Στο 2% σε σχέση με το 2023 αυξήθηκε η παραγωγή παγωτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024 , σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, συνολικά 3,3 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού παρήγαγε η ΕΕ την περασμένη χρονιά .
Η Γερμανία παρέμεινε ο κορυφαίος παραγωγός παγωτού στην ΕΕ, παράγοντας 607 εκατομμύρια λίτρα το 2024. Η Γαλλία (501 εκατομμύρια λίτρα) και η Ιταλία (492 εκατομμύρια λίτρα) ακολούθησαν συμπληρώνοντας την πρώτη τριάδα. Στη λίστα των κορυφαίων παραγωγών περιλαμβάνονταν επίσης η Ισπανία (378 εκατομμύρια λίτρα) και η Πολωνία (298 εκατομμύρια λίτρα).
Σε σύγκριση με το 2023, μεταξύ αυτών των 5 χωρών της ΕΕ, μόνο η Πολωνία κατέγραψε αύξηση της παραγωγής, κατά +29%. Η Γαλλία κατέγραψε μείωση 12%, η Ιταλία 7%, η Ισπανία 6% και η Γερμανία σημείωσε μικρή μείωση 1%. Ωστόσο, η παραγωγή παγωτού αυξήθηκε σε περισσότερες χώρες της ΕΕ από ό,τι μειώθηκε, με αποτέλεσμα τη συνολική αύξηση της παραγωγής. Άλλες σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στο Βέλγιο (+35%), τη Βουλγαρία (+19%) και την Τσεχία (+15%).
Τη χρονιά που πέρασε, συνολικά οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 265,3 εκατομμύρια κιλά παγωτού σε χώρες εκτός ΕΕ και εισήγαγαν 69,3 εκατομμύρια κιλά. Η ποσότητα των εξαγωγών αυξήθηκε μόνο κατά 1% σε σύγκριση με το 2023 (+2,8 εκατομμύρια κιλά), ενώ οι εισαγωγές εκτός ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά κατά 24% (+13,6 εκατομμύρια κιλά).
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγωτού στην ΕΕ, εξάγοντας 55,9 εκατομμύρια κιλά παγωτού το 2024 σε χώρες εκτός ΕΕ.
Αυτό αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ (21%). Τη Γαλλία ακολουθούσαν η Ιταλία (42,6 εκατομμύρια κιλά παγωτού· 16% των εξαγωγών παγωτού της ΕΕ), η Ολλανδία (31,9 εκατομμύρια κιλά· 12%), η Γερμανία (28,2 εκατομμύρια κιλά· 11%) και το Βέλγιο (27 εκατομμύρια κιλά· 10%). 1