα μπορούν να αξιοποιήσουν πόρους (συμβουλευτική αξιολόγηση της ιδέας, των παραγόντων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε η ανάπτυξη του μοντέλου να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα πιστοποίησης, διάθεση υπαρκτών μοντέλων ΑΙ (ΤΝ), διαμόρφωση απλοποιημένων προτύπων συμμόρφωσης, ανάπτυξη δυκτίου ενημέρωσης με τις επιχειρήσεις και παροχής τεκμηριωμένης πληροφόρησης κτλ.)
  2. Υπαρκτά μοντέλα και ευθύνη χρήσης και αξιοποίησης. Με δεδομένο ότι πολλές ΜμΕ θα αξιοποιήσουν υπαρκτά ελεύθερα ή συνδρομητικά προγράμματα ΤΝ. Ακόμα και εάν τα αξιοποιήσουν για άλλους σκοπούς από αυτούς που δημιουργήθηκαν, δεν θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη εάν το μοντέλο που αξιοποιούν δεν συμμορφώνεται με τον Κανονισμό. Η ευθύνη θα πρέπει να αφορά τον δημιουργό του μοντέλου ή της εφαρμογής. Για την αποφυγή αυτών, όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές θα πρέπει να συμμορφώνονται απόλυτα με τον Κανονισμό της ΕΕ, καθώς και με όλες τις συμπληρωματικές διατάξεις.
  3. Αποκέντρωση δομών και μείωση κόστους ανάπτυξης ΑΙ (ΤΝ). Η υποστήριξη στελεχωμένων δομών ενημέρωσης και υποστήριξης μέσω υπαρκτών μηχανισμών (π.χ Επιμελητήρια) και διασύνδεση αυτών, μέσω τριτοβάθμιων οργανισμών (π.χ ΓΣΕΒΕΕ), μπορεί να δημιουργήσει ένα διάδρομο αλληλεπίδρασης και τροφοδότησης ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Οι δομές αυτές μπορούν να προσφέρουν νομική υποστήριξη και να συμβάλουν στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης.
  4. Αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών θεσμών και οργανισμών σε εθνικό επίπεδο. Κρίνεται σημαντική η σύζευξη μεταξύ των υφιστάμενων θεσμών, οργανισμών και δομών, σε συνεργατική βάση και σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσης και τεχνολογίας, καθώς και η διευκόλυνση πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων σε υφιστάμενες τεχνολογίες τεχνολογικές υποδομές, υπηρεσίες και χρηματοδότηση με σκοπό την υποστήριξή της εκπαίδευσης την προώθηση της ενσωμάτωσης και την ασφαλή αξιοποίηση της ΤΝ σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η αποδοτική και ασφαλής ενσωμάτωση της ΤΝ είναι εχέγγυο για την ανταγωνιστική παρουσία των ΜμΕ στη διαδικασία συμμόρφωσης και προσαρμογής τους, σε ένα νέο πλαίσιο όπου η ΤΝ αποτελεί κρίσιμη τεχνολογία οριζόντιας επίδρασης.